Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dyndający luźny wężyk w okolicach przepustnicy.

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj przypadkowo zauważyłem że mam odłączony jeden wężyk którego otwarty koniec leżał w okolicach alternatora (załącznik). Nie mam pojęcia jak długo auto jeździło tym nie podpiętym wężykiem ani nie wiem ... gdzie powinien być wpięty. Auto dotychczas nie wykazywało żadnych nieprawidłowości w jeździe. I najważniejsza rzecz od czego jest to wężyk i czym grozi jazda bez niego. Jego wypięcie dostrzegłem dziś i nie miałem za bardzo czasu poszukać skąd się wypiął, teraz jestem w pracy i chciałbym zanim wsiądę w drogę powrotna do domu poprawić ten dyndający wężyk (jeden koniec wężyka zaznaczony czerwona strzałką)

Pzdr.

Napisano

Dochodzi od tyłu do zespołu przepustnicy, a służy do przestawienia klapki w filtrze powietrza, żeby silnik dostawał chłodne powietrze, gdy się nagrzeje. Podłącz ten wężyk do przepustnicy, bo bierze lewe powietrze (chyba). Ja u siebie mam go zaślepionego, ale od strony filtra powietrza, a klapkę w filtrze mam ustawioną na pobór zimnego, bo mi się ta klapka zacięła i nie działa prawidłowo i auto więcej żarło paliwa.

Napisano

Jeżeli chodzi o ten wężyk, na któym narysowana jest strzałka to jest to odma. Drugi koniec powinien być nałożony na króciec na dole przepustnicy, "za" silnikiem.

EDIT:

Znowy wyedytowałem komuś wiadomość zamiast zacytować hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi o ten wężyk, na któym narysowana jest strzałka to jest

> to odma. Drugi koniec powinien być nałożony na króciec na dole

> przepustnicy, "za" silnikiem.

Dzięki Panowie, wiem że to szczyt lenistwa ale może ktoś dysponuje może fotką mocowania drugiego końca tej odmy. Pomimo szczerych chęci nie mogłem wypatrzeć żadnego króćca, (być może to wina biegnących w tej okolicy wężyków do trójnika od układu chłodzenia) Podejrzewam że cała sprawa będzie musiała poczekać do rana abym mógł to jeszcze raz obejrzeć przy świetle dziennym - teraz nie wyrwę się z pracy. I jeszcze jedno czy luźny koniec wężyka w normalnych warunkach zabezpieczony jest opaską czy tylko nasunięty, u mnie wężyk nie ma śladów opaski chyba że była jakaś anemiczna i odpadła,

Jeszcze raz dzięki za pomoc i przypominam, może jakaś dobra dusza dysponuje odpowiednia fotką gdzie konkretnie wbić ten wężyk, może uda mi się po ciemku na parkingu wcisnąć ją na czuja.

P.S

Jeżeli chodzi o negatywne skutki odpięcia wężyka to faktycznie, po ostatnim tankowaniu autko przejechało coś o ok 30-40km mniej niż zwykle ale zgoniłem to na drugiego kierowce (zonę) która przez ostatnie tygodnie była jedynym powożącym w mojej asterce.

Pzdr.

Napisano

> może jakaś dobra dusza

> dysponuje odpowiednia fotką gdzie konkretnie wbić ten wężyk,

> może uda mi się po ciemku na parkingu wcisnąć ją na czuja.

Ciągle nie wiemy, czy chodzi o wężyk o którym mówi kolega Pito_krk (cieńki, niebieski) czy o odmę. Jeżeli o odmę to:

279683016-06.jpg

Cieńki niebieski też widać wink.gif

> Jeżeli chodzi o negatywne skutki odpięcia wężyka to faktycznie, po

> ostatnim tankowaniu autko przejechało coś o ok 30-40km mniej niż

> zwykle ale zgoniłem to na drugiego kierowce (zonę) która przez

> ostatnie tygodnie była jedynym powożącym w mojej asterce.

Jeżeli rzeczywiście chodzi o odmę to zdjęcie jej nie ma wpływu na zużycie paliwa. Trochę tylko bardziej niż zazwyczaj zatruwasz środowisko smile.gif

post-36940-14352487577076_thumb.jpg

Napisano

> Ciągle nie wiemy, czy chodzi o wężyk o którym mówi kolega Pito_krk

W sumie strzałką zaznaczył ten wężyk od odmy.

Do autora: Zdjęcia zmniejsza się przed umieszczeniem na forum do szerokości bodajże 900px. Dlatego zasugerowałem się tym co na zdjęciu mi się od razu wyświetliło, a nie zwróciłem uwagi że jest ono dwa razy większe niż monitor i ta strzałka wypada gdzieś w okolicach mojej lampki na biurku. Powodzenie przy naprawie.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki, teraz juz nie powinienem miec problemu z lokalizacją podpięcia odmy, bo faktycznie jest to ten grubszy, gumowy wąż, z foto widzę że chyba mocowany jest on na wcisk, bez żadnych dodatkowych obraczek zaciskowych. Jeszcze raz wielkie dzieki.

Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.