Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo późno sie włącza...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam Astre F 96r X17DT z silnikiem isuzu, kupiłem go niedawno i jestem bardzo zdziwiony tym, że auto dostaje kopa dopiero w momencie gdy przekroczy 3tys obrotów a wczesniej zachowuje sie jak zaspany osiołek. Starszy ma passata 1,9td i jak nim jeżdże to tam nie ma czegoś takiego i rwie równo od samego dołu... Co może być nie tak z moją astrą??

Pozdrawiam!!

Napisano

Ja bym powiedzial ze TTTM i ze po prostu subiektywne odczucie po przesiadce na diesla. Choc niewykluczone ze turbina niedomaga (sprawdz czy w gumach od turbiny nie pojawia sie znaczna ilosc oleju oraz sprawdz wielkosc luzu wirnika)

czolem

Oberon

Napisano

> Witam!

> Mam Astre F 96r X17DT z silnikiem isuzu, kupiłem go niedawno i jestem

> bardzo zdziwiony tym, że auto dostaje kopa dopiero w momencie

> gdy przekroczy 3tys obrotów a wczesniej zachowuje sie jak

> zaspany osiołek. Starszy ma passata 1,9td i jak nim jeżdże to

> tam nie ma czegoś takiego i rwie równo od samego dołu... Co może

> być nie tak z moją astrą??

> Pozdrawiam!!

tak jak kolega pisał, TTTM.....mozesz sprawdzić turbinke dla świętego spokoju, ale moim zdaniem turbina w vw ma miejsza bezwładność i dlatego załancza sie przy niższych obrotach i odczuwasz różnice przesiadając sie do opelka.....

Napisano

Choc niewykluczone ze turbina niedomaga

> (sprawdz czy w gumach od turbiny nie pojawia sie znaczna ilosc

> oleju oraz sprawdz wielkosc luzu wirnika)

a o czym swiadczy olej w przewodach gumowych.??

Napisano

> a o czym swiadczy olej w przewodach gumowych.??

to ze turbina ma nieszczelnosc spowodowana np. luzem na lozyskach itp

Poczytaj tutaj

czolem

Oberon

Napisano

A turbinka w F ma zmienną geometrię łopatek czy nie,

bo jak nie to chyba normalny efekt turbo-dziury ?

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za szybką reakcje, niespodziewałem się tak szybko uzyskać odp smile.gif Jutro będę miał okazje skorzystać z kanłu wiec teraz będę wiedział na co zwrócić uwage.

Pozdro!!

Napisano

> A turbinka w F ma zmienną geometrię łopatek czy nie,

> bo jak nie to chyba normalny efekt turbo-dziury ?

nie nie miały zmiennej geometrii. Pojawiła się ona dopiero w astrze g ale tylko w silniku 2.2

Ja mam isuzu i też tak mam. Zauważyłem też po podłączeniu miernika ciśnienia że jak turbo zaczyna cięgnać czyli od 3tyś to gdzieś własnie od tej wartości - dokładniej trochę wcześniej ok 2900 momentalnie rośnie ciśnienie do max 0.65bar i potem zaraz spada.natomiast na niższych obrotach wskazówka nie chce nawet drgnąć.

Myślę że ta dziura przed 3tyś obrotów właśnie ma się do tego że turbo zaczyna późno pompować

Napisano
  • Autor

właśnie ściągnałem sobie książke "Sam naprawiam Opel Astra F" i doczytałem sie w niej, że turbina włącza się w momencie przekroczenia 2500obr/min, co jest mało pocieszającą informacją... Idąc za ciosem to czy ktoś wie czy można to zmienić? A może można założyć turbo od innego samochodu?

Napisano

Sorry ale turbo sie nie włącza bo jest caly czas wlaczone. Tylko po przekroczeniu okreslonych obrotow maja wystarczajaca sile aby napedzic wirnik. Wczesniej to powietrze zasysane przez cylindry jest troszke tamowane przez wirnik tzw zimny i dlatego mowi sie o turbo dziurze.

Napisano

Wymienić turbosprężarkę na mniejszą. Przybędzie momentu na dole, ale ubędzie na górze obrotów.

Napisano

> Wymienić turbosprężarkę na mniejszą. Przybędzie momentu na dole, ale

> ubędzie na górze obrotów.

Tak bedzie cos podobnie jak C20LET kontra Z20LET. Na starcie Ztka wygrywa a na koncu C pokazuje swoja przewage z powodu wiekszej turbiny.

Napisano

> Tak bedzie cos podobnie jak C20LET kontra Z20LET. Na starcie Ztka

> wygrywa a na koncu C pokazuje swoja przewage z powodu wiekszej

> turbiny.

a może biturbo? dwie małe o niższej bezwładności, startujące juz z niskich obrotów, ale dające łącznie takie samo ciśnienie doładowania.....

Napisano

> a może biturbo? dwie małe o niższej bezwładności, startujące juz z

> niskich obrotów, ale dające łącznie takie samo ciśnienie

> doładowania.....

Teraz w tych nowszych silnikach daje sie po dwie turbiny jedna mala druga duza. Jedna podciaga moc na niskich obr a druga dba o wysokie.

Napisano

> Teraz w tych nowszych silnikach daje sie po dwie turbiny jedna mala

> druga duza. Jedna podciaga moc na niskich obr a druga dba o

> wysokie.

Problem w tym, że żaden samochód z biturbo nie kosztuje mniej niż 100 tys zł. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem turbine i rzeczywiście w rurze jest troche oleju, ale jak zobaczyłem ceny używanych części to stwierdziłem, że poczekam az się całkowicie rozpadnie...

Napisano

> Sprawdziłem turbine i rzeczywiście w rurze jest troche oleju, ale jak

> zobaczyłem ceny używanych części to stwierdziłem, że poczekam az

> się całkowicie rozpadnie...

co znaczy trochę?

jeżeli masz lekko zapocone przewody to jest norma, nawet kilka kropel to norma, źle jest gdy olej po prostu leje się z przewodów i gdy turbina jest zapocona olejem

Napisano

> a może biturbo? dwie małe o niższej bezwładności, startujące juz z

> niskich obrotów, ale dające łącznie takie samo ciśnienie

> doładowania.....

taa ale zmieść tam 2 turbiny wink.gif

Napisano
  • Autor

Nie no z turbiny nie cieknie olej, ale jest troche przy rurze zapocone tuż przy złączce tak na długości 10 cm... A czy w Astrze G też jest taka turbo dziura??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.