Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SPRZĘGŁO !!!

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś samodzielnie wymieniał sprzęgło!? Prawdopodobnie wysiadł docisk, ponieważ linka cała, brak oporu na pedale, a biegu nie można wrzucić bo od razu trzeszczy!!! Dużo z tym roboty? Czy lepiej jechać do serwisu lub mechanika!!!

Napisano

> Czy ktoś samodzielnie wymieniał sprzęgło!? Prawdopodobnie wysiadł

> docisk, ponieważ linka cała, brak oporu na pedale, a biegu nie

> można wrzucić bo od razu trzeszczy!!! Dużo z tym roboty? Czy

> lepiej jechać do serwisu lub mechanika!!!

trzeba:

- mieć kanał

- zdjąć skrzynię

roboty jest na jakieś 3-5 godzin

Napisano

> Czy ktoś samodzielnie wymieniał sprzęgło!? Prawdopodobnie wysiadł

> docisk, ponieważ linka cała, brak oporu na pedale, a biegu nie

> można wrzucić bo od razu trzeszczy!!! Dużo z tym roboty? Czy

> lepiej jechać do serwisu lub mechanika!!!

dasz rade ...trza odkrecic koło zeby wyjac półoske, poodłaczac ciegna zmiany biegów, kilka przewodów(masa i czujnika wstecznego) no i zdjąc skrzynię(troche niewygodna i nieporeczna) wymiana docisku zajmuje chwilkę (jest na kole zamachowym)-przy załozeniu nowego pamietaj o tym zeby załozyc je idealnie w osi(łatwiej bedzie załozyc skrzynie zpowrotem)

Warto wymienic cały zestaw (docisk, łozysko, tarcza)

Ja do siebie złaozyłem łozysko z TEMPRY(bo jest w obudowie stożkowej) i mniej tnie docisk wink.gif

Roboty na pierwszy raz ładnych pare godzin... najlepiej robic we dwóch.

powodzenia cool.gif

Napisano

Wymiana sprzegła nie jest prosta i trzeba sietroche namęczyć ja już wymianiłem to z 4 razu ale i tak wole komus zapłacic niż się z tym męczyć

Napisano

Jak na pierwszy raz lepiej zabrać do pomocy kogoś kto już to robił, samemu będzie angryfire.gifsciana.gifangryfire.gifsciana.gif

Napisano

> Wymiana sprzegła nie jest prosta i trzeba sietroche namęczyć ja już

> wymianiłem to z 4 razu ale i tak wole komus zapłacic niż się z

> tym męczyć

I raczej jest konieczny kanal (ja kiedys wymienialem bez kanalu i byla to mordega (szczegolnie wlozenie skrzyni).

Napisano

>To sie robi - trzeba tylko mieć wygodny kanal w garazu albo najazd. Jeszcze nie zaszkodzi jakas beleczka plus niski podnosnik hydrauliczny, aby podeprzec silnik. Przygotowac wlasciwe czesci (tarcze sprzegla i dociski sa roznych wymiarow jak to w fiacie), nie zapomniec przy okazji o wymianach uszczelnien na polosiach i smarowaniu.

Skrzynia dosyc ciezka i niewygodna - wyciagac, a co wazniejsze zakladac w dwie osoby. Wymontowac czujnik wstecznego, aby go nie ulamac przy wkladaniu skrzyni. Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Dzięki bardzo 30.GIF za wszystkie rady - nie wiem jeszcze jak postąpię, bo bardzo mnie kusi samodzielna naprawa - oczywiście z kimś do pomocy. Mam zamiar zacząć dziś albo jutro, ale jak ma być tak sciana.gif , albo tak angryfire.gif to wole chyba wydać więcej i mieć spokój!!!!!!

Napisano
  • Autor

yay.gif Jest bardzo dobrze!!! Pełen sukces!!! sprzęgło naprawione. koszt zamknął się kwotą 150 zł (tarcza 116 zł) - oprócz tego było sciana.gif, ale przeżyłem. Stwierdzam, że mieliśmy ze szwagrem sporo pracy, ale się udało! wszystko działa - a uno śmiga!!! Dzięki jeszcze raz za wszystkie podpowiedzi!!!

Acha... uszkodzona była tarcza sprzęgła, a bardziej szczegółowo - pękły dwie sprężyny które na niej się mieszczą!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.