Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FR i zagadka

Featured Replies

Napisano

Najpierw zagadka.Znajdź pięc rożnic:

roznicaua3.jpg

Jako,że nabyłem komplet nowych baterii do aparatu,postanowiłem go zabrac ze sobą do samochodu.Na org-u jest FR wymiany alternatora w mk1 8v,ale parę zdjęc zawsze się przyda,z szerszym opisem biglaugh.gif

Tak wię potrzebne nam będzie: Punto mk1 z zepsutym altkiem,nowy altek,skrzynka z narzędziami(śrubokręt krzyżakowy,klucze 8,10,16,17x2 szt,przydatny klucz do świec,kawałek rurki ),w przypadku altka jak na zdjęciu:

pb290283lw2.jpg

wsuwka elektryczna żeńska,izolacja(jeśli jest możliwośc,lutownica)oraz nakrętka 10-tka,napoj energetyzujący wink.gif ,ciepłe ciuchy.

Przygotowujemy miejsce pracy - podnosimy samochod,zabezpieczamy przed zsunięciem się z lewarka,zdejmujemy prawe koło,zdejmujemy klemę + z akumulatora.

pb290286lu3.jpg

pb290287sj7.jpg

Śrubokrętem krzyżakowym odkręcamy osłonę,można rownież odkręcic prawą stronę nadkola.

pb290288pl9.jpg

pb290289oe5.jpg

Zdejmujemy przewody z alternatora - klucze 8 i 10

Od gory odkręcamy śrubę(dwa klucze 17,jeden do zablokowania nakrętki),od dołu/z boku dwie śruby 16,w środku mają imbus,u mnie się klucz zginał,dało radę kluczem do świec i lekko "brechą".

Wyjmujemy altka,porownanie mocowań,pasuje......

pb290292xs7.jpg

pb290293dg3.jpg

.....no to wio pod auto - zakładamy dwie 16-tki:

pb290297fe4.jpg

Naciągamy lekko ręką lub dużym śrubokrętem alternator,żeby wyregulowac pasek,skręcamy.

pb290298mm7.jpg

Zakładamy przewody - do aku grubszy skręcamy przygotowaną nakrętką na klucz 10,cieńszy do wzbudzenia obrabiamy i mocujemy wsuwkę żeńską.

poczeniaaku1oe6.jpg

(schemat,ktory drut gdzie,by CityMatic)

Skręcamy osłony,koło,zdejmujemy z lewara,zakładamy + aku,odpalamy.....światła jakoś tak jasno świecą....cisza jakś takaś dziwna....kontrolki nie przygasają.....no to mierniczek w łapkę i ostateczne sprawdzenie.

pb290300qa0.jpg

wolne obroty na światłach okolo 14,2 - 14,3 V

3 krpm przy włączonych wszystkich odbiornikach(światła,halogeny,ogrzewanie szyby,wentylator,awaryjne,wycieraczki,radio,przeciwmgielne) - 13,6 - 13,8

pb290304nh1.jpg

wolne obroty przy włączonych wszystkich odbiornikach 12,5 - 12,6 V - aku słaby,stał 4 dni i jeszcze trochę przejechał bez ładowania.

pb290305fd3.jpg

Strat w ludziach i narzędziach nie stwierdzono,koszt operacji - 225 zł Alternator+wysyłka,2.6 zł napoj.Altek kupiony od tego pana z Alledrogo ,ekspresowa wysyłka.Nie moge oczywiście zapomniec o podziękowaniach dla CityMatica bow.gif za wymianę altka przez gygy,cierpliwośc i poświęcony czas biglaugh.gif oraz oczywiście sobie,za niebywałe zdolności manualne,zasponsorowanie części oraz napojow,oraz poświęcony czas rownież IThankYou.gifyay.gif dziękuję za uwagę 001.gif

P.S.Wcale nie było zimno cfaniaczek.gif

P.S.2 Na wiosnę trza będzie jaką osłonę zmajstrowac,niech jest osłonięty waytogo.gif

Napisano

widzę że kolega też miał altka z niby "wzmocniona" obudowa, ostatnio także przerabiałem ten temat, za własna pracę waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> widzę że kolega też miał altka z niby "wzmocniona" obudowa, ostatnio

> także przerabiałem ten temat, za własna pracę

Poprzedni altek dostałem od poprzedniego wlaściciela w gratisie,też jakoś tak pęknął....ja nie wiem,we wszystkich kropkach tak jest? rotfl.gif

Napisano

> Poprzedni altek dostałem od poprzedniego wlaściciela w gratisie,też

> jakoś tak pęknął....ja nie wiem,we wszystkich kropkach tak jest?

To zobacz co ja wymajstrowałem, a dokładnie dodatkowa osłonę na altka biglaugh.gif<<<KLIK>>>

Napisano

Ja ten dodatkowy przewód B na twoim zdjęciu "-" musiałem podłączyć bo nie było ładowania

Napisano
  • Autor

U mnie ładuje na tych kablach co było....i nadal brac kącikowa nie posiada rysunku technicznego zwymiarowanej blachy pod altka - widziałem już wcześniej,czekam na wymiary biglaugh.gif

Napisano

> Poprzedni altek dostałem od poprzedniego wlaściciela w gratisie,też

> jakoś tak pęknął....ja nie wiem,we wszystkich kropkach tak jest?

czy ja wiem czy we wszystkich jak narazie umnie jest od nowosci a ma prawie 8 lat zlosnik.gif

Napisano

> U mnie ładuje na tych kablach co było....i nadal brac kącikowa nie

> posiada rysunku technicznego zwymiarowanej blachy pod altka -

> widziałem już wcześniej,czekam na wymiary

wymiary ostatnio porobiłem + dodatkowy "lifting", niedługo będą na kąciku ponieważ karteczka w aucie się mrozi biglaugh.gif

Napisano

brawo.gif ale te operacje są zbyteczne:

Quote:

> zdejmujemy prawe koło,.

> Śrubokrętem krzyżakowym odkręcamy osłonę,można rownież odkręcic prawą

> stronę nadkola.

wystarczy podnieść samochód co by się wślizgnąć pod zderzak

Napisano
  • Autor

> ale te operacje są zbyteczne:

> Quote:

> wystarczy podnieść samochód co by się wślizgnąć pod zderzak

Ale zajęły mi jakieś 3 sekundy,a było wygodniej - z tymi 16 - tkami miałem problem,mooocno siedziały....poza tym przyjrzyj się miejscowce - "wśliznąc" to akurat dobre słowo,tylko mogłbym z rozpędu się z drugiej strony wyśliznąc.... biglaugh.gif

Napisano

Właśnie się zastanawiam, wypieprzyć stary altek i kupić nowy, czy naprawiać. Staremu padły chyba diody ładowania a wymiana będzie kosztowała ok. 100 zł. I niestety będzie to już trzecia naprawa teo alternatora - poprzednio łożyska dwa razy, ponieważ raz mi kiepskie włożyli.

Napisano
  • Autor

A jaki masz?Jak taki co pęka(trzy łapy,obudowa z dziurami) to chyba bym zmienił.Nie wiem jak z trwałością tego co kupiłem,ale ludzie wymieniają na te i jeżdżą......co nowe to nowe.Tak na oko(wiem,chłop w szpitalu umarł) jakośc i wykonanie ok,ładuje dobrze,wsio pasuje,całkowity koszt kurierem jak napisałem - 225 zł,karton z altka,a nie jakiś tam po fajkach wypchany gazetami,w pon wieczorem zrobiłem przelew,we wt. dostałem maila około 17,że poszło,a w środe o 13 był na miejscu - OPEK.Paragon,gwarancja.....poza tym gośc ma na dośc dużą ilośc komentarzy tylko 1 negatyw i 4 neutrale,to też o czymś świadczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.