Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem po wymianie tarcz+klockow SIENA 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam,

niedawno wymienialem u mechanika tarcze i klocki (klocki Ferodo, tarcze tez jakies markowe, nie pamietam nazwy).

Od tego czasu przy hamowaniu zaczelo piszczec, w srodku smierdziec specyficznie spalenizna na postoju (smrod zlokalizowalem ze dochodzi z okolicy kół) i piszczec nawet w trakcie jazdy bez hamowania.

Wymieniono mi przewody hamulcowe oraz klocki na nowe, bo tamte sie juz zeszklily i zweglily.

Po kilku dniach problem znow wrocil.

Ktos ma pomysl co tam moze byc nie tak??

Dodam, ze zaciski chodza lekko, bo mi je tez poczyscili i nasmarowali.

Prosze o pomoc, bo juz 4 raz bede na reklamacji, a juz rece opadaja frown.gif

Napisano

Nowe klocki i nowe tarcze muszą się ułożyć. Zaleca się przejechanie 200-300km delikatnie operując hamulcem aby nie przegrzać tarcz - taka uwaga była dołączona na ulotce do nowych tarcz . Sam miałem podobny efekt jak Ty po wymianie klocków i tarcz - po kilkuset kilometrach wszystko wróciło do normy - nic nie piszczy i nie śmierdzi grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> niedawno wymienialem u mechanika tarcze i klocki (klocki Ferodo,

> tarcze tez jakies markowe, nie pamietam nazwy).

> Od tego czasu przy hamowaniu zaczelo piszczec, w srodku smierdziec

> specyficznie spalenizna na postoju (smrod zlokalizowalem ze

> dochodzi z okolicy kół) i piszczec nawet w trakcie jazdy bez

> hamowania.

> Wymieniono mi przewody hamulcowe oraz klocki na nowe, bo tamte sie

> juz zeszklily i zweglily.

> Po kilku dniach problem znow wrocil.

> Ktos ma pomysl co tam moze byc nie tak??

> Dodam, ze zaciski chodza lekko, bo mi je tez poczyscili i

> nasmarowali.

> Prosze o pomoc, bo juz 4 raz bede na reklamacji, a juz rece opadaja

jak piszczy w czasie jazdy to moze cos nie do konca dobrze nasmarowali ;> jak w czasie hamowania moze urypali czyms tlustym tarcze ... ogolnie to bardzo prosty mechanizm i nei wiem co tam mozna zepsuc skoror juz 4 rayz byles u mechanikow , a jaki to pisk ?? metaliczny ?? moze cos wpadlo w hamulec ?? moze wygieli ta blache co jest przy tarczy ??

Napisano
  • Autor

piszczy tak jak czesto z samochodow (autobusow) slychac przy hamowaniu. Ale skoro maja sie ulozyc, to moze sie uloza, chociaz juz przejechalem z 600km...

Napisano

z tego co wiem to moga tak piszczec jak sa slabej jakosci. ale ferodo to raczej dobre klocki wiec moze sie musza ulozyc

Napisano

> z tego co wiem to moga tak piszczec jak sa slabej jakosci. ale ferodo

> to raczej dobre klocki wiec moze sie musza ulozyc

hmm ferodo chyba lezaly kolo dobrych klockow .. a juz napewno w wersji premium ..

Napisano

Jedyne, co mi do głowy przychodzi, to albo zapieczony tłok w zacisku albo zabrudzone prowadnice klocków na jarzmach. Nie zawsze wystarczy tylko przesmarować tłoczki. Trzeba je porządnie wyszlifować bardzo drobnym papierem ściernym, np. wodnym 1500 i potem jeszcze dobrze by było spolerować powierzchnię. Dopiero potem nasmarować i złożyć, a do tego jeszcze zmienić wszystkie uszczelnienia na nowe. Następnie porządnie wyczyścić prowadnice klocków i nasmarować je smarem miedziowym. Tak zrobione hamulce nie mają prawa nie działać. palacz.gif

Napisano
  • Autor

No wlasnie tak chyba nie zrobili. Pozatym czym dluzej jezdze tym jest gorzej, zaczyna coraz czesciej piszczec jak dodaje gazu, a jak hamuje, to piszczy juz bardzo glosno i bez zadnych przerw :-\

Co za zasrany pech, ze po wymianie wiekszosci elementow przedniego ukladu hamulcowego takie gowno sie dzieje, nigdy wczesniej nigdzie tak nie mialem, a zakladalem zawsze tanie badziewie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.