Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus-nawiew na szybę

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od kwietnia bodajże jestem szczęśliwym właścicielem focusa rocznik 2003. Ponieważ idzie zima (a właściwie pogodowo już jest jak w zimie) częściej korzystamy w samochodach z opcji nadmuchu/nawiewu na szybę. I w moim autku zastosowano dziwny patent, jak skierujemy powietrze na szybę to automatycznie załącza się nam klimatyzacja. Innymi słowy: jeżeli wybieramy opcję nadmuchu na szybę, to klimatyzacja automatycznie się włącza, nie ma możliwości skierowania nadmuchu na szybę bez włączenia się klimatyzacji. Dziwne to rozwiązanie. Podobno w starszych focusach było normalnie, dopiero od któregoś tam roku zastosowano taki patent. Nie jest to szczęśliwe rozwiązanie, nie mamy wyboru, możliwości ustawienia nadmuchu powietrza na szybę bez włączenia klimy. A wiadomo klima zwiększa zużycie paliwa, no i silnik traci co nieco na mocy. Pozytywnych aspektów zastosowania tego patentu nie znajduję. Chyba, że Wy jakieś dostrzegacie???

Pzdr.,

RABLIW

Napisano

Ja mam na to odpowiedź: Foca jak w podpisie z możliwością włączania i wyłączania klimy w każdym mozmencie ale... bez włączonej klimy niemiłosiernie parują szyby, szczególnie przednia. Szyba bez włączonej klimy paruje i to bez znaczenia czy zimne czy ciepłe powietrze leci. Dopiero po nagrzaniu jest lepiej i klimę można wyłączyć.

Duża wilgotność powietrza powoduje że szyby parują a klima .. no cóż.. klima osusza(pozbawia wilgoci) powietrze.

Napisano

> Witam,

> Od kwietnia bodajże jestem szczęśliwym właścicielem focusa rocznik

> 2003. Ponieważ idzie zima (a właściwie pogodowo już jest jak w

> zimie) częściej korzystamy w samochodach z opcji

> nadmuchu/nawiewu na szybę. I w moim autku zastosowano dziwny

> patent, jak skierujemy powietrze na szybę to automatycznie

> załącza się nam klimatyzacja. Innymi słowy: jeżeli wybieramy

> opcję nadmuchu na szybę, to klimatyzacja automatycznie się

> włącza, nie ma możliwości skierowania nadmuchu na szybę bez

> włączenia się klimatyzacji. Dziwne to rozwiązanie. Podobno w

> starszych focusach było normalnie, dopiero od któregoś tam roku

> zastosowano taki patent. Nie jest to szczęśliwe rozwiązanie, nie

> mamy wyboru, możliwości ustawienia nadmuchu powietrza na szybę

> bez włączenia klimy. A wiadomo klima zwiększa zużycie paliwa, no

> i silnik traci co nieco na mocy. Pozytywnych aspektów

> zastosowania tego patentu nie znajduję. Chyba, że Wy jakieś

> dostrzegacie???

> Pzdr.,

> RABLIW

A w czym ci ta dzialajaca klima przeszkadza ?? Ja ustawiam na szybe (klima wlacza sie automatycznie), jak szyby odparuja, to ustawiam na szybe i nogi (wtedy klima sie wylacza)

A przy stawionym nadmuchu na szybe nie da sie wylaczyc klimy, owszem diodka gasnie, ale klima i tak dziala. Tak bynajmniej jest we wszystkich fokach, z ktorymi mialem do czynienia.

Napisano

Przy nadmuchu na przednią szybę załącza się klimatyzacja ponieważ wydmuchiwane jest powietrze suche a nie wilgotne z kabiny lub z zewnątrz,

jeśli masz ogrzewaną przednią szybę to skorzystaj z tego, efekt taki sam a powietrze możesz skierować na inne części kabiny.

Napisano

> Witam jakiś tekst tutaj jest opis jak to unieszkodliwić

Trzeba sie logować. Jeśli mógłbyś przekopiować było by łatwiej ok.gif

Napisano

> Trzeba sie logować. Jeśli mógłbyś przekopiować było by łatwiej

prosze bardzo

Quote:

Ponieważ strasznie mnie denerwują w samochodzie wynalazki pseudointeligentne, postanowiłem unieszkodliwić jeden z nich.

Czy ktoś zastanawiał się po kiego grzyba klima włącza się automatycznie przy ustawieniu nawiewu na szybę przednią i w dodatku nie zapala się przy tym lampka kontrolna na przycisku klimatyzacji?.

Rozwiązanie problemu jest bardzo proste.

1. Należy zdemontować panel z pokrętłami sterowania nawiewu i klimatyzacji. Temat był opisywany wiele razy, przypomnę tylko, że należy wyjąć radio i odkręcić 4 wkręty w narożnikach powstałej po jego wyjęciu dziury.

2. Następnie delikatnie wyszarpujemy panel, odczepiamy złącza elektryczne od zegarka i przycisku włączania świateł awaryjnych.

3. Odchylamy panel górną częścią do siebie, tak, aby uzyskać dostęp do tylnej części pokręteł regulacji nawiewu.

4. Na środkowym z nich znajduje się szara wtyczka z zatrzaskiem i dwoma kabelkami w kolorze czarno-żółtym. Należy podważyć zatrzask do góry (uwaga trzeba to zrobić delikatnie, bo trzeba go podnieść dość wysoko, na granicy wytrzymałości materiału) i wysunąć wtyczkę. Można ją przymocować taśmą do jakiejś wiązki, żeby się nie telepała.

5. Zmontować wszystko w odwrotnej kolejności.

6. Teraz jak chcę żeby chłodziło to naciskam przycisk włączania klimatyzacji i zapala się lampka na przycisku (ciekawe komu to przeszkadzało?).

Napisano

Bez psucia i unieszkodliwiania niczego - klima wlacza sie tylko w maksymalnie skrajnej pozycji, czyli jak pokretelko skreci sie do oporu. Wystarczy je przekrecic minimalnie z powrotem (1-2mm) i klima sie nie wlaczy, a nawiew bedzie na szybe. wink.gif

Napisano

Mam Mondeo`2000 też, aby włączyć nawiew na szybę, musi pracować klimatyzacja, nie ma innej opcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.