Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra G sonda lambda

Featured Replies

Napisano

Witam od dłuższego czasu jeżdżę astra z palącym się checkiem

byłem na kompie i wyszło że to sonda lambda .

auto chodzi normalnie no czaasem na biegu jałowym popracuje nie równo ale trwa to chwile może z 5 sekund .

no więc przydało by się to w końcu zrobić tylko pytanie jaką sonde kupić ?

na allegro ceny są od 150 do ponad 300 zł ... i niby każda do mojego auta jest hmm.gif

mam astrę G 1,8 116 km rok 98 wersja sportive jeśli ma to znaczenie

jak prawidłowo dobrać sonde ?

w ogóle czy aby napewno jest to sonda ?

ponoć przy awarii sondu auto pali więcej słabo ciągnie itp

u mnie spalanie jest na poziomie 7,8 do 8,8 zależnie od tego jak jeżdżę . i nie ma znaczenia czy trasa czy miasto średnie spalanie jest zawsze na takim poziomie a z tego co wiem komp oblicza średnie spalanie na podstawie ostatnich 30 km :>

no a do tego auto ciągnie dobrze i bez problemu osiąga prędkość maxymalna 270751858-jezyk.gif (długa prosta na gorzów wlpk to można sprawdzić grinser006.gif )

a i jeszcze jedno ..

nie które auta mają dwie sondy jedną przed drugą za katalizatorem w astrze też tak jest ?

Napisano

Jaki masz silnik? X18XE1 ? Jeżeli tak, to tam jest chyba tylko jedna sonda. Dwie sondy są napewno w silnikach z Z na początkum czyli np Z18XE.

Sondy występują "zwykłe" o napięciu 1V i szerokopasmowe o napięciu 5V (tak w skrócie).

To że jest błąd sondy wcale nie znaczy że sonda niedobra. Inne czynniki, np lewe powietrze itp mogą też powodować że mieszanka jest poza zakresem regulacji i pojawia się błąd od sondy. Porponuje dodatkowo zmierzyć sondę woltomierzem jaki daje sygnał, czy oscyluje sobie poprawnie. Jak to zrobić było nieraz opisywane. Dodatkowo mozna podjechać na analizator spalin.

Napisano

> a i jeszcze jedno ..

> nie które auta mają dwie sondy jedną przed drugą za katalizatorem w

> astrze też tak jest ?

Tak, z tego co wiem w silnikach z literą Z na początku (np mój)

Napisano

Masz LPG?

Jaki był bład, jaki nr błędu - jak wyżej napisano, nie wszystkie błędy z sondą w nazwie oznaczają uszkodzoną sondę.

Przy kupnie uważaj, silnik X18XE1 ma sondę rezystancyjną (5V), a nie cyrkonową napięciową 1V. Napisz jaki masz dokładnie silnik, to ci napiszę nr katalogowy sondy i poszukasz sobie "odpowiedniego odpowiednika".

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Masz LPG?

> Jaki był bład, jaki nr błędu - jak wyżej napisano, nie wszystkie

> błędy z sondą w nazwie oznaczają uszkodzoną sondę.

> Przy kupnie uważaj, silnik X18XE1 ma sondę rezystancyjną (5V), a nie

> cyrkonową napięciową 1V. Napisz jaki masz dokładnie silnik, to

> ci napiszę nr katalogowy sondy i poszukasz sobie "odpowiedniego

> odpowiednika".

> Pozdr.

LPG nie mam

nr. błędu nie podam mechanik tylko po zczytaniu błędu i zajżeniu do katalogu stwierdził że to sonda mówił coś o napięciu na sądzie dosyć dawno to było jak byłem na kompie z tym .

napisz mi gdzie się znajduje oznaczenie silnika ?

Napisano

> napisz mi gdzie się znajduje oznaczenie silnika ?

Jest wybite na bloku przed nr silnika, jest też wpisany w książce pojazdu, jak się ją ma.

Ale nie musisz szukać, chyba, że dla 100% pewności - w latach 1998-2000 był w Astrze G tylko jeden silnik 1800 ccm: X16XE1. Od 2001 roku pojawiły się: Z18XE oraz Z16XEL.

Dla silnika X18XE1 sonda lambda ma nr części GM: 90536393, nr katalogowy: 8 55 343. I takich numerów szukaj u sprzedawców.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.