Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana żarówki, nowa ciekawostka-spinka

Featured Replies

Napisano

Wiem, że dużo było o wymianie żarówek przód, ale:

-czy komuś wypadła spinka, która utrzymuje i dociska żarówkę w reflektorze ? Sprawa o tyle tragiczna, że to jest po stronie kierowcy , wiec akumulator, a w zasadzie skrzynka skutecznie utrudnia dostęp. oslabiony.gif

Akurat, ta usterka zbiegła się smirk.gif z kampania nawrotową zawieszenia,więc myślałem, że w serwisie pomogą, ale stwierdzili, że to dużo roboty bo trzeba wymontować akumulator i całą szkrzynke. Wracałem bez światła i policial.gif mały bonusik, ale bez większych konsekwencji, naszczęśćie waytogo.gif.

Czy może macie na to jakiś sposób ?

Napisano

> wymątować akumulator

Że co zrobić ? alien.gif Weź to proszę popraw bo cię zadziobią zlosnik.gif

Co do sprężynki nie bardzo wiem o co Ci chodzi niewiem.gif

Zgubiłeś, podjedź do sklepu z częściami moto, powinni cosik znaleźć ok.gif

Napisano

Zawsze mi wypada jak zmieniam w prawej (po str. pas.) i da sie zalozyc. Po lewej bez demontazu akku to chyba nie da rady, chyba ze nie masz jtd to wtedy odkrecenie nadkola i tam działasz. Najlepiej w 2 osoby bo na te haczyki ciezko zalozyc ta sprezynke. Ale chyba nie wpadla Ci do środka?

Napisano
  • Autor

..poprawione. No, aż mi wstyd, za ort. stawiam sobie niedostateczny.

> Że co zrobić ? Weź to proszę popraw bo cię zadziobią

> Co do sprężynki nie bardzo wiem o co Ci chodzi

> Zgubiłeś, podjedź do sklepu z częściami moto, powinni cosik znaleźć

Co do sprężynki , to ją mam. Tylko jak ją zamontować w tym samym miejscu , bo teraz to jest straszny problem.

Napisano
  • Autor

> Zawsze mi wypada jak zmieniam w prawej (po str. pas.) i da sie

> zalozyc. Po lewej bez demontazu akku to chyba nie da rady, chyba

> ze nie masz jtd to wtedy odkrecenie nadkola i tam działasz.

> Najlepiej w 2 osoby bo na te haczyki ciezko zalozyc ta

> sprezynke. Ale chyba nie wpadla Ci do środka?

Naszczęscie spadła na ziemie. To chyba pozostaje wyjęcie akumulatora i tej skrzynki. Bo z tej perspektywy wygląda,że będzie dobre dojście, Nadkola nie brałem pod uwagę, jutro zobaczę czy da się od tej strony hmm.gif

Napisano

> ..poprawione. No, aż mi wstyd, za ort. stawiam sobie niedostateczny.

ok.gif

> Co do sprężynki , to ją mam. Tylko jak ją zamontować w tym samym miejscu , bo teraz to jest straszny problem.

Też mi wypadała, również przy wymianie żarówki PL pad.gif

Dałem radę bez demontażu czegokolwiek, niestety tak na opowiadanego nie da się wytłumaczyć co i jak. Pewne operacje trzeba wykonać, że tak powiem "na macanego" oink.gif

Jeżeli robisz to pierwszą razą ... well ... każda następna będzie łatwiejsza zlosnik.gif

Napisano

> Czy może macie na to jakiś sposób ?

Też mi wypadała ta spinka (w zasadzie drut) trzymający żarówkę. Ponadto okazało się że przy zapinaniu jej ponownym czesto żarówka nie była równo osadzona wzgledem odblasku.

Kiedyś wymieniał mi lakiernik w ASO żarówkę zwalając zderzak i wydłubując całą lampę.

Okazało się to najlepszą metodą, odtąd zawsze zwalam zderzak do wymiany żarówek.

Napisano

> Okazało się to najlepszą metodą, odtąd zawsze zwalam zderzak do

> wymiany żarówek.

A nie prościej samo nadkole? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> A nie prościej samo nadkole?

zwalenie zderzka jest niezbędne do wydłubania lampy i uzupełnienia w pełnej wygodzie obdymionych żarówek.

czy ktoś wymieniał już obie pozycyjne z przodu ?

Napisano

> zwalenie zderzka jest niezbędne do wydłubania lampy

Ale wydłubywanie lampy nie jest IMO niezbędne. zlosnik.gif

> czy ktoś wymieniał już obie pozycyjne z przodu ?

Ja, nie tak dzwno, wymieniałem wszystkie żarówki po obu stronach - właśnie przez nadkola. Po zdjęciu kół i wyjęciu nadkoli od dołu jest całkiem przyzwoity dostęp ok.gif

Napisano

> właśnie przez nadkola. Po zdjęciu kół i wyjęciu nadkoli od dołu

> jest całkiem przyzwoity dostęp

coż, każdy sposób widać jest dobry, każdy ma ulubiony

jeden lubi a'la ginekolog, inny a,la patolog wink.gif

Napisano

> coż, każdy sposób widać jest dobry, każdy ma ulubiony

> jeden lubi a'la ginekolog, inny a,la patolog

W każdym razie sposób opisany w eLearn (a więc zalecany przez producenta) jest w praktyce niewykonalny rotfl.gif - więc trzeba szukać rozwiązań alternatywnych. zlosnik.gif

Napisano

> W każdym razie sposób opisany w eLearn (a więc zalecany przez

> producenta) jest w praktyce niewykonalny - więc trzeba szukać

> rozwiązań alternatywnych.

a co za metodę producent proponuje: czapla/żuraw z połączeniem ramienia od człowieka - gumy ?

Napisano

> a co za metodę producent proponuje: czapla/żuraw z połączeniem

> ramienia od człowieka - gumy ?

Ja się poddałem na prawym reflektorze: producent proponuje rozpocząć zbożne dzieło od odkręcenia górnej nakrętki mocującej zbiornik płynu spryskiwaczy a następnie poluzowanie dolnej, co powinno pozwolić na odsunięcie całego zbiorniczka do tyłu i dzięki temu uzyskaniu dostępu do tylnej strony reflektora. I w teorii brzmi to zupełnie sensownie. ok.gif

W praktyce problem polegał na tym, że po odkręceniu górnej nakrętki zbiornik siedział na miejscu równie solidnie jak i przed jej odkręceniem - przyczyną była dolna nakrętka, która nadal trzymała go na miejscu, a dostęp do tej nakrętki był doskonale zablokowany przez wyprofilowanie zbiornika, który zostawiał szczelinę o szerokości 2-3 cm raptem. zlosnik.gif Może jakiś głowonóg dosięgnąłby nakrętki macką uzbrojoną w klucz oczkowy, ja nie dałem rady. sick.gif

Od dołu nie było już takich kłopotów ok.gif - może dostęp nie jest idealny (zwłaszcza do żarówek kierunkowskazów, świateł przeciwmgłowych i zewnętrzych żarówek pozycyjnych), ale da się to względnie spokojnie i bez kaleczenia rąk zrobić ok.gif Zbiorniczek trzeba było tak czy inaczej odsunąć, ale od dołu dostęp do tej nakrętki jest bezproblemowy.

Napisano

> właśnie przez nadkola. Po zdjęciu kół i wyjęciu nadkoli od dołu

> jest całkiem przyzwoity dostęp

Tja... ale w JTD jest IC-ek i jest piaskownica.gif blada

Napisano

> Tja... ale w JTD jest IC-ek i jest blada

No właśnie o JTD mowa ok.gif Od dołu jest całkiem sporo miejsca na manipulacje zlosnik.gif - więcej, niż od góry. biglaugh.gif

Napisano

Pany, mylicie w dyskusji strony: ICek jest z lewej strony, zbiornik spryskiwaczy z prawej.

ICek skutecznie uniemozliwia nurkowanie od strony zakola, a bardziej rury ICka i obudowa filtra powietrza.

Z prawej strony, zbiornik odkręcić to nie tragedia, odsunąć się on nie da, co najwyżej wepchnąć w dół, niemniej największy problem przy wymianie żarówek to poprawne zapięcie tylnych pokryw lamp.

Jak je zapniemy "od oka" to lampy będą zasysały wilgoć do środka.

Napisano

> ICek skutecznie uniemozliwia nurkowanie od strony zakola, a bardziej

> rury ICka i obudowa filtra powietrza.

Przy próbie dostępu od góry dużo bardziej ogranicza chociażby osłona akumulatora - da się z dołu dosięgnąć reflektora bez problemu. ok.gif

> odkręcić to nie tragedia, odsunąć się on

> nie da, co najwyżej wepchnąć w dół

Jak odkręci się górną nakrętkę, a poluzuje dolną, to na górze można zdjąć "ucho" z wieszaka i pchnąć w stronę kabiny - robi się akurat na tyle miejsca, że za reflektorem mieści się dłoń zlosnik.gif

> niemniej największy problem

> przy wymianie żarówek to poprawne zapięcie tylnych pokryw lamp.

Ja, pomny ostrzeżeń publikowanych na kąciku, nie ściągałem ich całkiwicie, tylko odchylałem - dla pewności przed odchyleniem z jednej strony poprzyklejałem mocną taśmą, która pełniła rolę prowizorycznego zawiasu - potem wystarczyło tylko "zamknąć" i wszystko w miarę pasowało. Reflektory nie parują, mimo że wymiana miała miejsce parę tygodni temu. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

ja już dawno zarzuciłem gimanastyki tego typu.

pewnie dojdziesz do podobnych wniosków gdy wymienisz kilkanaście żarówek

Napisano

> Pany, mylicie w dyskusji strony: ICek jest z lewej strony, zbiornik

> spryskiwaczy z prawej.

> ICek skutecznie uniemozliwia nurkowanie od strony zakola, a bardziej

> rury ICka i obudowa filtra powietrza.

Nie przecze, jednakże kolega Daniel_I napisał i tu cytuje

"Ja, nie tak dzwno, wymieniałem wszystkie żarówki po obu stronach - właśnie przez nadkola. Po zdjęciu kół i wyjęciu nadkoli od dołu jest całkiem przyzwoity dostęp "

Usystematyzujmy. W JTD mozna zmienic napewno z prawej strony

-długie i jedno pozycyjne bez problemu (tzn tak wyglada)

-mijania po odkreceniu gornej sruby zbiornika (idzie o te kilka cm -przynajmniej u mnie, mam 3litorwy bo bez xeniaczów) i przy dobrym swietle w kilka min po terningu

-reszty nie mialem i nie mam (odpukac) zamiaru wymieniac bo swieca zeby.GIF ale wtedy raczej nadkloe trzeba won...

z lewej strony

-dlugie i pozycje powinno sie dac bez niczego

-mijania i reszta

*gdy bez IC - przez nadkole lub jak nizej

*gdy z IC demontujemy akku, skrzynke

yay.gif

Napisano

nadal obstaję przy opcji zwalania zderzaka i wydłubywania lamp

Napisano

> ja już dawno zarzuciłem gimanastyki tego typu.

Ty była sytuacja dość szczególna, bo policja zatrzymała DR za przepaloną żarówkę kierunkowskazu wystawiając "pokwitowanie" na 7 dni, ASO zapraszało na wymianę "za dwa tygodnie", a w kilku okolicznych warsztatach nieautoryzowanych po przyjrzeniu się problemowi kazali się zabierać razem z pojazdem - więc nie było wyjścia. zeby.GIF

> pewnie dojdziesz do podobnych wniosków gdy wymienisz kilkanaście

> żarówek

Kilkunastu wymieniał nie będę na pewno zlosnik.gif - po prostu nigdy już nie kupię samochodu, który wymaga takich akrobacji przy czynności, którą być może będzie trzeba wykonać na stacji benzynowej, itp.

Napisano

> *gdy z IC demontujemy akku, skrzynke

Przez nadkole zlosnik.gif - przemawia przeze mnie doświadczenie praktyczne palacz.gifrotfl.gif

Napisano

> Przez nadkole - przemawia przeze mnie doświadczenie praktyczne

Dalej dalej rece gadżeta... grinser006.gif to kolega bedzie tak dobry i napisze HOW-TO demontnąć te nadkola (i lewe especial) w sposób taki by załozenie nie trwalo dluzej niz wymiana przez akku...

BTW i OT - jak 'obglądałem' NB to tam z prawej jest rurka wlewu do spryskiwaczy - demontowalna... a to Ci... tym samym dostep jest prostszy.

Napisano

> Dalej dalej rece gadżeta...

Ale wciąż lepszy dostęp niż od góry ok.gif

> to kolega bedzie tak dobry i napisze

> HOW-TO demontnąć te nadkola (i lewe especial) w sposób taki by

> załozenie nie trwalo dluzej niz wymiana przez akku...

Zdjęć nie robiłem, więc trudno to "obrazowo" wytłumaczyć - po zdjęciu nadkola z lewej strony przy zderzaku idzie taka elastyczna rura, po odkręceniu obejmy metalowej na jej końcu można zdjąć jedną końcówkę i odgiąć tę rurę w prawo (przykleiłem taśmą, żeby nie przeszkadzała) i po tym zabiegu ilość miejsca jest jak dla mnie w zupełności wystarczająca i nawet w miarę widać, gdzie się grzebie. ok.gifzlosnik.gif

> BTW i OT - jak 'obglądałem' NB to tam z prawej jest rurka wlewu do

> spryskiwaczy - demontowalna... a to Ci... tym samym dostep jest

> prostszy.

A wystarczyłoby zrobić reflektory odchylane do przodu - tak jak to bywa w ciężarówkach i niektórych autach osobowych...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.