Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik krokowy w Z18XE

Featured Replies

Napisano

Witam! Odkąd rozpocząłem eksploatację mojego pojazdu zrobiłem nim dopiero około 300km po mieście i zauważyłem że czasami na moment zawieszały mi się obroty. Np. jadąc na 4 biegu i wrzucając na luz i oczywiście po puszczeniu pedału gazu obroty na moment podnosiły się jeszcze o około 500 obr/min by po dosłownie 1 czy 2 sekundach opaść do normalnych ok. 800 obr/min.

Dziś jadąc zauważyłem coś jeszcze. Otóż gdy wrzucałem na luz usłyszałem takie dziwne piszczenie, jakby małego silniczka, który o coś ociera. Za każdym razem trwało to kilka sekund. Wydaje mi się, że owe tajemnicze odgłosy pochodzą od silniczka krokowego, który być może się zaciera czy coś takiego. To także tłumaczyłoby te zacinające się obroty.

I teraz moje pytanie. Jak to jest z tym silniczkiem krokowym w Z18XE? Gdy spojrzałem pobieżnie pod maskę zobaczyłem, że jest on chyba "mało rozbieralny". To jakby element nierozkręcalny większego podzespołu (przepustnicy?) Czy coś panom wiadomo jak dobrać się do niego, żeby ewentualnie go przeczyścić i nasmarować?

Napisano

Krokowego niet w tym silniku. Silniczek, który tam jest steruje przepustnicą. Jeśli przyspiesza płynnie i nie wywala checka, to nie jego wina.

Napisano

> I teraz moje pytanie. Jak to jest z tym silniczkiem krokowym w Z18XE?

> Gdy spojrzałem pobieżnie pod maskę zobaczyłem, że jest on chyba

> "mało rozbieralny". To jakby element nierozkręcalny większego

> podzespołu (przepustnicy?) Czy coś panom wiadomo jak dobrać się

> do niego, żeby ewentualnie go przeczyścić i nasmarować?

to mi przypomina moją walkę z przepustnicą

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/przepustnica.html

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/egrp.html

Napisano
  • Autor

A jeszcze jedna myśl mnie naszła. Pojeździłem trochę znowu po mieście, wyłączyłem radio żeby było cicho, no i ten dźwięk (ewidentnie jest to jakiś silniczek) słychać dość wyraźnie w kabinie. Tak pomyślałem sobie, że może to jakiś silniczek sterujący kierunkami nawiewów przy nagrzewnicy.

Jak jest rozwiązane sterownie kierunkami przepływu powietrza ogrzewania/klimatyzacji ? Czy pokrętła mają jakieś cięgna, czy może pokrętła sterują tylko pracą silniczków ustawiających klapy?

Tylko dlaczego te dźwięki pojawiają się właścicwie tylko po wrzuceniu na luz? confused.gif

Napisano

A to może słynny silniczek obiegu wewnętrznego, który chodzi cały czas bo Opel przysępił na dwie krańcówki hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A to może słynny silniczek obiegu wewnętrznego, który chodzi cały

> czas bo Opel przysępił na dwie krańcówki

Słynny? A co się z nim takiego zdarza? Czy to oznacza, że mam poszukać tego tematu w archiwum? cool.gif

Napisano

Owszem. Kolega master22221 zjadł na tym zęby wink.gif

Napisano
  • Autor

> Owszem. Kolega master22221 zjadł na tym zęby

No rzeczywiście jest tego sporo, choć przydałoby się to jakoś uporządkować i wrzucić np. na WoA.

W moim aucie okazało się, że nie mogę wogóle włączyć (przełączyć) obiegu wewnętrznego. Gdy próbuję włączyć, to kontrolka czasami mrugnie na ułamek sekundy ale zaraz gaśnie i nic się nie dzieje. Czy to oznacza, że już mam uwalony silniczek? A może mogło paść coś innego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.