Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomóżcie z obrotami na jałowym!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Do czego służą dwie śrubki przy mieszalniku gazu BRC? Jedna wiem że od obrotów biegu jałowego, ale druga to nie wiem bo jak kręcę to nic sie nie dzieje, Byłem dzisiaj na regulacji bo autko szarpało i tak mi ku**a majstry ustawili że na zimnym, na luzie znowu mi spadają strasznie obroty i gaśnie prawie. Bez analizatora trochę musiałem podkręcić obroty jałowiego bo nie dało się jeździć. Czy to nic nie szkodzi dla silnika?? gaz to II gen spartaczonej instalacji angryfire.gif

Napisano

> Witam!

> Do czego służą dwie śrubki przy mieszalniku gazu BRC? Jedna wiem że

> od obrotów biegu jałowego, ale druga to nie wiem bo jak kręcę to

> nic sie nie dzieje, Byłem dzisiaj na regulacji bo autko szarpało

> i tak mi ku**a majstry ustawili że na zimnym, na luzie znowu mi

> spadają strasznie obroty i gaśnie prawie. Bez analizatora trochę

> musiałem podkręcić obroty jałowiego bo nie dało się jeździć. Czy

> to nic nie szkodzi dla silnika?? gaz to II gen spartaczonej

> instalacji

Przy mieszalniku (mixerze) czy przy parowniku (reduktorze) te 2 sruby sie znajduja?

Napisano
  • Autor

Myslalem że to jest to samo smile.gif

Napisano
  • Autor

doczytałem już, że to jest od czułości gazu, ale o co chodzi to nie wiem. Podobno mam tego nie ruszać a już trochę pokręciłem i wydaje mi się, że nic sie nie dzieje. Jak pojadę do gazownika i on mi ustawi odpowiednio to na bank dalej bedzie na jałowym wariował. W związku z tym pytanie: czy po dobrej regulacji mogę SAM podkręcić śrubkę od jalowego w reduktorze i ewentualnie czy coś może się stać w takim przypadku? Bo tak jak jest teraz to dopiero po 5 km obroty nie wariują a ja mam 10 km do pracy i ten gaz to bez sensu jest!

Napisano

jaka jest temp płynu chłodzącego po 5 km bo jeżeli niska to własńie jest problem i kręcenie śrubą nic nie da

Napisano
  • Autor

silnik szybko się nagrzewa, powiedziałbym że normalnie. Nie zauważyłem czegoś niepokojącego, płynu chłodniczego jest w normie i był on wymieniany niedawno. Pokręciłem trochę śrubą od jałowego i jest lepiej, ale pokręciłem też drugą śrubą, tylko nie wiem od czego ona jest!! Ponadto nadal mi czasami strzela przy mocniejszym wciśnięciu gazu i czasami szarpie. A żal mi było kasy na sekwencje to teraz ciagle coś angryfire.gif

Napisano

> silnik szybko się nagrzewa, powiedziałbym że normalnie. Nie

> zauważyłem czegoś niepokojącego, płynu chłodniczego jest w

> normie i był on wymieniany niedawno. Pokręciłem trochę śrubą od

> jałowego i jest lepiej, ale pokręciłem też drugą śrubą, tylko

> nie wiem od czego ona jest!! Ponadto nadal mi czasami strzela

> przy mocniejszym wciśnięciu gazu i czasami szarpie. A żal mi

> było kasy na sekwencje to teraz ciagle coś

Śruba na imbus służy do regulacji czułości reduktora, czyli ciśnienia, czyli wydajności gazu w całym zakresie.

Zakręć śrubę biegu jałowego (palcami) całkowicie.

Reguluj tylko tą na imbus tak aby chodził dobrze w całym zakresie prędkości<pokrecaj małymi ruchami bo reduktor jest bardzo czuły> a jak już będzie dobrze to w przypadku gaśnięcia na wolnych obrotach lub bardzo nierównomiernych odkręć trochę tę od biegu jałowego.

A sekwencje też nie mają samych zalet.

Napisano
  • Autor

kolego ja mam dwie śruby na imbus. Jedna to jest raczej od obrotów a ta druga to pewnie od tego ciśnienia co mówiłeś. Ale jak na postoju kręcę tą od ciśnienia to nic się nie dzieje.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Mieszalnik mam taki. czy ktoś mi powie od czego są te śruby?? Czy obroty można regulować śrubą na wężu przy silniczku krokowym?

ddb6d10f9066948a.jpg

98cef77400eb7ec5.jpg

Napisano

> Mieszalnik mam taki. czy ktoś mi powie od czego są te śruby?? Czy

> obroty można regulować śrubą na wężu przy silniczku krokowym?

Ta śruba to raczej od zmiany mieszanki jest ... obrotów to tym chyba nie wyregulujesz.

Napisano

> Ta śruba to raczej od zmiany mieszanki jest ... obrotów to tym chyba

> nie wyregulujesz.

to mosiezne pokretelko jest od regulacji gazu na biegu jalowym a na wezu od wysokich, a to mniejsze przy redutorze na imbusa 4 jest od cisnienia gazu nie proponuje tego ruszac bo bedzie duzo palic

Napisano
  • Autor

a trzeci imbus od czego jest? To już wiem, że od obrotów jałowego jest mosiężne na kluczyk ósemkę a od ciśnienia na imbus 4 (tym coś kręciłem ale będę musiał zrobić tak jak było). Nadal nie wiem od czego jest trzecie pokrętło...

Napisano

> a trzeci imbus od czego jest? To już wiem, że od obrotów jałowego

> jest mosiężne na kluczyk ósemkę a od ciśnienia na imbus 4 (tym

> coś kręciłem ale będę musiał zrobić tak jak było). Nadal nie

> wiem od czego jest trzecie pokrętło...

to raczej nie jest pokretlo i napewno nie sluzy do zabawy, sluzy do czyszczenia reuktora

Napisano
  • Autor

bardzo dziękuję za tą informację. Czyli wniskuję teraz, że na zimnym jak mam za niskie obroty to powinienem regulować TYLKO tym wystającym pokrętłem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.