Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi kierowcy vs. airbag

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam oto taki problem z airbagiem. w chwili otworzenia drzwi kierowcy zapala sie kontrolka od airbagu. (po skasowaniu błędu mogę tańczyc po fotelach i jest wszystko w porządku do czasu otwarcia drzwi) - Wg mnie przetarty jest gdzieś kabel w wiązce. i tu pytanie czy aby na pewno czujnik dający sygnał do airbaga jest w dzwiach. Czy ktos miał juz podobny problem? Jeżeli tak to który kabel należy reanimować. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Sensor jest w drzwiach. Przy następnym kasowaniu błędów najpierw go odczytaj. Będzie wskazówka czy to zwarcie, czy np nie kontaktuje wtyczka wiązki idącej do drzwi przy ich otwarciu.

Napisano
  • Autor

OK. dzięki za info ale wiesz może gdzie dokładnie jest ta złączka - już w dzwiach czy jeszcze gdzieś w kokpicie?

Napisano

Chodziło mi o wtyczkę wiązki na łączeniu drzwi z autkiem.

Zaznaczyłem strzałką.

279854089-drzwi.GIF

post-53490-14352488518743_thumb.gif

Napisano
  • Autor

Staary, Super profesjonalna pomoc, Na prawdę jestem pod wrażeniem (extra ten rysunek ) dzięki piękne sprubuję to dziś zbadać

Jeszcze raz dzięki za wskazówki. Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Witam

Kup w sklepie zaopatrzenia elektroników spray do czysczenia styków (cos kolo 10PLN) Wykręć wtyczkę w drzwiach (trzeba wyjąć czerwony "korek" - zabezpieczenie). Wtyczka wykręca się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Popsikaj sprayem konektorki we wtyczce i w gnieździe i zamontuj spowrotem - u mnie pomogło.

Oczywiście wszystkie operacje przy wyłaczonym zapłonie (ja nie odłączałem aku).

Napisano
  • Autor

Witam

Dzięki za wszelkie wskazówki. Po 2 popołudniach walki i rozebraniu pół samochodu okazało sie ,że przerwany był przewód czujnuka poduszek bocznych. Lokalizacja uszkodzenia: pod gumowym wężem-harmonijka łączącym nadwozie z dzrwiami (dokładnie tam gdzie wskazuje strzałka z rysunku z posta powyżej).

Ciekawym jest fakt, że po zlutowaniu kabelków i wykasowaniu błędu kontrolka od poduszek dalej świeciła angryfire.gif po ponownym podłączeniu laptopa i odczytaniu błędów komp poinformował mnie, że: nie ma żadnych błędow w pamięci a kontrolka jak świeciła tak świeci sciana.gif

Jad przy rozebranych dzwiach odłączyłem czujnik boczny to wywalilo błąd obwodu, jak go podłączyłem i skasowałem błąd to kontrolka dalej świeciła wrrr.gif Może tylko po przekręceniu kluczyka gasła na dłuższy czas niż w chwili gdzy faktycznie komputer odczytywał błąd. w pierwszym przypadku zapalała sie po ok 15 sek a w drugim po 5.

Zrezygnowany zacząłem wszystko składać do kupy z myślą że się komp uwalił (aby działało radio zostawiłem włączony zapłon) i tak po 30min ta kontrolka zgasła. smile.gif

Czy ktoś z Was ma jakieś pojęcie czego ja wczoraj doświadczyłem walcząc z ta kontrolką confused.gif

Napisano

Ciekawe. Kontrolka pali się tylko jak jest jakiś błąd. Może był błąd o innym statusie (oczekujący) i dlatego nie pojawił się w spisie. Ważne, że masz już poduchę do dyspozycji w razie potrzeby waytogo.gif

Napisano

Witam ponownie.

Pytanie - a czy przypadkiem po wykasowniu błędu laptop był nadal podłączony przez te pół godziny???

U mnie jak podłącze się laptopem (program Tech2) i wejdę w moduł airbag - to na czas podłączenia zapala się kontrolka Airbag (pomimo, że nie ma błędów). Po wyjściu z programu i odłączeniu fejsa - kontrolka Airbag po chwili gaśnie.

Może to było to?

Pozdrawiam

Napisano

Potwierdzam to, co napisał Kowal - w trybie diagnostycznym świeci kontrolka, informując, że sterownik nie odpali poduszek. Przecież w tym trybie robimy różne głupie ruchy, aby zlokalizować np. miejsce przerwy w przewodzie. Dla bezpieczeństwa więc wtedy sterownik nie działa (tzn. nie odpali poduszek). Po zamknięciu programu kontrolka zgaśnie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam to, co napisał Kowal - w trybie diagnostycznym świeci

> kontrolka, informując, że sterownik nie odpali poduszek.

> Przecież w tym trybie robimy różne głupie ruchy, aby

> zlokalizować np. miejsce przerwy w przewodzie. Dla

> bezpieczeństwa więc wtedy sterownik nie działa (tzn. nie odpali

> poduszek). Po zamknięciu programu kontrolka zgaśnie.

> Pozdr.

Teraz kojarzę,że faktycznie do póki laptop był podłączony to świeciła. Dziękuje wszystkim za pomoc ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.