Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bestia umiera???

Featured Replies

Napisano

troche dramatyzuje ale juz sily nie mam beksa.gif

dzisiaj wracajac z Wawy na chate zaczal mi woz gasnac...

w pewnym momencie,nie dalo sie juz na gazie jechac(pozniej okazalo sie,ze sie skonczyl-na 45km jazdy spalil 12-14litrow gazu bez stania w korkach,katowania,mulenia itp.-w normalnej jezdzie... klnie.gif),musialem na benzyne przerzucic chociaz na niej tyz lipnie chodzi ale przynajmniej jechal... sciana.gif

po chwili jazdy na benzynie zauwazylem za soba czarna chmure a Bestia przstala ciagnac-zero sily...musialem na pobocze zjezdzac,zeby go na obroty wkrecic i moc dalej do domu jechac... beksa.gif

w drodze powrotnej spalil mi 14litrow benzyny-shell V-power racing... icon_eek.gifzabil mnie tym faint.gif

u siebie zatachalem sie do Zibiego-sprawdzil wtryskiwacz,czujnik temperatury i pare innych rzeczy(juz nie pamietam co) i wszystko dzialalo ale uniak dalej sie zalewa,ma za bogata mieszanke(tak jakby sobie chodzil na potrojnym ssaniu yikes.gifpassed_out.gif )dymi i nie idzie.

Zibi powiedzial,zebym sobie jeszcze kabel od czujnika temp. do samego kompa sprawdzil,powyginal czy gdzies pekniety nie jest ale mam jeszcze do Was pytanie-ma ktos pomysl co to moze jeszcze byc?

(aha-restart kompa byl w sobote,lambde ma nowa,swiece maja 6Kkm,kable tyle samo-oprocz digiplexa prawie cala elektryke mam nowa... )

jesli ktos ma jeszcze jakies idee na tan temat to niech rzuca-wszystko mi sie przyda niewiem.gif

z gory dzieki 20.GIFblagam.gifblagam.gifblagam.gif

Napisano

> (aha-restart kompa byl w sobote,lambde ma nowa,swiece maja 6Kkm,kable

> tyle samo-oprocz digiplexa

Digiplex to jest nazwa całego układu zapłonowego, a ta czaęśc co na niej pisze digiplex to moduł zapłonowy i jeśli nie sonda to może on broic. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Digiplex to jest nazwa całego układu zapłonowego, a ta czaęśc co na

> niej pisze digiplex to moduł zapłonowy i jeśli nie sonda to może

> on broic.

dziekuje za wyjasnienie waytogo.gif

trza sie edukowac,zeby jezdzic biglaugh.gif

a jak to sprawdzic? niewiem.gif

Napisano

> dziekuje za wyjasnienie

Nie ma za co. ok.gif

> trza sie edukowac,zeby jezdzic

Wszystko przyjdzie z czasem biglaugh.gif

> a jak to sprawdzic?

No sprawdzić to jedynie można zasilanie modułu{ale jakby nie dochodziło to byś wogóle nie odpalił}, a tak to jedynie pozostaje podmianka i wypróbowanie co będzie. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Digiplex to jest nazwa całego układu zapłonowego, a ta czaęśc co na

> niej pisze digiplex to moduł zapłonowy i jeśli nie sonda to może

> on broic.

zrobilem mu przed chwila znowu reset...

dlugo mi mogl sie rozgrzac(czekalem do pierwszego zalaczenia sie wentylatora zanim klemy zdjalem,zeby pozniej za duza czas i wahy nie tracic po podlaczeniu klem na miejsce) ale mysle"nie jest super cieplo wiec to pewnie dlatego..." icon_rolleyes.gif

odlaczylem klemy,poczekalem pol godziny,podlaczylem wlaczylem i:

przez pierwsze 30-45 sekund chodzil rowniutko i co najwazniejsze NIE DYMIL... winner.gif

pozniej cos mu sie nie spodobalo-pracowal nadal rowno ale kopcic zaczal niemilosiernie... sciana.gif

"trudno-mysle-niech juz sobie pochodzi do tego wentylatora..." irked.gif

no i czekalem,czekalem,troche wnetrze zlozylem do kupy,wentylator sie wlaczyl po jakis teraz sobie przeliczylem 10-15min. wylaczyl sie wiec usiadlem za kierownica, a jak wenty sie wylaczyl, kontrolka od temperatury cieczy mi sie wlaczyla!!! icon_eek.gifyikes.gif

pierwszy raz od kiedy go mam a plyn w chlodnicy mam wiec pewnie to ten kabelek od czujnika skoro sam czujnik jest dobry,nie? niewiem.gif

czy jeszcze moze cos innego? confused.gif

Napisano

a jak wenty sie wylaczyl, kontrolka

> od temperatury cieczy mi sie wlaczyla!!!

Ciągle coś shocked.gifbiglaugh.gif

wiec pewnie to

> ten kabelek od czujnika skoro sam czujnik jest dobry,nie?

A skąd wiesz, że dobry czujnik, grzebałeś coś tam? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Ciągle coś

> A skąd wiesz, że dobry czujnik, grzebałeś coś tam?

ano ciagle sciana.gif

skad wiem,ze czujnik dobry?:

>u siebie zatachalem sie do Zibiego-sprawdzil wtryskiwacz, czujnik temperatury i pare innych rzeczy(juz nie pamietam co) i wszystko dzialalo ale uniak dalej sie zalewa,ma za bogata mieszanke(tak jakby sobie chodzil na potrojnym ssaniu )dymi i nie idzie.

sprawdzone zlosnik.gifok.gif

ale to naprawde chyba cos z temperatura,bo za dlugo cos sie nagrzewal,nie chce mi na gaz normalnie przelaczac(nominalnie gaz mi sie ma wlaczac przy ok 10-15 stopniach temp.silnika a nawet na cieplo sie przelaczac nie chcial-dogrzac sie jeszcze musial...) no i ta kontrolka-nigdy wczesniej mi sie nie wlaczyla... icon_rolleyes.gif

chyba bede musial sobie ten kabelek powyginac... crazy.gif

Napisano

w sumie mam bardzo podobne objawy. auto mi sie straaaaaasznie dlugo nagrzewa. moj dieselek osiaga optymalna temperature 3 razy szybciej. jak zapale zimny to ani dymka nie pusci, ale za to jak sie rozgrzeje troche to sie robi z niego niezla lokomotywa parowa. Mechanik tez stwierdzil ze za duzo paliwa dostaje. no i smierdzi benzyna strasznie.

Napisano
  • Autor

> w sumie mam bardzo podobne objawy. auto mi sie straaaaaasznie dlugo

> nagrzewa. moj dieselek osiaga optymalna temperature 3 razy

> szybciej. jak zapale zimny to ani dymka nie pusci, ale za to jak

> sie rozgrzeje troche to sie robi z niego niezla lokomotywa

> parowa. Mechanik tez stwierdzil ze za duzo paliwa dostaje. no i

> smierdzi benzyna strasznie.

dokladnie,tylko co z tym zrobic??? confused.gif

Napisano

> dokladnie,tylko co z tym zrobic???

Wszystko możliwe , że jest walnięty czujnik temperatury płynu, bo od niego też zależy ilość wtryskiwanego paliwa.Mogą być jakieś przekłamania i podaje za dużo paliwa niż powinno. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko możliwe , że jest walnięty czujnik temperatury płynu, bo od

> niego też zależy ilość wtryskiwanego paliwa.Mogą być jakieś

> przekłamania i podaje za dużo paliwa niż powinno.

przeklamania ok ale czujnik jest sprawny zlosnik.gifwaytogo.gif

trudno,jutro deske sciagam i bede sie kabelkiem bawil irked.gif

Napisano

> przeklamania ok ale czujnik jest sprawny

> trudno,jutro deske sciagam i bede sie kabelkiem bawil

No spróbuj i daj znać ok.gif

Ale wątpie że to wina kabelka. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> No spróbuj i daj znać

powoli dochodze do wniosku,ze przestane Wam glowe zawracac Bestia,bo za duzo tego jest-codziennie cos...... sciana.gif

dzis stwierdzilem,ze Bestia obczail frajera(mnie znaczy kur...na chaja.gif) co mu wszystko bedzie robil,kupowal i naprawial wiec sie psuje co pol godziny i czeka az mu wszystko wymienie na nowe... pad.gif cwaniak jeden... rant.gif

Napisano

> powoli dochodze do wniosku,ze przestane Wam glowe zawracac Bestia,bo

> za duzo tego jest-codziennie cos......

Nie pękaj, od tego jest FU. ok.gif

> dzis stwierdzilem,ze Bestia obczail frajera(mnie znaczy kur...na ) co

> mu wszystko bedzie robil,kupowal i naprawial wiec sie psuje co

> pol godziny i czeka az mu wszystko wymienie na nowe... cwaniak

> jeden...

hehe.gifok.gifmożliwe.

Napisano
  • Autor

> Nie pękaj, od tego jest FU.

> możliwe.

a co najgorsze,tak go lubie,ze bede dalej kase ladowal sciana.gif

milosc jest slepa czasami palacz.giflove.gifpad.gif

Napisano

> milosc jest slepa czasami nono.gif

Miłość zawsze jest ślepa biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Miłość zawsze jest ślepa

w sumie masz Pan calkowita racje waytogo.gif-mozg ona wylacza totalnie i rozsadek(tylko konsekwencje sa raz mniejsze,raz wieksze... sciana.gif)

ale ta milosc do Bestii troche duzo mnie kosztuje pad.gif(kasy,nerwow,czasu,potu,krwi...)

przeanalizowalem sobie o co moze jeszcze Bestii chodzic... irked.gif

zanim padl kompletnie,w piatek przeprawialem sie nim przez "rzeke"-roboty drogowe przed warszawa-od kraweznika do kraweznika woda i zadnej studzienki... sciana.gif

wtedy tez mi padl,nie wkrecal sie na obroty,mulil sie ale mu przeszlo...

jeszcze wczesniej w srode bodajze,zmienialem mu sonde,wykrecalem dwururke i wtedy urwala sie jedna ze szpilek od kolektora wydechowego a z kabli w sondzie podczepilem tylko sygnal i mase"na krotko"(moze w czasie jazdy cos sie posypalo z tego)...nastepnego dnia podlaczylem to normalnie tak jak byc powinno... waytogo.gif nie polepszylo mu sie... angryfire.gif

jeszcze wczesniej,w lutym czy tam marcu walnela mi pompa paliwa i po wymianie Bestia stracil na wigorze,porabalo mu sie to co juz kiedys tam pisalem(wieksze spalanie,dymienie na czarno-ale lekkie!,spaked mocy itp.)...

tak wiec:pompa,sonda,podmycie woda i najprawdopodobniej cos z temperatura.... icon_rolleyes.gif

od pompy sie zaczelo,objawy te same caly czas byly tylko na sile zaczely przybierac...az zdechl... angryfire.gif

tak sie zaczelem zastanawiac czy ma to moze jakies logiczne(lub mniej logiczne)powiazanie??? hmm.gif

teoria spiskowa mojego wozu przeciw mnie??? faint.gifangryfire.gif

czy mi juz screwy.gif?

Napisano

Skoro nawala Ci od wymiany pompy to może ona jest felerna, a sprawdż jeszcze rozrząd może tam coś przeskoczyło.

Napisano
  • Autor

> Skoro nawala Ci od wymiany pompy to może ona jest felerna, a sprawdż

> jeszcze rozrząd może tam coś przeskoczyło.

jak sprawdzic??? hmm.gifrotfl.gif

i jeszcze cus-mogl sie on przeskoczyc od odpalania na holu? hmm.gif

Napisano

> jak sprawdzic???

> i jeszcze cus-mogl sie on przeskoczyc od odpalania na holu?

mógł....

Sprawdzenie polega na zdjęciu obudowy rozrządu i wizualnie patrzysz czy znaki na kołacz pokrywają się ze znakami na silniku. Jak jest cos nie tak to moze być rozwiązaniem Twoich problemów...

Napisano
  • Autor

> mógł....

> Sprawdzenie polega na zdjęciu obudowy rozrządu i wizualnie patrzysz

> czy znaki na kołacz pokrywają się ze znakami na silniku. Jak

> jest cos nie tak to moze być rozwiązaniem Twoich problemów...

ok-jutro rozbieram i patrze waytogo.gif

dzieki waytogo.gif20.GIF

Napisano

Tak się moze zdarzyć podczas odpalania na holu, a w ogóle to jaki masz silnik?

Napisano
  • Autor

> Tak się moze zdarzyć podczas odpalania na holu, a w ogóle to jaki

> masz silnik?

1.5 i.e. czyli na monowtrysku...tak...

czytaj "wymiatacz" biglaugh.gif

Napisano

hmm.gifhmm.gifhmm.gif Na 99% przeskoczył pasek. Zdarza się to dość często przy zaciąganiu...

Napisano
  • Autor

> Na 99% przeskoczył pasek. Zdarza się to dość często przy

> zaciąganiu...

a dalby rade w takim ukladzie pracowac w miare normalnie przez pol roku? hmm.gif

bo ciagalem go w marcu bodajze czy tam pod koniec lutego...

pozniej stracil cosik na wigorze ale pracowal w miare rowno na gazie, na benzynie troche gorzej ale nie dymil kosmicznie ani nic w tym stylu.

co do obecnych objawow-dymi od razu po odpaleniu-bez roznicy czy jest zimny czy cieply robi czarna chmuresciana.gif

wali na czarno tak samo na gazie i na benzynie wiec szwankuje cos co daje sygnaly do obu palifkow...

zrobilo sie to nagle w czasie jazdy,bez szarpniec itp.(pasek moze przeskoczyc w czasie spokojnej jazdy??? niewiem.gif)

dlugo sie rozgrzewa,,jak sie rozgrzeje do temp.roboczej(tzn.do pierwszego wlaczenia sie wentylatora) i zostanie juz schlodzony przez wentylator to i tak zapala sie kontrolka od temperatury(znaczy raz sie wlaczyla wiec otworzylem maske.zgasile go i nie bawilem sie tak wiecej,bo go zagotowac nie chce angryfire.gif)

nom i zalewa sie niemilosiernie...

nie mam pojecia co to moze byc...

ide go podpale,bo juz sily nie mam jednak do niego pad.gifirked.giffaint.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.