Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegub

Featured Replies

Napisano

Jakis czas temu zmienilem przegub przy lewym kole, bo stary zaczal strzelac podczas ruszania z kolami skreconymi w lewo. Bylo to spowodowane tym, ze wyrobiona byla jego oslona gumowa, w miejscu zacisniecia na polosi, powstala nieszczelnosc i tamtendy dostala sie woda do przegubu. Pojawila sie rdza no i zalatwila przegob sick.gif . Bylo to ze 3 miesiace temu, teraz przy nowym znowu zaczyna strzelac crazy.gif . Oslony na przegubach sa ok, zarowno z lewej jak i prawej strony. Strzelanie slychac jakby z lewej, wlasnie tam gdzie zostal zalozony nowy przegub, ale dziej sie to glownie podczas ruszaniu przy kolach skreconych w prawo spineyes.gif . W takiej sytuacji powinien prawy strzelac, a lewy przy kolach skreconych w lewo, a tu jest inaczej. Czy moze cos innego strzelac, moze jakis przegub wewnetrzny?? niewiem.gif Czy moze ten nowy jest do d... i tak dziwnie sie zachowuje niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> moze strzelac koncowka drazka - podobny dzwiek i takze przy

> skreconych kolach.

No tak, tyle ze jak np: przyspieszam na pierwszym czy drugim biegu z kolami skreconymi w prawo do oporu, to caly czas terkocze. A przy koncowce to raczej by strzelilo z raz czy dwa, a nie wielokrotnie w jednakowych odstepach czasu.

Napisano

> No tak, tyle ze jak np: przyspieszam na pierwszym czy drugim biegu z

> kolami skreconymi w prawo do oporu, to caly czas terkocze. A

> przy koncowce to raczej by strzelilo z raz czy dwa, a nie

> wielokrotnie w jednakowych odstepach czasu.

czy ja wiem, koncowka zawsze strzela po drugiej stronie ( skret w prawo wali z lewej strony) mialem tak jak z parkingu wyjezdzalem i pare razy stukala - zawsze w prawo kola skrecaja. z lewej strony 2*czesciej padaja koncowki mi srednio po 70000km prawa wytrzymala ok 150000km. najgorsze to moze byc strzelanie w kielichu - chyba przerabane by bylo.

Napisano
  • Autor

> czy ja wiem, koncowka zawsze strzela po drugiej stronie ( skret w

> prawo wali z lewej strony) mialem tak jak z parkingu wyjezdzalem

> i pare razy stukala - zawsze w prawo kola skrecaja. z lewej

> strony 2*czesciej padaja koncowki mi srednio po 70000km prawa

> wytrzymala ok 150000km. najgorsze to moze byc strzelanie w

> kielichu - chyba przerabane by bylo.

To slychac z dolu samochodu, wiec kielichy moge wykluczyc. Co do koncowek, to jutro sprawdze, bo bede zmienial klocki. U mnie maja juz 140kkm zlosnik.gif, ale jak zmienialem kola na zimowe z miesiac temu, to przy okazji je sprawdzalem i byly ok.

Napisano

> To slychac z dolu samochodu, wiec kielichy moge wykluczyc. Co do

> koncowek, to jutro sprawdze, bo bede zmienial klocki. U mnie

> maja juz 140kkm , ale jak zmienialem kola na zimowe z miesiac

> temu, to przy okazji je sprawdzalem i byly ok.

u siebie tak mialem myslalem ze przegub a to wlasnie koncowka lewa powiedziala bye bye. nawet jak sie toczylem po parkingu strzelala.

Napisano

a wlozyles nowiutki przegub czy uzywke?

Napisano
  • Autor

> a wlozyles nowiutki przegub czy uzywke?

Nowiutki, prosto z pudelka. Razem z nowa oslona, opaskami i smarem.

Napisano
  • Autor

> u siebie tak mialem myslalem ze przegub a to wlasnie koncowka lewa

> powiedziala bye bye. nawet jak sie toczylem po parkingu

> strzelala.

No to jutro posprawdzam koncowki. A moze to maglownica tak puka, bo mam ja troche wyrobiona na podparciu listwy, ale z prawej strony niewiem.gif

Napisano

> Nowiutki, prosto z pudelka. Razem z nowa oslona, opaskami i smarem.

No faktycznie-sprawdz co tam Koledzy radza, koncowki, maglownica ale to trzaskanie przegubu jest charakterystyczne i nie zdziwiwilbym sie jesli okazaloby sie ze kupiles jakas lipe, mi sie tak zdarzalo juz kilka razy zalozyc nowa rzecz, ktora za niedlugo musialem reklamowac frown.gif

Napisano
  • Autor

Jak sie okazalo to na 99% sypie sie prawy przegub, no i dzwiek sie przenosi jakby to bylo z lewej strony spineyes.gif . Koncowki drazkow sa jeszcze ok, co prawda nie w super stanie, ale luzu nie maja. Tak wiec czeka mnie wymiana prawego przegubu.

Napisano

> Jak sie okazalo to na 99% sypie sie prawy przegub, no i dzwiek sie

> przenosi jakby to bylo z lewej strony . Koncowki drazkow sa

> jeszcze ok, co prawda nie w super stanie, ale luzu nie maja. Tak

> wiec czeka mnie wymiana prawego przegubu.

jakiej firmy dajesz przegub? ja dalem spidan'a z prawej strony - ah te nasze drogi wszystko sie wybija.

Napisano
  • Autor

> jakiej firmy dajesz przegub? ja dalem spidan'a z prawej strony - ah

> te nasze drogi wszystko sie wybija.

A nie wiem jeszcze, zobacze co beda mieli w sklepie. Cena zaczyna sie od 90zl. Jak zmienialem z lewej to kupilem jakiejs wloskiej firmy, ale teraz to juz nie pamietam jaka to byla. Ale pudelko chyba gdzies mam, tylko trzeba by poszukac zlosnik.gif .

Napisano

> A nie wiem jeszcze, zobacze co beda mieli w sklepie. Cena zaczyna sie

> od 90zl. Jak zmienialem z lewej to kupilem jakiejs wloskiej

> firmy, ale teraz to juz nie pamietam jaka to byla. Ale pudelko

> chyba gdzies mam, tylko trzeba by poszukac .

ja za spidana w IC dalem 130 zł, i zauwazylem ze prawdopodobnie jest to to samo co oryginal. nawet taka sama manszeta - tylko opaski byly gorsze wiec dalem oryginal Fiat. lozysko w zwrotnicy to takze SKF i tez jakos 100 zł dalem lub w okolicach za SKF. no i na koniec zbieznosc za 100 zł jedno i drugie kolo gdzies rozjazd do 2stopni mialo. i tak jak srednio robie zbieznosc 2x w roku zbieznosc to tak wlasnie max do 2stopni sie rozjezdza wszystko przez te koslawe drogi.

Napisano

denus, nasze Punciaki chyba psują się razem angryfire.gif, moja żona ostatnio stwierdziła, iż nie mogę z nią jeździć samochodem, ponieważ gdy z nią jadę, to zaczyna coś stukać przy skręcie 270747800-sex.gifslinka.gif

Po przeczytaniu tego postu już chyba wiem co angryfire.gif

Czy objawy są takie jakby ktoś równo młotkiem stukał przy skręcie ? Tylko dlaczego przy większym obciążeniu a jak sam jadę to tego nie ma niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> denus, nasze Punciaki chyba psują się razem , moja żona ostatnio

> stwierdziła, iż nie mogę z nią jeździć samochodem, ponieważ gdy

> z nią jadę, to zaczyna coś stukać przy skręcie

> Po przeczytaniu tego postu już chyba wiem co

> Czy objawy są takie jakby ktoś równo młotkiem stukał przy skręcie ?

> Tylko dlaczego przy większym obciążeniu a jak sam jadę to tego

> nie ma

No wlasnie, tylko dlaczego razem confused.gif

Pewnie dlatego, ze mu ciezej. Wtedy wieksze przeciazenia dzialaja na przegub i zaczyna strzelac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.