Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wybór motóra

Featured Replies

Napisano

Tak sobie od wczoraj intensywnie szukam czegoś dla siebie i mam takie przemyślenie...

Ostatnio była mowa o motorze dla mnie (czyli osoby, która dopiero zaczyna przygodę z motocyklami) skłaniałam się ku Hondzie CB 500 (bo ludzie chwalili i w ogóle - wydała mi się dość ładna). Czy nie sądzicie jednak, ze taka pojemność (i wielkość) na start to za dużo? Nie lepiej najpierw się nauczyć jeździć na czymś mniejszym i o mniejszej pojemności (coby się nie zabić na pierwszym zakręcie), a ew. potem zacząć szaleć i zwiększać pojemności?

W ogóle czuję, że będę miała problem z wyborem, bo nawet nie wiem jaki typ motocykla wybrać (w większości typów znajduję coś odjazdowego i takiego, co mi się naprawdę podoba). oglądałam zajebiste małe chopperki, turystyczne, turystyczno - sportkowe i te tzw. nacked.

I na co się zdecydować?

Polecicie coś dla baby?

Napisano

myślę że 40KM na początek to trochę za dużo jeśli nigdy na jednośladzie się nie jeździło...

na początek dobre jest coś bardzo lekkiego i nie koniecznie szybkiego...

ja na twoim miejscu wybrałbym 125 i na tym nauczył się śmigać...

a np za dwa lata walnąć sobie jakiegoś czterosówa...do 600ccm...

ja zaczynałem od motorowerów i chyba tak jest najlepiej...

pozdrawiam

Napisano

> myślę że 40KM na początek to trochę za dużo jeśli nigdy na

> jednośladzie się nie jeździło...

> na początek dobre jest coś bardzo lekkiego i nie koniecznie

> szybkiego...

> ja na twoim miejscu wybrałbym 125 i na tym nauczył się śmigać...

> a np za dwa lata walnąć sobie jakiegoś czterosówa...do 600ccm...

> ja zaczynałem od motorowerów i chyba tak jest najlepiej...

> pozdrawiam

A ja uwazam ze te wszystie bajki o tym ze na pierwszy motór lepiej wybrac cos malego to mozna o kant d*** rozbic grinser006.gif I wydaje mi sie ze wiekszosc ludzi tak pisze bo sami od takich malych pojemnosci zaczynali o nie chca aby ktos byl lepszy i wystartowal od czegos mocniejszego. Wiadomo ze bez przesady i pojemnosci rzedu 1000 i wyzsze to juz troszke ciezko... ale 500!!?? hehe.gif Nie przesadzajmy. To jak sie bedzie jezdzic motorem zalezy od samego jezdzca. I niezaleznie czy bedzie to 125 cm3 czy 600 mozna tak samo zrobic kuku sobie lub innym. Zalezy jak sie od tego podchodzi. Ja sie nauczylem jezdzic na sporcie 600cm3( Yamaha R6) i zyje! zlosnik.gif wiec nie wciskajcie ciemnoty ludziom ze CB 500 to za mocne moto hehe.gif 125 to moga uczyc sie na tym dzieciaki, ktore jeszcze fakt faktem nie zdaja sobie sprawy z konsekwencji ich czynow. Moja serce.gif nawet wczoraj zasiadla na moim moto i probowala juz ruszac itd...( tyle ze dla kobiet to waga sie znaczaco liczy wiec miala problemy zlosnik.gifgrinser006.gif ). Namowicie na 125 i za 2 tygodnie sie najnormalniej znudzi, a nie kazdy ma fundusze zeby zmieniac moto jak mu sie znudzi biglaugh.gif Wiec smialo kupuj CB 500 jak ci sie podoba. Jesli chodzi o typ to poprzymierzaj ktory ci sie najbardziej podoba, na ktorym najwygodniej siedzi to twoj gust biglaugh.gif Dzialaj!

Pozdrawiam 30.GIF

Napisano

MZ 250 najlepiej z 83 r. i nie uwierzysz że zupełnie przypadkowo mam coś takiego na zbyciu? wink.gif

Napisano

> A ja uwazam ze te wszystie bajki o tym ze na pierwszy motór lepiej

> wybrac cos malego to mozna o kant d*** rozbic I wydaje mi sie

> ze wiekszosc ludzi tak pisze bo sami od takich malych pojemnosci

> zaczynali o nie chca aby ktos byl lepszy i wystartowal od czegos

> mocniejszego. Wiadomo ze bez przesady i pojemnosci rzedu 1000 i

> wyzsze to juz troszke ciezko... ale 500!!?? Nie przesadzajmy.

> To jak sie bedzie jezdzic motorem zalezy od samego jezdzca. I

> niezaleznie czy bedzie to 125 cm3 czy 600 mozna tak samo zrobic

> kuku sobie lub innym. Zalezy jak sie od tego podchodzi. Ja sie

> nauczylem jezdzic na sporcie 600cm3( Yamaha R6) i zyje! wiec

> nie wciskajcie ciemnoty ludziom ze CB 500 to za mocne moto 125

> to moga uczyc sie na tym dzieciaki, ktore jeszcze fakt faktem

> nie zdaja sobie sprawy z konsekwencji ich czynow. Moja nawet

> wczoraj zasiadla na moim moto i probowala juz ruszac itd...(

> tyle ze dla kobiet to waga sie znaczaco liczy wiec miala

> problemy ). Namowicie na 125 i za 2 tygodnie sie najnormalniej

> znudzi, a nie kazdy ma fundusze zeby zmieniac moto jak mu sie

> znudzi Wiec smialo kupuj CB 500 jak ci sie podoba. Jesli chodzi

> o typ to poprzymierzaj ktory ci sie najbardziej podoba, na

> ktorym najwygodniej siedzi to twoj gust Dzialaj!

> Pozdrawiam

wmów jej jeszcze że 200kg waży tyle samo co 100kg grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> MZ 250 najlepiej z 83 r. i nie uwierzysz że zupełnie przypadkowo mam

> coś takiego na zbyciu?

Wybacz, ale szukam czegoś ciut młodszego wink.gif

Napisano
  • Autor

<ciach>

Różnica polega na tym, że jak człowiek niewprawny, to może niechcący przycisnąć zbyt mocno gaz i kuku gotowe. Nie można wszystkiego zwalać na dorosłość i umiejętność przewidywania konsekwencji. Jeśli ktos najzwyczajniej w świecie mototcyklu na początku nie czuje, to zbyt ostre ruszanie czy też wchodzenie w zakręt moze sie zdarzyć. Nawet najrozsądniejszej osobie na swiecie...

Ponadto ja nie mam w sobie testosteronu i dla mnie liczy się przyjemność z samej jazdy, a nie zapieprzanie 2 setki czy też przyspieszanie w pół sekundy do setki. Tylko po tym zdaniu proszę nie proponować mi skuterka, bo siem pogniewam piesc.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wmów jej jeszcze że 200kg waży tyle samo co 100kg

Mam mózg, więc nic wmówić sobie nic nie dam. Spoko wodza waytogo.gif

Zgadzam się, że dla wątłej kobiety (za jaką sie uważam biglaugh.gif) czy moto waży 150 czy 250 kg, to jednak ma znaczenie... Dobrze by więc było, gdybym mogła go utrzymać i żebym to ja go prowadziła, a nie on mnie zlosnik.gif

Napisano

Hej hej smile.gif widze,że Ciebie tak jak i mnie wzięło grinser006.gif......mi przeszkadza waga tych dużych silniczków crazy.gif, ja bym myślała o 125 dla przyjemnej jazdy.....a co do wielkości to mam w domu yamahę PW50 prędkości zawrotnych to te motorek nie rozwija ale jak jedziesz z nogami pod brodą to wrażenie prędkości jest zupełnie inne alien.gifgrinser006.gif....pozdrówki

Napisano

Mysle, ze jak pojdziesz do porzadnej szkoly, gdzie kilka razy bedziesz miala okazje pojezdzic po miescie, to to na poczatek wystarczy, zeby wyczuc branie zakrentow i dozowanie gazu manetka. Oczywiscie nie moze odbic palma, ze juz jest sie super jezdzcem, ale jako wstep do takiej 500etki zupelnie wystarczy, zaznaczam, ze to sa tylko takie moje przemyslenia i spostrzezenia jako swierzego posiadacza prawka kat. A, ktory na 600tce kolegi mial okazje pojezdic raptem 2 czy trzy razy grinser006.gif

Napisano

> Tak sobie od wczoraj intensywnie szukam czegoś dla siebie i mam takie

> przemyślenie...

[ciach]

IMO kupuj tą wymarzoną "cebule" bo tak podstawy jazdy zlapiesz na kursie na prawo jazdy.Później wystarczy tylko zdrowy rozsądek żeby za bardzo nie odkręcać wink.gif Jak już ktoś tu wspomniał taka 500'tka jest cięższa niż 125'tka ale to ma tylko znaczenie podczas manewrów parkingowych;podczas jazdy ciężki motocykl na początku jest lepszy bo czuję się przed nim respekt wink.gif

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Kto ci kaze odkrecac manetkwe do konca?? 270751858-jezyk.gif Nie przesadzajmy odkrecenie manetki do konca to nie jest ulamek sekundy. A z tym ze waga ma znaczenie no to napisalem. Usiadz poprzymierzaj. Zreszta kto ci kaze jezdzic 200 ? To ze masz moc nie znaczy ze masz ja wykorzystac do konca. Wystarczy ze bedziesz jezdzic na nizszych obrotach i ten motor nie bedzie mial 40 KM tylko moze z 20!! Taka prawda.

Twoj wybor Twoje zycie wink.gifZreszta nie przesadzajmy jak zdasz egzamin na A a tam trzeba umiec krecic osemki to wprawe z zakrecaniu bedziesz miec. Pozdrawiam wink.gif

Napisano
  • Autor

> [ciach]

> IMO kupuj tą wymarzoną "cebule"

Oj, błąd w załozeniu. To wcale nie było moje marzenie. Moje marzenie to jakieś Moto Guzzi devil.gif

bo tak podstawy jazdy zlapiesz na

> kursie na prawo jazdy.Później wystarczy tylko zdrowy rozsądek

> żeby za bardzo nie odkręcać Jak już ktoś tu wspomniał taka

> 500'tka jest cięższa niż 125'tka ale to ma tylko znaczenie

> podczas manewrów parkingowych;podczas jazdy ciężki motocykl na

> początku jest lepszy bo czuję się przed nim respekt

> Pozdrawiam

Okay, wsiądę na jeden, wsiadę na drugi, wsiądę na trzeci i zobaczę, który najbardziej mi odpowiada wygodą, a przede wszystkim wagą.

Dziękuję Wam, Moi Doradcy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

W przyszły wtorek zaczynam kurs. Proszę trzymać kciuki, żeby blondinie się udało pomyślnie go ukończyć tongue.gif

Juz wiem, gdzie jest sprzęgło, gaz i hamulec... winner.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sławku, cały wątek wyrzuć - w sumie nie wnosi żadnej wartości dodanej w kącik motocyklistów smirk.gif

Napisano

> Sławku, cały wątek wyrzuć - w sumie nie wnosi żadnej wartości dodanej

> w kącik motocyklistów

Dla mnie wnosi, więc zostaje 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.