Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie przełącza - Sequent24

Featured Replies

Napisano

Jaka może być przyczyna nie przełączania na zasilanie gazem? Wygląda to tak, że po odpaleniu i osiągnięciu temperatury przełączania słychać wielozawór, dioda sygnalizuje gotowość do przełączenia (pomarańczowa) ale po przekroczeniu 2k rpm (przy takich obrotach powinien się przełączyć) nic się nie dzieje. Tak jakby jeszcze nie osiągnął wymaganych obrotów. Co można samemu sprawdzić, bo nie uśmiecha mi się pedałować znów do gaziarzy, którzy jeszcze trochę i będą ze mną na "Ty" grinser006.gif

Edit:

Nie wiem jak działa centralka Sequent'a ale jeśli nie będzie miała impulsów z czujnika Halla (bo wartość obrotów dostaje u mnie z tego czujnika), to będzie działała "normalnie" z tą różnicą, że dla niej obroty będą wynosiły 0rpm? Może gdzieś przewód sygnałowy od Halla do centralki się przetarł/nie kontaktuje hmm.gif

Napisano

obawiam sie że nie masz wyboru i musisz jechać do gazownika smile.gif instrukcja montażowa do sequenta w takim przypadku mówi smile.gif

Jak samochód nie przechodzi na gaz to :

- wtryskiwacze nie są podłączone do masy i należy sprawdzić połączenie uziemienia złącza PIN B1

-brak podłączenia do masy akumulatora i należy sprawdzić podłączenia uziemienia PIN C8

co do czujnika Halla też możesz mieć racje ,ale równie dobrze może to być kwestia ustawień w programie do konfiguracji sequenta i bez podłączenia sie pod komputer nie obejdzie smile.gif

Napisano
  • Autor

> obawiam sie że nie masz wyboru i musisz jechać do gazownika

Najpierw muszę wymienić szczotki i złożyć do kupy rozrusznik, który dziś odmówił posłuszeństwa razem z instalką zlosnik.gif No właśnie. Instalka przestała przełączać po tym jak zmuszony byłem odpalić samochód za pomocą siły swoich nóg smirk.gif Niby nie widzę związku ale ... niewiem.gif

> - wtryskiwacze nie są podłączone do masy i należy sprawdzić

> połączenie uziemienia złącza PIN B1

> -brak podłączenia do masy akumulatora i należy sprawdzić podłączenia

> uziemienia PIN C8

Czyli najpierw obejrzeć sprawdzić czy złącze "siedzi" dobrze, a później dokładnie obadać wiązkę od wtryskiwaczy. Co do braku masy to wydaje mi się, że bez tego w ogóle centralka by nie działała hmm.gif

Napisano

> Instalka przestała przełączać po tym jak zmuszony byłem odpalić

> samochód za pomocą siły swoich nóg Niby nie widzę związku ale

> ...

ja też nie widzę smile.gif

> Czyli najpierw obejrzeć sprawdzić czy złącze "siedzi" dobrze, a

> później dokładnie obadać wiązkę od wtryskiwaczy. Co do braku

> masy to wydaje mi się, że bez tego w ogóle centralka by nie

> działała

jak centralka działa to znaczy że ma masę smile.gif ale musiałeś naruszyć uziemienie wtryskiwaczy gazowych smile.gif zobacz czy wszystkie złączki dobrze siedzią smile.gif i czy popielaty przewód nie odlutował sie od sygnału prędkości obrotów silnika smile.gif

Napisano
  • Autor

> jak centralka działa to znaczy że ma masę ale musiałeś naruszyć

> uziemienie wtryskiwaczy gazowych zobacz czy wszystkie złączki

> dobrze siedzią i czy popielaty przewód nie odlutował sie od

> sygnału prędkości obrotów silnika

waytogo.gif To już wiem co sprawdzić. Dzięki za pomoc bow.gif

Napisano
  • Autor
Padnięty był czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej.
Napisano

> Padnięty był czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej.

tak często padają że najnowsza wersja sequenta 24 MY07 ma już czujnik ciśnienia poza listwą wtryskiwaczy tak jak w pełnym sequencie smile.gif u mnie odpukać jeszcze nie padł chociaż już ponad 25kkm na gazie zrobiłem 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie odpukać jeszcze nie padł chociaż już ponad 25kkm na gazie

> zrobiłem

Jeszcze masz trochę czasu. U mnie jak się okazało padł po 52k km na LPG zlosnik.gif

Napisano

Ja dopieo 1200km na sequencie zeby.GIF

Możecie mi powiedzieć co mnei czeka ?:D

a i czym rozni sie sequent od sequenta 24, ja mam 24 wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja dopieo 1200km na sequencie

> Możecie mi powiedzieć co mnei czeka ?:D

O samej instalacji to z mojego doświadczenia to mam już chyba 4-ty wielozawór i 2-gi czujnik ciśnienia na listwie. Było jeszcze kilka kwiatków ale to wina nie do końca dobrego montażu smirk.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

mam od dzis te same objawy... Ponad 50 tys na instalce zero problemow, do dzis frown.gif

Czy da sie ten czujnik awaryjnie obejsc, np.zewżeć wtyczke kabelkiem?

O ile czujnik temp da se tak oszukac, to nie wiem jaki czujnik cisnienia zastosowali (piezoelektryk czy liniowy-"potencjometr").

Wie ktos?

> Padnięty był czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej.

Napisano

> Jeszcze masz trochę czasu. U mnie jak się okazało padł po 52k km na

> LPG

To chybya rzeczywiscie czesta przypadlosc tych instalacji - tez przez to przechodzilem. Moj czujnik wytrzymal ok. 20 kkm. Wymiana na gwarancji. Zdaniem gazownikow to wina oczywiscie "brudnego gazu, paaaanie!" zlosnik.gif

Napisano

> To chybya rzeczywiscie czesta przypadlosc tych instalacji - tez przez

> to przechodzilem. Moj czujnik wytrzymal ok. 20 kkm. Wymiana na

> gwarancji. Zdaniem gazownikow to wina oczywiscie "brudnego gazu,

> paaaanie!"

Ciekawe kiedy pękającą oponę będą komentować, że to wina brudnego paliwa... ;-)

Napisano

jakie sa koszty nowego czujnika, a jakie "nowego" rzowiazania (jak rozumiem montuje sie map-sensor z np.FlySequent)?

> Jeszcze masz trochę czasu. U mnie jak się okazało padł po 52k km na

> LPG

Napisano

> jakie sa koszty nowego czujnika, a jakie "nowego" rzowiazania (jak

> rozumiem montuje sie map-sensor z np.FlySequent)?

> > LPG

"Moi" gazerzy po wykonaniu wzrokowej analizy skladu gazu w zbiorniku hahaha.gif bakneli jeszcze, ze po gwarancji kasuja za wymiane czujnika 120 pln.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.