Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z silniczkiem korekcji świateł

Featured Replies

Napisano

W lewym reflektorze mojego Stilo po włączeniu świateł non-stop buczy silnik korekcji świateł. Czy ktoś móglby mi udzielić porady jak się do tego zabrać by naprawić usterkę?

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post279439180 - ta instrukcja demontażu bardzo mi się przyda, ale zastanawiam się nad jeszcze jedną rzeczą - czy ten mój silniczek wymaga wymiany? On niestety ciągle chodzi, kiedy włączę światła. Muszę się przyznać, że niedawno sam wymieniałem żarówkę świateł mijania. Robiłem to trochę inaczej - wymontowując akumulator. Trochę się naszamotałem żeby potem odpowiednio domknąć czarny plastikowy dekielek reflektora, ale jakoś poszło. Po naprawie nie przypominam sobie żeby silniczek chodził bez potrzeby. Może jednak coś wowczas naruszyłem, poluzowałem w jego mocowaniu? Poradźcie hmm.gif

Napisano

>Robiłem to trochę inaczej - wymontowując akumulator.

przy wymianie lewej tak jest wygodniej smile.gif

> Może > jednak coś wowczas naruszyłem, poluzowałem w jego mocowaniu?

> Poradźcie

niestety na tak postawione pytanie ciężko udzielić odpowiedzi zeby.GIF

Napisano

> W lewym reflektorze mojego Stilo po włączeniu świateł non-stop buczy

> silnik korekcji świateł. Czy ktoś móglby mi udzielić porady jak

> się do tego zabrać by naprawić usterkę?

miałem to samo wink.gif ciągle chodził... zakupiłem nowy i działa dobrze... smile.gif zapłaciłem 30 zł z wysyłka smile.gif

Napisano

Popatrz jeszcze raz czy wszystko jest na swoim miejscu ok.gif

Na spokojnie i na luzie palacz.gifJezeli da sie to robic na luzie sciana.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

Witam Was i bardzo dziękuję za szybki odzew! Podejdę do tego na spokojnie i w weekend spróbuję ponownie rzucić cierpliwym okiem na ten silniczek. W razie czego faktycznie go wymienię. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Witam Was i bardzo dziękuję za szybki odzew! Podejdę do tego na

> spokojnie i w weekend spróbuję ponownie rzucić cierpliwym okiem

> na ten silniczek. W razie czego faktycznie go wymienię.

U mnie też silniczek padł w prawie nowym aucie z powodu wilgoci przez nieszczelność reflektora. Może rzeczywiście nie za dobrze założyłeś klapkę i dostała się wilgoć na potencjometr regulacji położenia. Naprawić to pewnie już się nie za bardzo da, objechała się plastikowa przekładnia od ciągłego terkotania.

Napisano
  • Autor

> U mnie też silniczek padł w prawie nowym aucie z powodu wilgoci przez

> nieszczelność reflektora. Może rzeczywiście nie za dobrze

> założyłeś klapkę i dostała się wilgoć na potencjometr regulacji

> położenia. Naprawić to pewnie już się nie za bardzo da,

> objechała się plastikowa przekładnia od ciągłego terkotania.

Dzięki i za tę poradę. Myślę, że mogło się tak zdarzyć. Mimo wyjęcia akumulatora dostęp do prawego reflektora jest bardzo słaby, a prawidłowe domknięcie tej klapki trudno ocenić, ponieważ praktycznie nic tam nie widać. Chyba przestestuję ten polecany częściowy demontaż zderzaka.

Napisano
  • Autor

mam więc jeszcze takie infantylne pytanko: czy jak wymontuję ten silniczek nie mając nowego (a z jego oględzin okaże się, że wymaga on wymiany) to czy da się bez jakichś natarczywych komunikatów komp. pokładowego jeździć bez niego i czy będzie poprawnie działał reflektor do czasu zakupu nowego? Oczywiście mówiąc "poprawnie" - pomijam na ten czas kwestię właściwego ustawienia kąta wiązki światła w tym reflektorze.

Napisano

> mam więc jeszcze takie infantylne pytanko: czy jak wymontuję ten

> silniczek nie mając nowego (a z jego oględzin okaże się, że

> wymaga on wymiany) to czy da się bez jakichś natarczywych

> komunikatów komp. pokładowego jeździć bez niego i czy będzie

> poprawnie działał reflektor do czasu zakupu nowego? Oczywiście

> mówiąc "poprawnie" - pomijam na ten czas kwestię właściwego

> ustawienia kąta wiązki światła w tym reflektorze.

Nic nie będzie pokazywał, jeżdże tak od dłuższego czasu i odziwo na badaniu regulacji świateł nic nie wykryło wink.gif

Napisano

> mam więc jeszcze takie infantylne pytanko: czy jak wymontuję ten

> silniczek nie mając nowego (a z jego oględzin okaże się, że

> wymaga on wymiany) to czy da się bez jakichś natarczywych

> komunikatów komp. pokładowego jeździć bez niego i czy będzie

> poprawnie działał reflektor do czasu zakupu nowego? Oczywiście

> mówiąc "poprawnie" - pomijam na ten czas kwestię właściwego

> ustawienia kąta wiązki światła w tym reflektorze.

raczej bedzie do wymiany, tak wyglada korektor w srodku poddany dzialaniu wilgoci

279847685-korektor.jpg

post-3892-14352488497474_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> raczej bedzie do wymiany, tak wyglada korektor w srodku poddany

> dzialaniu wilgoci

A więc już wymontowałem silniczek. Trzeba się było nagimnastykować (jak zwykle) i przy okazji wykombinowałem nowy patent żeby dostać się do niego. Otóż: po wymontowaniu akumulatora, wyjąłem klapkę tylną reflektora. I moje rozwiązanie brzmi tak: jak ktoś ma nieduże dłonie to po wyjęciu plastikowej płytki spod akumulatora, znajdzie tam miejsce aby włożyć tam rękę z niedużym śrubokręcikiem krzyżakowym. Patrzymy z góry a kombinujemy ręką od spodu mocowania aku i wykręcamy dwie śruby mocujące silniczek. Potem już sprawa jest banalnie prosta - delikatnie go wyciągamy (nie gubiąc w czeluściach silnika śrubek) i odpinamy kostkę zasilającą. Mój silniczek był w bardzo dobrym stanie poza jednym małym ale... otóż wyłamał się bolczyk od tego przełącznika widoczny na zdjęciu powyżej jako ten skorodowany element. No i z tej przyczyny silniczek chodził bez przerwy. Raczej nie widzę możliwości naprawienia tego i pewnie będę się musiał rozejrzeć za nowym foch.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.