Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z obrotami w X16SZR

Featured Replies

Napisano

Witam, od pewnego czasu mam problem ze swoim silnikiem. Rano jak zapalam i chce dodać gazu to silnik nie reaguje poprawnie na wciśnięcie gazu, jest jakby dziura, dopiero po chwili silnik wkręca się na obroty. czasem obroty zawieszają się w granicach 1000-1500obr (na słuch bo nie mam obrotomierza). Jak silnik sie nagrzeje to czasem też przy dodawaniu gazu tak koło 1500-2000 obr występuje 2 -3 szarpnięcia i dopiero potem się wkręca normalnie.

Czyściłem krokowy, wymieniałem filtr paliwa. początkowo objawy ustały i znów to samo.

Co to może być: sonda, krokowy siadł, czy może coś innego?

pozdrawiam i czekam na sugestie.

Napisano

witam. mam ten sam silniczek i podobny problem u mnie dzieje sie tak na zimnym silniku jak chodzi na benzynce jak przelaczy sie na gaz jest juz wszystko wporzadku i chodzi elegancko wymienilem sonde i jak na razie nei pomoglo

mad.gif

Napisano
  • Autor

gazu nie mam. Wlaśnie sonde wykluczyłem. Jutro jestem umówiony w serwisie z elektrykiem. Ma sprawdzać krokowca.......

Napisano

Przy okazji niech sprawdzi potencjometr przy przepustnicy.

Napisano
  • Autor

mam juz przejechane 207kkm, czy katalizator mógł sie posypać i takie objawy mogą być tego winą?

Kolega twierdzi, że sonda lambda bedzie przez kata podawala do kompa zle wskazania.

pozdr

Napisano

siemka

mialam tak jak ty ze na LPG chodzil ladnie ale na benzynce skakal, to wina instalacji gazowej zabardzo oglupia kompa benzyny. U mnie pomogla wymiana reduktora na emma gaz (niewiem jak to do konca dziala ale jest dobrze). oczywiscie wszystko na gwarancji.

Napisano

> siemka

> mialam tak jak ty ze na LPG chodzil ladnie ale na benzynce skakal, to

> wina instalacji gazowej zabardzo oglupia kompa benzyny. U mnie

> pomogla wymiana reduktora na emma gaz (niewiem jak to do konca

> dziala ale jest dobrze). oczywiscie wszystko na gwarancji.

reduktor nie ma nic wspólnego z ogłupianiem kompa wtrysku wink.gif

samo skakanie na benzynie również

Napisano

spoko cos tak czulem ale dziala:)

Napisano

> spoko cos tak czulem ale dziala:)

przy okazji wymiany reduktora na pewno robili regulację instalacji i to mogło mieć wpływ na zanik objawów wink.gif

Napisano

Powiedzieli ze tamtym reduktorze rozjezdzały sie ustawienia i ze to mialo wplyw na prace na benzynce. Zanim do tego doszli to kazali mi wymienic lambde i przeczyscic krokowca ale nie pomagalo zato pomagalo odlaczenie akmulatora na czas jakis:) znalazlem na forum ze LPG mi kompa oglupia i zeby gazownicy wymienili albo wyjeli instalke i oddali kase. Niewiem co dokonca wymieniali mi powiedzieli ze tylko reduktor.

Napisano

> Powiedzieli ze tamtym reduktorze rozjezdzały sie ustawienia i ze to

> mialo wplyw na prace na benzynce.

śmiała teoria, nie widzę sensownego uzasadnienia

ale mogę się nie znać zlosnik.gif

> Zanim do tego doszli to kazali

> mi wymienic lambde i przeczyscic krokowca ale nie pomagalo zato

> pomagalo odlaczenie akmulatora na czas jakis:)

to pomaga, bo kasuje parametry adaptacyjne, których "nauczył" się ogłupiony komp ok.gif

nie pomaga w nowszych autach, gdzie odłączenie aku nie nic kasuje...

> znalazlem na

> forum ze LPG mi kompa oglupia i zeby gazownicy wymienili albo

> wyjeli instalke i oddali kase.

i słusznie, trzeba męczyć ok.gif

> Niewiem co dokonca wymieniali mi

> powiedzieli ze tylko reduktor.

możliwe, ale nie to pomogło, a jak pisałem regulacja którą musieli przy tej okazji zrobić

Napisano
  • Autor

więc pisze co było. Wreszcie sobie poradziłem.

Wyjąłem i dokładnie wyczyściłem silniczek krokowy. Łącznie z przemyciem go tam gdzie chowa się grzybek preparatem WD 40. Gniazdo gdzie on się chowa oraz otwór koło gniazda też wyczyściłem dokładnie. Zbiera się tam ciemna maź z przedmuchów z silnika. Posprawdzałem wszelkie przewody od serwa i z urządzenia wtryskowego. Poskładałem wszystko do kupy i silniczek pracuje jak szwajcarski zegarek. Cicho dokładnie i majestatycznie.

Podsumowując:

Jak czyścicie silniczek to czyśćcie go dokładnie bo brud w środku tez może powodować jego zacinanie się.

pozdrawiam georg claps.gifyay.gif

Napisano

Witam

Mam podobny problem. Auto odrazu po odpaleniu łapie obroty 1500-2000 obrotow. Po pewnym czasie zapala mu sie kontrolka check engine(na postoju), to samo jest podczas jazdy, przy nieco agresywniejszej jeździe momentalnie wyskakuje kontrolka i auto slabnie. Nieraz obroty potrafią sie zawiesić na 3tys. Czy to także najprawdopodobniej wina tego brudasa krokowca? Silnik to X16SZR astra G 98r. 140tys. km.

Napisano
  • Autor

>mnie nie wyskaiwał żaden błąd i dlatego to było złośliwe.

Ty możesz odczytać błąd i po sprawie smile.gif

pozdr

Napisano

Miałem ten sam problem z astrolotem-ten który kolega opisuje na początku wątku. Po konsultacjach z kolegami na forum, udałem się do gazownika i poprosiłem o przestawienie emulacji sondy lambda z kompa gazowego do benzynowego (czasy H i L) po tej operacji anomalie rozruchowe już przeszły ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.