Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ustawienie zapłonu

Featured Replies

Napisano

Jak powinno ustawić się dokładnie zapłon? W Etzoldzie wyczytałem, że jak znaki się pokrywają to już jest wyprzedzenie zapłonu o 10 stopni. Ustawiano mi dziś zapłon i gdy na lampie było ustawione 0 stopni i znaki się pokrywały (chyba tak powinno się ustawić) to auto jest jakby słabe, gdy na lampie ustawi się 10 stopni to stukają zawory więc jest za szybki zapłon. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

Napisano

> Ustawiano mi dziś zapłon i gdy na lampie było ustawione

> 0 stopni i znaki się pokrywały

Piny w gnieździe diagnostycznym były zwarte?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Piny w gnieździe diagnostycznym były zwarte?

> Pozdroofka

Były

Napisano

> Były

No to OK.

> auto jest jakby słabe

Zdefiniuj "jakby słabe" wink.gif C14NZ do mocarzy nie należy więc może masz oczekiwania za duże wink.gif

Generalnie gdy zapłon jest zbyt późny (a o taki go podejrzewasz) to auto jest słabe w dole obrotów. Wprawne ucho też wysłyszy panewki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Zdaję sobie sprawę że ten silniczek do najsilniejszych nie należy. Chodzi mi o to że jest słabszy niż jakiś czas temu. Jak mu dodam gwałtownie gazu to czuję jakby było mu ciężko się rozpędzić. Jak rozpędzam auto po woli to jest trochę lepiej. Panewek nie słychać (przynajmniej ja ich nie słyszę).

Napisano

> Jak mu dodam gwałtownie gazu to czuję jakby było mu ciężko się rozpędzić.

OK, ale powiedz, w momencie dodania gazu jaki masz wbity bieg i jakie wtedy obroty (ewentualnie prędkość jeżeli nie masz obrotomierza)

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem na każdym biegu i jest podobnie (choć na wyższych biegach jest trochę gorzej). Nie mam obrotka.

Napisano

Lampa była zwykła bez bajerów, czy z możliwością opóźniania błysku?

Autko było rozgrzane, prędkość biegu jałowego odpowiednia?

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy była bez bajerów - miała pokrętło z tyłu chyba właśnie do ustawiania kąta. Na biegu jałowym obroty są OK. To pokrętło było ustawione na 0.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem świece ale nic nie pomogło. Dalej jest jakiś słaby, gdy wcisne gwałtownie gaz do końca reaguje jakby z opóźnieniem i rozpędza się zbyt wolno jakby się lekko dusił. Jak powinno być ustawone pokrętło na lampie: na 0 czy 10 stopni?

Napisano

Jeśli na 0 to powinna widzieć znak 10* na kole. Jeśli ustawisz 10, to powinna widzieć 0 na kole. A w ogóle to co to za lampa?

Napisano
  • Autor

> Jeśli na 0 to powinna widzieć znak 10* na kole. Jeśli ustawisz 10, to

> powinna widzieć 0 na kole. A w ogóle to co to za lampa?

Nie wiem co to była za lampa. Czyli powinna być ustawiona na 0? Bo Etzold pisze, że jeśli znaki pokrywają się to jest już przesunięcie o 10* czyli tak jak powinno być nie pisze natomiast czy lampę ustawić na 0 czy 10*

Napisano

U mnie jak były takie ustawienia jak w załaczniku był kąt 18i miałem spalanie stukowe. Po ustawieniu mam 10* i znacznik jest na wysokości G od GM

post-89962-14352488154182_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> U mnie jak były takie ustawienia jak w załaczniku był kąt 18i miałem

> spalanie stukowe. Po ustawieniu mam 10* i znacznik jest na

> wysokości G od GM

Nie mam zdjęcia, ale u mnie znacznik jest ok. 1mm na końcu skali(od strony kabiny) ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, bo chyba to może być różnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.