Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po wymianie szczek nierowno hamuje

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem. Niestety na badaniach technicznych wykryto mi niesprawnosc tylnych hamulcow. lewa strona chamuje o polowe slabiej niz prawa. bylem u mechanikow to po rozkreceniu bebnow wywnioskowali ze z lewej stro sa bardziej zurzyte okladziny. w efekcie je wymienili. Bylo ok przez pierwsze 15 min. Teraz proponuja mi wymane bebnow. Nie wiem czy chca mnie naciagnac na kolejna kase. Czy moze to jakis inny element ukladu moze zawodzic ?? Dodam ze przy chamowaniu recznym efekt jest podobny. lewe kolo piszczy jak szalone a prawe sie toczy :/

Napisano

jak doświadczony mechanik z tym robił to powinien odpowietzryć ale jak zapomniał to może być zapowietrzony układ hamulcowy i temu nierówno rozpręża tłoczek... palacz.gif

Napisano
  • Autor

a jesli cylinderki nie były ruszane to chyba nie powinien sie zapowietrzyc ?? a czy duzy wplyw na sile hamowania moze miec niesprawnosc hamulca pomocniczego ?? Chodzi mi o to ze jesli na hamulcu pomocniczym prawa chamuje jak szalona a lewa sie toczy to nie kozystamy z calej hydrauliki tylko z sila moich mieni jest przekladana na uklad linek itd na okladziny bez angazowania ukladu hydraulicznego??

Napisano

> a jesli cylinderki nie były ruszane to chyba nie powinien sie

> zapowietrzyc ?? a czy duzy wplyw na sile hamowania moze miec

> niesprawnosc hamulca pomocniczego ?? Chodzi mi o to ze jesli na

> hamulcu pomocniczym prawa chamuje jak szalona a lewa sie toczy

> to nie kozystamy z calej hydrauliki tylko z sila moich mieni

> jest przekladana na uklad linek itd na okladziny bez angazowania

> ukladu hydraulicznego??

w tym względzie bym się zgodził, jeśli nie ruszali cylinderków to nie powinno się zapowietrzyć.... a z hamulcem ręcznym to już nie wiem, ale też chyba tylko wtedy od siły pociągnięcia za wajchę zależy....

Napisano

> Witam.

> Mam problem. Niestety na badaniach technicznych wykryto mi

> niesprawnosc tylnych hamulcow. lewa strona chamuje o polowe

> slabiej niz prawa. bylem u mechanikow to po rozkreceniu bebnow

> wywnioskowali ze z lewej stro sa bardziej zurzyte okladziny. w

> efekcie je wymienili. Bylo ok przez pierwsze 15 min. Teraz

> proponuja mi wymane bebnow. Nie wiem czy chca mnie naciagnac na

> kolejna kase. Czy moze to jakis inny element ukladu moze

> zawodzic ?? Dodam ze przy chamowaniu recznym efekt jest podobny.

> lewe kolo piszczy jak szalone a prawe sie toczy :/

A moze jest problem z samoregulatorami, które nierowno ustawiaja szczeki

pozdr.

Napisano

A ja sie dolacze do pytania tylko z przednimi hamulcami. Co moze byc przyczyna ze nie hamuja rowno. Tarcze i klocki nowe i plyn wymieniany i odpowietrzone raczej dobrze.

Napisano

Problem może być w zapieczonym tłoku, proponuję sprawdzić przy zdemontownych klockach czy tłok bez problemy porusza się w prowadnicy, jak nie oczyścić i przesmarować smarem grafitowym.

U mnie pomogło i jest ok.gif

Napisano

> Problem może być w zapieczonym tłoku, proponuję sprawdzić przy

> zdemontownych klockach czy tłok bez problemy porusza się w

> prowadnicy, jak nie oczyścić i przesmarować smarem grafitowym.

> U mnie pomogło i jest

Tłoczki czyscilem przy okazji wymiany plynu. Gumki w tloczkach tez wymienione. W sumie to powinno byc sprawne bo wyglaskalem to jak moglem a tu lipa lekka.

Napisano

> co do tych samoregulatorow to one powinny same regolowac nie mam

> zadnej leprzej fotki a i te zassalem z www

> http://free.of.pl/c/cento/manuale/m005/m5_1.jpg i nie wiem jak

> sprawdzic poprawnosc dzialania tego elementu ?? Ma ktos moze

> jakis pomysł ??

Przyznam szczerze, ze tez nie wiem jak to dziala.

Jedyne co to pamietam jak mechanik mi to czyscil, tzn zdjal beben, popsikal jakims siuwaksem i zalozyl beben. Nastepnie mi kazal pompowac pedalem, a sam opowiednio pukal mlotkiem wink.gif

pozdr.

Napisano

> Witam.

> Nic nie piszesz w jakim stanie sa bębny, mają wyryte, głebokie ranty - może mechanior ma rację co do wymiany bębnów

pozdro

Napisano
  • Autor

No wiecie on na poczatku to je chcial tylko przeczyscic. Niestety to nie poskutkowalo wiec wymienic szczeki. jak to nie poskutkowalo to wymienic bebny. Nie chodzi o to ze szczypie sie z groszem ale powoli irytuje mnie sytuacja ze trace kolejny dzien na latanie mechanik sklep mechanik stacja diagnostyczna a efekt marny.

Wogule to mam pytanie czy ma ktos moze ksiazke serwisowa do cc 700 z 96r.

Napisano

W tej książce nie tłumaczą zasady działania tylnych hamulcy.

Zmień mechanika bo ten Ci pół samochodu wymieni a potem powie TTTM.

Napisano
  • Autor

a co znaczy " TTTM " ???

Napisano

> a co znaczy " TTTM " ???

Ten Typ Tak Ma grinser006.gif

Napisano

Robiłem w 4 sejach tylne hamulce i nigdy nie było problemu aby koła nierównomiernie hamowały. Nie potrafię zrozumieć jak można tam coś "spitolić".

Napisano
  • Autor

mnie przeraza fakt ze one tak maja zarowno na hamucu zasadniczym i pomocniczym. Bo gdyby to bylo jednym badz drugim to latwiej namierzyc usterke. Faktycznie zastanawiam sie nad wymiana jeszcze bebnow. Jak nie pomoze to chyba wszytko po kolei bede wymieniac.

Napisano

Niech sprawdzą czy samoregulatory dobrze trzymają szczęki, czy występuje luz między samoregulatorem a sworzniem na którym jest osadzony i czy rozpierak hamulca ręcznego nie jest zapieczony z dżwigienką.

Jaki masz przebieg samochodu?

To co ciebie przeraża wskazuje, że przyczyna tkwi w samym mechaniźmie tylnego hamulca a nie np. w korektorach. Nie musi koniecznie tkwić w kole które gorzej hamuje więc niech mechanicy przejrzą obie strony.

Napisano
  • Autor

88 kkm Ale mam pytanie jaki zestaw naprawczy polecacie znalazlem kilka w tym sklepie

http://www.unto.pl/elementy-ukladu-hamulcowego-c-20.html?osCsid=6da1fddadf5c14f0969fe5cdceba6a37

Chodzi mi o rozpierak od recznego moze faktycznie on blokuje. Bo jak ostatnio do lanosa kupowalme to sie naciolem. W jednym zestawie na oba kola mialem wszytkie sprezynki ale samoregulatora ani blaszki nie bylo. Musialem jechac po drugi co byl kpl ale tylko na 1 kolo. Poleccie cos

Napisano

Zapieczony rozpierak można w 99% przypadków rozruszać używając WD-40 lub podobnie działającego siuwaksu i trochę siły potem posmarować powierzchnie przy sworzniu smarem miedziowym. Element ten wg mnie posiada wadę w konstrukcji i to jest przyczyna częstego zapiekania się dźwigienki i rozpieraka , ale na to nie mamy wpływu.

Istotne jest też to aby samoregulator na szczęce dociskany spręzyną można było przesunąć używając bardzo dużej siły. Im ciaśniej siedzi tym lepiej. Jeżeli przesuwa się on lekko można pokaleczyć powierzchnię po której się przemieszcza okładzina cierna samoregulatora ostrym przecinakiem poprzecznie do kierunku przesuwania się samoregulatora. Zapomniałem też dodać aby sprawdzić czy cylinderki nie są zapieczone tj. czy oba tłoczki w cylinderku pracują lekko i czy nie ma przecieków płynu.

Mechaników często gubi rutyna i mała dbałość o szczegóły które mają wpływ na pracę układu (nie uogólniam oczywiście). Zasada działania tylnego układu hamulcowego w CC i SC jest taka sama jak w maluchu (126P) w związku z czym nawet garażowy grzebek który przyłoży się do problemu da sobie z nim radę. Może warto oddać auto komuś takiemu skoro zawodowcy nie dają sobie rady.

Napisano

> Robiłem w 4 sejach tylne hamulce i nigdy nie było problemu aby koła

> nierównomiernie hamowały. Nie potrafię zrozumieć jak można tam

> coś "spitolić".

to miales niesamowite szczescie zlosnik.gif

Napisano

> to miales niesamowite szczescie

Jeżeli uważasz , że szczęściem jest prawidłowe poskładanie hamulcy w seju to niewiele od życia wymagasz. zlosnik.gifsmile.gif

A może pomógbyś koledze zrobić hamulce bo jak widzisz dla niego jest to poważny problem.

Napisano

> Jeżeli uważasz , że szczęściem jest prawidłowe poskładanie hamulcy w

> seju to niewiele od życia wymagasz.

> A może pomógbyś koledze zrobić hamulce bo jak widzisz dla niego jest

> to poważny problem.

1.hamulec jest prosty jak cep zlosnik.gif

2.bylo o tym miliony razy

3.nikt nie ma 100% co zrobic by dzialal zlosnik.gif

4.przeciez udzieliles szczegolowych info.

5.mam troche inna koncepcje,aczkolwiek zblizona

6.robilem w wiecej niz 4 sc zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.