Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi "strzelaja" przy otwieraniu

Featured Replies

Napisano

To sie jakoś tam fachowo nazywa wink.gif chodzi o te blaszki które zatrzymują drzwi w pośrednich położeniach - przeskakują i strzelają.

Jest na to jakaś rada? (samemu naprawić?) Kiedyś kolega mnie nastraszył ze koszt wymiany jednej sztuki około 160pln ale ona miał jako służbowe wiec wszystko w ASO robił. Ile może kosztować taki mechanizm?

Dzieki

Napisano

> To sie jakoś tam fachowo nazywa chodzi o te blaszki które zatrzymują

> drzwi w pośrednich położeniach - przeskakują i strzelają.

> Jest na to jakaś rada? (samemu naprawić?) Kiedyś kolega mnie

> nastraszył ze koszt wymiany jednej sztuki około 160pln ale ona

> miał jako służbowe wiec wszystko w ASO robił. Ile może kosztować

> taki mechanizm?

> Dzieki

ogranicznik do wymiany

a kosztów nie znam

coś słyszałem ze kolo 50 zł ale nie jestem pewien

Napisano
  • Autor

> ogranicznik do wymiany

> a kosztów nie znam

> coś słyszałem ze kolo 50 zł ale nie jestem pewien

x4 jest juz 200 :/

Napisano

> x4 jest juz 200 :/

4 do wymiany blush.gif

zadzwon do ASO i bedziesz wiedział na 100% ile to kosztuje smile.gif

Napisano

Ostatnio kolega "mrarek" naprawiał. Daje się to to (tzn ograniczniki regenerować) Niestety sam tego jeszcze nie robiłem. Temat jest także wałkowany na Autocentrum. Jest tam kilku "macherów" co to przerabiali.

Napisano

> Ostatnio kolega "mrarek" naprawiał. Daje się to to (tzn ograniczniki

> regenerować) Niestety sam tego jeszcze nie robiłem. Temat jest

> także wałkowany na Autocentrum. Jest tam kilku "macherów" co to

> przerabiali.

ja jestem "macher" co to naprawił palacz.gif a mrarek robił to bardzo niedawno. sam pomysł stosowania takiej blaszki zastosował i upowszechnił Manic 20.GIF

tu jeszcze nie pisałem wiec rozwine temat.

jeśli ogranicznik sie rozleciał to trzeba go wyciagnąć i pospawać, zazwyczaj pekaja tak ze jest to wykonalne, należy obspawać i wyszlifować, warto przy okazji zjechać lekko ząbki łacznika. u mnie spawany element ma się dobrze palacz.gif

uciszamy stosując blaszkę wyciętą z puszki po piwie które najpierw trzeba wypić boozing.gif

wyciagamy sworzeń który trzyma łącznik, nakretka klucz 10. następnie pasek blaszki wycięty z puszki wsuwamy w otwór łącznika tak aby zmniejszyć jego średnicę, wkładamy łącznik w ucho na słupku wkładamy sworzeń i dokręcamy.

nie jest potrzebna wymiana tego urządzenia, ta naprawa uciszy je na długo.

ja robiłem tylko drzwi kierowcy bo reszta była ok. obecnie przód od pasażera zaczyna stukać wiec na dniach to zrobie. jak zwykle machne manual zlosnik.gif

Napisano

he he najpierw sprawdzcie czy srobki sa dokladnie przykrecone. mi ostatnio tez jeden strzelal - powod: niedokrecona srubka (ta przy "ramie" samochodu).

Napisano

u mnie sptrzelalo strzelalo az raz drzwi otwieraly sie tylko do polowy ... pozniej juz nie bylo ogranicznikow zlosnik.gif tzn byl ale nie dzialal i przeskadzal w otwieraniu szyby zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

no u mnie strzela w lewych przednich ale nie chciało m się tego robić

ale jak mozna to w ten sposób uciszyc to chyba zbadam temat tongue.gif

Napisano

> machne manual

Czekam na manual fotkowy - krok po kroku dla laika takiego jak ja wink.gif

Napisano

Ja się chyba jutro za to wezme bo juz mnie te drzwi dobijają. Zrobie pare fotek jak nie zapomne wziąść ze sobą aparatu.

Napisano

> Czekam na manual fotkowy - krok po kroku dla laika takiego jak ja

bedzie waytogo.gif

Napisano

> Czekam na manual fotkowy - krok po kroku dla laika takiego jak ja

Fotki juz zrobione tylko musze to do kupy skleic i dzisiaj to wzuce. 893goodvibes.gif

Napisano

> Fotki juz zrobione tylko musze to do kupy skleic i dzisiaj to wzuce.

tak wiec ja juz sie nie bede starał zlosnik.gif

oddaje palme manual'owego pierszeństwa ok.gif

dopra zartnąłem sobie conieco 20.GIF temat bardzo ważny więc fajnie że będzie opisany. ja kiedyś wykrece pospawany element i wtedy dodam foty jak to ustrojstwo naprawić.

od razu dopiszę, spawanie jest mozliwe jeśli własciciel nie szarpał drzwiami z rozwalonym ogranicznikiem.

Napisano

Narzędzia które będą potrzebne to klucz nr. 10, jakiś mały młoteczek, nożyczki albo nóż i puszka dobrego piwa.

Pierwsze co robimy to wypijamy piwo 20.GIF żeby mieć pustą puszkę, następnie odkręcamy ogranicznik kluczem nr. 10.

275066517-1.jpg

Najlepiej nie odkręcać do końca nakrętki bo na pewno bolec z ogranicznika będzie trzeba wybić i żeby nie popsuć gwintu uderzamy w nakrętkę młoteczkiem no i odkręcamy nakrętkę do końca.

275066522-2.jpg

Następnie wyciągamy ogranicznik z tych otworów w których był przykręcony.

275066524-3.jpg

Wycinamy z puszki pasek blachy, taki żeby pasował do otworu ogranicznika ( u mnie pasek musiał być długości około 5 cm bo już otwór był mocno wyrobiony) szerokość paska powinna mieć około 0,5 cm . Następnie zwijamy pasek blachy w rolkę i wkładamy do otworu ogranicznika. Wkładamy ogranicznik w miejsce w którym jest przykręcony, wbijamy bolec, przykręcamy nakrętkę i cieszymy się jak nam cichutko się drzwi otwierają. zlosnik.gif

Powodzenia!!

275066528-4.jpg

Napisano

przeprowadziłem dziś ten zabieg i ... lux malina cool.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> witam-u mnie takze strzelaly ograniczniki-wymienilem od strony kierowcy-cena okolo 39zl-po pewnym czasie padl od strony pasazera-dalem stary ogranicznik tokarzowi ktory wytoczyl tulejke z mosiadzu-dziala idealnie-trzeba wyrzucic orginalna blaszke.-wymiary ma moj tokarz.

Napisano

> Wwitam

Przerobiłem pomysł z blaszką od piwa jest OK !!!.

Drobniutka rada: pasek blaszki extra się roluje na ołówku i nie ma potem problemu z nabiciem śrubki.

pozdrawiam

• 5 miesięcy później...
Napisano

Witam,

a co zrobić kiedy drzwi trzeszczą i 'jakby' przeskakuja podczas otwierania zamykania? Pewnie padł sworzeń zawiasu drzwi. Czy ktoś go wymieniał? Czy konieczne jest zdejmowanie drzwi (tylne prawe, Palio)?

Pozdrawiam,

Mariusz

Napisano

> Witam,

> a co zrobić kiedy drzwi trzeszczą i 'jakby' przeskakuja podczas

> otwierania zamykania? Pewnie padł sworzeń zawiasu drzwi. Czy

> ktoś go wymieniał? Czy konieczne jest zdejmowanie drzwi (tylne

> prawe, Palio)?

> Pozdrawiam,

> Mariusz

Żeby wymienić sworzeń musisz zdjąc drzwi, ale to prościzna, dwie śruby M6 i złącze elektryczne i drzwi zdjęte. Sworzeń dorobi ci każdy tokarz. Mnie sworzeń padł w Paulinie z i to z mojej własnej winy, niedopilnowałem załadunku i mi prawie drzwi urwali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.