Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gumy stabilizatora w PII

Featured Replies

Napisano

Przede wszystkim witam towarzyszy niedoli.. yhm znaczy właścicieli Fiatów smile.gif

Odkąd kupiłem Punto kącik jest nieocenionym źródłem informacji na jego temat.

A teraz problem:

jestem w trakcie reanimacji zawieszeniu w Punciaku. Po wymianie amortyzatorów na gazowe Kayaby przyszedł czas na wymianę gum stabilizatora, których zużycie jest najprawdopodobniej przyczyną stuków słyszalnych zwłaszcza podczas jazdy po bruku. O ile nie było problemu ze znalezieniem zewnętrznych gum (w Fiacie wołają za nie ok. 50 PLN), to wewnętrzne gumy stabilizatora (gdzieniegdzie nazywają to wieszakiem stabilizatora) nie występują w ofercie Fiata. Z tego co dowiedziałem się w ASO występują one tylko w komplecie ze stabilizatorem. Z drugiej strony widzę na kąciku, że tutaj i tutaj jest mowa o ich wymianie. Prosiłbym o pomoc w ustaleniu jakichś numerów katalogowych i ew. namiarach na sklep gdzie możnaby je kupić (najlepiej w trójmieście ale niekoniecznie). W jednym z wymienionych tematów jest mowa o punkcie w Jaworznie, ale zanim zacznę ściągać gumki z drugiego końca Polski chciałbym mieć pełny obraz sytuacji.

------------------------------

Fiat Punto II 1.2 8V SX 3D '00

Napisano

bry 20.GIF

musisz poszukać jakiegoś sklepu specjalizującego się w częściach do fiatów, tam sprzedawca powinien mieć w ofercie gumki do staba, zarówno te wewnętrzne jak i zewnętrzne, w cenach oscylujących do podanych przeze mnie w linkowanym wątku.

Napisano
witam, a ASO nawet nie pytaj, tak jak napisano wyżej inny sklep "fiatowski"
Napisano
  • Autor

Przeprowadziłem dzisiaj dochodzenie telefoniczne w sklepach i warsztatach specjalizujących się w autach włoskich. Udało mi się znaleźć zewnętrzne gumy (zamienniki) po 20 PLN, ale z wewnętrznymi nadal jest kiszka. W sklepie tym proponują zmierzenie średnicy stabilizatora i dopasowanie gum z innego modelu. Mechanik z warsztatu specjalizującego się w Fiatach powiedział, że on również radzi sobie dopasowując z innych modeli. Człowiek, który prowadzi sklep i warsztat w Gdyni zasugerował z kolei wymianę samych gum (bez metalowych obejm) po 5 PLN sztuka. Byłoby to chyba jakieś rozwiązanie, pytanie czy będzie to równie trwałe jak gotowe elementy?

A co do cen w ASO, zawsze zaczynam poszukiwania części od telefonu do nich - poznaję w ten sposób górny pułap cenowy wink.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdziło się stare powiedzenie, że najciemniej pod latarnią. Dla potomnych informacja, że wspomniane gumy kupiłem w Gdańsku w sklepie na rogu Słowackiego i Grunwaldzkiej, zewnętrzne po 34,50 PLN szt. (zamienniki) a wewnętrzne po 35,50 szt. (oryginały od Punto I o średnicy wewn. 22mm).

Dokładne namiary na sklep:

Auto-Parts, ul. Słowackiego 2, tel. (058) 520-18-03.

dla wyszukiwarki: części do fiata w gdańsku

Zła wiadomość jest taka, że terkotanie na dziurach z okolic koła jest nadal słyszalne, więc przyczyna leży gdzie indziej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.