Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo idzie jutro do doktorka,

Featured Replies

Napisano

1. Uszczelka pod głowicą

2. Czy głowica uszkodzona - ni ewiem, okaże się - mam nadzieję że nie, ale wszystko możliwe

3. Alternator, albo akumulator - jedno z dwóch nadaje sie na złom - mam nadzieję ze to aku oslabiony.gif

4. Instalka gazowa do remontu - parownik, komputer, silniczek krokowy chyba też.

5. Opony letnie póki co sa założone - zimowe trzeba kupić

Nie chce mi sie tego liczyć, ale po wymianie uszczelki pod głowicą , postawie dziada na podwórku - niech czeka na wiosnę zlosnik.gif .

Koszty wymiany uszczelki i sprawy z tym związane :

Wymiana - 150 zł

Planowanie jeśli będzie wymagane - 50 zł

Uszczelka - firma na literkę G , nie pamiętam - 67 zł

Olej Mobil 10W 40 - 4 litry jakieś 80 zika ( wymieniany 2 miesiące temu sciana.gif )

Reszta sobie poczeka. Póki co - przesiadka na Punto icon_rolleyes.gif

Napisano

> 3. Alternator, albo akumulator - jedno z dwóch nadaje sie na złom -

> mam nadzieję ze to aku

No po ostatnich podwyżkach cen AKU to na twoim miejscu modliłbym się żeby to był altek.

Napisano
  • Autor

> No po ostatnich podwyżkach cen AKU to na twoim miejscu >modliłbym się

> żeby to był altek.

Aku jakieś 200 zł - a altek ile do 1,6 ?

Napisano

> 1. Uszczelka pod głowicą

> 2. Czy głowica uszkodzona - ni ewiem, okaże się - mam nadzieję że

> nie, ale wszystko możliwe

Remontowałeś głowicę i to niedawno, więc nie narzekaj, tylko miej pretensje do tego, który ją robił.

Każdy porządny warsztat, daje gwarancję na naprawę... ale, ty chyba sam robiłeś....

Napisano
  • Autor

> Remontowałeś głowicę i to niedawno, więc nie narzekaj,

Jak to niedawno - ponad 2 lata temu i sam jej nie robiłem.

Nie wiem czy jest walnieta - to się jeszcze okaże, mam nadzieję że nie, ale planować i tak prawdopodobnie będzie trzeba .

> tylko miej

> pretensje do tego, który ją robił.

Ten kto ja robił zrobił to naprawde dobrze, bo wiem jak autko jeździło po naprawie. Pretensje moge mieć do żony, która kilka razy przegrzała mi silnik - jeździła nim , ciecz chłodząca wyciekała, a ja o tym sie dowiedziałem w momencie , kiedy autko jej stanęło w drodze z pracy do domu.

> Każdy porządny warsztat, daje gwarancję na naprawę...

Ale nie 2 lata i więcej tongue.gif

>ale, ty chyba sam robiłeś....

Daruj sobie PIeter.

Napisano

> Aku jakieś 200 zł - a altek ile do 1,6 ?

Na allegro dostaniesz nówkę chyba chińską za 200, w Bendiksie (np. w Krakowie) regenerowany MM za 350, a może taniej.

Napisano

> Koszty wymiany uszczelki i sprawy z tym związane :

> Wymiana - 150 zł

podejrzanie tanio, czy aby sprawdzony mechanik?? mi jak za kwotę podobną wymienił to nie będę pisał czym się skończyło jak długo jeździłem i jak to było zrobione spineyes.gif

Napisano

moja padaka w czwartek sama sie zatoczy - tym razem na srubki zostanie rozebrana - chcem sobiem poogladac panewki i pierscienie

kurde jak zaluje ze 2 lata temu nie kupilem z fiata silnika nufki na palecie za 2,5k zl

bo te sraki na laegro co sprzedaja po 1600-2000zl to gorsze niz moje

Napisano
  • Autor

Zaryzykowałem i przed wstawieniem do warsztatu odpaliłem padlinkę - chodził na oko i ucho bez zarzutów...co mnie na duchu podniosło, że silnika nie zatarłem.....ale uszczelka na 100 % jest walnieta. Myślę jednak, że głowiczka cała jest i zdrowa i spawanka nie będzie . Jutro mają mi zadzwonić po rozebraniu silnika.

Kocham tego zielonego gnojka i cieszę się że już za 2-3 dni znowu będe nim jeździł zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Hello. A powiedz mi, czy ten Twój Bravolot to rokuje jeszcze jakieś szanse na to, zeby sie na drogach pojawić ? W profilu jest napisane, ze autka nie masz, więc nie wiem co o tym myśleć oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> podejrzanie tanio, czy aby sprawdzony mechanik??

Hmm...póki co, to zawieszenie mi robił i nie narzekam, ale wiadomo, że silnik to już wyższa szkoła jazdy. Myśle że to dobry mechanik - to interes rodzinny , ojciec, stary mechanior prowadzi warsztat od kilkunastu lat, jego synowie po szkołach samochodowych, sporo moich znajomych naprawia u nich samochody. Pożyjemy zobaczymy. To że maja dobre ceny - naprawde maja dobre, nie znaczy że sa partaczami. Widzę ze zawsze mają na placu dużo samochodów różnych marek - nie tylko tych najtańszych, więc daję im szanse smile.gif Jak coś zmaszczą to ich będę nachodził - mam do ich warsztatu z 500 metrów smile.gif.

>mi jak za kwotę

> podobną wymienił to nie będę pisał czym się skończyło jak >długo jeździłem i jak to było zrobione

150 zł to kwota za rozebranie silnika, włożenie nowej uszczelki i poskręcanie całości. Pomiędzy rozkręceniem a skręceniem, moze sie okazać, że potrzebne jest planowanie, a to dodatkowy koszt 50 zł . To już razem 200 zł. Myślę że wiecej roboty tam nie będzie. Wiec min. to 150 a max to 200 zł. Uszczelkę kupiłem sam - Glaser za 66 zl - producent uszczelki też ma wpływ na jej trwałość. Były za 40 , 50 zł - ale nie chcę ryzykować i kupiłem droższą .

Tak więc licząc że będzie głowica planowana + moja uszczelka, to już 266 zł - to już troszke więcej. Do tego dolicz nowy olej, płyn do chlodnicy i mamy kwote pod 400 zł. To chyba nie tak mało - jak sadzisz ?

Napisano

> Hello. A powiedz mi, czy ten Twój Bravolot to rokuje jeszcze jakieś

> szanse na to, zeby sie na drogach pojawić ?

oczywiscie ze rokuje - chce mu tylko co zapchac bo jezdzenie na wode wychodzi dorzej niz na benzynie hiihihih (litr plyny to jakies 6zl)

jutro sie tocze dowarsztatu - najwyzej sie okaze ze bedzie mi potrzebna nowa glowica

lub nowy silnik hehe - ostatecznie kupie sie jakie B....MW smile.gif

sadze ze wszystko zamknie sie w cenie 1000-1500 razem z paskiem i napinaczem, pompa wody i obejrzeniem garkow i sprawdzniem co z cisnienem oleju - za tyle moge sobie kupic silnik w stanie ...wskazujacym na zuzycie 270751858-jezyk.gif

> W profilu jest

> napisane, ze autka nie masz, więc nie wiem co o tym myśleć

ja tez nie wiem co tam jest - nie zagladam tam

Napisano
  • Autor

Żadna tam uszczelka pod głowicą ......to tylko termostat.

Wkład wymieniony - na sercu lżej .

Dam już sobie spokój z samodzielnym diagnozowaniem usterek w samochodzie, aczkolwiek.....dwa lata temu jak pierdyknęło pod maską, to pomyślałem że to rozrząd ......i miałem rację oslabiony.gif

Napisano

> Wkład wymieniony - na sercu lżej .

Opowiedz, najlepiej z fotografiami

Napisano
  • Autor

> Opowiedz, najlepiej z fotografiami

Niestety nie ma fotorelejszyn, ponieważ autko stało u mechanika. Nie mam czasu żeby przy Bravolocie popracować .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.