Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moja Asterka nie chce odpalić.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu coś dziwnego działo się z moją asterką. Na piątym biegu odczuwalne były coś jakby braki iskry, takie szarpnięcie i równocześnie wskazówka obrotomierza podskakiwała do góry o jakieś 1000obr. Na jałowym działo się tak samo ,wskazania obrotomierza od czasu do czasu podskakiwały z około 1000obr/min na 2000obr/min. Z równoczesnym wyczuwalnym zarwaniem pracy silnika. Wczoraj jadąc sobie jak zwykle ,chciałem przyspieszyć a po chwili silnik się wyłączył i zapaliły wszystkie kontrolki. Od tego czasu już nie mogę uruchomić silnika. Jak próbowałem odpalić to nic nie zaskakiwał ale gdy przestawałem kręcić to na sekundę zaskoczył i zaraz zgasł. Kopułkę ,palec, przewody i świece wymieniłem na nowe, nie mają przejechane nawet 100km. Sprawdzałem iskrę na świecach i jakoś ich nie widzę, paliwo też nie leci może to też wina że akumulator już padał. Ale wczoraj jeszcze kręcił dobrze i iskry też nie było podczas kręcenia rozrusznikiem ,a jedynie gdy wyłączało się rozrusznik to iskry się pojawiały przez chwile. Już nie wiem za co się zabrać i co to się stało.

Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

Moduł zapłonowy do sprawdzenia (niestety tylko przez podmianę na sprawny) Jest pod palcem, wewnątrz aparatu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jeśli to ci wymieniłes to rzeczywiście jest wymienione na nowe to daje 75,34% że to moduł. Objawy na to wskazuja. zlosnik.gif

Napisano

> paliwo też nie leci

Z pompy czy z wtryskiwacza?

Naturalnie paliwo w baku jest cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

paliwo nie leci z wtryskiwacza, a w baku jest bo niedawno tankowałem. Próbowałem odpiąć wężyk doprowadzający paliwo i wyciekało paliwo więc ciśnienie było. To może jutro sprawdzę ten moduł ,może gdzieś się coś zwarło albo co, bo w kopułce zauważyłem jakiś dziwny czarny pył i na palcu rozdzielacza też, tak jakby o coś ocierał. A ile może kosztować nowy moduł zapłonowy? Dużo jest problemu z jego wymianą? Bo w sumie nie przyglądałem, się jemu jeszcze jak jest zamocowany ,a te złącza to jakoś bardzo licho wyglądają u mnie.

Napisano

A ile może kosztować nowy moduł zapłonowy? Dużo jest

> problemu z jego wymianą? Bo w sumie nie przyglądałem, się jemu

> jeszcze jak jest zamocowany ,a te złącza to jakoś bardzo licho

> wyglądają u mnie.

w c16nz nowy moduł kosztuje zdaje sie 90 zł na www.opel-shop.pl z tego co patrzyłem to wymiana polega na odkręceniu 2 śrub i przepięciu kabli ze starego do nowego

Napisano
  • Autor

Dzięki za ten opis rozbierania aparatu ,pewnie mi się przyda bo podmiana modułu nie pomogła. Nadal nie ma iskry, więc jeśli to nie moduł to może ta druga część w tym aparacie co jest podpinana do modułu dwoma przewodami. Jak pogoda pozwoli to może spróbuje podmienić cały aparat jeśli się da. A wszystkie wtyczki w aparacie się rozleciały w palcach. Może ma ktoś jakiś inny pomysł co z tym zrobić.

Napisano
  • Autor

W sklepie z materiałami elektr kupisz koncówki do zaciśnięcia na przewody, więc nie widze problemu. W sumie potrzebna jest zaciskarka do koncowek ale kombinerkami też poradzisz. Tylko dobrze zaciskaj.

Napisano
  • Autor

Znalazłem jedną z przyczyn. Czujnik indukcyjny jest spalony ,miernik nic nie pokazuje. Kupiłem nowy za 61zł ,a teraz męczę się z rozbieraniem aparatu bo ten bolec nie chce wyjść. Mam nadzieje ,że to tylko to i po wymianie moja asterka odpali i znów ruszy smile.gif ale to dowiem się dopiero jutro.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziękuje koledze lelek za linka, bardzo mi się przydał do rozebrania aparatu. Z tym bolcem miałem problem ale udało się i wymieniłem kompletny czujnik indukcyjny (cewka wraz z magnesem i obudową. Autko odpaliło, jeszcze nie robiłem jazdy próbnej ,ale jak na razie widzę że jest wszystko ok. , nawet lepiej niż było dotychczas. Do katalizatora niestety dostało się nie spalone paliwo bo jak się zagrzał to zaczęło strasznie śmierdzieć, więc pewnie skróciłem jego żywot. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Witam serdecznie. To znowu ja smile.gif

nie zakładałem nowego wątku gdyż chodzi również o nie odpalanie silnik tylko że tym razem to autko mojej dziewczyny (takie samo jak moje rocznik, kolor, model )

Jak silnik jest zimny to wszystko jest ok i normalnie odpala, ale po rozgrzaniu i np. przy dojeżdżaniu do skrzyżowania jak trzeba wcisnąć sprzęgło lub zmieniając bieg silnik spada z obrotów że prawie gaśnie ,a czasami nawet zgaśnie i wtedy nie chce odpalić, pomaga czasami wciskanie gazu w podłoge (otwarcie przepustnicy na MAX) po normalnym zgaszeniu kluczykiem objewy po odpalaniu są takie same. Może on się po prostu zalewa bo benzyną też czuć.

Nie wiem co jest przyczyną gaśnięcia autka, a co przyczyną nie odpalenia, może jakiś czujnik temperatury.

Jeśli ktoś coś wie na ten temat to prosze o odpowiedź

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

ok. Podmieniałem krokowiec, kopułkę z palcem i przewodami (bez zmian), wymieniłem też czujnik temperatury do kompa. Moduł zapłonowy mam jak podmienić więc też go sprawdzę. Na razie zobaczę czy ten czujnik coś pomógł. A co do nierównej pracy silnika to znalazłem dwa mankamenty. Po pierwsze brakuje uszczelki filtra powietrza. Ciekawe czy ktoś wie co to takiego, u siebie mam taką uszczelkę ,a w aucie mojej dziewczyny jej nie ma i bierze lewe powietrze. Zanim znalazłem sklep w którym mnie nie wyśmiali że jest coś takiego to minęło trochę czasu. Cena takiej uszczelki to 23zł za kawałek gumy. Brakuje jeszcze takiej rurki gumowej od pokrywy zaworów do kolektora ssącego co chyba odprowadza spaliny. Z obu stron tego wężyka są różne średnice. Ten otwór przy pokrywie jest zatkany kawałkiem szmaty a ten króciec przy kolektorze otwarty. Wężyk tylko oryginał w cenie 60zł yikes.gif normalnie szczeka opada jaka cena za kawałek wężyka z napisem GM. Raczej na pewno nieszczelności są przyczyną nierównej pracy. U siebie sprawdziłem wyciągając wężyk z rurki przy serwie wspomagania hamulców i silnik zaczął tak chodzić jakby miał wyskoczyć z pod maski. Wężyk będę musiał dorobić we własnym zakresie z dwóch i łączniku metalowym lub coś podobnego (na pewno taniej wyjdzie). Jeśli coś się zmieni to napisze. A z modułem zapłonowym jeszcze poczekam do czasu jak znowu nie da się odpalić nagrzanego silnika. Pozdrawiam

PS. nie wiem czemu ale te dwa silniki ( u mnie i u mojej dziewczyny) C16NZ 92r. różnią się, mocowaniem łapy gdzie indziej jest wspomaganie kierownicy. Czyżby nie były z tego samego roku?

Napisano

> u siebie mam taką uszczelkę ,a w aucie mojej dziewczyny jej nie

> ma i bierze lewe powietrze.

To nie jest lewe powietrze. Lewe jest wszystko to co jast za przepustnicą.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.