Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

luz w kierownicy astry :drive:

Featured Replies

Napisano

witam! jestem nowy wiec prosze o wyrozumialosc;) moja asterka ma przebieg 210 tys (chyba) poniewaz kupilem ja jako sprowadzona. po przejechaniu 10 tys wymienilem kolumne kierownicza na uzywana ktora byla nibysprawna. slychac bylo stuki na nierownosciach i czuc bylo luz. na poczatku bylo ok ale po kolejnuch 10 tys pojawil sie luz na razie bez stukow (dodam ze nie ma luzu w pionie) drazki wedlug mechanika sa ok. pytalem o cene nowej jakies 2,5 tys zl!!! zrozumiale ze musze z tego zrezygnowac. chcialem zapytac co sadzicie o regeneracji kolumny i jaka to daje gwarancje pozbycia sie luzu??? zaznacze ze jestem z poznania i jak na razie dowiedzialem sie ze mozna to zrobic od 450 do 1500 zł. prosze o rade gdzie najlepiej to zrobic w poznaniu??

dzieki za wskazówki, mam wspomaganie, a co do luzow promieniowych to wystepuje luz lewo-prawo, nie odczuwam luzu gora-dol, ani ukosnego:). znajomy mechanik stwierdzil ze to luz na listwie czyli jak dobrze rozumiem na maglownicy-miedzy zebami?? przy wylaczonym silniku jak ruszam kier. to slychac stukanie, ale to niby normalne na wylaczonym silniku. lecz luz wystepuje niewatpliwy.. pozdrawiam

astra f kombi 1.7 dtl

Napisano

Witam.

Jeśli nie ma luzu promieniowego to nie ma czego regenerować. To tylko kawałek wałka na łożysku. Ja bym jednak poszukał przyczyn w zawieszeniu, albo w przekładni kierowniczej.

Napisano

Jesteś pewien, że to luzy na kolumnie? Może na maglownicy? Masz wspomaganie?

Pozdroofka

EDIT:

O kurna... Jak żeś się wcisnął między posty, Orochimaru? grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja w kwestii formalnej:

> jestem nowy wiec prosze o wyrozumialosc;)

To w takim razie dodaj sobie do podpisu (do profilu też wink.gif ) jakie auto, jaki silnik, bo jak na razie to niewiadomo czy przypadkiem o Fiacie nie rozmawiamy wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Luz promieniowy to luz w kierunku promienia. Innymi słowy góra-dół, lub lewo-prawo.

No dobra, może być też po skosie grinser006.gif

Lelek odegrałem się za to.

Napisano

> Lelek odegrałem się za to.

Remis... waytogo.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

hej!!

powyzej uscislilem objawy trapiace moja astre smile.gif

astra 1,7 dtl 210tys km

Napisano

> hej!!

> powyzej uscislilem objawy trapiace moja astre

No jednak maglownica:

> mam wspomaganie, a co do luzow promieniowych to

> wystepuje luz lewo-prawo, nie odczuwam luzu gora-dol, ani

> ukosnego:). przy wylaczonym silniku jak ruszam kier. to slychac stukanie, ale to

> niby normalne na wylaczonym silniku. lecz luz wystepuje

Zadaj kolejne pytanie: kto tu na forum nie ma takiego luzu... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

czyli luz to norma w tym modelu tak?? pisze o tym bo nie wiem jak to sie ma do bezpieczenstwa, mechanik sugerowal ze to moze sie w konczy zakleszczyc czy jakos tak(zeby na siebie najda), to wlasnie mnie martwi. ale jezeli to luz w kier to urok astry to moze bede spokojniejszy...

Napisano
  • Autor

w takim razie kolejnym banalem powinny byc slabe hamulce mimo wymioany klockow i tarcz hamulcowych, jak rowniez rzekomo sprawnego ukladu hamulcowego spineyes.gif??

o chlodnice "zamulona" juz nie pytam hehe.gif

astra 1,7 dtl 210tys km

Napisano

> czyli luz to norma w tym modelu tak?? pisze o tym bo nie wiem jak to

> sie ma do bezpieczenstwa, mechanik sugerowal ze to moze sie w

> konczy zakleszczyc czy jakos tak(zeby na siebie najda), to

> wlasnie mnie martwi. ale jezeli to luz w kier to urok astry to

> moze bede spokojniejszy...

Trudno to nazwać normą bo żaden luz nie jest normalny wink.gif Natomiast zjawisko jest dość powszechne i kupa ludzi z tym jeździ od lat. Między bajki można wlożyć zakleszczenie... Jest co prawda denerwujace ale co poradzić? Kupić nowąmaglownicę. Podobno ktoś to regeneruje ale koszt też jest nie mały.

Dla upewnienia: kiedy wykunujesz dość szybke ruchy lewo-prawo na WYLĄCZONYM silniku to slyczć stukanie a po odpaleniu stukanie znika lub wyraźnie się zmniejsza?

Napisano

> w takim razie kolejnym banalem powinny byc slabe hamulce mimo

> wymioany klockow i tarcz hamulcowych

Zawsze po wymianie przez pierwsze kilkaset kilometrów hamulce nie są "pierwszej jakości"

Napisano
  • Autor

stukanie sprawdze jeszcze jutro na wlaczonym silnku i postoju, ale w czasie jazdu nie slysze lecz moge sobie wyraznie obracac kier bez wyraznej zminay kierunku jazdy. na tych hamulcah przejechalem 10 tys i sa nadal slabe(drugie klocki, pierwsze sie spalily, aktualne byly drozsze i niby lepsze:)

a co do chlodnicy to temp w mega korkach dochodzi do temp ponad 100 C, a wskaznik ma chyba 105, wentylator zalacza sie dopiero przy czerwonym polu. kupilem juz czujnik temp oleju i wlacznik wentylatora tylko musze je zalozyc, .ale na to wciaz nie ma czasu oslabiony.gif

astra 1,7 dtl 210tys km

Napisano

> moge sobie wyraznie obracac kier

> bez wyraznej zminay kierunku jazdy.

No to chyba dobrze... Inaczej auto tanczyłoby na byle nierówności. I ciągle musialbyś wykonywać ruchy kierownicą. Oczywiście to zależy co dla Ciebie znaczy "wyraźnie" wink.gif Ile mniej więcej stopni?

> przejechalem 10 tys i sa nadal slabe(drugie klocki, pierwsze sie

> spalily, aktualne byly drozsze i niby lepsze:)

Tak, ale skoro spaliłeś klocki to i pewnie tarcze też oberwaly nieźle... Tarcz nie wymieniałeś?

> a co do chlodnicy to temp w mega korkach dochodzi do temp ponad 100

> C, a wskaznik ma chyba 105, wentylator zalacza sie dopiero przy

> czerwonym polu.

Podejrzewam, że masz wskaźnik 100*. Takie wzkazania nie sa niczym dziwnym w "mega korkach", tym bardziej, że to co masz w zegarach to WSKAŹNIK (dość orientacyjny) a nie MIERNIK. A na której kresce jest wskazówka podczas normalnej jazdy?

Napisano

> a co do chlodnicy to temp w mega korkach dochodzi do temp ponad 100

> C, a wskaznik ma chyba 105, wentylator zalacza sie dopiero przy

> czerwonym polu.

Włącza się 2 bieg wentylatora. Wcześniej powinien włączyć się bieg 1, więc zapewne masz padnięty rezystor klik (TTTM). A najlepiej użyj szukajki, owego czasu sporo o tym było i wszystko się wyjaśni.

>kupilem juz czujnik temp oleju i wlacznik

> wentylatora tylko musze je zalozyc, .ale na to wciaz nie ma

> czasu

Oczywiście zacznij od spr czujnika temp sterującego pracą wentylatora (w chłodnicy). Rozwiązanie j.w. - opcja "szukaj"

Pozdro

Napisano
  • Autor

hej.

co do hamulcow to po wymianie klockow prztoczylem tarcze wiec chyba powinno byc ok.

___

o chlodnicy to jeszcze poczytam i sie zastanowie, priorytetem jest dla mnie na razie ten luz w kier.

na wlaczonym silniku tez slychac "stukanie" ale jakby tylko z lewej strony. luz ten jest wyrazniejszy podczas jazdy niz na postoju. wtedy mysle ze kierownica moze sie odcylac na ponad 10 stopni w lewo i na ponad 10 w prawo. mam nadzieje ze te info pozwola chociaz w malym stopniu na spreyzownaie przez was jako znawcow smile.gif tematu na okreslenie czy to jest to "norma" czy moze cos bardziej niepokojacego.... wymagajacego interwencji...

Napisano
  • Autor

----Inaczej auto tanczyłoby na byle nierówności. I ciągle musialbyś wykonywać ruchy kierownicą.

co do tanczenia na nierownosciach, to mysle ze stan naszych drog na kazdym wymusza jakies korekty niewiem.gif

rzy luzie jaki mam musze jednak kercic kierownica nieznacznie w lewo i prawo podcza jazdy, chociza mialem okazje jedzic samochodem z konkretnym luzem i wtedy bylo to meczace.

ten luz ktory u mnie wystepuje nie jest specjalnie meczacy jednak chodzi o precyzje...

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.