Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem zimnego diesla

Featured Replies

Napisano

Witam Forumowiczów,

Rzecz dotyczy astry z silnikiem x1.7dtl. Niedawno spotkała mnie konieczność wymiany rozrządu i paru innych elementów i po tym zabiegu pojawił się problem z odpalaniem zimnego silnika. Sprawia wrażenie jakby odpalał na dwa gary. Poza tym zauważyłem że po odpaleniu nie ma ssania (obroty ok. 1200 obr/min). Wcześniej takiego objawu nie miałem, palił dobrze, ssanie pare minut i obroty biegu jałowego poniżej 1000. Nie wiem czy to kwestia regulacji na pompie obrotów zimnego silnika? Świece żarowe ok. Najbliższy "pompiarz" ma termin dopiero na połowę grudnia... Proszę o poradę...

Mam pompę boscha ale chyba nie taką o jakiej pisze się w książce Etzolda o astrach. patrząc na nią z góry widać krzywkę pod którą jest sprężyna. Numer pompy: 0460494353

Napisano

> Witam Forumowiczów,

> Rzecz dotyczy astry z silnikiem x1.7dtl. Niedawno spotkała mnie

> konieczność wymiany rozrządu i paru innych elementów i po tym

> zabiegu pojawił się problem z odpalaniem zimnego silnika.

> Sprawia wrażenie jakby odpalał na dwa gary. Poza tym zauważyłem

> że po odpaleniu nie ma ssania (obroty ok. 1200 obr/min).

> Wcześniej takiego objawu nie miałem, palił dobrze, ssanie pare

> minut i obroty biegu jałowego poniżej 1000. Nie wiem czy to

> kwestia regulacji na pompie obrotów zimnego silnika? Świece

> żarowe ok. Najbliższy "pompiarz" ma termin dopiero na połowę

> grudnia... Proszę o poradę...

> Mam pompę boscha ale chyba nie taką o jakiej pisze się w książce

> Etzolda o astrach. patrząc na nią z góry widać krzywkę pod którą

> jest sprężyna. Numer pompy: 0460494353

Duze prawdopodobienstwo ze zle zostal ustaiony rozrzad. Wystarczy tylko nawet nie milimetr przestawic na kole a calkiem inaczej juz pali, inny dum(czarny lub niebieski) Ojciec ustawial kiedys rozrzad na tzw. czuja i powiem ze w zyciu bym nie powiedzial ze tak mozna to zrobic. Nie ma to jak "stara szkola" choc przy dzisiejszych silnikach to chyba by nie zdala egzaminu.

Napisano
  • Autor

Mechanik (naprawde renomowany) zarzeka się że dobrze ustawił rozrząd. Wiem że jest taka regulacja obrotów zimnego silnika na pomoie wtryskowej... ktoś to ćwiczył???

Napisano

> Mechanik (naprawde renomowany) zarzeka się że dobrze ustawił rozrząd.

> Wiem że jest taka regulacja obrotów zimnego silnika na pomoie

> wtryskowej... ktoś to ćwiczył???

Po każdej zmianie rozrządu ustawia się kąt wtrysku, tak jest w TDI przynajmniej

Napisano

miałem to samo. pasek źle ustawiony. trza zmiernić kąt wtrysku. można zrobić to samemu na czuja. pisałem o tym z półtora roku temu, musisz znaleść w szukajce. wszystko dokładnie opisałem dla silnika x1,7dtl z pompą boscha

edit.

nowy jesteś to ci pomoge

to sobie poczytaj

i jeszcze to

najlepiej jak masz czas to wszystko. wyrobisz sobie jakiś pogląd na sprawę

Napisano

> Po każdej zmianie rozrządu ustawia się kąt wtrysku, tak jest w TDI

> przynajmniej

Nawet tylko po zdjeciu i zalozeniu starego trzeba ustawiac.

W dieselkach zmiana nawet najmniejsza moze przyniesc rozny efekt al to dymi ato gorzej pali tak wiec trzeba jeszcze raz ustawic rozrzad i najlepiej na czuja bo przyrzadem to niekoniecznie sie ustawi idealnie.

Napisano
  • Autor

Hmmm może faktycznie mój mechanik sie pomylił, to też tylko człowiek. Nie wiem co robić, nie chce mu na siłe wmawiać że zrobił błąd, tym bardziej że korzystam już z niego kilka lat i zawsze byłem zadowolony.

Może ktoś sformułuje "step by step" jak sprawdzić i ewentualnie wyregulować ten kąt wtrysku.

Aha, po zapalenie na zimno niebieski dym...

Napisano

Ja bym sam nie grzebał , pojechał do kogoś co sie na tym zna i zaplacił mu pieniadze i po sprawie !!

mialem kiedys passata 19 tdi , co sie z nim po mechaniorach najezdzilem to zonk , kazdy co innego gadal i grzebał a co za czym idzie brał pieniadze , a auto dalej na zimnym nie paliło , a na ciepłym bez problemu , jechało jak wsciekłe ze calibra 2.0 8v nie miala szans , mimo to na zimnym nie zapalał potem juz prawie wcale ! a po odpaleniu czarno za mną było .

Zawiozłem w koncu do servis bosch w Piekarach slaskich i zrobił mi to gosciu na cacy ! koszt 120 zł a co było ? otóz rozrzad był przestawiony o jakis pół zeba na dolnym kole (było wyjebane ) co powodowalo ze na górze było to gdzies kilkanascie stopni - jak powiedzial , wymienił koło dolne na nowe (te co rozrzad sie po njim prowadzi , te na wale ) poustawial wsio i nie to auto to było potem

Napisano

.

> Może ktoś sformułuje "step by step" jak sprawdzić i ewentualnie

> wyregulować ten kąt wtrysku.

przecież jest napisane w tych wątkach ktore dałem do poczytania

o tu

> Aha, po zapalenie na zimno niebieski dym...

czyli na 100000% kąt wtrysku do przestawienia.

to nie jest naprawdę nic skomplikowanego. jak nie masz dwóch lewych rąk, to w godzinkę pod blokiem zrobisz

Napisano

> Aha, po zapalenie na zimno niebieski dym...

> czyli na 100000% kąt wtrysku do przestawienia.

> to nie jest naprawdę nic skomplikowanego. jak nie masz dwóch lewych rąk, > to w godzinkę pod blokiem zrobisz

To i ja się dołącze z moim kopciuchem. To samo. Niebieski dym po odpaleniu, im zimniej tym więcej dymu, ale różnie z tym bywa. Wczoraj nakopcił ostro, a dziś praktycznie wogóle. Jechać do mechanika na ustawienie pompy ? Wolałbym się upewnić zanim zniknie mi z portfela stówka a nic nie pomoże.

Napisano

> To i ja się dołącze z moim kopciuchem. To samo. Niebieski dym po

> odpaleniu, im zimniej tym więcej dymu, ale różnie z tym bywa.

> Wczoraj nakopcił ostro, a dziś praktycznie wogóle. Jechać do

> mechanika na ustawienie pompy ? Wolałbym się upewnić zanim

> zniknie mi z portfela stówka a nic nie pomoże.

zdjąć obudowę rozrządu, zaznaczyć, jak jest teraz i samemu się pobawić. nie ma czego tam zepsuć, a jakby sie okazało, że odpala jeszcze gorzej, to zawsze możesz wrócić do tego jak było.

najpierw przekręć milimetr w przód od zaznaczenia i zobacz jak odpala, potem milimetr w tył i napewno będzie widać różnicę

Napisano
  • Autor

> .

> przecież jest napisane w tych wątkach ktore dałem do poczytania

> o tu

> czyli na 100000% kąt wtrysku do przestawienia.

Przypominam że silnik zagrzany pali na dotyk i pracuje równiutko. Problem jest tylko przy zimnym rozruchu.

> to nie jest naprawdę nic skomplikowanego. jak nie masz dwóch lewych

> rąk, to w godzinkę pod blokiem zrobisz

Napisano

> Przypominam że silnik zagrzany pali na dotyk i pracuje równiutko.

U mnie to samo.A co dzwonię po mechanikach i pytam o niebieskie kopcenie to każdy mówi o remoncie silnika i że to już się nie opłaca

Napisano

> Przypominam że silnik zagrzany pali na dotyk i pracuje równiutko.

> Problem jest tylko przy zimnym rozruchu.

> > rąk, to w godzinkę pod blokiem zrobisz

spróbować nie zaszkodzi. jak zaznaczysz, to zawsze będziesz mógł wrócić do poprzedniego ustawienia.

potrzeba tylko godzinki czasu i chęci. wybór należy do ciebie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.