Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA G STARSZYM DIZLU

Featured Replies

Napisano

Witam , ja z zapytaniem interesuje mnie Astra G ze starszym dizlem , a nie mogę znaleść na forum. Boję się troche brać astry z tymi nowszymi dizlami 1.7DTI , 2.0DTI , wiadomo dlaczego , a jakią opinie mają starsze dizelki tdi , takie chyba były w ASTRZE F i w starszych G. Chodzi mi o osiągi , awaryjność , palenie w zimie , spalanie itd , itp. Wszystkim dziękuje za odp. bow.gif

Napisano

> Witam , ja z zapytaniem interesuje mnie Astra G ze starszym dizlem ,

> a nie mogę znaleść na forum. Boję się troche brać astry z tymi

> nowszymi dizlami 1.7DTI , 2.0DTI , wiadomo dlaczego , a jakią

> opinie mają starsze dizelki tdi , takie chyba były w ASTRZE F i

> w starszych G. Chodzi mi o osiągi , awaryjność , palenie w zimie

> , spalanie itd , itp. Wszystkim dziękuje za odp.

pokreciles kolego. Starsze to sa wlasnie DTI a nowsze common railu to CDTI

Napisano
  • Autor

Może pokręćiłem, ale chyba wiadomo o co chodzi, więc proszę o poradę.

Napisano

> Może pokręćiłem, ale chyba wiadomo o co chodzi, więc proszę o poradę.

Starszy diesel to 1,7 DTL (tego pewny nie jestem) 2,0 16 V dtl i 2,0 dti chyba tylko te silniki były montowane w Astrze G.

Napisano

Diesle w G które można porównać do F to praktycznie tylko X17DTL. Oplowski silnik nie szczycący się osiągami szczególnie w porównaiu do TDI od VW. W porówniau do silnika z F-ki ma jednak zmienioną pompę na sterowaną elektronicznie. Drugim podobnym silnikiem jest silnik 1,7 Isuzu. Także różni się pompą i pewnie kilkoma innymi duperelami a po za tym ma mniejszą moc od silnika 1,7 Isuzu stosowanego w F-kach. Przy tym silniku też słyszy się przykre niespodzianki z pompą o które się obawiasz.

Pozostaje chyba tylko X17DTL ale powolny i nie dający wiele przyjemności z jazdy.

Napisano

> nowszymi dizlami 1.7DTI , 2.0DTI , wiadomo dlaczego , a j

Opiniami szczególnie w naszym kraju to raczej sie nie sugeruj, bo w końcu skończysz na TDI z fałweja, na 100%. A i te silniki mają swoje słabsze strony. I nie przesadzaj z tym "paaaanie, te stare to były dobre, teraz to badziew", itp itd w tysiącach odmian naszych "znawców", takze tych z autokącika. Jezdziłem takim dieslem 1.6D w Audi - to byłoby chyba Twoje marzenie, ale mozesz mi wierzyć albo nie, ale wolę o niebo dti z mojej asterki. Tamto to był ciągnik, w pełnym słowa tego znaczeniu, a dti od Isuzu to przyjemnosc jazdy i tyle.

Poszperaj dokładnie za opisami X17DTL, bo jest to chyba jedyny silnik który spełnia Twoje wymagania. Nie znam go zupełnie wiec trudno mi cokolwiek powiedziec. Wszystkie DTI to silniki z rotacyjną pompą wtryskową, wysokociśnieniową, praktycznie ta sama technika co w common railu, tyle ze inaczej wykonana. Z tego co wiem, silników tego typu jezdzi cała masa, bo Opel wsadził je do wielu swoich autek, w ogóle takze i w otoczeniu jest pełno podobnych konstrukcji (nawet Passat miał pompę vp44 na pokładzie, takze mazdy, toyoty, fordy itp itd) - jakaś część brzydko się psuje, ale wśród aut które znam nikomu nic złego sie nie przydarzyło. Trzeba tez zawsze brać pod uwagę sposób użytkowania auta, są tacy którzy leją jakieś specyfiki, tacy którzy tankują u "Zbysia", tacy którzy katują diesla na zimno itp itd. Więc więcej optymizmu smile.gif.

Mechanik z którym rozmawiałem powiedział mi tak: panie, a co za róznica - kupisz pan 1.9tdi i po 30kkm padnie panu turbina, kupisz opla i po 100kkm padnie sterownik pompy, kupisz tdci i po 60kkm koło masowe albo wtryskiwacz do wymiany, zrezygnujesz i kupisz benzyne to wystarczy jak Ci w tej benzynie pęknie podrobiony pasek rozrządu - nie ma co się pesymistycznie nastawiać bo się z domu nie wyjdzie smile.gif

Napisano

> Witam , ja z zapytaniem interesuje mnie Astra G ze starszym dizlem ,

> nowszymi dizlami 1.7DTI , 2.0DTI , wiadomo dlaczego , a jakią

> opinie mają starsze dizelki tdi , takie chyba były w ASTRZE F i

> w starszych G. Chodzi mi o osiągi , awaryjność , palenie w zimie

> , spalanie itd , itp. Wszystkim dziękuje za odp.

Witam !

Montowane były i są obecnie jeszcze diesle :

X17DTL = 68KM / NA KLAPIE 1.7TD - stary oplowski ale trwały bez polotów do 1999r montowany ,bo pozostałości po AI wykożystali i tani był w zakupie.

Y17DT = 75KM / NA KLAPIE 1.7DTI - isuzu mede in tychy , ekonomiczny z bezpośredim wtryskiem na pompie rotacyjnej i małą turbinką taki do miasta 99" - 05"

X20DTL = 82KM / NA KLAPIE 2.0DI 16V - oplowski. bezpośredni wtrysk, bez intercolera, dobry na trasę i długie dystanse 98" - 03"

X20DTH = 100KM / NA KLAPIE 2.0DTI - to samo co u góry ale z intercolerem , mały sportowiec przeważnie w wersjach bogatych 99" - 05"

X22DTR = 125KM / NA KLAPIE 2.2DTI oplowski na podobnej technolog jak 2.0 ale już full sportowiec i wypas 02" - 05"

Z17DT = 80KM / NA KLAPIE 1.7CDTI isuzu w nowym wydaniu na wtrysku technologi common rail, do dzisiaj już tylko montowany w AII Classic z Gliwic czyli 04" - ???

A co do awaryjności to zależy na co się trafi ??? bo trwałość jest długa jak się dobże serwisuje diesla oraz dobrym paliwkiem zalewa smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> X20DTH = 100KM / NA KLAPIE 2.0DTI - to samo co u góry ale z

> intercolerem , mały sportowiec przeważnie w wersjach bogatych

> 99" - 05"

tutaj się wtrące bo w końcowych latach produkcji ten silnik przeobrazil się w Y20DTH, spełnia wyższą normę spalin, no i ma trochę lepszy moment obrotowy

> A co do awaryjności to zależy na co się trafi ??? bo trwałość jest

> długa jak się dobże serwisuje diesla oraz dobrym paliwkiem

> zalewa

dokładnie, ja zanim zdecydowałem się na dti opla przeczytałem chyba wszystko o nich na różnych forach. Wniosek: problemy z pompą mieli tylko Ci co lali byle gnojówkę.

Kupiłem więc Y20DTH i póki co jestem super zadowolony, leję ultimate z BP, autko świetnie przyspiesza, jest elastyczne, mało pali (6,5 w miescie) i jest całkiem ciche, trochę z rana poklekocze ale przy dieslach vw i tak jest cichy hehe.gif

Napisano

17DT = 75KM / NA KLAPIE 1.7DTI - isuzu made in Tychy?????? , ekonomiczny z bezpośrednim wtryskiem na pompie rotacyjnej i małą turbinką taki do miasta 1999" - 2005"

Mam już od 2,5 roku zrobiłem 100 tys. wymieniłem w nim pasek rozrządu jak kupiłem miał 145 tys. w zimie wymieniłem wymiennik ciepła do oleju silnik żyletka pije mało dynamiczny, był montowany w Astrze zrobionej w Bochum znajomy mechanik z RPA chwali te silniczki z doświadczenia mówił mi, że jak będziesz jeździł na normalnym paliwie to spoko 1 000 000 km i wtedy remont albo nowy wymiana oleju max 20 tys km naprawia Isuzu autka na okrągło mówi złote udane silniki. Wymieniaj co 15 tys olej filtry (powietrze, paliwa, olej) i spoko jeździsz .

Napisano
  • Autor

Wielkie Dzięki za odpowiedzi (więc chyba lepiej pomyśle o dti) , a co sądzicie o Focusie 1.8TDDI 90KM , bo ten wozik chyba też można wziąść pod uwagę , ma ktoś jakieś doświadczenie z tym autkiem?

Napisano

> Wielkie Dzięki za odpowiedzi (więc chyba lepiej pomyśle o dti) , a co

> sądzicie o Focusie 1.8TDDI 90KM , bo ten wozik chyba też można

> wziąść pod uwagę , ma ktoś jakieś doświadczenie z tym autkiem?

Jeździłem takim autkiem (kombi) Jak dla mnie biegi zbyt krótkie, w autku troszkę za głośno w porównaniu z moją viki. Auto mało elastyczne na wyższych biegach. Dynamika porównywalna przy podobnym (2-2,5 T momencie obrotowym). Ja wybrał bym opla

Napisano

> Wielkie Dzięki za odpowiedzi (więc chyba lepiej pomyśle o dti) , a co

> sądzicie o Focusie 1.8TDDI 90KM , bo ten wozik chyba też można

> wziąść pod uwagę , ma ktoś jakieś doświadczenie z tym autkiem?

Cześć.problemuy możesz mieć z pompą wtryskową bo tam występuje taki sam aterownik pompy wtryskowej jak co w oplu. Osobiście bym się tak tym nie zamartwiał bo sterowniki pomp wtryskowych padają po ok 150 tuś. km . Niedawna taka okolicznośc i mnie spotkała więc naprawa sterownika PSG5(nie cała pompa) kosztowała prawie 1000. Koleś co naprawiał powiedział że wsadził teraz ekement wykonawczy 4x mocniejszy więc teraz to moze paść tylko pompa (hydraulicznie) , a że przejechałem juz 190 tyś. km to sukces na naszym paliwie! Duzo optymizmu ! Pzdr.

Napisano

> tutaj się wtrące bo w końcowych latach produkcji ten silnik

> przeobrazil się w Y20DTH, spełnia wyższą normę spalin, no i ma

> trochę lepszy moment obrotowy

> dokładnie, ja zanim zdecydowałem się na dti opla przeczytałem chyba

> wszystko o nich na różnych forach. Wniosek: problemy z pompą

> mieli tylko Ci co lali byle gnojówkę.

> Kupiłem więc Y20DTH i póki co jestem super zadowolony, leję ultimate

> z BP, autko świetnie przyspiesza, jest elastyczne, mało pali

> (6,5 w miescie) i jest całkiem ciche, trochę z rana poklekocze

> ale przy dieslach vw i tak jest cichy

Masz rację, a nie zmieniałem oznaczeń bo już sporo tego było smile.gif

Również ten 2.2 zmienił się na Y22DTR i jest montowany w wielu oplach : Zafira,Vectra,Signum jak i też 2.0. Co do norm spalania to obecnie wchodzi euro5.

Obecnie silniki te wyparła wersja 1.9CDTI w wielu wersjach są to Z19DT 120KM-150KM. Są już chyba też i inne wersje tego silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.