Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Muli strasznie na zimnym silniku-co moze być przyczyną??

Featured Replies

Napisano

Nie mamy przeciez jeszcze strasznie niskich temperatur, ale gdy rano odpalam autko czekam ok 1-2 minuty zeby się troszkę zagrzał, i ruszając, to na pierwszym biegu jeszcze jest OK bo cały czas przyśpieszam , ale wrzucam na dwójkę (przez co nacisk na pedał gazu jest mniejszy) i od tego momentu autko zaczyna schodzić z obrotów i tak jakby się przyduszać - wcisnięcie pedału gazu "do dechy" pomaga i zaczyna jechać w miarę normalnie ale czuję jakis opór (no chyba że mi się wydaje).

Do tego jeszcze taka informacja- nie dzieje się to stale czyli czasem odpalam po nocy i jedzie bez problemu plus na zagrzanym silniku nie odczuwam takich dolegliwości.

Wymienione UFO i świece, no więc stawiam na przewody WN (moze wilgoć łapią hmm.gif). Ale wolę zaczekać na rady SPECJALISTÓW 20.GIF.

POZDRAWIAM zlosnik.gif

Napisano

Po przeczytaniu manuala dot. ukladu MonoJetronic i jego diagnostyce, nasuwa mi sie jedna mysl - silnik krokowy - a dokladnie styk przy nim. Mi tez tak sie czasem dzieje, ale nawet na cieplym. Fakt ze rzadko i nie ma na te zachowanie reguly.

Napisano

jeżeli to przewody to wieczorem (jak już jest ciemno) macha w góre i popatrz czy jest jakieś iskrzenie

lub delikatnie świecą

BTW ja byłem u teściów w połowie tego miesiąca

w Świętokrzyskim i rano było zimno i lekutki przymrozek, więc to moż byc od temperatury ok.gif

Napisano

a dolot ciepłego i termostacik w filtrze sprawny??

bo często przyczyną takich kłopotów jest obmarzanie/oblodzenie monowtrysku lub gaźnika (rozprężające sie powietrze powoduje zamarzanie pary wodnej z konsekwencjami jak sam napisałes. Zjawisko wystepuje przy temperaturze od 0 do plus 7 stopni C (powietrza).

pozdr

Napisano

No to witaj w klubie ok.gif A już myślałem, że nikomu tak się nie dzieje:-) Ja też tak mam. Zaczęło się tak trzy lata po zakupie samochodu. Jak jest zimno (teraz jeszcze tego nie miałem), zwłaszcza zimą, jak postoi, to po przejechaniu chwilę, zaczyna się dusić. Jak się zagrzeje - nie ma bata, idziej jak strzała. A najlepsze jest to, że palił nawet na -40 od strzału:-))). Przeszkałem fora, chaty i...i nic. To co wymieniłem:

- uszczelka pod pokrywą zaworów,

- komplet uszczelek pod wtryskiem,

- przewody WN,

- świece,

- przeczyściłem większość styków elektrycznych WD-40.

I nic nie dało. Nadeszła wiosna i problem ustąpił. Teraz pewnie znów nadejdzie :-(. Może znowu spróbujemy coś wykminić. Pozdro!

Napisano
  • Autor

Jest taka możliwość , tylko co?? po kilku minutach sie to jakos ogrzewa (nagrzewa) że jedzie normalnie??

PS; Jest nas "kilku" zlosnik.gif uzytkownikow Uniaqów, więc może by ktoś jeszcze coś 'skrobnął' w tym temacie . Tak żebym znalazł przyczynę i niemusiał wymieniać połowy silnika grinser006.gif

Napisano

> Jest taka możliwość , tylko co?? po kilku minutach sie to jakos

> ogrzewa (nagrzewa) że jedzie normalnie??

> PS; Jest nas "kilku" uzytkownikow Uniaqów, więc może by ktoś jeszcze

> coś 'skrobnął' w tym temacie . Tak żebym znalazł przyczynę i

> niemusiał wymieniać połowy silnika

U mnie podobne objawy dawał swojego czasu "krokowiec", polecam sprawdzanie zacząć od tego elementu, niestety jeśli on p[adł to nie jest bardzo różowo...

Napisano
  • Autor

> U mnie podobne objawy dawał swojego czasu "krokowiec",

Ale dziś sprawdzone po raz kolejny 5 minut czekania aby się silnik zagrzał i idzie jak burza, a na zimnym muuuuuuuli nadal.

Napisano

> Ale dziś sprawdzone po raz kolejny 5 minut czekania aby się silnik

> zagrzał i idzie jak burza, a na zimnym muuuuuuuli nadal.

U mnie w tym sezonie jeszcze nie dał się we znaki, ale ... napewno pokaże co potrafi frown.gif

A tego krokowca, to jak najprościej spawdzić???

Napisano

Moim zdaniem takie objawy przymulania niekoniecznie wskazuja na krokowiec (bo ten słuzy podobno głównie do regulacji wolnych obrotów). To już raczej wypada sprawdzić potencjometr czujnika otwarcia przepustnicy. Może w środkowym zakresie otwarcia, najczęściej używanym, wskazania są nieliniowe - np. brudy lub wytarcia na ścieżkach oporowych lub kiepski styk suwaczka ze ścieżką oporową. No i sprawa działania i wskazań sondy lambda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.