Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można wymienić płyn we wspomaganiu ?

Featured Replies

Napisano

Wiem, że jakoś można, skoro TIS podaje nawet sposób na jego odpowietrzenie. Ale później obawiam się o szczelność układu - samochód ma 15 lat i płyn we wspomaganiu jest zanieczyszczony. Czy jego wymiana nie spowoduje np. rozszczelnienia się układu

Napisano

> Wiem, że jakoś można, skoro TIS podaje nawet sposób na jego

> odpowietrzenie. Ale później obawiam się o szczelność układu -

> samochód ma 15 lat i płyn we wspomaganiu jest zanieczyszczony.

> Czy jego wymiana nie spowoduje np. rozszczelnienia się układu

Ryzyko nalezy do Ciebie niestety. Faktycznie moze to spowodowac rozszczelnienia.

Napisano

A możesz napisać po co chcesz wymieniać?

Kontroluj stan i tyle.

To jest podobnie jak ze skrzynią jedni wymieniają a inni nie.

Ale nie wiem czy da coś wymiana oleju w 15-letnim wspomaganiu lub skrzyni. Takie moje zdanie.

Dopóki się nic nie dzieje nie kombinuj zebyś nie poprawił.

Pozdroofka

Napisano

Zgodnie z zaleceniami producenta płyn wspomaganiu należy wymieniać co 2 lata, w skrzyniach automatycznych co 40 tyś, a do wspomagania i skrzyni automatycznej w asterce idzie ten sam olej.

Na pompie do wspomagania należy zdjąć dolny gumowy przewód i włożyć go w jakiś pojemnik, potem odpalić auto i skręcić na maxa w lewo a potem na maxa w prawo, robimy to na zamkniętym zbiorniczku.

Nie należy robić tego za długo bo pompa nie może pracować na sucho. Następnie zakładamy przewód i zalewamy nowym płynem. Na pewno po wymianie da się zauważyć różnicę w sile wspomagania.

Odpowietrzamy wiadomo jak, odkręcony korek na maxa w lewo, potem na maxa w prawo i po wszystkim.

Napisano

ja wymienilem i:

- nie ma rozszczelnien (w ogole co to za pomysl)

- nic sie nie poprawilo poza moim samopoczuciem, ze mam swiezy plyn we wspomaganiu. i ta swiadomosc jest bezcenna smile.gif

Napisano

> ja wymienilem i:

> - nie ma rozszczelnien (w ogole co to za pomysl)

> - nic sie nie poprawilo poza moim samopoczuciem, ze mam swiezy plyn

> we wspomaganiu. i ta swiadomosc jest bezcenna

Pomysl taki ze poprostu zdarza sie i tyle jezeli nei wierzysz moge Ci pokazac 2 przyklady. zapraszam

Napisano

> Pomysl taki ze poprostu zdarza sie i tyle jezeli nei wierzysz moge Ci pokazac 2 przyklady. zapraszam

Jeśli szczelność układu wspomagania ma zależeć jedynie od tego, że płyn jest stary, gęsty, i zanieczyszczony to dziękuję...

Chyba jest to jasne kolego, że zmiana płynu na świeży nie ma prawa spowodować jakichkolwiek wycieków. Jeśli jest inaczej to nie wmawiaj innym, że jest to wina NOWEGO płynu do wspomagania.

Napisano

> samochód ma 15 lat i płyn we wspomaganiu jest zanieczyszczony.

> Czy jego wymiana nie spowoduje np. rozszczelnienia się układu

Ja w swojej gwieździe (łac. astra) wymieniałem w ubiegłym roku na 10-lecie jej istnienia i "wychłeptalem"strzykawką cały ziorniczek brazowego szlamu i zalalem nowym. Pewnie sporo starego zostało w układzie wspomagania,ale nie bawiłem sie w odłączanie wężyków ,zeby nie przedobrzyc i nie popsuc wpsomagania. Efekt jest taki,że w mojej swiadomości nastąpiła zmiana: mam nowy plyn;-)

Napisano

> Ja w swojej gwieździe (łac. astra) wymieniałem w ubiegłym roku na

> 10-lecie jej istnienia i "wychłeptalem"strzykawką cały

> ziorniczek brazowego szlamu i zalalem nowym. Pewnie sporo

> starego zostało w układzie wspomagania,ale nie bawiłem sie w

> odłączanie wężyków ,zeby nie przedobrzyc i nie popsuc

> wpsomagania. Efekt jest taki,że w mojej swiadomości nastąpiła

> zmiana: mam nowy plyn;-)

Ja wymieniałem u siebie jakiś miesiąc temu. Nie wiem czy ktokolwiek go wcześniej wymieniał, ale po wymianie (jak to się robi opisałem wyżej) zauważyłem, że wspomaganie lepiej pracuje. Możliwe, że mój płyn był tak zanieczyszczony, że nie spełniał swojego zadania.

Nigdy nie słyszałem, aby wymiana płynu miała doprowadzić do rozszczelnienia układu. Chyba, ktoś nie umiejętnie sie do tego zabiera i rozkręca cały układ, ale to wtedy jest wina użytkownika a nie wymiany płynu. Możliwe również, że to zbieg okoliczności i po wymianie komuś padła pompa i zaczęło się lać, ale to tylko i wyłącznie może być zbieg okoliczności.

Napisano

> Pomysl taki ze poprostu zdarza sie i tyle jezeli nei wierzysz moge Ci

> pokazac 2 przyklady. zapraszam

Napewno nie jeden znajdzie przykłady że pompa padła jak się płynu nie wymieniło.

Napisano

> Ja w swojej gwieździe (łac. astra) wymieniałem w ubiegłym roku na

> 10-lecie jej istnienia i "wychłeptalem"strzykawką cały

> ziorniczek brazowego szlamu i zalalem nowym. Pewnie sporo

> starego zostało w układzie wspomagania,ale nie bawiłem sie w

> odłączanie wężyków ,zeby nie przedobrzyc i nie popsuc

> wpsomagania. Efekt jest taki,że w mojej swiadomości nastąpiła

> zmiana: mam nowy plyn;-)

Ja również tak samo wymieniłem. Tyle że po wymianie, pojeździłem kilka dni i jeszcze raz wymieniłem bo z nowego płynu znowu szlam się zrobił. Po drugiej wymianie teraz juz szlamu nie mam.

Napisano

jak ktoś ma bardzo zanieczyszczony układ wspomagania to mogą blokować się zaworki w listwie wspomagania, kolega tak miał w Calibrze i pewnego razu przy 90km/h autko samo chciało skręcić!! Wyhamował , kierownica sama sie obróciła!! Najlepsza i sprawdzona metoda przez zemnie w 6 różnych oplach (corsa b gsi,calibra, astra f, vectra a i w omedze) to:

odkręcić dolny przewód od pompy wspomagania (mechanicznej!!) 1--spuścić stary olej

2-- przykręcić przewód

3--napełnić układ olejem napędowym (tylko nie benzyną, ropa dobrze smaruje i nie uszkodzi pompy!!),

4--osobiście kręce kierownicą po 20 razy w lewo i prawo, znowu spuszczam rope z układu wspom. , napełniamy olejem do wspomagania ATX, osobiście zmieniam ten olej po miesiącu i wlewam nowego ATX-a, przynajmniej mam pewność że jest czysty olej smile.gif

W/w sposób bardzo dobrze się sprawdził i Wszyscy są zadowoleni!! Polecam!!! A co do manualnej skrzyni biegów to wymieniam co 60tyś mały wydatek, a człowiek spokojniejszy wink.gif

post-114283-14352489557029_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.