Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piasek w filtrze LPG??

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od paru dni (po zatankowaniu na Orlenie) auto w losowych przypadkach zaczęło mi się przełączać na benzynę, ale po ponownym przełączeniu jechało dalej na LPG. Dzisiaj przełączyło się na noPb ponownie, ale na LPG już wrócić nie chciało. Pierwsze na co padło podejrzenie to filtry i faktycznie to chyba była przyczyna. Po odkręceniu filtra fazy ciekłej w jego komorze znalazłem mnóstwo drobniutkich kamyczków (do 1mm średnicy) i barwie ciemnobrązowej. Wiecie może co to mogło być?? Czy coś takiego wytrąca się z LPG na filtrach?? Poza tymi kamyczkami filtr wydaje się być w miarę czysty - nie ma na nim żadnego zaolejenia jest tylko lekko przybrudzony. Wytrząsnąłem z niego te kamyczki i założyłem ponownie, bo w weekend nie mam gdzie kupić nowego. Oczywiście filtr będzie wymieniony, ale te kamyczki mnie zaintrygowały... Czy to wynik tragicznej jakości gazu (tankuję głównie na stacji Auchan) czy to normalne??

Napisano

> Witam,

> Od paru dni (po zatankowaniu na Orlenie) auto w losowych przypadkach

> zaczęło mi się przełączać na benzynę, ale po ponownym

> przełączeniu jechało dalej na LPG. Dzisiaj przełączyło się na

> noPb ponownie, ale na LPG już wrócić nie chciało. Pierwsze na co

> padło podejrzenie to filtry i faktycznie to chyba była

> przyczyna. Po odkręceniu filtra fazy ciekłej w jego komorze

> znalazłem mnóstwo drobniutkich kamyczków (do 1mm średnicy) i

> barwie ciemnobrązowej. Wiecie może co to mogło być?? Czy coś

> takiego wytrąca się z LPG na filtrach?? Poza tymi kamyczkami

> filtr wydaje się być w miarę czysty - nie ma na nim żadnego

> zaolejenia jest tylko lekko przybrudzony. Wytrząsnąłem z niego

> te kamyczki i założyłem ponownie, bo w weekend nie mam gdzie

> kupić nowego. Oczywiście filtr będzie wymieniony, ale te

> kamyczki mnie zaintrygowały... Czy to wynik tragicznej jakości

> gazu (tankuję głównie na stacji Auchan) czy to normalne??

zacznij lepiej tankowac gaz na porzadniejszych stacjach... a nie lasic sie na te pare groszy.. nie wiesz ze chytry traci zawsze 2 razy 270751858-jezyk.gif

Napisano

Potocznie zwany grafitem. To może być konsekwencja wyjeżdżania gazu do zera wtedy zasysany jest gaz z dna butli. Masz szczęście, że zatankowałeś gaz ze stałym zanieczyszczeniem ja kiedyś zatankowałem zaolejone LPG i miałem do wymiany filtr fazy lotnej, czyszczenie listwy nie wspomne o reduktorze.

Napisano

> kamyczki mnie zaintrygowały... Czy to wynik tragicznej jakości

> gazu (tankuję głównie na stacji Auchan) czy to normalne??

I tak, i nie. Na markowej stacji też ci się to trafi jak zatankujesz do 2-3 godzin po "nabiciu" zbiornika z cysterny - podnosi się wtedy cały muł z dna zbiornika i pływa sobie jakiś czas

Napisano
  • Autor

Co do tankowania na porządnych stacjach to nie do końca się zgadzam. Kiedy tankuję na Orlenie czy Jet'cie to auto potrafi mi spalić 2L więcej i potwierdziłem to już kilka razy. Co do stacji typu Shell, Statoil czy BP to faktycznie na tym gazie jeździ OK, ale wcale nie lepiej niż na Auchan. A objawy zaczęły się nagle po zatankowaniu na Orlenie więc może miałem pecha i mi poprostu tego nalali z gazem. W każdym razie teraz po przeczyszczeniu filtra auto już nie gaśnie, ale przestało jeździć na benzynie. Podejrzewam, że po tym czyszczeniu wzrosło ciśnienie, wzbogaciła się mieszanka LPG co spowodowało problemy z jazdą na benzynie. Jutro spróbuje stworzyć nową mapę i zobaczę co będzie wtedy..

• 2 tygodnie później...
Napisano

> zacznij lepiej tankowac gaz na porzadniejszych stacjach... a nie

> lasic sie na te pare groszy.. nie wiesz ze chytry traci zawsze 2

> razy

To nie do końca prawdziwa teoria. Na tych "porządniejszych" też można źle trafić i odwrotnie - na nierasowej stacji zatankować dobry gaz. Kwestia szcześcia lub pecha.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.