Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak skopiowac ospojlerowanie

Featured Replies

Napisano

witam

mam pytanko.

posiadam oryginalny bodykit AC Schnitzera w swojej beemce.

Mam przedni zderzak, progi, tylni 3 czesciowy spojler oraz blende.

Znajomy chcialby tez sobie zafundowac takie spojlery ale rodzi sie maly problem....

Oryginaly sa strasznie drogie i dostepne tylko przez dilera BMW lub na stronie Schnitzera...

doszlismy do tego, ze mozna by bylo go skopiowac. Wiadomo ze przedniego zderzaka garazowo nie skopiujemy progow tak samo wiec znajomy zalatwil oryginalny zderzak i progi z M pakietu.

Blende znalezlismy na allegro, wiec to tez nie problem, ale pozostaje kwestia 3 czesciowego spojlera z klapy.

problem pierwszy jaki napotkalismy to taki, ze ja nie moge odkleic oryginalu od karoserii oraz nie chcemy tego zniszczyc.....

Czy to jest wogole wykonalne, czy lepiej sie w to nie bawic??

oto fotki:

spojler5ig6.jpg

spojler6oz5.jpg

spojler2xb7.jpg

spojler3nq4.jpg

spojler4wp8.jpg

spojler1nh3.jpg

prosze o wszelkie info, z czego zrobic forme, najlepiej krok po kroku, jakich uzyc komponentow oraz chemii.

dzieki wszystkim za kazdy pomysl,

pozdrawiam

Napisano

> witam

> mam pytanko.

> posiadam oryginalny bodykit AC Schnitzera w swojej beemce.

znofu bmf icon_eek.gif

Napisano

> kroku, jakich uzyc komponentow oraz chemii.

Sprawa musiała by wymagać sporej determinacji, ale ja bym to zrobił mniej więcej tak:

Na oryginalne elementy bez ich demontowania z samochodu naciagam jakąś elastyczną folie i na to jakiś gips albo podobną mase stygnącą na twardo. Po zdjęciu otrzymamy coś w rodzaju formy, w której można próbować odtworzyć taki kształt z maty szklanej i żywicy poliestrowej. Potem już technologia znana przy produkcji spoilerów i zderzaków - nakładanie szpachli, szlifowanie, lakierowanie itd. Myśle, że przy odrobinie smykałki do takiego majsterkowania jest to wykonalne.

Napisano

No niestety bez odklejenia tego od auta nic nie zrobicie. A zrobienie formy nie jest takie proste jak sie wydaje. Jeden błąd i ani nie bedziecie mieć pierwowzoru ani formy. Da sie to oczywiście zrobić ale tylko po odklejeniu wszystkich elementów od auta.

Napisano

> Sprawa musiała by wymagać sporej determinacji, ale ja bym to zrobił

> mniej więcej tak:

> Na oryginalne elementy bez ich demontowania z samochodu naciagam

> jakąś elastyczną folie i na to jakiś gips albo podobną mase

> stygnącą na twardo. Po zdjęciu otrzymamy coś w rodzaju formy, w

> której można próbować odtworzyć taki kształt z maty szklanej i

> żywicy poliestrowej. Potem już technologia znana przy produkcji

> spoilerów i zderzaków - nakładanie szpachli, szlifowanie,

> lakierowanie itd. Myśle, że przy odrobinie smykałki do takiego

> majsterkowania jest to wykonalne.

Jest to też jakaś opcja ale tak prawde mówiąc efekt bedzie taki że chłopaki się narobią a efekt bedzie tragiczny. Budowa form wygląda troche inaczej niż to opisałeś. Jesli zdemontują to z auta i zrobią formę w technologii laminowania bedzie to i lepszy i szyszy sposób.

Napisano
  • Autor

to jest wlasnie problem.. ze nie idzie tego odkleic.. probowalem podwazac, i nawet nie drgnie....

myslalem zeby zrobic to tak:

wszystko dookola spojlera obkleic tasma, spojler posmarowac rozdzielaczem, czyli czyms tlustym. nastepnie pomalowac spojler zelkotem, i na to dac maty z zywica tak z 3-4 warstwy, zeby forma byla w miare sztywna.

po wyschnieciu zdjac ja i na odwrot wykonac spojler...

na razie tylko teoretyzuje, chyba ze ma ktos inny pomysl?

Napisano

> Jest to też jakaś opcja ale tak prawde mówiąc efekt bedzie taki że

> chłopaki się narobią a efekt bedzie tragiczny. Budowa form

> wygląda troche inaczej niż to opisałeś. Jesli zdemontują to z

> auta i zrobią formę w technologii laminowania bedzie to i lepszy

> i szyszy sposób.

Pewnie tak. Ja to co napisałem opieram na fakcie, że mój pierwszy samochód Polonez z 80 roku był przezemnie prawie cały ulepiony ze szmaty na epidianie i nawet nie było tego tak bardzo widać biglaugh.gif. Z tymi spoilerami z BMW można by jeszcze podjechać do jakiejś firmy produkującej takie rzeczy, albo repliki samochodów - za samo udostępnienie wzoru mogą coś takiego wykonać.

Napisano

Dobrze kombinujez ale powiedz mi jak uzyskasz część spoilera która przylega do klapy???

Moja rada taka polewać szpary pomiędzy spoilerem a klapą benzyną ekstrakcyjną a później żyłka i spoiler odetniesz bez więszych problemów.

Napisano
  • Autor

> Dobrze kombinujez ale powiedz mi jak uzyskasz część spoilera która

> przylega do klapy???

> Moja rada taka polewać szpary pomiędzy spoilerem a klapą benzyną

noo wlasnie to jest problem ktorego nei umie rozwiazac.. bez zdjecia wszystkiego z auta...

to jest przyklejone chyba klejem do szyb, lub jakims podobnym klejem.... wiec benzynka nic nie da.... a nie chce zniszczyc sobie auta... zeby pozniej trzeba by bylo lakierowac pol tylu...

ale zawsze moge zrobic srodkowa forme na klapie kumpla auta.. skoro on nie ma spojlera wiec ksztalt moge sobie zrobic u niego..

pozniej jakos zmontowac te 2 formy i powinno byc ok.

Napisano

Zgadza sie ale tak czy siak bez odklejenia tego od auta nikt nie wykona formy.

Napisano
  • Autor

hmmmm

poszukam jescze info i chyba podjade do kolesi co sie tym zajmuja wink.gif tzn laminatami, mzoe oni mi cos doradza lub zrobia forme na swoj uzytek i wykonaja mi 2 komplety za to wink.gif

Napisano

> Zgadza sie ale tak czy siak bez odklejenia tego od auta nikt nie

> wykona formy.

Może inaczej - nikt normalny się tego nie podejmie i nic dziwnego. Ale sami możecie zaryzykować, ja bym tak zrobił - folia, gips i jazda, najwyżej nic z tego nie wyjdzie. Straty praktycznie zerowe, a udać sie może.

Napisano
  • Autor

proby odklejenia spojlera nic nie daly. on nawet nie drgnie....

w sobote bede kabinowal z zywica, zelkotem i mata szklana.

najwyzej bede mial klape do malowania wink.gif, ale poczytalem troszke na stronie neodesign, jak oni robili bodykit do supry. tez zrobili forme z wlokna i zywicy.

Napisano

Koszty wykonania w miarę dobrej formy są znacznie większe niż samego spojlera.Chyba,że będziesz seryjnie produkował spojlery?Może tańszy będzie oryginalny?Mimo to życzę powodzenia.

Napisano

> proby odklejenia spojlera nic nie daly. on nawet nie drgnie....

> w sobote bede kabinowal z zywica, zelkotem i mata szklana.

> najwyzej bede mial klape do malowania ,

szkoda klapy zanim cos polozysz na szpojler wysciel go jakas folia sczelnie coby go nie zniszczyc tak samo troche na okolo coby gdzies nie kapnelo bo szkoda autka i szpojlera. a potem kombinuj paciaj to specyfikami i rob forme moze i co z tego wyjdzie, a ta czesc ktora przylega do lapy zdjemijcie odlewem z klapy kumpla potem najwyzej bedziecie to jakos latac do kupy i duuuzo duzo szlifowac zeby.GIF mysle ze wyjdzie tylko bedzie z tym 270747800-sex.giflenia

ale poczytalem troszke na

> stronie neodesign, jak oni robili bodykit do supry. tez zrobili

> forme z wlokna i zywicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.