Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grundig AD182L + MP3

Featured Replies

Napisano

Witam. Próbuje zamontować MP3 do oryginalnego radia Bravy (modelu AD182L) w miejsce po magnetofonie. Wszystko ładnie poszło poza podłączeniem dźwięku. Po podłączeniu wyjścia z odtwarzacza do wejścia po głowicy jest straszny przester. zmniejszenie poziomu sygnału niby pomaga ale wtedy radio strasznie cicho gra. Proszę o pomoc lub o schemat tego radio.

Pozdrawiam

Napisano

1. Witaj na kąciku

2. Polecam zapoznanie się z BBM FAQ i uzupełnienie profilu

3. Przedwzmacniacz m.cz. magnetofonu nie ma liniowej cha-ki oraz ma duże wzmocnienie i w/z z tym trzeba sygnał z mp3 podać za nim

Napisano
  • Autor

AD 182L ma w mechaniźmie magnetofonu 2 krańcówki 1 przełącza w tryb magnetofonu druga zwiększa czułość toru przedwzmacniacza (tak mi się wydaje). a jeśli obejść wzmacniac magnetofonu to który to scalak? Na sieci znalazłem opisy scalaków które są w środku i tylko TA7325 pasuje mi jako przedwzmacniacz i to zarówno dla radio jak i magnetofonu, więc jak go pominę nie stracę możliwości regulacji?

Napisano

A ile jest scalaków w tum radiu ?

Nie pamiętam jakie ja miałem - ale w środku były tylko dwa układy scalone , jeden to końcówka mocy i drugi pod mechanizmem magnetofonu ale z moich kombinacji wynikało że odpowiada on za sterowanie głównie toru magnetofonu - tutaj mogłem nie wziąść pod uwagę tego przełacznika o którym piszesz.

Podłączając źródło dźwięku pod ten układ w zamian za magnetofon dostaniesz przesterowany dźwięk i to sporo - ale myślę że przy zamontowaniu jeszcze jednego przełącznika który odcinałby sygnał z radia można podpiąć się pod wejście wzmacniacza (tam jest jakiś TDA2005 albo mocniejszy) i wtedy byłoby ok. Jeżeli sygnał sterujący z MP3 byłby niewystarczjący można zrobić jakiś prosty przedwzmacniacz aby uzyskać odpowiednie wzmocnienie. Jakieś ustawienia dźwięku są przecież w każdej MP3.

Napisano
  • Autor

Scalaków jest 5. 3- od radia (pętla PLL, AM/FM FM) do tego przedwzmacniacz (pytanie czy to przedwzmacniacz całości czy tylko magnetofonu) i 2005. Kolega poradził mi żeby podłączyć się bezpośrednio do wejścia 2005. Dzisiaj spróbuje i podziele się wrażeniami. Co do odcinania źródeł robi to 1 krańcówka (przełącza w tryb magnetofonu i załącza napięcie na mechanizmy z których zasilam MP3).

Napisano
  • Autor

spróbowałem tego co tam napisali, ale to nie dokońca to co chciałbym osiągnąć. Ja korzystam z krańcówek z mechanizmu do wybierania żródła dźwięku (odcinania radia). W związku z tym przyłączenie do 1591 odpada. Próbowałem też przyłączyć się bezpośrednio na wejście wzmacniacza ale to też lipa, bo wtedy trzeba sterować głośnością z MP3. Wie ktoś może gdzie w AD182L jest wejście przedwzmacniacza (za przełącznikie źródła dźwięku) albo ma schemat tego radia. Dzięki za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.