Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki silnik do astryII?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zastanawiam się nad kombi - astra II i nie wiem jaki silnik będzie najodpowiedniejszy biorąc pod uwagę koszty serwisowania auta.

Jak spisują się diesle? Jaki najlepiej wybrać?

Powiem szczerze że boję się skomplikowanych diesli z kołami dwumasowymi i sprężarkami. Jak to wygląda w oplu?

Napisano

> Witam,

> Zastanawiam się nad kombi - astra II i nie wiem jaki silnik będzie

> najodpowiedniejszy biorąc pod uwagę koszty serwisowania auta.

> Jak spisują się diesle? Jaki najlepiej wybrać?

> Powiem szczerze że boję się skomplikowanych diesli z kołami

> dwumasowymi i sprężarkami. Jak to wygląda w oplu?

Mam 2,0 dth i nie narzekam, 101 koników wystarcza w zupełności. Pozdro

Napisano
  • Autor

> Mam 2,0 dth i nie narzekam, 101 koników wystarcza w zupełności.

> Pozdro

a w jakiej to jest technice? jest sprężarka i dwumasówka?

Napisano
  • Autor

> intercooler.

a te silniki 1.7 ? ja bede szukać czegoś z 2003 - 2004 roku

Napisano

Proponuję po archiwum pokopać, trochę podobnych wątków było.

Napisano

> Witam,

> 1,6 - 8V ok.gif

Napisano

szukaj możliwie najmocniejszego

kombi, z klimą w trasie, przy załadowanym aucie, każdy KM sie liczy

takze jakbym miał możliwosc to kupiłbym conajmniej 2.0 w benzynie

ale to tylko moja opinia grinser006.gif

Napisano

> a te silniki 1.7 ? ja bede szukać czegoś z 2003 - 2004 roku

Z lat 2003 - 2004 silnik 1.7 masz w dwóch wersjach starszy na pompie rotacyjnej 75 KM i nowszy konstrukcyjnie na common railu 80 KM są to silniki isuzu produkowane w Tychach

Napisano

> Witam,

> Jak spisują się diesle? Jaki najlepiej wybrać?

> Powiem szczerze że boję się skomplikowanych diesli z kołami

> dwumasowymi i sprężarkami. Jak to wygląda w oplu?

Tez stałem przed tym dylematem ale się sam rozwiązał głównie przez cenę.

Dysponowałem budżetem 20 tyś zł i się zastanawiałem co kupić.

Pewniki

1. Kombi

2. ABS

3. KLIMA

4. ZADBANY w miarę mały przebieg

Oj czego ja nie oglądałem diesel 1,7 2,0 benzyny 1,4 1,6 1,8 2,0

Moje spostrzeżenia

1. Diesela 2,0 benzyny 1,8 i 2,0 w polsce nie było w ofercie Opla jeśli chodzi o astrę II.

Wszystko co oglądałem z tymi silnikami było przywiezione i powiem że żaden z oglądanych nie miał przebiegu mniejszego niż 150 -200 tyś.

Co za tym idzie dziura zamiast klaksonu mieszek lewarka dziurawy, kierownica jak lustro luzy w zawieszeniu, urwane rolety w bagażniku, jakieś uchwyty po telefonach, o takich rzeczach jak klocki tarcze opony to już nie wspominam ale każdy przez telefon twierdził że zadbane. I oczywiście każda astra miał jaką przygodę mniejsza lub wiekszą aczkolwiek skrzętnie ukrywaną. Książki serwisowe dorabiane w chamski sposób do przebiegu byle by było.

Fakt wszystkie autka się świeciły oponki chociaż łyse wypastowane, silniki błysk.

Natomiast jesli chodzi o silniki 1,4 1,6 benzynę i 1,7 diesla to tutaj był problem z wyposażeniem bo większość jest bez klimy niestety Polaka nie stac na wygody przy kupnie nowego. Wybór o wiele mniejszy. Procentowo 80% to przywiezione a 20% krajowe.

Mnie udało się kupić Astrę II z Szwajcarii z oryginalną książką serwisową dzwoniłem do Szwajcarii do serwisu i wszystko się zgodziło ( Żona uczy niemieckiego palacz.gif ) silnik niestety 1,4 16V ABS Klima 4 poduszki alufelgi w środku zadbany rocznik 1999 przebieg 90 tyś. Po porządnych dwu dniowych oględzinach sprawdzeniu VIN podwozia wyszły następujące rzeczy.

Auto uderzone. Na oko widać złe pochylenie lewego przedniego koła. Opony nówki więc nie widać czy ścina opony.

Autko przed zakupem wziąłem na geometrię (60 zł w cenie sprawdzenie zawieszenia)

Krzywy lewy przedni amortyzator, zero luzów. Wstępnie geometria nie do ustawienia.

Ale z oględzin jeszcze wynikło, przednia podłużnica była wyciągana ale jak to określił mechanik bardzo porządnie zrobione i nie w polsce a o mało co by to przeoczył. Poza tym łożysko na kompresorze klimy słychać i termostat do wymiany. Opony nowe tarcze przód i klocki przód tył nowe. ABS działa resystacja poduszek w porządku. rozrząd zrobiony. Olej Mobil.

Zbiłem cenę do 14700 za wszystko.

Wstępnie jestem zadowolony chociaż silnik mógłby byc mocniejszy.

PS. Po wymianie przednich amortyzatorów geometria ustawiona zgodnie z normami autko idzie jak po szynach. Termostat tez wymieniony. Klimą się zajme na wiosnę narazie chodzi.

Zrobiłem już prawie 10 tyś km oleju nie bierze.

Trochę się rozpisałem niesamowite offtopic.gif

Jeśli chodzi o wybór to musisz się zastanowić ile będziesz rocznie kilometrów robił.

Diesel są droższe o benzyniaków o 10% 20% ceny a to dużo.

Jeśli chodzi o ewentualne usterki silnika to juz ceny są według mnie troche chore w porównaniu z benzynowcami.

Przykład jak kupisz diesla i padnie ci pompa to wymiana tylko w ASO podobno bo trzeba ją zakodować do komputera i ustawić wtyskiwacze, elektronika lubi też padać itd. Ale za to cena ropy i zużycie na 100 km no i mało ekologiczne.

Benzyniaki na odwrót koszty napraw silnika małe ale za to paliwo droższe i spalanie większe i bardziej ekologicznie.

Pozdrawiam i życze powodzenia

Napisano

Ja powoze wlasnie tym czego kolega szuka 893goodvibes.gif moze poza silnikiem ...

autko z niemiec sprwadzone z 2003, sa 4 poduchy, abs, dobre radyjko z cd i zmieniarka, klima w pelni automatyczna - fajna rzecz ....

Silnik 1.6 8v na LPG - sie to nie psuje (poza EGR ale TTM), serwisowanie nie boli i zawsze cos s portfelu zostanie, na gazie smiga tak, ze roznicy nie czuc.

NIe jest to scigant ale jest ekoomiczny, elastyczny, kulturalny w pracy ... i wyprzedzic sie tez da (wazne: jezdze glownie sam i bez obciazenia bagaznika)

Ale prawda jest to, ze po wlaczeniu klimy czuc to od razu w postaci spadku mocy - i to jest jedyny ale powazny minus tego silnika frown.gif

> szukaj możliwie najmocniejszego

> kombi, z klimą w trasie, przy załadowanym aucie, każdy KM sie liczy

> takze jakbym miał możliwosc to kupiłbym conajmniej 2.0 w benzynie

> ale to tylko moja opinia

Napisano

> Moje spostrzeżenia

> 1. Diesela 2,0 benzyny 1,8 i 2,0 w polsce nie było w ofercie Opla

> jeśli chodzi o astrę II.

w 2001r były takie silniki w ofercie ;-)

z12xe

z16se

z14xe

z16xe

y17dt

z14xe

z16xe

z18xe

z22se

a do kolegi romman

ja kupiłem X16SZR (1.6-8v 75KM) i mało pali, jest tani w eksploatacji ale jest to muł straszny, nie dysponowałem większą gotówką ale gdybym ją miał wziąłbym 2.0-16V, 136KM w wersji nadwozia kombi, założył instalację sekwencyjną i wgrał program fabryczny od wersji 150KM ;-)

(nawet wiedząc o większej usterkowości osprzętu silnika 2.0)

niestety prawda jest taka że za ładne takie auto z roku 2000 trzeba dać w DE około 8kEUR frown.gif

brat

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam i życze powodzenia

Dziękuję za baaardzo fajny opis - bardzo pomocny zresztą. Szukam dalej. Mam znajomego w niemczech co kilka fajnych samochodów rodzinie wypatrzył, to chyba będę ewentualnie sam sprowadzał. Tylko żę jeszcze mi $$$ brakuje a budżet ustalam sobie na około 30 tys PLN

Napisano
  • Autor

> a do kolegi romman

Dzięki,

Ja sam się zastanawiam czy diesel czy benzyna. roczne przebiegi na poziomie 15-20 kkm

W sumie to zależy mi na aucie z roku około 2003 - 2004. Troche w sumie wczesnie pytam bo ewentualny zakup na wiosnę/lato dopiero planuję.

Fajnie byłoby miec cos w co mozna depnac, ale bioje sie serwisowania a Lanos przyzwyczail mnie do tego, ze mnie nic prawie nie kosztuje.

Napisano
  • Autor

> rotacyjnej 75 KM i nowszy konstrukcyjnie na common railu 80 KM

> są to silniki isuzu produkowane w Tychach

doładowane są? confused.gif kurcze nic nie wiem o silnikach opla - aż mnie to przeraża oslabiony.gif

Mają jakies slabe punkty?

Napisano

Musisz sie ustawic,albo diesel albo benzyna.Moje zdanie jest takie:

Opla w dieslu bym nie kupil.Jesli chodzi o benzyne to bierz 1.8,bo w roczniku 2003-2004 2.0 benzyny juz nie bylo.

Auto ladnie smiga i malo pali.Osobiscie jeszcze 9L nie przekroczylem.Jesli kupisz z Niemiec to pewnie bedzie mialo fajny wypas.

Moja Astre tez przywiozlem z Niemiec.Wypatrzylem na autoscoucie.

Zycze powodzenia 20.GIF

Napisano

> Dzięki,

> Ja sam się zastanawiam czy diesel czy benzyna. roczne przebiegi na

> poziomie 15-20 kkm

> W sumie to zależy mi na aucie z roku około 2003 - 2004. Troche w

> sumie wczesnie pytam bo ewentualny zakup na wiosnę/lato dopiero

> planuję.

> Fajnie byłoby miec cos w co mozna depnac, ale bioje sie serwisowania

> a Lanos przyzwyczail mnie do tego, ze mnie nic prawie nie

> kosztuje.

Słuchaj, ja kupiłem astrę II kombi z 2004r i z dieselem. Jest to silnik 2.0DTI czyli Y20DTH. Mam ją 3 miesiące i jestem na razie baaaardzo zadowolony. Moc wystarczająca (jak dla mnie, zresztą niejeden kumpel się zdziwił, że jak na 101KM to ładnie idzie), małe spalanie (w miescie pali mi 6,5l/100km, w cyklu 40%trasa/60%miasto spalił 5,6, samej trasy nie mierzyłem jeszcze). Na razie zero awarii (odpukać). Auto jak na 3 lata ma duży przebieg bo 121 tys km w momencie zakupu ale byłem świadomy, że 3 letni diesel nie będzie miał 50-60 tys. Ten mój kupiony był w salonie opla, w tym samym co 3 lata temu jako nowy. Niemka wzięła na raty, kredyt się skończył więc oddala do salonu i wzięła inny nowy. Salon dał rok gwarancji na auto, niestety tylko w Niemczech (jak się znajomy dopytywał). Auto znalazłem na autoscout24.de

Znajomy sprowadzacz zadzwonił i wypytał o wszystko. To tak w skrócie, szerzej się już kiedyś rospisałem, można to znaleźć w archiwum.

Wg mnie można znaleźć dobre auto w niemieckich ogłoszeniach, trzeba trochę cierpliwości. Mnie się udało no i w dodatku nie zapłaciłem za nią dużo bo 7500 ojro.

Acha, kupno 2.0DTI to nie przypadek, byłem zdecydowany na ten motor lub ewentualnie 2.2DTI. Decyzja zapadła po lekturze tego forum i paru innych m.in. vectry. Wg mnie 1.7 byłby za słaby ale to tylko moje zdanie w dodatku nie poparte przejażdżką takim 1.7

Napisano

> doładowane są? kurcze nic nie wiem o silnikach opla - aż mnie to

> przeraża

> Mają jakies slabe punkty?

Obydwa mają turbinę i chłodnice powietrza te silniki przy tej mocy to nie rakiety, ale spalanie 5 do 6 litrów jest do przyjęcia, co do awaryjności ja osobiście nic nie mogę złego powiedzieć, zalecane jest wymiana paska rozrządu wcześniej około 90kkm niż zaleca opel 150kkm, jak w każdym dieslu trzeba uważać na to co się leje do baku, w Motorze z przed jakiś 2 miesięcy była opisana Astra II wady i zalety dużo to ci może podpowiedzieć ktoś chyba zamieszczał skan na kąciku poszukaj w wyszukiwarce, a jak się zdecydujesz na diesla to możesz się odezwać na wiosnę bo może będę zmieniał ?

Napisano

popieram kol. krzysztof100

narozsądniejszy będzie 20DTH

100KM może nie zrobi z astry rakiety ale będzie miał przyzwoite spalanie ok. 6,5l oraz nienajgorszą dynamikę

silnik ten ma dużą zaletę - jest na łańcuchu - więc możesz się nie martwić o wymiany (diesle 1,7 jeśli się nie mylę są na pasku...)

do najwiekszych wad w tych dieslach należy pompa, która jest bardzo wrażliwa na jakość paliwa więc lepiej nie eksperymentować bo to kosztuje wink.gif

pozdrawiam!!!

Napisano

> w 2001r były takie silniki w ofercie ;-)

> z12xe

> z16se

> z14xe

> z16xe

> y17dt

> z14xe

> z16xe

> z18xe

> z22se

O co chodzi z16xe i znowu z16xe i z14xe i z14xe wiem, że były x14xe i x16xe i x16xel z16xep hmm.gif

A z18xe na zamówienie był i z22se również

Napisano

> O co chodzi z16xe i znowu z16xe i z14xe i z14xe wiem,

mój błąd, skopiowałem z cennika z 2001r i 2x wskoczyły te same silniki

>że były x14xe i

> x16xe i x16xel

silniki z oznaczeniem "x" na początku były do roku modelowego 2000, później były "z" - oznaczają normy emisji spalin, z- mają sterowanie przepustnicą elektroniczne, katalizator na kolektorze i dwie sondy lambda,

>z16xep

ten wszedł później, zdaje się w MY 2003

> A z18xe na zamówienie był i z22se również

jeżeli chodzi o zamówienie to nie ma znaczenia z jakim silnikiem się zamawiało, czy 1.4 czy 2.2,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.