Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiar kupna Alfy156

Featured Replies

Napisano

Witam jestem z IKP i mam takie sasiedzkie pytanie . Na co zwrocic uwage przy kupnie alfy156 2.0 16v lub 1.8 16v ?? Co sie lubi psuc i jakie sa koszty utrzymania ? smile.gif

Napisano

Poczytaj sobie odpowiedzi na mój wątek pt. " Tu bedą głupie pytania..." juz sporo wiem dzięki kolegom userom

Napisano

Spytaj co się nie lubi zepsuć-będzie krótsza odpowiedź grinser006.gif

najlepiej wejdź na jakieś forum np. "IKAR"

będziesz miał dużą lekturę do czytania busted.gif

Napisano

> Witam jestem z IKP i mam takie sasiedzkie pytanie .

witay i czuj sie jak u siebie.. Twój przyszły mod też pochodzi z IKP.... otoczę cię tu ojcowską opieką zlosnik.gif

> Na co zwrocic uwage przy kupnie alfy156 2.0 16v lub 1.8 16v ??

Zwróć uwagę na to by miał pojemność 1,9 a najlepiej 2,4 i dopisek JTD biglaugh.gif

> Co sie lubi psuc i jakie sa koszty utrzymania ?

Jesli bedzie miał dopisek jw. to z silnikiem raczej nie będzie problemów. Delikatne zawieszenie jest zmora tych autek....

ale zaczynamy ze wspólnikiem kombinować wahacze na łozyskach z wymiennymi swożniami.... jak nam sie powiedzie podzielimy się informacjami .

Napisano

> Witam jestem z IKP i mam takie sasiedzkie pytanie . Na co zwrocic

> uwage przy kupnie alfy156 2.0 16v lub 1.8 16v ?? Co sie lubi

> psuc i jakie sa koszty utrzymania ?

Po pierwsze zastanow sie nad wersja silnikowa - benzynowe silniki sa calkiem przyjemne, ale w porownaniu do JTD wypadaja dosc kiepsko. Z tych dwoch, ktore wymieniles lepiej wziac 2.0. W TSach trzeba dbac przede wszystkim o olej, regularnie kontrolowac jego stan i dolewac. Niezastosowanie sie do tej reguly grozi zatarciem silnika. Po drugie rozrzad - jesli bys sie zdecydowal na benzyne, wymieniaj od razu i dla wlasnego bezpieczenstwa nowy pasek co 50 - 60 tysiecy km. Kolejna rzecz, jesli chodzi o silnik to cewki, ktore lubia sie popsuc, oraz swiece, ktorych komplet wiaze sie ze sporym wydatkiem. Poza tym te silniki nie naleza do najbardziej oszczednych, a ponadto gaz nie jest najlepszym pomyslem. W dodatku przy kupnie takiego auta radzilbym dostac sie od spodu do bebechow i dokladnie je obejrzec, zeby pozniej nie miec przykrej niespodzianki w postaci zatartej panewki lub walu.

Tu wlasnie pojawia sie opcja JTD - silniki pewniejsze, przy kupnie mniejsza loteria i wydaje mi sie, ze mimo wszystko przyjemniej jezdzace niz TSy. Mowie Ci - lepiej dolozyc pieniedzy i kupic gnojka.

Z innych rzeczy - wspomniane przez pozostalych zawieszenie, a dokladnie sworznie na wahaczach. Generalnie co 50, 60 tysiecy do roboty. Szkopul polega na tym, ze trzeba je wymieniac z calym wahaczem i jest to dosc droga impreza.

Wiecej grzechow nie pamietam.

Generalnie musisz miec swiadomosc, ze przy Alfie bedziesz mial zazwyczaj cos do zrobienia. Jesli TS, to kontrola oleju. Zastanow sie, czy jestes w stanie z tym zyc, w przeciwnym razie wybierz inna marke. I jeszcze jedna sprawa - jesli chodzi o Alfe, to nie ma okazji. Samochody tej marki naleza do tanszych na rynku, bo dosc szybko traca na wartosci. Ale nie daj sie zlapac na przesadnie niska cene. Lepiej jest dolozyc pieniedzy i kupic cos pewniejszego.

Napisano

>jesli chodzi o silnik to cewki, ktore lubia sie popsuc, oraz swiece, ktorych komplet wiaze sie ze sporym wydatkiem.

Nie zgadzam się ! Wts 8 świec koszt ok 300 zł co 100tyś km do wymiany.W JTS 4 świece co 100 tyś do wymiany.

>W dodatku przy kupnie takiego auta radzilbym dostac sie od spodu do bebechow i dokladnie je obejrzec, zeby pozniej nie miec przykrej niespodzianki w postaci zatartej panewki lub walu.

Napewno sprzedający pozwoli rozbebeszyc silnik i wogóle coby zobaczyc że wał zatarty trzeba tam zajrzec zlosnik.gif

>Z innych rzeczy - wspomniane przez pozostalych zawieszenie, a dokladnie sworznie na wahaczach. Generalnie co 50, 60 tysiecy do roboty. Szkopul polega na tym, ze trzeba je wymieniac z calym wahaczem i jest to dosc droga impreza.

Bez przesadyzmu. Polecam zrobic zawieche w A6

>Generalnie musisz miec swiadomosc, ze przy Alfie bedziesz mial zazwyczaj cos do zrobienia.

Cały czas. yikes.gif

>Jesli TS, to kontrola oleju.

yikes.gif no w innych autach nie ma potrzeby kontrolować zlosnik.gif

Teraz moje pytanie. jestes posiadaczem alfy?

Napisano

> Nie zgadzam się ! Wts 8 świec koszt ok 300 zł co 100tyś km do

> wymiany.W JTS 4 świece co 100 tyś do wymiany.

> Napewno sprzedający pozwoli rozbebeszyc silnik i wogóle coby zobaczyc

> że wał zatarty trzeba tam zajrzec

Ze tak zapytam - ile silnikow rozebranych lub zatartych Alfy widziales? Bo ja calkiem sporo. Wiadomo, ze sprzedajacy moze sie krzywic, ale robisz wszystko na swoj kosz. Nie twierdze, ze moze wyolbrzymiam i wspomniane przez mnie rozwiazanie to az nadto, ale osobiscie wolalbym to sprawdzic, niz potem szukac calego silnika. Chyba, ze ktos bardzo lubi ryzykowac.

> Bez przesadyzmu. Polecam zrobic zawieche w A6

Spoko, bez przesadyzmu. Widziales kiedys zawieszenie w 156? Zdajesz sobie sprawe, ze tam jest jeden sworzen, na ktorym rozkladaja sie wszystkie sily?

> Cały czas.

> no w innych autach nie ma potrzeby kontrolować

NIe rozumiem Cie.

> Teraz moje pytanie. jestes posiadaczem alfy?

A co to ma do rzeczy?

Napisano

> A co to ma do rzeczy?

ma. bo pieprzysz od rzeczy.

Napisano

>Widziales kiedys zawieszenie w 156?

Nigdy w życiu......

>Zdajesz sobie sprawe, ze tam jest jeden sworzen

Ta jasne w alfie jest jeden ...... przy jednym wahaczu a wahaczy 4 zlosnik.gif

Napisano

> ma. bo pieprzysz od rzeczy.

To widzisz, tak sie sklada, ze mam i jezdzilem kilkoma.. Teraz jestem lepszy i mam prawo wiedziec wiecej?

Napisano

> Nigdy w życiu......

> Ta jasne w alfie jest jeden ...... przy jednym wahaczu a wahaczy 4

Wlasnie. Skoro to wiesz, to powinienes tez wiedziec o czym mowie.

Napisano

> To widzisz, tak sie sklada, ze mam i jezdzilem kilkoma.. Teraz jestem

> lepszy i mam prawo wiedziec wiecej?

nie zrozumiałeś. nie dziwi mnie to hehe.gif

Napisano

> To widzisz, tak sie sklada, ze mam i jezdzilem kilkoma.. Teraz jestem

> lepszy i mam prawo wiedziec wiecej?

No ja pierdziu.... grinser006.gif

Napisano

koles miesiac temu kupil 2.0 TS i obecnie szuka walu - 3 panewki obrocily sie - silnik z rzekomym przebiegiem 102 tysiace - '00

przy kupnie slniczek miodzio chodzil - nic nie pukalo nic nie stukalo - podczas kontroli stanu oleju - olej tak szybko sciekal z bagnetu ze nie ozna bylo odczytac faktycznego stanu boje_sie.gif

Napisano

>silnik z rzekomym przebiegiem 102 tysiace - '00

słowo - klucz hehe.gif

podczas testu długodystansowego AutoBilda 147 2.0 TS na dystansie 100 tys km, po rozebraniu silnika zmierzone zużycie poszczególnych elementów mieściło się w granicach dozwolonych dla elementów nowych ok.gif

Napisano

> słowo - klucz

> podczas testu długodystansowego AutoBilda 147 2.0 TS na dystansie 100

> tys km, po rozebraniu silnika zmierzone zużycie poszczególnych

> elementów mieściło się w granicach dozwolonych dla elementów

> nowych

Kiedyś przglądałem sobie forum mazdy (o 6-tkach) - długi wątek o zerwaniu paska rozrządu przy przebiegu 90 bodajże tys. Początkowo właściciel był na 100% pewien tego przebiegu, bo "z niemiec" auto, ale potem dotarł do prawdy - coś około drugie tyle - co i tak jest plusem dla Mazdy smile.gif

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> nie zrozumiałeś. nie dziwi mnie to

Wiec wytlumacz mi prosze.

Napisano

> Wiec wytlumacz mi prosze.

Jak chcesz. Po kolei

Piszesz o dużym koszcie świec. Nie jest to prawda. W zależności od miejsca zakupu jest to +/- 50 złotych za sztuke, co dale "oszałamiającą" kwotę 400 pln za komplet. Ale nawet jakby były drogie - to jest mało istotna informacja. Dużo bardziej istotna jest taka, że świece NGK PMR7A mają tendencję do ukruszania elektrod, natomiast świece NGK BKR6EKPA "słyną" z częstego odseparowania gwintu od korpusu świecy. W pierwszym przypadku skutkuje to kawałkiem elektrody w komorze spalania (konsekwencje dla takiego speca jak ty są chyba oczywiste), w drugim - wypchnięciem świecy z głowicy (też chyba jasne).

Dwa - chcesz oceniać przed kupnem stan wału i panewek. W samochodach, które były eksploatowane zgodnie z zaleceniami producenta (i tylko takie sam sugerujesz kupowac) nie ma takiej potrzeby, bo wal, panewki, czy trwałośc pierścieni nie pozostawiają nic do życzenia. Jestem ciekaw jak sobie wyobrażasz "dostanie sie od spodu do bebechów" w samochodzie, który chcesz kupić. To są tzw idee fix. Ja nie neguję tego, że warto rzucić okiem do wnętrza silnika nowo kupowanego samochodu i nawet jest pewna metoda, która to umozliwi nie budząc przy okazji sprzeciwu sprzedającego. Napewno taki specjalista jak ty, który rozbierał (bo rozumiem, że sam to robiłeś) wiele silników AR wie, że tą metodą jest badanie endoskopowe.

ALE - jak napewno również wiesz, zaniedbania olejowe, które prowadzą do wywalenia panewek odbijają się również w szczególnie widoczny sposób na pierścieniach tłokowych, a w szczególności pierścieniu uszczelniającym. Więc napewno taki specjalista jak ty rozpocząłby ocene stanu jednostki od tego bardzo prostego, i nieinwazyjnego badania, które pozwoliło by mu wyrobic sobie poglad, czy jakieś dalsze czynności trzeba podejmowac czy też nie.

Aaaa, i nurtuje mnie kwestia przenoszenia całości obciążenia przez jeden tylko sworzeń. Mógłbyś napisać KONKRETNIE, który to w/g ciebie jest sworzeń?

Napisano

> Witam jestem z IKP i mam takie sasiedzkie pytanie . Na co zwrocic

> uwage przy kupnie alfy156 2.0 16v lub 1.8 16v ?? Co sie lubi

> psuc i jakie sa koszty utrzymania ?

Witam,

Wsumie tez sie ostatnio rozgladam za AR 156 i mnie kusi taka kupic smile.gif Trzeba przyznac ze samochodzik mimo swojego wieku powala uroda wiekszosc nowych samochodow! Jesli chodzi o jakosc..hm...tak czytam niektore tu wypowiedzi i sam nie wiem co powiedziec... Czesc negatywnych wypowiedzi o AR156 mam wrazenie ze opiera sie na stereotypie ze Alfy sie psuja... Fakt-napewno to nie jest samochod bezawaryjny bo takie poprostu nie istnieja tongue.gif A jesli ktos pisze ze cos tam sie komus popsulo cycus takiego...to warto byloby dodac jak dana Alfa byla traktowana-moze poprostu ktos ja zajezdzil i nie ma bata zeby sie kiedys w koncu nie zepsola tongue.gif Jakby nie bylo uwazam ze AR 156 chyba jest solidniejsza od Fiata CC 900 ktorego posiadam od nowosci i ma juz ponad 233tys km na liczniku i o generalce nawet jeszcze nie mysle bo nie ma takiej potrzeby a dodam ze autko nie raz bylo katowane. Oczywiscie na temat zawieszenia sie nie wypowiadam bo przy stanie polskich drog to poprostu nie ma sensu :/

Napisano

Witam.

Czytam sobie i czytam, i tak sobie myślę: przecież 156 jest baaardzo tanim autem jak na tak fajny i bogato wyposażony samochodzik, a więc najprostszym sposobem sprawdzenia jego awaryjności na własnej skórze jest kupienie go, a nie ciągłe biadolenie, dość łatwo go odsprzedać, w porównaniu np. do 155, a jeśli nawet komuś wybije się panewka, to też można się go pozbyć jako uszkodzony, sam lubię takie egzemplarze food.gif.

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

> Witam.

> Czytam sobie i czytam, i tak sobie myślę: przecież 156 jest baaardzo

> tanim autem jak na tak fajny i bogato wyposażony samochodzik, a

> więc najprostszym sposobem sprawdzenia jego awaryjności na

> własnej skórze jest kupienie go, a nie ciągłe biadolenie, dość

> łatwo go odsprzedać, w porównaniu np. do 155, a jeśli nawet

> komuś wybije się panewka, to też można się go pozbyć jako

> uszkodzony, sam lubię takie egzemplarze .

> Pozdrawiam

to daj namiar na dobrą 1.9 JTD ;-) albo 2.4JTD... powyżej 2002 roku...

Napisano

> to daj namiar na dobrą 1.9 JTD ;-) albo 2.4JTD... powyżej 2002

> roku...

ja nie dam bo sam szukam takowej oniegdyś biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Szczerze - na wszystko - Ja swoja oglądałem w dwóch niezalenych warsztatach, pełna ścieżka w SKP i takie tam.

Napisano
  • Autor

Alfa zakupiona smile.gif Szukalem szukalem i znalazlem srebna strzale smile.gif bede mial czas to zrobie fotki i sie pochwale . Pozdr i dzieki za pomoc .

Napisano
  • Autor

> A jakie serduszko?JTd?

Nie JTD ,benzynka 1.8 smile.gif

Napisano
  • Autor

No to gratulacje ok.gif - Ja też tu jestem nowy (autko mam dość krótko) ale już parę kilomtrów przejechałem - jest super

A który rok? SW czy limusine?

Napisano

> Alfa zakupiona Szukalem szukalem i znalazlem srebna strzale bede

> mial czas to zrobie fotki i sie pochwale . Pozdr i dzieki za

> pomoc .

cieszymy się z tobą , oby dobrze służyła, no i jak najszybciej wrzuć foty

Napisano

> Nie JTD ,benzynka 1.8

to ja może nic nie powiem zlosnik.gifzlosnik.gif

a nie możesz go..hmmm...oddać?

Napisano

> to ja może nic nie powiem

> a nie możesz go..hmmm...oddać?

nie dobijaj go od razu

Napisano

> nie dobijaj go od razu

chce facetowi zaoszczędzić siwych włosów zlosnik.gif

Napisano

> chce facetowi zaoszczędzić siwych włosów

a tak szczerze to jest jakiś silnik z rodziny TS który jest dobry , albo chociaż zadowalający pod względem usterkowości,wytrzymałości mechanicznej?

Napisano

> a tak szczerze to jest jakiś silnik z rodziny TS który jest dobry ,

> albo chociaż zadowalający pod względem

> usterkowości,wytrzymałości mechanicznej?

tak. jest wprost rewelacyjny silnik serii TS.

to Twinspark 8v zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> tak. jest wprost rewelacyjny silnik serii TS.

> to Twinspark 8v

nie przypominam sobie o żadnych 8v silnikach , chyba że były bardzo dawno hmm.gif

Napisano

> nie przypominam sobie o żadnych 8v silnikach , chyba że były bardzo

> dawno

bo twoja wiedza o AR jest po prostu bardzo skąpa ok.gif Skończyli je montowac w okolicach roku 1996 więc nie tak znowu strasznie dawno.

Napisano
  • Autor

gadają, że 1.8 z TSów jest najbardziej awaryjny chociaż Ja szczerze w to wątpię

pozdrawiam

Napisano

> gadają, że 1.8 z TSów jest najbardziej awaryjny chociaż Ja szczerze w

> to wątpię

> pozdrawiam

ale to nie jest kwestia wiary ok.gif

Napisano

> bo twoja wiedza o AR jest po prostu bardzo skąpa Skończyli je

> montowac w okolicach roku 1996 więc nie tak znowu strasznie

> dawno.

skupiam się na nowszych konstrukcjach. A na tych starszych widocznie mało zarabiali w serwisie i postanowili to zmienić hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.