Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ponownie hamulce przednie;/

Featured Replies

Napisano

witam:) na jakis czas udalo sie ze sie poprawilo to o czym pisalem

troche wczesniej mianowicie blokowanie kola przedniego po skrecie,

problem pojawil sie powtornie przy skrecie a nawet na prostych kolach

podzespol hamowania ewidentnie blokuje kolo sprawdzalem dwa razy i nie moge zlokalizowac przyczyny:

przewod hamulcowy zajmuje wlasciwa pozycje wymieniany byl w zeszlym roku

tlok wydaje sie ze chodzi poprawnie nawet popsikalem zeby mu ulatwic prace

popsikalem tez na posuwie zeby wszystko moglo sprawnie pracowac

efektow zadnych przy skreconych kolach w lewo (chodzi o lewe kolo) samochod wrecz nie chce sie ruszyc;/ nie mam pojecia co to moze byc? pomozcie mi okreslic przyczyne z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam:)

Napisano

a wężyki kiedy były wymieniane??

Napisano
  • Autor

tak jak wyzej napisalem przewod wymienialem w zeszlym roku

Napisano

> tak jak wyzej napisalem przewod wymienialem w zeszlym roku

no... są przewody(rurki) i wężyki wink.gif

może gdzieś "rurka "jest gdzieś zgnieciona

Napisano
  • Autor

> może gdzieś "rurka "jest gdzieś zgnieciona

wlasnie sprawdzilem:) i niby jest ok

a mam pytanie jka sprawdzic przepustowosc trzeba sciagnac przewod z podzespolu ? i jezeli tak to czy polzniej musze opowietrzac hamulce?

moze jakims innym sposobem ? smile.gif

Napisano

ja bym wymienił przewody elastyczne, ponieważ puchną ok.gif ja je wymieniam 2 razy w roku ok.gif

Napisano

> ja bym wymienił przewody elastyczne, ponieważ puchną ja je wymieniam

> 2 razy w roku

boje_sie.gif 2 razy w roku?!?! To co Ty robisz z tymi heblami? boje_sie.gifzlosnik.gif

Miałem Uno 2 lata i wymieniałem przewody tylko raz. Tzn. raz wymienił mechanior przewód z jednej strony, a jak za jakiś czas drugi powiedział 30.GIF , to wymieniłem komplet.

Uno do tej pory śmiga na tychże przewodach.

Napisano

> wlasnie sprawdzilem:) i niby jest ok

> a mam pytanie jka sprawdzic przepustowosc trzeba sciagnac przewod z

> podzespolu ? i jezeli tak to czy polzniej musze opowietrzac

> hamulce?

> moze jakims innym sposobem ?

Nawet jak odkręcisz przewód z zacisku i depniesz hample, to i tak możesz mieć pełne ciśnienie. Ta metoda nie jest niestety wyznacznikiem...

Pisałeś, że psiknąłeś coś tam pd tłoczek. A czy gumka, która osłania tłoczek przed syfem jest cała? Bo jeśli jest gdzieś roztargana, to może łapać brud.

Napisano
  • Autor

> Nawet jak odkręcisz przewód z zacisku i depniesz hample, to i tak

> możesz mieć pełne ciśnienie. Ta metoda nie jest niestety

> wyznacznikiem...

> Pisałeś, że psiknąłeś coś tam pd tłoczek. A czy gumka, która osłania

> tłoczek przed syfem jest cała? Bo jeśli jest gdzieś roztargana,

> to może łapać brud.

Gumka jest cala sciagalem ja i ostroznie zalozylem ponownie

dziwne bo pierwszy raz od 14 lat wymienilem elastyczny przewod hamulcowy w zeszlym roku nie wiem wydaje mi sie ze rok powinien wytrzymac:)tylko nei przychodzi mi juz nic innego do glowy;/

Napisano

> Gumka jest cala sciagalem ja i ostroznie zalozylem ponownie

> dziwne bo pierwszy raz od 14 lat wymienilem elastyczny przewod

> hamulcowy w zeszlym roku nie wiem wydaje mi sie ze rok powinien

> wytrzymac:)tylko nei przychodzi mi juz nic innego do glowy;/

Ewentualnie jak masz możliwość, to wjedź na kanał i poproś kogoś, co by CI kręcił kierownicą na max w jedną i w drugą stronę i może wtedy coś zauważysz będąc pod autem.

Napisano
  • Autor

> Ewentualnie jak masz możliwość, to wjedź na kanał i poproś kogoś, co

> by CI kręcił kierownicą na max w jedną i w drugą stronę i może

> wtedy coś zauważysz będąc pod autem.

tak tez robilem poprostu juz na prostych kolach cos blokuje a przy skrecie to tak jak wczersniej pisalem skret w lewo blokuje do stopu kola;/ po sciagnieciu pozdzespolu wszystko hula poprawnie:)

Napisano

> witam:) na jakis czas udalo sie ze sie poprawilo to o czym pisalem

> troche wczesniej mianowicie blokowanie kola przedniego po skrecie,

Juz kiedyś raz pisałem o tym obszernie.

Odkręć przewód elastyczny od zacisku, przy okazji sprawdzając jak wycieka hydrol, kapie czy całym strumieniem, jak kapie przewód do wymiany, lub jest problem z przewodami sztywnymi.

Po drugie jakiej długości masz przewody elastyczne, po trzecie czy zostały dobrze zamontowane, w odpowiednich obejmach i miejscach - zwłaszcza chodzi o to oczko z tyłu za amortyzatorem, czy pozostawiłeś odpowiednio długi odcinek przewodu tak aby w czasie skręcania nie pociągał Ci zacisku.

Jak dbasz o płyn , czy go nie przegrzewasz. Wypada sobie to przypilnować, DOT4 ma tą właściwość że potrafi wchłonąć wilgoć (higroskopijny jest) i w ten sposób traci najwięcej ze swoich właściwości, do tego silne przegrzanie go gdy zapiekają się hamulce... . Z takiego płynu nic nie pozostanie - musi być wymieniony.

Przyczyną mogą być drobne nieszczelności układu, które nie powodują odciągnięcia tłoka gdy w przewodach robi sie podciśnienie gdy puszczasz pedał hamulca - najczęściej przyczyna leży w serwie.

Brak sprężynek lub bardzo słabe lub źle założone na klockach, które mają odciągnąć klocek od tarczy po cofnięciu tłoka też mogą być przyczyną.

Teraz co sie tyczy samych zacisków: Zwróć uwagę na takie dwa występy po obu stronach zacisku, to są bieżnie po których ślizga się zacisk między klinem a obudową, oczyść to i wypoleruj drobnym papierem ściernym do gładkości, przed założeniem możesz je dobrze posmarować smarem i usunąć nadmiar, tak aby została tylko cieniutka warstwa.

Powinieneś także pooglądać kliny, mają być gładkie, to samo dotyczy obudowy w miejscach mocowania zacisków. Teraz mocowanie klocków - oczyść miejsca osadzenia klocków ale nie wygładzaj, najlepiej szczotka drucianą, Po oczyszczeniu gniazd do osadzenia klocków śrubokrętem lub innym ostrym narzędziem porysuj je poprzecznie od boczku do boczku - sprężynki nie będą miały takiego łatwego przesuwu w kierunku tarczy i będą odbijały klocek od tarczy.

Natomiast kliny i miejsca mocowania zacisku w obejmie powinny być gładkie, aż szkliste, tak samo jak wypustki zacisku po których zacisk ma się przesuwać w układzie (i do strony klina i tej drucianej sprężynki). Zapobiegać to będzie blokowania się zacisku w pozycji, w której przyciska delikatnie klocek do tarczy. Po drugie sprawdź luzy zacisku, zacisk powinien mieć możliwość ruchu tylko wzdłuż jednej osi, jego mocowanie powoduje że zacisk jest pływający ale nie powinien mieć luzów poprzecznych tylko możliwość ruchów wzdłużnych.

pamiętaj!!! o założeniu sprężynek, u mnie są dwa rodzaje, na górze standardowe, na dole takie druciane trójkątne, sprawdź jak klocki odbijają po dociśnięciu ich pacami i puszczeniu, powinny prawie wcale nie ocierać podczas kręcenia tarczą.

Teraz całość składasz pamiętając o lekkim (bardzo cienką warstwą) posmarowaniu klinów.

Napisano
  • Autor

> pamiętaj!!! o założeniu sprężynek, u mnie są dwa rodzaje, na górze

tych drucianych w ogole nie mam poginely gdzies widocznie da sie je dokupic czy trzeba kupic nowe klocki? bo na starych klockach tez ich nie mam slinka.gif

Napisano

> tych drucianych w ogole nie mam poginely gdzies widocznie da sie je

> dokupic czy trzeba kupic nowe klocki? bo na starych klockach tez

> ich nie mam

Nie były w żadnym zestawie, kupuje się je osobno, 1-1,5 zł szt.

Napisano
  • Autor

> Nie były w żadnym zestawie, kupuje się je osobno, 1-1,5 zł szt.

okej dzieki bardzo za informacje:). jutro sproboje z tym powalczyc smile.gif

Napisano

> Juz kiedyś raz pisałem o tym obszernie.

> Odkręć przewód elastyczny od zacisku, przy okazji sprawdzając jak

> wycieka hydrol, kapie czy całym strumieniem, jak kapie przewód

> do wymiany, lub jest problem z przewodami sztywnymi.

A czy po tej operacji trzeba odpowietrzać hamulce?? Bo chcę właśnie sobie sprawdzić elastyczne przewody i nie wiem jak niewiem.gif

Napisano

> A czy po tej operacji trzeba odpowietrzać hamulce?? Bo chcę właśnie

> sobie sprawdzić elastyczne przewody i nie wiem jak

Generalnie jesli będziesz wykonywał operację na zamontowanym zacisku (albo inaczej bez przewracania jego) to nie trzeba będzie odpowietrzyć, bo powietrze nie będzie miało jak i kiedy się dostać.

!. poziom płynu w zbiorniczku musi byc wysoki, musisz mieć zapas w pogotowiu

2. odkręć korek zbiorniczka aby przypadkowo nie tworzyło sie podciśnienie

3. zakładam że masz juz odkręcone koło i obejmy przytrzymujące przewód elastyczny - wyczyść dokładnie dookoła miejsce wkręcenia przewodu w zacisk, operacja będzie jak chirurgiczna jeśli nie chcesz odpowietrzać, odkręcaj powoli ten przewód elastyczny, w pewnym momencie zacznie pojawiać się płyn hamulcowy i to co będzie wypływać to niestety stracone.

4. po całkowitym odkręceniu przytkaj palcem wylot przewodu, w zacisku w otworze po przewodzie powinno byc po brzegi hydrolu - nie ruszaj tego

5. odetkaj na chwilę przewód niech troszeczkę hydrolu spłynie do przygotowanego naczynia - to z dbałości o środowisko naturalne wink.gif - oceń strumień, to znaczy czy wypływa pełnym strumieniem czy tylko kapie, przytkaj z powrotem wylot przewodu, ta czynność nie spowoduje dostania się powietrza do przewodu, załatwia to ciśnienie słupa cieczy

6. w zależności od oceny wypływu hydrolu, albo zabierasz sie za wymianę przewodu, albo będziesz go wkręcał z powrotem, oraz w zależności od barwy hydrolu ocenisz czy potrzebna jest wymiana płynu

7. jesli wkręcasz z powrotem, oceń ilość płynu w zbiorniku - w razie czego uzupełnij - przybliż wylot przewodu do otworu w zacisku, odetkaj i na wypływającym hydrolu wkręcaj, dzięki temu nie dopuścisz do zapowietrzenia układu.

8 reszta czynności do wykonania w kolejności odwrotnej niz na początku

9. jeśli barwa hydrolu który wypłynął jest ciemna, albo i bardzo ciemna przepłucz układ wykonując czynności jak przy odpowietrzaniu, uzupełniając zbiornik ciągle nowym hydrolem, aż zacznie Ci wypływać czysty płyn(przeźroczysty, bezbarwny jeśli mówimy o DOT4), potrzeba będzie do tego ok 0,5l płynu (nasze układy maja pojemność ok. 0,4l)

Jeśli będziesz miał pytania dodatkowe pytaj. palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.