Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka instalacja gazowa do Astry II 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

Jaką instalację gazową proponujecie do Astra II 1.6 16V. W tym tygodniu mam zamiar założyć, doradźcie mi ..

Jaki komputerek jest najlepszy, reduktor itd.

Oczywiście instalacja II generacji, pozdrawiam i czekam na rady.

Napisano

> Jaką instalację gazową proponujecie do Astra II 1.6 16V. W tym

> tygodniu mam zamiar założyć, doradźcie mi ..

> Jaki komputerek jest najlepszy, reduktor itd.

> Oczywiście instalacja II generacji, pozdrawiam i czekam na rady.

BingoS lub AL-700 z centralek i Lovato lub BRC AT-90 z parowników. Albo cały komplet BRC Just. A na końcu i tak okaże się że najważniejszy jest gazownik a nie instalka.

Napisano
  • Autor

> BingoS lub AL-700 z centralek i Lovato lub BRC AT-90 z parowników.

> Albo cały komplet BRC Just. A na końcu i tak okaże się że

> najważniejszy jest gazownik a nie instalka.

A parownik, który lepszy Lovato czy BRC AT-90, co centralkę to raczej BingoS bym brał. Hmm a komplecik BRC robi robotę czy lepiej kompletować, BingoS plus parownik Lovato bądź BRC AT-90. Doradź mi bo widzę, że znasz się na tym, a i samochodzik masz taki jak ja :-), pozdrawiam.

Napisano

> A parownik, który lepszy Lovato czy BRC AT-90, co centralkę to

> raczej BingoS bym brał. Hmm a komplecik BRC robi robotę czy

> lepiej kompletować, BingoS plus parownik Lovato bądź BRC AT-90.

> Doradź mi bo widzę, że znasz się na tym, a i samochodzik masz

> taki jak ja :-), pozdrawiam.

Ja mam AL-700 z Lovato. I sobie chwalę. Lovato jest dość proste, popularne i tanie w regeneracji. O BRC wiem tylko tyle że maja dobrą opinię zarówno u gaziarzy jak i użytkowników podobnie jak Lovato . Nie jest istotne czy weżmiesz cały komplet np: BRC czy też posładasz z klocków instalkę. Weź to co poleca gazownik z tym że lepiej żeby to był dobry fachowiec a nie pupa.gif Prawda jest taka że nawet instalka na Lecho mini-L założona przez fachowca będzie lepiej chodzić niż Just założony przez laika będącego gazownikiem tylko z nazwy.

Napisano

Gazownicy z forum OBD2 bardzo chwalą wszelkiej maści Bingo. Sam już takowy zakupiłem i wypieprzam Mini Lambdę. najbardziej narzekają na LECHO i AL700 podobno są usterkowe.

Napisano

> Gazownicy z forum OBD2 bardzo chwalą wszelkiej maści Bingo. Sam już

> takowy zakupiłem i wypieprzam Mini Lambdę. najbardziej narzekają

> na LECHO i AL700 podobno są usterkowe.

Ile dałeś za Bingo? Jakie dokładnie kupiłeś i gdzie?

Napisano
  • Autor

Czyli BingoS centralka i BRC AT-90 - parownik + dobry gazownik i będzie extra śmigać smile.gif ? Czy może jednak kompletna BRC Just :-) ?

Która z tych opcji wybrać 270751858-jezyk.gif ?

Napisano

> Czyli BingoS centralka i BRC AT-90 - parownik + dobry gazownik i

> będzie extra śmigać ? Czy może jednak kompletna BRC Just :-) ?

> Która z tych opcji wybrać ?

Wybrać najlepszego gazownika w okolicy. Zestawienie instalki to sprawa drugorzędna. Nie ma znaczenia czy parownik będzie BRC czy Lovato a komp to Just czy też Bingo. IMO nie warto sobie nad tym łamać głowy. Znajdź gazownika godnego uwagi i zapytaj co najczęściej instaluje i co by polecał. Gdy zakładałem LPG do swojej Astry to gazownik powiedział że może mi założyć komplet Landi albo z zestaw AL-700/Lovato. I polecił drugą opcję jako tańszą i równie dobrą a nawet lepszą bo Lovato robi reduktory mniej wrażliwe na zanieczyszczony gaz. Ja chyba skłaniałbym się do BingoS/Lovato. Lovato wyłącznie dlatego że je znam i jest to dobry i bardzo popularny wyrób.

Napisano
  • Autor

Dzięki Astroman za pomoc.

Teraz pytanko, czy przegląda ktoś to forum z Tarnowa lub okolic i doradziłby mi jakiegoś dobrego gazownika w tym regionie.

Słyszał ktoś o Flaga Ryszard ze Skrzyszowa ?

Podam adres jego strony co o tym sądzicie, zakładał ktoś u niego gaz ?

STRONA-KLIKNIJ

Napisano

> Dzięki Astroman za pomoc.

> Teraz pytanko, czy przegląda ktoś to forum z Tarnowa lub okolic i

> doradziłby mi jakiegoś dobrego gazownika w tym regionie.

W tarnowie to ty chłopie szybko poszukaj sztywnego 13 w serwisie BRC, to jest chyba najlepszy wybór

Napisano
  • Autor

> W tarnowie to ty chłopie szybko poszukaj sztywnego 13 w serwisie BRC,

> to jest chyba najlepszy wybór

Możesz konkretniej smile.gif ? Bo nie wiem co masz na myśli 270751858-jezyk.gif Dokładnie mi napisz 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ile dałeś za Bingo? Jakie dokładnie kupiłeś i gdzie?

Kupiłem Bingo-M, właśnie przyjechało. Kosztowało 276 + 28 transport a kupiłem tu http://www.megapol.com.pl/index.php?id=ofkomputery .

Poprzednio źle zbudowałem zdanie i wyszło nie to co chciałem - miało być"narzekają na LECHO natomiast AL700 są OK tylko częściej sie psują."

Napisano

> Możesz konkretniej ? Bo nie wiem co masz na myśli Dokładnie mi

> napisz

zerknij kto jest moderatorem grupy, instaluje gaz w Tarnowie, Znajdziesz go w archiwum.

Napisano

> Dzięki Astroman za pomoc.

> Teraz pytanko, czy przegląda ktoś to forum z Tarnowa lub okolic i

> doradziłby mi jakiegoś dobrego gazownika w tym regionie.

Tak jak wszim napisał uderz do sztywnego13 i po sprawie.

Napisano
  • Autor

> Tak jak wszim napisał uderz do sztywnego13 i po sprawie.

Przepraszam was chłopaki ale nie zajarzyłem bo nie jestem tutaj stałym bywalcem tego forum smile.gif

To sztywny najlepszy gazownik jest w Tarnowie :D ?

Napisano

> Przepraszam was chłopaki ale nie zajarzyłem bo nie jestem tutaj

> stałym bywalcem tego forum

> To sztywny najlepszy gazownik jest w Tarnowie :D ?

sztywny13 dokładnie, bo jest na forum też sztywny (ale to ktoś inny)

sztywny13 pracuje w centrali Czakramu w Tarnowie www.czakram.pl

zaproponują Ci pewnie instalke BRC Just za ok. 2000 PLNów smile.gif

Napisano
  • Autor

> sztywny13 dokładnie, bo jest na forum też sztywny (ale to ktoś inny)

> sztywny13 pracuje w centrali Czakramu w Tarnowie www.czakram.pl

> zaproponują Ci pewnie instalke BRC Just za ok. 2000 PLNów

Macie do niego jakiś kontakt e-mail bądź gg ?? Uuu to troszkę 2 tysiaczki :/ Myślałem instalke tak do 1700 :/

Napisano

> Przepraszam was chłopaki ale nie zajarzyłem bo nie jestem tutaj

> stałym bywalcem tego forum

> To sztywny najlepszy gazownik jest w Tarnowie :D ?

sztywny13 ma jak najlepszą opinię nie tylko w Tarnowie bo i u warszawiaków też zakładał jak bywał w Czakramie.. A co zakłada to może sam się wypowie...

Napisano
  • Autor

> sztywny13 ma jak najlepszą opinię nie tylko w Tarnowie bo i u

> warszawiaków też zakładał jak bywał w Czakramie.. A co zakłada

> to może sam się wypowie...

No właśnie czekam na niego, żeby coś się wypowiedział smile.gif bo kurcza benzynka poszła w górę 270751858-jezyk.gif Trzeba gaz wrzucić, Astroman nie masz do niego jakiś namiarów ? Żeby z nim sobie pogadać, co tam wrzuca, itd. ?

Napisano

> No właśnie czekam na niego, żeby coś się wypowiedział bo kurcza

> benzynka poszła w górę Trzeba gaz wrzucić, Astroman nie masz do

> niego jakiś namiarów ? Żeby z nim sobie pogadać, co tam wrzuca,

> itd. ?

Wyślij mu pytanie na priva. Jak żyje to się odezwie wink.gif

Napisano

> Macie do niego jakiś kontakt e-mail bądź gg ?? Uuu to troszkę 2

> tysiaczki :/ Myślałem instalke tak do 1700 :/

kpntaktu na e-mail lub gg sztywny13 w profilu nie ma niestety

w tym linku

możesz poczytać o cenach

Napisano

> Macie do niego jakiś kontakt e-mail bądź gg ?? Uuu to troszkę 2

> tysiaczki :/ Myślałem instalke tak do 1700 :/

Jak masz asterkę z 2000r lub młodszą to będzie ponad 2 tysiączki. IMHO nie warto oszczędzaś 2-3 stówek a potem kila razy w miesiącu szwędać się po gazownikach żeby poprawiali to co skopali. Najwyżej instalka będzie się 2 miesiące dłużej zwracać. Ja 3 lata temu załadałem z premedytacją instalkę za 2000 a nie za 1700 i absolutnie tego nie żałuję.

Napisano
  • Autor

> Jak masz asterkę z 2000r lub młodszą to będzie ponad 2 tysiączki.

> IMHO nie warto oszczędzaś 2-3 stówek a potem kila razy w

> miesiącu szwędać się po gazownikach żeby poprawiali to co

> skopali. Najwyżej instalka będzie się 2 miesiące dłużej zwracać.

> Ja 3 lata temu załadałem z premedytacją instalkę za 2000 a nie

> za 1700 i absolutnie tego nie żałuję.

Asterka koniec 1998 roku, także nie po 2000 roku 270751858-jezyk.gif Czyli nieco taniej będzie ?

Napisano

> Asterka koniec 1998 roku, także nie po 2000 roku Czyli nieco taniej

> będzie ?

Masz taki silnik jak ja czyli x16xel. Nie trzeba końbinować z instalką bo nie ma tu jeszcze OBDII i zwykła II generacja bez udziwnień wystarczy. Poniżej 2000 za dobrą instalkę sie wyrobisz. Myślę że jakieś 1800 to max.

Napisano
  • Autor

> Masz taki silnik jak ja czyli x16xel. Nie trzeba końbinować z

> instalką bo nie ma tu jeszcze OBDII i zwykła II generacja bez

> udziwnień wystarczy. Poniżej 2000 za dobrą instalkę sie

> wyrobisz. Myślę że jakieś 1800 to max.

Astroman dokładnie taki sam silniczek, a Ty masz swoją też w kombi ?

Dałem na priva znać sztywnemu 13 może się odezwie i coś dobrego mi poleci i później to założy, żeby śmigała, nie mniej agresywnie jak na benzynie wink.gif

Napisano

> Sam komputer tyle kosztuje, czy zestaw komp + krokowiec?

> Rozumiem, że emulator wtryskiwaczy zostawiasz stary.

Tyle kosztuje cały zestaw oczywiście(komp,krok,panelik sterowania, kablarnia, czujnik temp i jakies inne drobne barachło w woreczku). Stary emul wtryskiwaczy zostawię dlatego wziąłem tanszego Bingo-M a nie Bingo-S który emula wtrychów ma w sobie.

smile.gifNie chce ktoś kupić zestaw LECHO MINILAMBDA + KROKOWIEC + przełącznik WR hehe.gif

Napisano

> Masz taki silnik jak ja czyli x16xel. Nie trzeba końbinować z

> instalką bo nie ma tu jeszcze OBDII i zwykła II generacja bez

> udziwnień wystarczy. Poniżej 2000 za dobrą instalkę sie

> wyrobisz. Myślę że jakieś 1800 to max.

A ja mam z OBDII i różni się tylko tym że trzeba dołożyć jeszcze emulator sondy za katalizatorem. U mnie wsadzili AE426 i działa - chyba bo nie wąchałem jeszcze tego.

Napisano

> Astroman dokładnie taki sam silniczek, a Ty masz swoją też w kombi ?

> Dałem na priva znać sztywnemu 13 może się odezwie i coś dobrego mi

> poleci i później to założy, żeby śmigała, nie mniej agresywnie

> jak na benzynie

Poczytaj mój wątek na forum Astry waytogo.gif

Napisano

> Tyle kosztuje cały zestaw oczywiście(komp,krok,panelik sterowania,

> kablarnia, czujnik temp i jakies inne drobne barachło w

> woreczku). Stary emul wtryskiwaczy zostawię dlatego wziąłem

> tanszego Bingo-M a nie Bingo-S który emula wtrychów ma w sobie.

No to cena całkiem przyjemna waytogo.gif

A powiedz mi Ty jeszcze, czy ten Bingo-M jest taki mądry, że w np. w miarę zabrudzenia się fitra powietrza potrafi się sam adoptować i mieszanka jest nadal stechiometryczna?

Bo mój Blitz tego niestety nie potrafi. Jak filtr jest brudny to mieszanka robi się bogata, jak ręcznie doreguluje aby było OK, to po wymianie filtra na nowy mieszanka robi się uboga. I znowu muszę ręcznie regulować sick.gif

Blitz jest w zasadzie OK, ale oczekuje czegoś więcej.

Emu wtryskiwaczy też mam, więc też kupiłbym Bingo-M i sam zainstalował cool.gif

Napisano

> No to cena całkiem przyjemna

> A powiedz mi Ty jeszcze, czy ten Bingo-M jest taki mądry, że w np. w

> miarę zabrudzenia się fitra powietrza potrafi się sam adoptować

> i mieszanka jest nadal stechiometryczna?

> Bo mój Blitz tego niestety nie potrafi. Jak filtr jest brudny to

> mieszanka robi się bogata, jak ręcznie doreguluje aby było OK,

> to po wymianie filtra na nowy mieszanka robi się uboga. I znowu

> muszę ręcznie regulować

> Blitz jest w zasadzie OK, ale oczekuje czegoś więcej.

> Emu wtryskiwaczy też mam, więc też kupiłbym Bingo-M i sam

> zainstalował

Mnie się wydaje że cała filozofia instalacji II gen polega na tym żeby nie była konieczna regulacja przy każdorazowej niewiekiej zmianie parametrów zewnętrznych. Komputer reguluje ci skład do wskazań lambdy, obrotów i ewentualnie TPS, stan filtra nie powinien miec aż tak dużego znaczenia (no chyba że się całkiem zatkał). Margines regulacji powinien uwzględniać zmieniające się w trakcie eksploatacji czynniki takie jak wzbogacająca się mieszanka z powodu zwiększania się oporów na filtrze czy jakieś zmiany pracy membran. I wg mnie nie ma to znaczenia czy jest to Bingo, AL700 czy inny Blitz. No chybaże konkretne urządzenie jest do pupa.gif albo wstępna regulacja była do pupa.gif. Nie znam Blitza.

Napisano
  • Autor

> Poczytaj mój wątek na forum Astry

No, no całkiem nieźle, mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie :-), pozdrawiam.

Napisano

> Astroman dokładnie taki sam silniczek, a Ty masz swoją też w kombi ?

Mam 5D

> Dałem na priva znać sztywnemu 13 może się odezwie i coś dobrego mi

> poleci i później to założy, żeby śmigała, nie mniej agresywnie

> jak na benzynie

Tu bym miał pewne wątpilwości. Nie mniej agresywna jazda to konieczność ustawienia instalki na "bogato" a to w x16xel kosztuje ok 2 litrów więcej LPG na setkę. Przy ustawieniu prawidłowym niestety da się odczuć różnicę głównie w dolnym zakresie obrotów. Nie wierz w bajki że komuś instalka II generacji chodzi jak benzyna i jednocześnie spalanie jest w normie. Testowałem różne ustawienia i auto paliło mało i było mułowate albo w drugą stronę paliło dużo i miało dobrą dynamikę.

Napisano

> Mnie się wydaje że cała filozofia instalacji II gen polega na tym

> żeby nie była konieczna regulacja przy każdorazowej niewiekiej

> zmianie parametrów zewnętrznych. Komputer reguluje ci skład do

> wskazań lambdy, obrotów i ewentualnie TPS, stan filtra nie

> powinien miec aż tak dużego znaczenia (no chyba że się całkiem

> zatkał). Margines regulacji powinien uwzględniać zmieniające się

> w trakcie eksploatacji czynniki takie jak wzbogacająca się

> mieszanka z powodu zwiększania się oporów na filtrze czy jakieś

> zmiany pracy membran. I wg mnie nie ma to znaczenia czy jest to

> Bingo, AL700 czy inny Blitz. No chybaże konkretne urządzenie

> jest do albo wstępna regulacja była do . Nie znam Blitza.

No tak powinno być. Ale Blitz to prymitywny sterownik (tak jak Lecho Mini Lambda) i nie ma adaptacji do zmiennych warunków.

Nie programuję się go z PC-ta, tylko kręci śrubkami. sick.gif

Dlatego zastawiam się nad jego wymianą - ale czy warto?

Napisano

> Mam 5D

> Tu bym miał pewne wątpilwości. Nie mniej agresywna jazda to

> konieczność ustawienia instalki na "bogato" a to w x16xel

> kosztuje ok 2 litrów więcej LPG na setkę. Przy ustawieniu

> prawidłowym niestety da się odczuć różnicę głównie w dolnym

> zakresie obrotów. Nie wierz w bajki że komuś instalka II

> generacji chodzi jak benzyna i jednocześnie spalanie jest w

> normie. Testowałem różne ustawienia i auto paliło mało i było

> mułowate albo w drugą stronę paliło dużo i miało dobrą dynamikę.

no chyba że zastosuje wariator, ale to już całkiem inna bajka

Napisano

> No tak powinno być. Ale Blitz to prymitywny sterownik (tak jak Lecho

> Mini Lambda) i nie ma adaptacji do zmiennych warunków.

> Nie programuję się go z PC-ta, tylko kręci śrubkami.

> Dlatego zastawiam się nad jego wymianą - ale czy warto?

Nie rozumiemy się.

To nie chodzi o żadną adaptację do zmiennych warunków to wynika z samej zasady działania. Podstawowym zadaniem komputra IIgen jest otwieranie i przymykanie zaworu z gazem w zalezności od sygnału jaki jest odbierany z sondy lambda. Jeżeli taki komputer faktcznie to zadanie wypełnia choćby to był Blitz czy MiniL to nie powinno być róznicy jak w czasie zmienił sie opór filtra. Z czasem opór filtra rośnie powodując wzbogacenie mieszanki ale wtedy bezpośrednio się to przekłada na wskazanie sondy, więc wtedy taki komputerek po prostu trochę bardziej przykręca zawór. I nie wynika to bynajmniej z jakiś jego specjalnych własciwości ale z pętli sprzężenia zwrotnego jaką tworzy. Szkopół w tym że w tych prostych komputrach tej regulacji może zabraknąć(źle dopasowany punkt wyjściowy) lub dochodzi do przeregulowania. A dzieje się tak dlatego że nie ma sensownego interfejsu komunikującego osobe dokonującą ustawień jak ta regulacja fizycznie przebiega. Oglądamy sobie tylko sygnał z sondy ale nie ma żadnej informacji jak wygląda praca krokowca. Więc jest to po trosze loteria, raz sie uda tak ustawić że silnik krokowy będzie pracował w środkowym zakresie pracy a innym że praktycznie na marginesie jego mozliwości. W pierwszej sytuacji będziemy zadowoleni bo prawdopodobnie wszystko będzie "jakoś" działać także przy zmieniających się parametrach dolotu gazu i powietrza a w drugim przypadku po pewnym czasie bedzie nam przelewało. Dodatkowo różnie sprawa wygląda w różnych silnikach i nie mając możliwości zmiany ustawień takich jak prędkość działania silnika krokowego etc może się nie udać w ogóle dobrze wyregulować instalki. W instalce z podłączeniem do laptoka wszystko widać jak pracuje silnik krokowy i czy nie przeregulowuje, jeżeli coś jest nie tak to sobie korygujesz śrubkami reduktora i ustawieniami w laptoku. W tych bezlaptokowych oprócz wskazań sondy nic nie widać i można się sugerować tylko własnym nosem i gwiazdami na niebie.

Alem epopeję walnął pad.gif.

Napisano

> Nie rozumiemy się.

[ciach..]

Uffff, aż się spociłem jak to czytałem...

Hm, ja mam do Blitza własnoręcznie zrobiony tester tu jest zdjęcie

Mam na nim podgląd na sonde lambdę i otwarcie attuatora.

Wyregulować Blitza umiem bardzo dobrze.

Z Twojego wywodu uświadomiłem sobie, że w Blitzu nie da się ustawić zakresu pracy attuatora oddzielnie dla biegu jałowego i wyższych obrotów. Pozycję "startową" ustala się śrubą na wężu do miksera i obowiązuje ona dla całego zakresu obrotów. Podłączenia do TPS wogóle nie ma. I to jest własnie ta największa różnica pomiędzy lepszymi kompami. Własnie poczytałem instrukcję do Justa i tam mozna ustawić zakres pracy krokowca odzielnie dla:

- biegu jałowego (małe otwarcie przepustnicy)

- pracy normalnej

- pełnego obciążenia (duże otwarcie przepustnicy)

- cut off

- pompowanie (chodzi chyba o wzbogacenie podczas przyspieszania)

Chyba przyjrzę sie bliżej temu Justowi, bo wygląda ciekawie smile.gif

W Blitzu nie mogę poprawnie wyregulowac w całym zakresie - jak wyreguluje dobrze do 3000 obr/min, to powyżej mieszanka jest za bogata. Jak wyreguluje dobrze powyżej 3000 obr/min, to poniżej jest za ubogo sick.gif

Przetestowałem już trzy miksery, regulowałem na trasie, kręciłem czułością na reduktorze - i dalej to samo.

Chyba z lepszym kompem takim jak, Just czy Bingo da się to dobrze wyregulować?

Napisano

> Chyba z lepszym kompem takim jak, Just czy Bingo da się to dobrze

> wyregulować?

no to mamy konsensus zlosnik.gif

Widzę że i tak blitz ma większe możliwości niż MiniL i StagL bo mozna podglądac dodatkowo krokowca. Co do testerka claps.gif bardzo estetyczny, jak firmowy ok.gif. Co do pozostałych rzeczy to właśnie to jest to co lepsze komputry daja czyli mozliwość indywidualnego dopasowania do ch-ki silnika/reduktora/dolotu. Jak mi czas pozwoli to zrobię w sobotę przekładkę na Bingo i dam znać jakie rezultaty. Na razie czynie przygotowania i właśnie się dziś zjezyłem bo nigdzie nie mogłem dostac wtyczki do interfejsu Bingo. Sam interfejs na max232 juz sobie polutowałem tylko tej cholernej wtyczki nie mam. Chyba wstępnie odwale jakąś prowizorkę bo nie chce mi sie czekać aż będę ją skądś miał . Po prostu już tuptup.gif mnie pili żeby to Bingo zainstalować.

Napisano

> Alem epopeję walnął .

Noooo... smile.gif BingoS i M autoadaptację ma. Tak pisze producent Jakie jeszcze centralki to mają? Nic nie mogę znaleźć na ten temat a nie chce mi się za bardzo pożyczać laptoka by to sprawdzić u siebie w Autronicu. Adaptację wstępną przy regulacji to chyba wszystkie centralki posiadają ale czy póżniej moga samoczynnie zmienić przedział pracy krokowca? niewiem.gif

Napisano

> Noooo... BingoS i M autoadaptację ma. Tak pisze producent Jakie

> jeszcze centralki to mają? Nic nie mogę znaleźć na ten temat a

> nie chce mi się za bardzo pożyczać laptoka by to sprawdzić u

> siebie w Autronicu. Adaptację wstępną przy regulacji to chyba

> wszystkie centralki posiadają ale czy póżniej moga samoczynnie

> zmienić przedział pracy krokowca?

Autoadaptacja to wg mnie właśnie adaptacja wstepna w celu szybszego zestrojenia, potem juz tylko ewentualna ręczna korekta. Natomiast nie rozumiem po co ma się zmieniać przedział krokowca. Wydaje mi się że należy tak dobrac szybkośc pracy silniczka aby pracował on wewnątrz wyznaczonego przedziału, tak aby miec po obu stronach np jeszcze po 10 kroków marginesu. Wtedy w trakcie użytkowania samo się przesunie w jedna lub druga stronę w zależności od stanu tego nieszczęsnego filtra. Chyba że o cos innego ci chodziło?

Napisano

> Autoadaptacja to wg mnie właśnie adaptacja wstepna w celu szybszego

> zestrojenia, potem juz tylko ewentualna ręczna korekta.

> Natomiast nie rozumiem po co ma się zmieniać przedział krokowca.

> Wydaje mi się że należy tak dobrac szybkośc pracy silniczka aby

> pracował on wewnątrz wyznaczonego przedziału, tak aby miec po

> obu stronach np jeszcze po 10 kroków marginesu. Wtedy w trakcie

> użytkowania samo się przesunie w jedna lub druga stronę w

> zależności od stanu tego nieszczęsnego filtra. Chyba że o cos

> innego ci chodziło?

Na właśnie chyba o coś innego.

Cytat ze strony prod. KME dot. Bingo "Autoadaptacja - sterownik wystartuje z ustalonej pozycji i będzie się adaptował do warunków bieżących, przeprogramowując się"

Cytat ze strony Czakramu dot. Justa "Charakteryzuje sie miedzy innymi: ... samoprzystosowaniem w miare upływu czasu..."

Wg mnie te komputery potrafią same zmienić pozycję wyjściową silnika krokowego (attuatora) (tzw. PWA) w miarę upływu czasu - np. właśnie przez coraz bardziej brudny filtr powietrza. Nie zmieniają natomiast zaprogramowane zakaresu pracy krokowca.

Zauważ, że w programie do Bingo możesz włączyć opcję "ustawienie wartości PWA" i ustawić ją na sztywno lub wyłączyc tę opcję i wtedy komp bedzię sam ją dobierał i zmieniał w miarę upływu czasu.

Napisano

> Na właśnie chyba o coś innego.

> Cytat ze strony prod. KME dot. Bingo "Autoadaptacja - sterownik

> wystartuje z ustalonej pozycji i będzie się adaptował do

> warunków bieżących, przeprogramowując się"

> Cytat ze strony Czakramu dot. Justa "Charakteryzuje sie miedzy

> innymi: ... samoprzystosowaniem w miare upływu czasu..."

> Wg mnie te komputery potrafią same zmienić pozycję wyjściową silnika

> krokowego (attuatora) (tzw. PWA) w miarę upływu czasu - np.

> właśnie przez coraz bardziej brudny filtr powietrza. Nie

> zmieniają natomiast zaprogramowane zakaresu pracy krokowca.

hmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gif No to trochę przewróciłeś mój punkt widzenia. W instrukcji Bingo pisze o adaptacji(tryb nauki), nic nie pisze o autoadaptacji. Dotąd myślałem że to jedno i to samo. Jeżeli jednak wystepuje taka autoadaptacja, która postępuje w czasie to dlaczego zmieniać by się miał tylko PWA a nie wędrowałyby za nim także zakresy pracy attuatora hmm.gif? Jezeli te zakresy byłyby odpowiednio szerokie to w sumie ok, faktycznie taka autoadaptacja będzie poprawna. Jeżeli jednak w pewnym momencie zaczną ograniczac dalsze wychylenie attuatora to będziemy mieć niedoregulowanie. No sam juz nie wiem czy to tak rozumieć?

Napisano

> Na właśnie chyba o coś innego.

> Cytat ze strony prod. KME dot. Bingo "Autoadaptacja - sterownik

> wystartuje z ustalonej pozycji i będzie się adaptował do

> warunków bieżących, przeprogramowując się"

> Cytat ze strony Czakramu dot. Justa "Charakteryzuje sie miedzy

> innymi: ... samoprzystosowaniem w miare upływu czasu..."

> Wg mnie te komputery potrafią same zmienić pozycję wyjściową silnika

> krokowego (attuatora) (tzw. PWA) w miarę upływu czasu - np.

> właśnie przez coraz bardziej brudny filtr powietrza. Nie

> zmieniają natomiast zaprogramowane zakaresu pracy krokowca.

> Zauważ, że w programie do Bingo możesz włączyć opcję "ustawienie

> wartości PWA" i ustawić ją na sztywno lub wyłączyc tę opcję i

> wtedy komp bedzię sam ją dobierał i zmieniał w miarę upływu

> czasu.

Dokładnie o to chodziło. Adaptacja i autoadaptacja to 2 różne pojęcia. Zastanawia mnie które centralki oprócz Bingo S i M to mają

Napisano

> No to trochę przewróciłeś mój punkt widzenia. W instrukcji Bingo

> pisze o adaptacji(tryb nauki), nic nie pisze o autoadaptacji.

> Dotąd myślałem że to jedno i to samo. Jeżeli jednak wystepuje

> taka autoadaptacja, która postępuje w czasie to dlaczego

> zmieniać by się miał tylko PWA a nie wędrowałyby za nim także

> zakresy pracy attuatora ? Jezeli te zakresy byłyby odpowiednio

> szerokie to w sumie ok, faktycznie taka autoadaptacja będzie

> poprawna. Jeżeli jednak w pewnym momencie zaczną ograniczac

> dalsze wychylenie attuatora to będziemy mieć niedoregulowanie.

> No sam juz nie wiem czy to tak rozumieć?

Własnie tak to masz rozumieć. W dłuższym czasie zmienia sie tylko PWA, ale nie zmienia się zakres pracy.

Np. zakres pracy zaprogramowałeś na +50 i -50 kroków

PWA na 100 - zakres pracy wynosie od 50 do 150 kroków

Po czasie filtr paliwa się zabrudził, komp to wykrył i zmniejszył PWA do 90. Zakres pracy wynosi teraz od 40 do 140 kroków smile.gif

Aby Cie jeszcze przekonać cytuje framgment z instrukcji BRC Just:

"3.8 SAMOADAPTACJA

W systemie Just zastosowano specyficzne strategie samoadaptacyjne,

wykorzystywane podczas różnych warunków pracy pojazdu i zależne od różnych

jego typów, co pozwala utrzymać stałą i optymalną kontrolę pracy urządzenia.

Właściwości i cechy tych strategii można podsumować następująco:

11. stała kontrola i aktualizacja sygnałów przetwarzanych przez system, z

wszelkimi możliwymi poprawkami w konfiguracjach, wprowadzonych

podczas operacji pierwszego ustawiania,

12. dynamika i stała aktualizacja pozycji zerowej aktuatora STEP, który potrafi

sie dostosować do zmieniającego się zachowania samochodu i różnych

warunków jazdy.

Samoadaptacja pozycji zerowej pozwala utrzymać optymalną mieszankę w

każdej sytuacji, co zapewnia większą stabilność systemu przy normalnym obciążeniu

i bardzo szybkie reagowanie podczas warunków przejściowych.

Innym celem samoadaptacji pozycji zerowej jest możliwość przyjęcia jak

najszybciej optymalnej pozycji w przypadku pojawienia się wartości nie

odpowiadającym aktualnym wartościom pracy, wprowadzonym podczas pierwszego

wprowadzania. W tym przypadku pozycja zerowa odpowiada optymalnej pozycji

podczas jazdy na drodze."

Trochę kulawo przetłumaczone, ale w zasadzie wyjaśnia o co chodzi. W BRC pozycja zerowa aktuatora STEP (lub też RESET) to własnie PWA.

Napisano

> Dokładnie o to chodziło. Adaptacja i autoadaptacja to 2 różne

> pojęcia. Zastanawia mnie które centralki oprócz Bingo S i M to

> mają

Na pewno ma BRC Just i AEB Leonardo Pro, AL-700 chyba też to ma... niewiem.gif

Napisano

> Własnie tak to masz rozumieć. W dłuższym czasie zmienia sie tylko

> PWA, ale nie zmienia się zakres pracy.

> Np. zakres pracy zaprogramowałeś na +50 i -50 kroków

> PWA na 100 - zakres pracy wynosie od 50 do 150 kroków

> Po czasie filtr paliwa się zabrudził, komp to wykrył i zmniejszył PWA

> do 90. Zakres pracy wynosi teraz od 40 do 140 kroków

Czekaj bo nie rozumiem, sam napisałes że zakres ma się nie zmieniać. Zakres dalej pozostanie 50..150 tylko dopuszczalne wychylenie zmieni sie z -50/+50 na -40/+60. Czyz nie tak?

>> Trochę kulawo przetłumaczone, ale w zasadzie wyjaśnia o co chodzi. W

> BRC pozycja zerowa aktuatora STEP (lub też RESET) to własnie

> PWA.

ale mądre rzeczy piszą spineyes.gif

Napisano

> Czekaj bo nie rozumiem, sam napisałes że zakres ma się nie zmieniać.

> Zakres dalej pozostanie 50..150 tylko dopuszczalne wychylenie

> zmieni sie z -50/+50 na -40/+60. Czyz nie tak?

Moż trochę namieszałem. Chodziło mi o "zakres zmian" o określoną ilość kroków od PWA w górę lub w dół. Zauważ, że w programie do Bingo przy opcjach "minimalne otwarcie" i "maksymalne otwarcie" są znaki "+" i "-". Tak więc "zakres pracy" zmieni się z 50-150 na 40-140 kroków.

Napisano

> Moż trochę namieszałem. Chodziło mi o "zakres zmian" o określoną

> ilość kroków od PWA w górę lub w dół. Zauważ, że w programie do

> Bingo przy opcjach "minimalne otwarcie" i "maksymalne otwarcie"

> są znaki "+" i "-". Tak więc "zakres pracy" zmieni się z 50-150

> na 40-140 kroków.

No, czyli jest jednak tak jak myślałem tzn PWA pływa razem z granicami max i min wychylenia attuatora. No to pięknie że tak jest, jeżeli tak jest brawo.gif

Napisano

> Stary emul wtryskiwaczy zostawię dlatego wziąłem

> tanszego Bingo-M a nie Bingo-S który emula wtrychów ma w sobie.

na stronce http://www.kme.com.pl/autogaz1_bingo.html napisali, że:

BINGO-M, zwane przez nas "Małym Bingo"; powstało na

życzenie naszych klientów, którzy prosili o połączenie zalet

sterowników BINGO i BINGO-S. Powstał w ten sposób

sterownik, który zawiera jeszcze udoskonalony program

mikrokontrolera BINGO-S, w ekonomicznej niewielkiej

obudowie z wbudowanym jednokanałowym emulatorem

do monowtrysków.

więc chyba Bingo-M emu wtrysków jednak ma ?

też się przymierzam do zmiany STAGA-L na coś innego

i chyba mój wybór padnie na BINGO właśnie....

u Ciebie już zamontowane?

jak z wpisem homologacji? bo kiedyś pytałeś o to

i chyba nie padła odpowiedź...

pozdr.

Azja

Napisano

Bingo-M ma tylko emu jednopunkta. Tak zamontowałem już i jestem bardzo zadowolony. Pisałem trochę o tym Tutaj Co do homologacji to ważna jest homologacja butli, na resztę nikt nie zwraca uwagi. (Od bidy na bingo jest zwykła nalepka BINGO którą można sobie zmienić na cokolwiek innego i będzie jak w papierach 033102bebe_1_prv.gif). Żeby było śmiesznie to w papierach mam napisane STAG L a założona była MiniL. Jeszcze zobaczę do tej mojej homologacji co tam konkretnie pisze. W każdym razie ten komputerek doradzili mi fachowcy i twierdze że wybór by waytogo.gif. Nie to auto, już nawet poradziłem sobie z uboga mieszanką podczas przyspieszania, obyło się bez kombinowania z mikserem. Jeszcze czekam jak wyjdzie wynik spalania, chociaz pierwszy bak będzie nieadekwatny bo dużo było przygazówek i pyrkania na bez jazdy podczas regulacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.