Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gdzie wsadzić kompensację

Featured Replies

Napisano

witam

po przewertowaniu netu i przeczytaniu miliona opinii zaputam się tutaj

ponieważ robię porządek z gazem postanowiłem powrócić do żródeł yay.gif

fabryczny pobór powietrza i do tego mikser rybackiego przed przepustnicą "w gumę"

a że mam dorobioną przez gazownika kompensację to mogę ją gdzieś sobie wsadzić oink.gif

i teraz problem gdzie niewiem.gif

a "w gumę" przed mikserem

b do puszki przed filtrem

c do puszki za filtrem

d gdzieś pod zderzak koło dziury na powietrze

w sumie zgodnie z literkami a => d rurka kompensująca będzie coraz dłuższa

co będzie najlepsze hmm.gif

Napisano

Ja głosuję na:

> a "w gumę" przed mikserem

A kolega Yaboll zagłosuje pewnie na:

> b do puszki przed filtrem

Napisano

w gume smile.gif mam kompensację - tak przynajniej działa u mnie najlepiej - testowałem różne warianty i wyszło, że im blizej fabrycznego wlotu w dolocie tym lepiej

pzdr

Napisano

> w gume mam kompensację - tak przynajniej działa u mnie najlepiej -

> testowałem różne warianty i wyszło, że im blizej fabrycznego

> wlotu w dolocie tym lepiej

> pzdr

W gumę to bliżej miksera i przepustnicy , a nie fabrycznego wlotu. Chyba że coś innego miałeś na myśli.

Napisano

b) do puszki przed filtrem

Napisano

> b) do puszki przed filtrem

Jakie są plusy odp. b w stosunku do odp. a?

Napisano

[> Jakie są plusy odp. b w stosunku do odp. a?

Nie tracisz podciśnienia generowanego przez opory filtra powietrza. Jak dasz zaraz przed mikserem może się okazać że podciśnienie na tyle spadnie że trzeba by zmienić na mniejszy mikser, a po co jeszcze mocniej ograniczać dolot?

Napisano

> Nie tracisz podciśnienia generowanego przez opory filtra powietrza.

Zaraz, czegoś nie rozumiem, przecież podciśnienie jest większe za filtrem powietrza (przy przepustnicy) niż przed. Przecież to silnik zasysa mieszankę gazowo-powietrzną a filtr stawia opór.

Inaczej przy większych prędkościach jest wlot powitrza skierowany do przodu auta.

Napisano

> Zaraz, czegoś nie rozumiem, przecież podciśnienie jest większe za

> filtrem powietrza (przy przepustnicy) niż przed. Przecież to

> silnik zasysa mieszankę gazowo-powietrzną a filtr stawia opór.

> Inaczej przy większych prędkościach jest wlot powitrza skierowany do

> przodu auta.

Nie mając kompensacji podciśnienie jest względem ciśnienia atmosferycznego. Gdy podłączasz rurę z kompensacją podciśnienie oddziałujące na membranę jest względem ciśnienia znajdującego się w punkcie w którym dołaczona jest końcówka rury. Dlatego podciśnienie działające na membranę się zmniejszy pomimo że podciśnienie względem atmosferycznego się nie zmieni.

Napisano

> Nie mając kompensacji podciśnienie jest względem ciśnienia

atmosferycznego. Gdy podłączasz rurę z kompensacją podciśnienie oddziałujące na membranę jest względem ciśnienia znajdującego się w punkcie w którym dołaczona jest końcówka rury. Dlatego podciśnienie działające na membranę się zmniejszy pomimo że podciśnienie względem atmosferycznego się nie zmieni.

Zgadza się, tylko gaz podawany jest nie w miejscu ciśnienia atm. tylko w miejscu podciśnienia. Według mnie układ bedzie najbardziej stabilny, jeżeli rurę podciśnienia podłaczy się jak najbliżej mieszalnika. Podłączenie przed filtrem powietrza jest czyś pośrednim, dlatego pytam co przemawia za takim rozwiązaniem.

W puntku podłączyłem przy mieszalniku i układ był całkowicie niewrażliwy na zmianę oporów w dolocie - możnabyło zatkać dolot ręką, a obroty się nie zmieniały smile.gif

Napisano

> Zgadza się, tylko gaz podawany jest nie w miejscu ciśnienia atm.

> tylko w miejscu podciśnienia.

Chyba czegoś nie rozumiesz. Gaz jest podawany poprzez wychylenie membrany. Membrana się uchyla wskutek różnicy ciśnienia z obu stron membrany. Z jednej jest ciśnienie (podciśnienie) za mikserem a zdrugiej cisnienie atmosferyczne z pod maski. Jeżeli podłączasz rurę to różnica ciśnień już nie jest względem atmosferycznego tylko względem umiejscowienia końca rury. Znaczy to że kompensacja podłączana za filtrem zawsze będzie zmniejszała ciśnienie oddziałujące na membranę bo odejmie się podciśnienie generowane przez filtr.

>Według mnie układ bedzie

> najbardziej stabilny, jeżeli rurę podciśnienia podłaczy się jak

> najbliżej mieszalnika.

Stabilny?, może stabliniejszy choć u siebie żadnych niestabilności nie zauważyłem. Na pewno niezależny od zmiany oporów zapychającego sie filtru w trakcie eksploatacji, jednak od czego jest elektronika.

> Podłączenie przed filtrem powietrza jest

> czyś pośrednim, dlatego pytam co przemawia za takim

> rozwiązaniem.

Właśnie po to żeby nie tracić podciśnienia jakie daje filtr powietrza.

> W puntku podłączyłem przy mieszalniku i układ był całkowicie

> niewrażliwy na zmianę oporów w dolocie - możnabyło zatkać dolot

> ręką, a obroty się nie zmieniały

Jak podłączysz przed filtrem efekt będzie identyczny.

Nie jest powiedziane, że gdy wepniesz rurę przed mikserem nie wyregulujesz instalki. Może brakować podciśnienia a może będzie nadal dobrze bo może da się rozkręciś bardziej reduktor lub przesunąć w górę PWA. Ale to może znaczyc też że tak naprawdę mikser był niepotrzebnie mały.

Napisano

> Jak podłączysz przed filtrem efekt będzie identyczny.

> Nie jest powiedziane, że gdy wepniesz rurę przed mikserem nie wyregulujesz instalki. Może brakować podciśnienia a może będzie nadal dobrze bo może da się rozkręciś bardziej reduktor lub przesunąć w górę PWA.

PWA chodziło na 180, zamiast 80-100 bez kompensacji.

> Ale to może znaczyc też że tak naprawdę mikser był niepotrzebnie mały.

Mam wrażeniem, że mam większy i dlatego miałem takie problemy z wyregulowaniem mieszanki na biegu jałowym. Właczenie wentylatora, klimy powodowało ubogą mieszankę ...

Teraz najałowym pracuje w zakresie 30-120 kroków w zależności od obciążenia silnika.

Czyli podsumowaując:

1. podłaczając kompensację przed filtrem powietrza nie traci się na różnicy ciśnień pomiędzy atm. a podciśnieniem za filtrem

2. podłączenie kopmensacji w dolocie powoduje zmniejszenie wrażliwości na np. napływające powietrze podczas jazdy z większa prędkością gdy autko ma wlot powietrza skierowany do przodu.

W silnikach turbo kompensację podłącza się przy mieszalniku, bo przed filtrem nie ma to sensu, a właśnie na takiej instalacji opierałem swoje wnioski co do podłączenia w silniku bez turbo.

Napisano

> PWA chodziło na 180, zamiast 80-100 bez kompensacji.

Ano widzisz 893goodvibes.gif Potwierdza się teoria. 180 to juz trochę wysoko. Tj 3/4 otwarcia aktuatora - wtedy już regulacja jest gorsza ze względu na okrągły przekrój zaworu - silnik krokowy badziej musi biegać.

> Mam wrażeniem, że mam większy i dlatego miałem takie problemy z

> wyregulowaniem mieszanki na biegu jałowym.

> Właczenie

> wentylatora, klimy powodowało ubogą mieszankę ...

Zgadza się o ile powietrze było wtłaczane do dolotu. Zwiększyło ciśnienie w dolocie a w reduktorze się nie zmieniło - czyli całkowiite podciśnienie działające na membranę spadło. W przypadku kompensacji ciśnienie wzrośnie tyle samo w dolocie jak i po drugiej stronie membrany reduktora czyli różnica ciśnienń pozostanie taka sama. I to jest cała tajemnica kompensacji yay.gif

> Teraz najałowym pracuje w zakresie 30-120 kroków w zależności od

> obciążenia silnika.

strasznie się kiwa - wychodzi na moje waytogo.gif

> Czyli podsumowaując:

> 1. podłaczając kompensację przed filtrem powietrza nie traci się na

> różnicy ciśnień pomiędzy atm. a podciśnieniem za filtrem

waytogo.gif

> 2. podłączenie kopmensacji w dolocie powoduje zmniejszenie

> wrażliwości na np. napływające powietrze podczas jazdy z większa

> prędkością gdy autko ma wlot powietrza skierowany do przodu.

waytogo.gif

> W silnikach turbo kompensację podłącza się przy mieszalniku, bo przed

> filtrem nie ma to sensu,

waytogo.gif

> a właśnie na takiej instalacji

> opierałem swoje wnioski co do podłączenia w silniku bez turbo.

bo turbo to inna sprawa, i tam się w ogóle kompensuje obydwie komory reduktora. Bez tego nie pojedzie.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Nie chcąc tworzyć nowego wątku, mam także pytanie o kompensację. Silnik to stary 1.3 vw -dokładnie 1,3 nz -wielopunkt z przepływomierzem klapkowym, wprowadzającym duże podciśnienie. Obecnie mam więc mały (ok.30 mm)mieszalnik tuż przed przepływomierzem, a chciałbym duży strumienioey rybackiego przed przepustnicą. Wiem, że muszę zrobić kompensację. Pytanie -gdzie się wpiąć -przed przepływomierzem, czy za, może wręcz przed filtrem -w puszkę ? Poproszę o podpowiedzi.

Napisano

> Nie chcąc tworzyć nowego wątku, mam także pytanie o kompensację.

> Silnik to stary 1.3 vw -dokładnie 1,3 nz -wielopunkt z

> przepływomierzem klapkowym, wprowadzającym duże podciśnienie.

> Obecnie mam więc mały (ok.30 mm)mieszalnik tuż przed

> przepływomierzem, a chciałbym duży strumienioey rybackiego przed

> przepustnicą. Wiem, że muszę zrobić kompensację. Pytanie -gdzie

> się wpiąć -przed przepływomierzem, czy za, może wręcz przed

> filtrem -w puszkę ? Poproszę o podpowiedzi.

Żeby kompensacja działała musisz się wpiąć w odcinek dolotu pomiędzy nowym mikserem a przepływomierzem. Swoją drogą mikser 30mm umieszczony daleko od przepustnicy w silniku 1,3 nie powinien jakoś mocno dławić. Sprawdzałeś może jak się zachowuje silnik na benzynie po zdemontowaniu miksera? Bo to najlepszy test na zdławienie silnika.

Napisano

> Żeby kompensacja działała musisz się wpiąć w odcinek dolotu pomiędzy

> nowym mikserem a przepływomierzem. Swoją drogą mikser 30mm

> umieszczony daleko od przepustnicy w silniku 1,3 nie powinien

> jakoś mocno dławić. Sprawdzałeś może jak się zachowuje silnik na

> benzynie po zdemontowaniu miksera? Bo to najlepszy test na

> zdławienie silnika.

Kurde, masz rację -po prostu "z zasady" walczę ze zwężkami. Po ochłonięciu muszę powiedzieć, że w sumie nie dławi dramatycznie, na dodatek ten silnik sam z siebie kręcony być nie lubi -ciągnie dołem -55km z 1.3 wielopunktu, taki urok....

Odradzasz kompensację ?

Nie wiem, czy moje kłopoty nie wynikają z reduktora po prostu -podciśnieniowe lovato, nie umiem wolnych obrotów ustawić, nie ma śruby bypassu, tylko czułość :-(

Napisano

> Kurde, masz rację -po prostu "z zasady" walczę ze zwężkami. Po

> ochłonięciu muszę powiedzieć, że w sumie nie dławi dramatycznie,

> na dodatek ten silnik sam z siebie kręcony być nie lubi -ciągnie

> dołem -55km z 1.3 wielopunktu, taki urok....

> Odradzasz kompensację ?

Nie, nie odradzam. Z mikserem przy przepustnicy kompensacja była by konieczna. Tylko zastanawiam się czy rzeczywisty przyrost mocy przy przejściu na rybackiego będzie wart zachodu. W silnikach z przepływomierzami klapkowymi zazwyczaj przed przepływomierzem w puszce filtra fabrycznie jest montowana plastikowa zwężka (ciekawe czy była w twoim 1,3). Gazownicy zazwyczaj ją wyjmują , bo i tak wchodzi tam mikser.

> Nie wiem, czy moje kłopoty nie wynikają z reduktora po prostu

> -podciśnieniowe lovato, nie umiem wolnych obrotów ustawić, nie

> ma śruby bypassu, tylko czułość :-(

Dla mocy ten brak regulacji nie ma znaczenia, przede wszystkim dla wolnych obrotów. Dla silnika 1,3 wydatek może być ciut za duży.

Napisano

> Nie, nie odradzam. Z mikserem przy przepustnicy kompensacja była by

> konieczna. Tylko zastanawiam się czy rzeczywisty przyrost mocy

> przy przejściu na rybackiego będzie wart zachodu. W silnikach z

> przepływomierzami klapkowymi zazwyczaj przed przepływomierzem w

> puszce filtra fabrycznie jest montowana plastikowa zwężka

> (ciekawe czy była w twoim 1,3). Gazownicy zazwyczaj ją wyjmują ,

> bo i tak wchodzi tam mikser.

> Dla mocy ten brak regulacji nie ma znaczenia, przede wszystkim dla

> wolnych obrotów. Dla silnika 1,3 wydatek może być ciut za duży.

Dzięki za info o zwężce - w filtrze nic nie jest zmieniane , ale mikser mam przed klapką, nie za :-( Mogę wywalić ew zwężkę ?

apropos reduktora: właśnie tak mi wygląda, że na wolnych za bogato daje, wrrrrr......

Napisano

Kompensację podłącz przed mikserem (im bliżej miksera tym lepiej) to będzie ładnie reagowała na zmiany ciśnienia w dolocie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.