Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektroniczny system antykorozyjny

Featured Replies

Napisano

Witam

mam pytanie czy ktoś z was instalował w swoim Punciaku Elektroniczny System Antykorozyjny ESA

Co wogóle sądzicie na ten temat?

poniżej opis systemu sciagniety z Allegro:

Elektroniczne systemy antykorozyjne od lat stosuje się w wielu dziedzinach np. w okrętach do ochrony kadłubów oraz w budownictwie do zabezpieczania przed korozja zbrojeń wewnątrz betonu.

Fakty:

Fabryka FSO w latach 1995 - 1996 montowała takie systemy antykorozyjne o nazwie "RUST EVADER" w swoich samochodach za dopłatą klienta!

PIMOT (Polski Instytut Motoryzacji) prowadził badania nad elektronicznymi systemami zapobiegającymi korozji - przeprowadzono test: Dwie Skody Favorit jedna z układem antykorozyjnym, a druga bez. Warunki użytkowania praktycznie takie same - wynik testu po przejechaniu 200.000 km - Skoda z układem antykorozyjnym miała ok. 70% mniej korozji na swojej karoserii!! Jedyną wadą tego układu była cena - 2000 - 3000zł !!!

Fakt ten przekazał użytkownik "Mariomerc" jako kolejny fakt dla przyszłych niezdecydowanych klientów.

Zastosowanie:

Owe urządzenie pomaga dezaktywować zjawisko korozji elektrochemicznej, która jest najbardziej powszechnym rodzajem korozji. Należy do niej powszechnie spotykane zjawisko korozji atmosferycznej, która spowodowana jest działaniem na metale wilgotnego powietrza i zawartych w nim zanieczyszczeń. Korozja powstaje wskutek działania krótko zwartych ogniw na styku metalu z elektrolitem. Ogniwa te powstają w rezultacie niejednorodności chemicznej (lub fizycznej) metalu np. na styku różnych metali, bądź wskutek niejednorodności krystalicznej w strukturze metalu.

O korozji elektrochemicznej:

Korozja elektrochemiczna jest najbardziej powszechnym rodzajem korozji. Należy do niej powszechnie spotykane zjawisko korozji atmosferycznej, która spowodowana jest działaniem na metale wilgotnego powietrza i zawartych w nim zanieczyszczeń.. Korozja metali najczęściej objawia się poprzez powierzchniowe ubytki metalu(plamy i wżery), bądź przez obniżenie wytrzymałości metali. Stal oprócz żelaza zawiera także ok. 0,2 % węgla w postaci grafitu lub węgliku żelaza Fe3C.Na powierzchni stali znajdują się więc obszary o różnym składziechemicznym, które w zetknięciu z roztworem elektrolitu przyjmują różnepotencjały. Powstają w ten sposób mikroogniwa w których żelazo jest zawsze anodą, natomiast zarówno grafit jak i węglik żelaza pozostają katodą. W rezultacie żelazo ulega utlenieniu i przechodzi do roztworu:

Fe ® Fe2+ + 2 e-

Reakcja ta może zachodzić tylko wówczas, gdy składniki roztworu będą ulegać redukcji.

Więcej na tematy związane z korozją można znaleźć na stronie:

http://netra.ig.pwr.wroc.pl/instrukcje/korozja.html

Opis działania:

Zabezpieczenie przed korozją elektrochemiczną stanowi tak zwana ochrona katodowa. Ochrona katodowa polega na połączeniu chronionej konstrukcjiz metalem mniej szlachetnym, tworzącym anodę (protektor) ogniwa,natomiast katodą jest obiekt chroniony. Połączenie takiej anody z konstrukcją chronioną wykonuje się przez bezpośredni styk ( tzw. powłoki anodowe) lub za pomocą przewodnika. Za pomocą protektorów chroni się przed korozją duże obiekty stalowe, takie jak kadłuby statków, rurociągi i podziemne zbiorniki. Protektorami są sztaby wykonane z metali aktywnych jak: cynk, magnez lub glin, połączone przewodami z urządzeniem antykorozyjnym. W utworzonym w ten sposób obwodzie anodą jest protektor, który ulega korozji. Po zużyciu protektory wymienia się na nowe.

Parametry urządzenia:

*

napięcie zasilania 12 - 15V

*

pobór prądu ok. 10mA - czyli na poziomie alarmu samochodowego czy też zegarka samochodowego - nie powoduje osłabienia akumulatora nawet zimą!!

*

długość przewodów zasilających ok. 1m

*

długość przewodów z elektrodami 3m + 5m

*

pozdrawiam

PII 1,2 Sx 8 V

bordowy metalik smile.gif

Napisano

> Co wogóle sądzicie na ten temat?

że do samochodu się nie nadaje

Napisano
  • Autor

> że do samochodu się nie nadaje

Może kolega by tak uzasadnił dlaczego twoim zdaniem się nie nadaje?

Napisano

> Może kolega by tak uzasadnił dlaczego twoim zdaniem się nie nadaje?

Masz pieniądze możesz zainstalować na pewno samochodowi nie zaszkodzi ale cudów nie oczekuj.

Napisano

> Może kolega by tak uzasadnił dlaczego twoim zdaniem się nie nadaje?

montowali niby w polonezach a widziales kiedys niezgnitego poloneza hehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

wITA

A JA ZDECYDOWANIE POLECAM

Mam takie urządzonko z Alegro i jakos sobie chwale mam na tylnej klapie w okolicach zamka odłupany lakier i jakoś od czasu gdy zamontowałem to urządzonko rdza mi się niepowiękrza zlosnik.gif

i zdecydowanie polecam tylko żeby urządzenie działało trzeba się dostosować do instrukcji alien.gif

pozdrawiam

Napisano

Ja jeździłem z odpryskiem wielkości monety 1gr na dachu i po pół roku nie było nawet śladu korozji... po prostu Punto ma dobrą blachę (pod warunkiem, że nie bite), to urządzenie nie ma prawa działać, podobnie jak magnetyzery (przynajmniej nie tak jak to jest opisywane).

Napisano

taaak, jak dlugo go uzywasz? zlosnik.gif

pozdro

Napisano

> Ja jeździłem z odpryskiem wielkości monety 1gr na dachu i po pół roku

> nie było nawet śladu korozji... po prostu Punto ma dobrą blachę

> (pod warunkiem, że nie bite), to urządzenie nie ma prawa

> działać, podobnie jak magnetyzery (przynajmniej nie tak jak to

> jest opisywane).

Ja mam odprysk wielk.grosza bliżej czynników korozyjnych,bo pod klamką....jak pamiętam ten samochód za poprzedniego własciciela to już ze 4 lata będzie jak ma taki sam kolor - srebrny biglaugh.gif a co do urządzenia z tematu i jego działania,to słyszałem(czyli od ciotki brata,który ma wujka w....),że to ponoc działa w dużej skali(czyli na statkach - kupa blachy)na sprzęt zanurzony w wodzie(nie wiem,czy jest wymóg słonej,ktora jest lepszym przewodnikiem prądu od słodkiej).Jeśli to prawda,aukcja powinna byc zatytułowana - "Powodzianie - zabezpieczcie swoje samochody" biglaugh.gif

Napisano

> taaak, jak dlugo go uzywasz?

> pozdro

jakieś 8 miechów chyba

Napisano

> Ja mam odprysk wielk.grosza bliżej czynników korozyjnych,bo pod

> klamką....jak pamiętam ten samochód za poprzedniego własciciela

> to już ze 4 lata będzie jak ma taki sam kolor - srebrny a co

> do urządzenia z tematu i jego działania,to słyszałem(czyli od

> ciotki brata,który ma wujka w....),że to ponoc działa w dużej

> skali(czyli na statkach - kupa blachy)na sprzęt zanurzony w

> wodzie(nie wiem,czy jest wymóg słonej,ktora jest lepszym

> przewodnikiem prądu od słodkiej).Jeśli to prawda,aukcja powinna

> byc zatytułowana - "Powodzianie - zabezpieczcie swoje samochody"

033102bebe_1_prv.gif

Napisano

Rurociągi idące pod ziemią też się tym chroni (oczywiście w innej skali wink.gif) - tzw ochrona aktywna (albo pasywna grinser006.gif) co do samochodu nie mam pojęcia czy to dziaua.

Napisano

> taaak, jak dlugo go uzywasz?

> pozdro

siemanko .a ile to moze kosztowac to i ja tez sie moze skusze jump.gif

Napisano

> siemanko .a ile to moze kosztowac to i ja tez sie moze skusze

nie bylo pytania wycofuje . sciana.gif

Napisano

> siemanko .a ile to moze kosztowac to i ja tez sie moze skusze

nie bylo pytaniea sciana.gif

Napisano

za 8 miesiecy to ty niewiele mozesz na temat dzialania tego patentu powiedziec, jak potestujesz 10 lat to pogadamy...

i na tym polega pomysl sprzedawania tego ludziom...zanim sie przekonaja o dzialaniu to zapomna o wydanej kasie a przez pewien krotki czas kedy pamietaja to i tak sie nic nie zdazy- efekt placebo.

pozdro

Napisano

> jakiś tekst 1

> jakiś tekst 2

> jakiś tekst 3

> jakiś tekst 4

> jakiś tekst 5

Quote:

Jedynie co to urządzenie dobrze robi to skutecznie rozładowywuje akumulator ! ! !

he he wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.