Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

aveo 1,4 16v vs fabia II 1,4 16v

Featured Replies

Napisano

miałemm okazje przejechania się nowa fabią II 1,4 85 KM i stąd pokusiłem się o porównanie. Jako że mam znajomych w salonie to mogłem sobie trochę pojeżdzic i potestować jak tylko chciałem, a więc:

-minusy w stosunku do mojego aveo/kalsa

1.wyciszenie fabia jest wyrażnie głśniejsza na wyższych obrotach

2.hamulce rozczarwały mnie, jak na samchód nowej konstrukcji to nie ma rewelacji mniej wiecej na poziomie aveo-gdzie aveo ma przebieg 50kkm i na nauce jazdy

3.subiektywne odczucie mniejszego wnętrza, dziwnie zwężające się ku dołowi słupki przednie i mże stąd to odczucie

plusy w stosunku do aveo

1. skrzynia biegów jest bardziej przyjemna w prwadzeniu lewarka i samej zmianie

2.bagażnik jest niewiele ale jednak większy

3.fotele maja troszeczke dłuższe siedziska przez to nieco wygodniejsze

Poza porównaniem sa jesze dwie rzeczy

-pierwsza to ze aveo jest sztywniejsze, nie wiem jak pismacy pisza ze aveo jest miękkie ale dla mnie jest sztywniejsze od fabii i to mimo przebiegu , nie wsazuje tu na plus czy minus.

Spalanie we fabii wskazywało mi 8,7 l/100km czyli trochę więcej co aveo 1,4 -chodzi o spalanie na trasie przy cięzkiej nodze(prosze nie piszcie ze moja fabia albo moje aveo to pali mniej lub wiecej mam taka noge i to odbija sie w spalaniu)tyle tylko ze znowu pismacy pisza cacy na temat innych marek a psy wieszaja na koreańcach.

Te 85KM we fabii troszekę nie było czuć aveo o wiele lepiej sie zbierało, ale tego tez nie oceniam bo pewnie silnik musi sie rozkręcić, podobnie ze spalaniem.

Wnętrze jest we fabii lepiej wykończenie w porównaniu do mojego ale jak porównam je do aveo II to juz nie jestem taki pewien.

Nie chce oceniac ze fabia jest lepsza czy gorsza od aveo jest na tym samym poziomie tyle tylko ze ta która testowałem to była wersja sport i katalogowo kosztuje chyba 50kzł i powiem ze nie dałbym , wole ceeda lub i30 , który bije obydwa modele na głowę.

Przekonałem sie ze w Polsce pismacy nadal nie obiektywnie oceniaja samochody i prawda jest nieco inna , ale to pozostawiam bez odpowiedzi..........

Napisano

ale to skoda, bo "niemiecka technologia" i ludzie zapłacą te 50tyś. hehe.gif, koreaniec to auto do bicia, skoda dobrze smaruje pismakom i dużo kasy pompuje w marketing, a to widać przynosi zyski ok.gif, jak ktoś kiedyś napisał na ak, ładnie opakowane gówno i dobrze zareklamowane też się sprzeda (nie pisze akurat o skodzie tylko ogólnie o towarze mocno przereklamowanym)

Napisano

> ale to skoda, bo "niemiecka technologia" i ludzie zapłacą te 50tyś.

> , koreaniec to auto do bicia, skoda dobrze smaruje pismakom i

> dużo kasy pompuje w marketing, a to widać przynosi zyski , jak

> ktoś kiedyś napisał na ak, ładnie opakowane gówno i dobrze

> zareklamowane też się sprzeda (nie pisze akurat o skodzie tylko

> ogólnie o towarze mocno przereklamowanym)

ok.gif

a ogladal ktos ostatnio "sprawe dla reportera" ? o skodzie bylo hehe.gif

Napisano

Nową Fabią nie jeździłem, ale miałem okazję przejechac się poprzednią generacją. Auto było wtedy prawie nowe i co mogę powiedzieć to:

Plus dla Fabi za:

- sztywniejsze zawieszenie (ja lubię sztywne zawieszenie to w Aveo przypomina mi raczej tapczan sprężynowy)

- dużo lepiej wykończone wnętrze, dużo lepszej jakości plastiki

- bardziej precyzyjna praca skrzyni biegów

Minus dla Fabi za:

- gorsze wyciszenie

- twarde fotele (o ile zawieszenie lubię jak jest twarde, to fotele lubię jak są mięciutkie - takie jak w Aveo bardziej mi odpowiadają)

- wygląd zewnętrzny gorszy niz Aveo, ale i tak lepszy niż nowej Fabii (choć niby o gustach się nie gada wink.gif )

Nie wiem jak silnik ocenić bo dużo Skodą nie latałem, dlatego reszty tez nie będę oceniał. Hamulce w obu autach były dla mnie przeciętne, bez rewelacji.

Napisano

> a ogladal ktos ostatnio "sprawe dla reportera" ? o skodzie bylo

dawaj jakieś streszczenie tuptup.gif

Napisano

> dawaj jakieś streszczenie

rozchodzilo sie o ok 300 szt samochodow sparzedanych jako "nowe" a byly juz po remoncie np podwozia, lakierowaniu itp ...

sprawa trafila do rzecznika praw konsumenta ktory to zazalenie klientow skody odrzucil sciana.gif

jak sie okazalo po kilku dniach w/w rzecznik jezdzil juz nowym superBem hehe.gif

i switowanie - "w poznaniu nadal kulczyk ma wplywy na grupe VW" rotfl.gif

Napisano

> rozchodzilo sie o ok 300 szt samochodow sparzedanych jako "nowe" a

> byly juz po remoncie np podwozia, lakierowaniu itp ...

> sprawa trafila do rzecznika praw konsumenta ktory to zazalenie

> klientow skody odrzucil

> jak sie okazalo po kilku dniach w/w rzecznik jezdzil juz nowym

> superBem

> i switowanie - "w poznaniu nadal kulczyk ma wplywy na grupe VW"

no to ostro pojechała skoda icon_eek.gif

Napisano

Ja mialem dylemat jak kupowalem samochod. Czy Aveo T200 czy skoda fabia 1. Skoda z silnikiem 1.4 i z wyposazeniem podobnym do Aveo byla duzo drozsza. Ceny z 3 cylindrowym silnikiem od kosiarki byly do zaakceptowania, ale dynamika juz nie grinser006.gif I ta dziwna polityka wyposazenia dodatkowego. Wyszedlem z salonu jak uslyszalem, ze w tej wersji nei moge miec oswietlenia bagaznika pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.