Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AstraII.Sprzeglo,lozysko oporowe czy skrzynia?Sugestie.

Featured Replies

Napisano

Jak przyspieszam,jade na wlaczonym biegu obojetnie jakim slychac dosys glosne chrobotanie,jakby ocieranie.Czym jade szybciej tym dzwiek ten jest szybszy.Jak wrzuce na luz slychac mniej,praktycznie wogole ale jednak slychac,tak samo jak wcisne sprzeglo.Obojetnie czy bieg jest wrzucony czy nie.Mechanik ma to mi dokladnie sprawdzic dopiero za tydzien,a mnie juz strach oblatuje ze to cos powaznego.Ze 3 tygodnie temu zmienilem olej w skrzyni na oryginal Opla,czyzby ta wymiana zaszkodzila skrzyni?A tak wogule jaka skrzynia byla montowana w Astrze II x18xe1 sportive?Nie potrafie zczytac numerow.Panowie doradzcie cos,bo jesli ten problem dotyczy sprzegla to pol biedy,ale jesli nie to wole nie myslec...

Napisano

> sportive?Nie potrafie zczytac numerow.Panowie doradzcie cos,bo

> jesli ten problem dotyczy sprzegla to pol biedy,ale jesli nie to

> wole nie myslec...

moze wysprzęglik hydrauliczny wyzionął ducha - jest razem z łożyskiem

Napisano
  • Autor

> moze wysprzęglik hydrauliczny wyzionął ducha - jest razem z łożyskiem

Jak padnie ten wysprzeglik to pedal sprzegla chyba spada do podlogi i kapota?U mnie biegi wchodza normalnie,nie mam problemu.Czuje tylko lekkie mrowienie galki zmiany biegow,chociaz sam nie wiem czy to nie przewrazliwienie.Nie wiem czy moge jeszcze ten tydzien z tym pojezdzic,zeby cos odpukac wiecej nie padlo.

Napisano

> Jak padnie ten wysprzeglik to pedal sprzegla chyba spada do podlogi i

> kapota?

Kolega ma AII 2.0 diesel i właśnie dziwne objawy skończyły się wymianą wysprzęglika, a właściwie całego sprzęgła

A u Ciebie - to musi mechanik ocenić - wirtualnie ciężko coś więcej doradzić smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprawa wyjasniona.Bylo padniete lozysko w skrzyni biegow.Totalnie zmielone.Kulki wygladaly,jakby ktos je objechal szlifierka.W oleju sporo opilek.Za nowe lozysko dalem 30zl,naszczescie bylo wymienne.Robocizna 300zl.Tym razem do skrzyni wlalem pelnysyntetyk Mobila(95zl za 2 litry).Tylko nurtuje mnie pytanie,dlaczego to lozysko padlo.Czyzby olej do skrzyn GM,jaki kupilem w serwisie to bylo jakies g.... I czy ta awaria by sie zdarzyla,gdybym oleju nie wymienil.

Napisano

Raczej wątpię, że to przez wymianę oleju. Zakładam, że poziom był odpowiedni. A nie masz jeszcze starego oleju ze skrzyni? Można by zobaczyć, czy był w nim jakiś metalowy ścier. W jakim stanie był ten olej zlany przy wymianie łożyska?

Napisano
  • Autor

> Raczej wątpię, że to przez wymianę oleju. Zakładam, że poziom był

> odpowiedni. A nie masz jeszcze starego oleju ze skrzyni? Można

> by zobaczyć, czy był w nim jakiś metalowy ścier. W jakim stanie

> był ten olej zlany przy wymianie łożyska?

Oleju bylo dosyc,przy otwarciu korka kontrolnego sie wylewal.Byl w nim metalowy scier/opilki.Tyle mi powiedzial mechanior.Czy wygladal na zuzyty nie wiem.Nie zapeszajac,odpukac teraz na Mobilu skrzynia chodzi bardzo dobrze.Nie ma nawet co porownywac z praca na nowym oleju GM.Co Ty o tym sadzisz?Zwyczajne zmeczenie materialu?

Napisano

Tego pewnie nigdy się nie dowiemy. Może zmęczenie, może wada łożyska, może uszkodzony koszyk na kulki, chwilowy brak smarowania, przeciążenie niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.