Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poratujcie

Featured Replies

Napisano

Słuchajcie mam okazje kupić za nie duże pieniądze Fiata Marea Weekend 2,0 20v z Gazem z przebiegiem około 100 kkm? Powiedzcie mi czy silnik ten dobrze znosi gaz? Wiem, wiem gaz to zło ale przy tej pojemności to jest on uzasadniony. Powiedzcie ile takie auto pali benzyny a ile gazu ( w mieście, na trasie). Jak z awaryjnością tego silnika gdy jest zadbany? Z góry wielkie dzięki za każde poważne informacje.

Napisano

> Słuchajcie mam okazje kupić za nie duże pieniądze Fiata Marea Weekend

> 2,0 20v z Gazem z przebiegiem około 100 kkm? Powiedzcie mi czy

> silnik ten dobrze znosi gaz? Wiem, wiem gaz to zło ale przy tej

> pojemności to jest on uzasadniony. Powiedzcie ile takie auto

> pali benzyny a ile gazu ( w mieście, na trasie). Jak z

> awaryjnością tego silnika gdy jest zadbany? Z góry wielkie

> dzięki za każde poważne informacje.

Gaz to zło tak samo jak mali faceci mają duże pały hahaha.gif

to uzasadnienie dla tych co nie mają gazu hahaha.gif

Paliwo jak każde inne

Gazu pali o 1l więcej zeby.GIF

na marginesie czy to instalacja 3G bo w silnikach z wtryskiem wielopunktowym nie zaleca się stosowani innych wymysłów zeby.GIF

występuje zapiekanie wtrysków.

Napisano

Nic nie uzasadnia instalacji gazu - oprócz pustej kieszeni, ale wtedy kupuje się 126p lub CC700. Silnik fajny, mocny, zajebiste brzmienie, fajne osiągi, spalanie ile wlejwsz tyle spali. W miescie jakieś 14 (tyle co dobry POLONEZ). Wybieraj POLONEZ albo 5 cylindrów w rzędzie.

Sam myślę o 2.0 20V ale Bravo HGT

Napisano

> Słuchajcie mam okazje kupić za nie duże pieniądze Fiata Marea Weekend

> 2,0 20v z Gazem z przebiegiem około 100 kkm?

Której generacji gaz? Który rocznik auta?

> Powiedzcie mi czy

> silnik ten dobrze znosi gaz?

Jak większość silników - gdy dobrze założony i wyregulowany - nie będzie z nim problemów.

> Wiem, wiem gaz to zło ale przy tej

> pojemności to jest on uzasadniony.

Gaz to zło zazwyczaj dla tych, co go nigdy nie mieli i z zawiścią patrzą na tych, co tankują do pełna za 60 zł, oraz dla tych, co oszczędzali na regulacjach lub trafili na patałachów w warsztacie.

> Powiedzcie ile takie auto

> pali benzyny a ile gazu ( w mieście, na trasie).

Marea sedan - ok. 13 litrów lpg w mieście, 8-10 w trasie.

> Jak z awaryjnością tego silnika gdy jest zadbany?

Są tacy na tym kąciku, co klną ten silnik, bo im się coś sypie, są tacy, którym nic wielkiego poza standardowymi przypadłościami BBM się nie posypało. Jeździłem tym silnikiem 4 lata, nie mogę na niego powiedzieć złego słowa.

Napisano

gazu

niemam ale zawaryjnością przez 1.5 roku tylko łożyska arternatora wymieniałem a co dzień dostaje but.gif

spoko śilniczek mniejszego bym niekupował na twoim miejcu

a co do cześci to używki chodzą taniej niż do innych śilników

wielu na kąciku pisało że cześci takie drogie bzdura nowe napewno jeśli dostaniesz cool.gif

Napisano

> miescie jakieś 14 (tyle co dobry POLONEZ). Wybieraj

przepraszam oprocz marychy mam jeszcze poloneza ktory w miescie pali 10 a na trasie od 8,5 -10

Napisano

> Nic nie uzasadnia instalacji gazu - oprócz pustej kieszeni, ale wtedy

> kupuje się 126p lub CC700. Silnik fajny, mocny, zajebiste

> brzmienie, fajne osiągi, spalanie ile wlejwsz tyle spali. W

> miescie jakieś 14 (tyle co dobry POLONEZ). Wybieraj POLONEZ albo

> 5 cylindrów w rzędzie.

> Sam myślę o 2.0 20V ale Bravo HGT

nie rozumiem twojego stanowiska uważasz że Marysia z silnikiem 2.0 LPG to to samo co Polonez z 1.6

hahaha.gif

chyba masz jakiś uraz do gazu lub strach że wybuchnie

hahaha.gif

Napisano

Ja się na gaz połaszczyłem i przez niego sprzedałem samochód bo silnik padał. Instalację zakładałem swojego czasu na Prymasa 1000 lecia - znany i uznany warsztat. Zaczął brać olej, treacił moc i takie tam piardy prowadzące do totalnej destrukcji więc kupiłem JTD i jeźdzę tak już 6,5 roku. Diesel, Olej, klocki, tarcze, płyny, rozrząd,filtry - nic nigdy nie padło a mimo przbiegu 205.000 oleju nie bierze - tzn bierze ok. 200ml na 13000km bo co tyle wymieniam olej.

A gaz wystarczy poczytać że to lipa.

I jeszcze jedno zobaczcie czym jeźdzą gazownicy - DIESLAMI 30.GIF

Na gaz nabrałem sie raz w życiu i wystarczy

Napisano
  • Autor

> Której generacji gaz? Który rocznik auta?

> Jak większość silników - gdy dobrze założony i wyregulowany - nie

> będzie z nim problemów.

> Gaz to zło zazwyczaj dla tych, co go nigdy nie mieli i z zawiścią

> patrzą na tych, co tankują do pełna za 60 zł, oraz dla tych, co

> oszczędzali na regulacjach lub trafili na patałachów w

> warsztacie.

> Marea sedan - ok. 13 litrów lpg w mieście, 8-10 w trasie.

> Są tacy na tym kąciku, co klną ten silnik, bo im się coś sypie, są

> tacy, którym nic wielkiego poza standardowymi przypadłościami

> BBM się nie posypało. Jeździłem tym silnikiem 4 lata, nie mogę

> na niego powiedzieć złego słowa.

Rocznik 1998, a instalacja gazowa to zwykła LPG z pełną elektroniką.

Napisano

> Ja się na gaz połaszczyłem i przez niego sprzedałem samochód bo

> silnik padał. Instalację zakładałem swojego czasu na Prymasa

> 1000 lecia - znany i uznany warsztat. Zaczął brać olej, treacił

> moc i takie tam piardy prowadzące do totalnej destrukcji więc

> kupiłem JTD i jeźdzę tak już 6,5 roku. Diesel, Olej, klocki,

> tarcze, płyny, rozrząd,filtry - nic nigdy nie padło a mimo

> przbiegu 205.000 oleju nie bierze - tzn bierze ok. 200ml na

> 13000km bo co tyle wymieniam olej.

> A gaz wystarczy poczytać że to lipa.

> I jeszcze jedno zobaczcie czym jeźdzą gazownicy - DIESLAMI

> Na gaz nabrałem sie raz w życiu i wystarczy

chyba twoi smigaja dieslami, u mnie maja zagazowane auta, bynajmniej ci ktorych znam. nabrac to mozna dziecko na glupawy zart. co do gazu albo jest dobrze zalozony i smiga albo sie dziaduje z uzywkami albo kiepska instalka do nafaszerowanego elektronika silnika i potem sie marudzi. mam dwa auta na gaz i zlego slowa nie moge powiedziec. sa problemy zanim sie wszytsko wysteruje, zanim sie usunie problemy mniejsze lub wieksze ale to trwa miesiac dwa i potem sie smiga padaka za pol darmo

Napisano

Ale wiesz, że jedyne co udowodniłeś swoim przykładem to to, że albo Ci coś popsuli przy instalowaniu gazu, albo źle go wyregulowali, albo po prostu silnik i tak miał paść. Nic więcej.

Mogę Ci podać przykłady z mojej rodziny gdzie samochody z gazem przejeżdżały po 200 tyś bez żadnych awarii. Szwagier jest handlowcem i jeździ po Polsce cały czas. Jednym autem zrobił ponad 200 tys na gazie i poszło do ludzi, w drugim przy przebiegu 200 tyś założył gaz i w ciągu bodajże trzech lat zrobił kolejne 200 tyś.

Mogę Ci podać przykład mojego brata, który swojego Lanosa nie oszczędzał (Ci, co go widzieli na spocie wiedzą, jak jeździ - zakres między 4-6 tyś. obrotów jest zakresem uzywanym przez 90% czasu jazdy zlosnik.gif , w baku zazwyczaj miał kropelkę benzyny, zaś śrubką od regulacji mieszanki kręcił sam, w którą stronę akurat miał ochotę zlosnik.gif )

Mogę Ci podać przykład siebie - zrobiłem jakieś 45 tyś i oprócz wymiany filtra gazu i okresowych przeglądów nie miałem żadnych problemów.

> I jeszcze jedno zobaczcie czym jeźdzą gazownicy - DIESLAMI

Znowu projektujesz swoje doświadczenia i swoich znajomych na wszystkich. Jak na razie instalacji gazowych przybywa, ludzi go instalują, jeżdżą i w większości przypadków nie płaczą.

Od powtarzania jak mantry sloganu "gaz to zło" nie stanie się on prawdą. Uwierz mi, oprócz Ciebie są jeszcze inni, mający zgoła odmienne doświadczenia ok.gif

Napisano

> Rocznik 1998, a instalacja gazowa to zwykła LPG z pełną elektroniką.

Trochę mały przebieg jak na blisko 10 lat. Poza tym instalacja nie najlepsza do tego silnika (mimo że kolektor metalowy).

Przyjrzyj się dokładnie autku, pojedź do kumatego mechanika - i wtedy podejmij decyzję.

Napisano

> Trochę mały przebieg jak na blisko 10 lat. Poza tym instalacja nie

> najlepsza do tego silnika (mimo że kolektor metalowy).

> Przyjrzyj się dokładnie autku, pojedź do kumatego mechanika - i wtedy

> podejmij decyzję.

Dokładnie.....przebieg raczej nierealny....Dobrze sprawdź autko zanim zakupisz, bo możesz się zrazić,

Napisano
  • Autor

> Dokładnie.....przebieg raczej nierealny....Dobrze sprawdź autko zanim

> zakupisz, bo możesz się zrazić,

Ja tam w takie przebiegi jeszcze wierze sam mam Uno z 1999 roku z przebiegiem 39 kkm.

Auto (marea) posiada wewnątrz skórzaną kierownice po której w ogóle nie widać zużycia jest prawie jak nówka pedały również nie wytarte wiec może przebieg jest realny. Jak oglądałem Maree z przebiegiem udokumentowanym na 180 kkm to skórzana kierownica była mocno wytarta.

Napisano

> Auto (marea) posiada wewnątrz skórzaną kierownice po której w ogóle

> nie widać zużycia jest prawie jak nówka pedały również nie

> wytarte wiec może przebieg jest realny.

A mi to raczej wygląda na przygotowane dobrze do sprzedaży. Skórzana kierownica czy pedały przy 100 tys przebiegu nie mogą wyglądać "prawie jak nówka". Chcąc nie chcąc powinno być już na nich widać wyraźne ślady użycia.

Nie napalaj się na auto smile.gif - tylko porządnie sprawdź, i dopiero wtedy podejmuj decyzje.

Kiedy był gaz zakładany?

Napisano

dokładnie kolektor metalowy i zwykłą istalacją z pięciu gazowników mi odradzali mówili że bedzie szczelać i na kolektorze tą gume bedzie rozwalać też mam 98r. i 180000km

Napisano

hmm "gaz to zlo" to brzmi jak "oczywista oczywistosc" hahaha.gif zaraz padne...

a tak nawiasem mowiac to z gazem nie ma problemu tylko z kiepskimi mechanikami i instalatorami.... Poprzednim samochodem zrobilem na gazie ok 150kkm (gaz zalozylem przy przebiegu ok 130kkm). Teraz jezdze MW z sekwencja (50kkm / rok) i po przejechaniu ok 70kkm nie widze roznicy oprocz mojego portfela...

Napisano

> hmm "gaz to zlo" to brzmi jak "oczywista oczywistosc" zaraz

> padne...

> a tak nawiasem mowiac to z gazem nie ma problemu tylko z kiepskimi

> mechanikami i instalatorami.... Poprzednim samochodem zrobilem

> na gazie ok 150kkm (gaz zalozylem przy przebiegu ok 130kkm).

> Teraz jezdze MW z sekwencja (50kkm / rok) i po przejechaniu ok

> 70kkm nie widze roznicy oprocz mojego portfela...

Ja przejechałem 130 tys na gazie mam instalke gazową 2 generacji z 2001 roku. Regularnie serwisowana co 10 tys (wymiana filtra powietrza + regulacja) i nic się nie dzieje. Wcześniej myślalem tak jak inni wrogowie gazu. Ale jak w 2001 roku zacząłem na benz wydawać po 800 PLN miesięcznie to zdecydowałem się dość szybko (wziąłem na kredyt 12 rat) zwróciło mi się po 8 miesiącach (opłaty za paliwo wraz z ratą dawały miesiączną oszczędność jakieś 300 PLN).

Z przeciwnikami gazu jest tak jak z ekspertami w innych dziedzinach (np posiadania samochodów na F) guzik wiedzą o eksploatacji pojazdów z gazem lub zwyczajnie się boją.

Są i tacy co zarzynają auta (nie ważne czy z gazem czy bez) - nie dbając o nie (np. przedłużają okresy międzyprzeglądowe, bo pan heniek powiedział że to można wymienić później), a później nie mogąc zwalić na pana Henia zwalają na "oczywistą oczywistość" czyli inst. gazową.

Reasumując - powody założenia gazu były czysto ekonomiczne. Do tej pory oszczędzam, choć jeżdzę już dużo mniej (ok 1600 miesięcznie)

Pozdrawiam wszystkich nieufających no i bogatych ;O))))

Napisano

Zdarzają się auta jężdżące 10 tys rocznie a nawet mniej. Ja w służbowej fiescie rocznik 2004 miałem 120 tys przebiegu i skórzaną kierownicę, która była jak nowa. Przy przebiegach 3-4 tyś miesięcznie auto zużywa się inaczej.

Napisano

też sie nad tym silnikiem zastanawiałem ale trochę mnie spalanie przeraziło bo nie myślałem o gazie więc kupiłem ropę - od swojego mechanika w aso usłyszałem tylko że jest dużo roboty [rzy wymianie rozrządu i trzeba na niego uważać no i mało ta robota nie kosztuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.