Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralny w klapie+przekaznik. Jak to podlaczyc?

Featured Replies

Napisano

Mam taka mala prosbe grinser006.gifJako ze mam centralny zamek z opcja drugiego kanalu chcialbym go podlaczyc do silownika w klapie bagaznika. Domyslam sie ze trzeba by to bylo podpiac przez przekaznik. No i wlasnie nie wiem jak to zrobic tongue.gif sterowanie drugim kanalem poprzez mase, z centralki jest to kabel rozowy. Domyslam sie ze trzeba podlaczyc do przekaznika mase i 12V ale gdzie? Czy moglby mi ktos zrobic jakis schemat jak to podlaczyc do przekaznika? Bo spalic centralik raczej nie chce, a obawiam sie ze na tym by sie skonczylo grinser006.gif

Przekaznik jest taki sam jak na tej aukcji

http://www.allegro.pl/item277102382_przekaznik_samochodowy_12v_30_40a_nowy_hurt.html

Pozdrawiam

Napisano

> Jako ze mam centralny zamek z opcja drugiego

> kanalu

tzn. ze masz dodatkowy przycisk na pilocie centralnego zamka? bo generalnie wszystkie silowniki centralnych zamkow podlacza sie do centralki rownolegle, czyli razem z pozostalymi silownikami. nie potrzeba wowczas zadnego przekaznika, jesli te silowniki sa tego samego typu (nie wazne, czy sa master/slave).

jesli masz pilota z dodatkowym przyciskiem i chcesz tam podlaczyc do centralki silownik z tylnej klapy, to prawdopodobnie nie potrzeba przekaznika, ale musisz sprawdzic jaki sygnal jest na wyjsciu tego drugiego kanalu z centralki: czy sa dwa przewody na tym wyjsciu (1.zamknij 2.otworz), czy tylko jeden? czy jest jest podawana masa, czy plus?

> Przekaznik jest taki sam jak na tej aukcji

do konektora 85 podlaczasz plus, a do 86 minus. reszta zalezy od tego co masz na wyjsciu centralki... wiec najpierw to sprawdz.

Napisano
  • Autor

Z centralki wychodzi jeden kabel na drugi kanal w kolorze rozowym i centralka ma opcje wyboru czy jest sterowanie plusem czy minusem. Tak na pilocie mam dodatkowy przycisk do otwierania bagaznika.

Napisano

a sama centralka tego nie pociagnie?? ciekawe ile daje tego pradu, moznaby wtedy obejsc przekaznik

Napisano

> Z centralki wychodzi jeden kabel na drugi kanal w kolorze rozowym i

> centralka ma opcje wyboru czy jest sterowanie plusem czy

> minusem.

skoro jest jeden kabel i po nacisnieciu przycisku w pilocie pojawia sie tam impuls, to przy uzyciu przekaznika mozesz podlaczyc silownik, ale tylko do obslugi jednej funkcji: albo otworz, albo wylacz. nie da sie latwo (bez dodatkowej "centralki") obsluzyc zamykanie i otwieranie samej klapy.

ten drugi kanal dobrze nadaje sie np. do obslugi domykania szyb. moja rada - podlacz silownik klapy razem z silownikami zamkow.

Napisano
  • Autor

> skoro jest jeden kabel i po nacisnieciu przycisku w pilocie pojawia

> sie tam impuls, to przy uzyciu przekaznika mozesz podlaczyc

> silownik, ale tylko do obslugi jednej funkcji: albo otworz, albo

> wylacz. nie da sie latwo (bez dodatkowej "centralki") obsluzyc

> zamykanie i otwieranie samej klapy.

> ten drugi kanal dobrze nadaje sie np. do obslugi domykania szyb. moja

> rada - podlacz silownik klapy razem z silownikami zamkow.

Ale jezeli dobrze mysle to jak podlacze razem z silownikami to klapa bedzie sie otwierac z drzwiami!? A jak podlaczyc przez przekaznik tylko funkcje otworz, zeby tylko otwieralo mi klape? Bo w zasadzie potrzeba mi tylko zeby mi otworzylo - na chiwle dalo impuls.

Napisano

> Ale jezeli dobrze mysle to jak podlacze razem z silownikami to klapa

> bedzie sie otwierac z drzwiami!? A jak podlaczyc przez

> przekaznik tylko funkcje otworz, zeby tylko otwieralo mi klape?

> Bo w zasadzie potrzeba mi tylko zeby mi otworzylo - na chiwle

> dalo impuls.

to dajesz przez przekaznik waytogo.gif ale ni ewiem czy zwykły siłownik da ci rade otworzyć klape, znaczy uchylić bo chyba o to ci chodzi żeby nie trzeba było wciskac przycisku lub otwierać za linke waytogo.gif

Na 30i 86 dajesz + na 87 wyjście na siłownik a 85 kabel z centralki waytogo.gif

chyba tak jeśli dobrze pamiętam

Napisano

> ale ni ewiem czy zwykły siłownik da ci

> rade otworzyć klape, znaczy uchylić bo chyba o to ci chodzi żeby

> nie trzeba było wciskac przycisku lub otwierać za linke

ale zeby fizycznie otworzyc klape, to trzeba pociagnac za linke w budzie, a na klapie mozna ruszac dzyndzlem zamka, ale tylko po to, zeby og odblokowac - tak jak kluczykiem.

> Na 30i 86 dajesz + na 87 wyjście na siłownik a 85 kabel z centralki

> chyba tak jeśli dobrze pamiętam

ale pod warunkiem, ze wyjscie z centralki podaje minus oraz, ze drugi przewod od silownika podlaczy do minusa.

ps. moim zdaniem zwykly silownik nie uciagnie tyle, zeby otworzyc klape za linke. mocniejszy by cza.

Napisano
  • Autor

No i podlaczylem cool.gif silownik dalem 8 kg wiec powinno byc w porzadku. wielkie dzeki za rady ok.gif Fajny bajer grinser006.gif

20.GIF

Pozdrawiam

arturross

Napisano

> ale zeby fizycznie otworzyc klape, to trzeba pociagnac za linke w

> budzie, a na klapie mozna ruszac dzyndzlem zamka, ale tylko po

> to, zeby og odblokowac - tak jak kluczykiem.

> ale pod warunkiem, ze wyjscie z centralki podaje minus oraz, ze drugi

> przewod od silownika podlaczy do minusa.

> ps. moim zdaniem zwykly silownik nie uciagnie tyle, zeby otworzyc

> klape za linke. mocniejszy by cza.

więc do tego stosuje sie To bo zwykły siłownik sie sam nie cofnie a to czasem przeszkadza w zamknięciu potem klapy waytogo.gif

Napisano
wiem, wiem... ale pytajacy wyraznie pisal o centralnym w klapie, wiec prostoalem... ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.