Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik temperatury cieczy a wentylator chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam państwa, ja gościnnie z kącika fiatowskiego. Problem mam z autem dziewczyny, mianowicie Ładą NIVĄ, która to Łada ma układ jednopunktowego wtrysku GM. Więc pomyślałem, że może oplowskie tęgie głowy mi pomogą, forum Łady jest bezradne frown.gif.

Problem jest następujący: wentylator chłodnicy załącza się prawidłowo, ale nie wyłącza sie w porę, tzn chłodnica jest letnia a on dalej chodzi. Wentylator chłodnicy jest sterowany nie tak jak w każdym do tej pory spotkanym aucie przez osobny czujnik wkręcany w chłodnicę (elektrowłącznik), ale jakos za pośrednictwem komputera sterującego. Jedyny czujnik temp. jaki znalazłem jest w obudowie termostatu. I tu moja głowa czegoś nie pojmuje: obudowa termostatu ogrzewa się wraz z krótkim obiegiem, więc jak ma sterować wentylatorem, kt. powinien się włączać w zależności od temp. cieczy w chłodnicy, czyli w dużym obiegu. Czy w Oplach tez tak macie? Jak to ma działac, a może to jest jakąś ruska modyfikacja piekielna???

dzięki wielkie za pomoc

Napisano

> I tu moja głowa czegoś nie

> pojmuje: obudowa termostatu ogrzewa się wraz z krótkim obiegiem,

> więc jak ma sterować wentylatorem, kt. powinien się włączać w

> zależności od temp. cieczy w chłodnicy, czyli w dużym obiegu.

No to pojmij wink.gif

Wentylator załącza się kiedy temperatura osiąga około 100* (w zależności od typu auta) a wtedy termostat jest otwarty i temperatura w małym i dużym obiegu jest (prawie) taka sama (pomijając to co się wychłodzi w chłodnicy) lub przynajmniej porównywalna.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wentylator załącza się kiedy temperatura osiąga około 100* (w

> zależności od typu auta) a wtedy termostat jest otwarty i

> temperatura w małym i dużym obiegu jest (prawie) taka sama

> (pomijając to co się wychłodzi w chłodnicy) lub przynajmniej

> porównywalna.

No to ma jakiś sens. Ale kiedy wentylator się odłączy? temp w małym obiegu musi być cały czas utrzymywana na stałym, w miarę wysokim poziomie. Dzieje się tak, że chłodnicy można przyłożyć dłoń, a wentylator dalej hula, w tym czasie na wskaźniku temp. w kabinie temperatura utrzymuje się na w miarę stałym poziomie. Jaka może być w takim razie przyczyna...czujnik temp raczej nie bo mam 2 i podmieniałem, zachowują się mniej więcej tak samo.

Napisano

> No to ma jakiś sens. Ale kiedy wentylator się odłączy? temp w małym

> obiegu musi być cały czas utrzymywana na stałym, w miarę wysokim

> poziomie.

Zgadza się, ten "stały i w miarę wysoki poziom" to około 90*. I to jest ponizej temperatury wyłączenia wiatraka.

> Dzieje się tak, że chłodnicy można przyłożyć dłoń, a

> wentylator dalej hula, w tym czasie na wskaźniku temp. w kabinie

> temperatura utrzymuje się na w miarę stałym poziomie.

Ile stopni pokazuje wtedy wskaźnik? Czy wiatrak się w końcu wyłącza sam? Ile wtedy jest na wskaźniku?

> Jaka może

> być w takim razie przyczyna...czujnik temp raczej nie bo mam 2 i

> podmieniałem, zachowują się mniej więcej tak samo.

Jeżeli wskaźnik pokazuje około 90* a wentylator dalej pracuje, to:

1. wskaźnik oszukuje i temperatura jest wyższa

2. sterowanie wiatrakiem jest uszkodzone

3. przekaźnik jest uszkodzony i "skleja" mu styki

Ciągle zakładam, że prawdę mówisz wink.gif i nie masz termowłacznika w chłodnicy a sterowanie wiatrakiem idzie z ECU

Pozdroofka

Napisano

W oplu się z takim rozwiązaniem akurat nie spotkałem, ale takie jest np w Daewoo Nexia, czyli klon Opla Kadetta. Proponuję zmierzyć ten czujnik temperatury i obejżeć przekaźnik wentylatora chłodnicy, może w nim sie styki sklejają..

Napisano
  • Autor

> Ile stopni pokazuje wtedy wskaźnik? Czy wiatrak się w końcu wyłącza

> sam? Ile wtedy jest na wskaźniku?

> Jeżeli wskaźnik pokazuje około 90* a wentylator dalej pracuje, to

Wskaźnik na pewno nie jest dokładny, pokazuje powyżej 90 właściwie cały czas (z tym, że łada ma wysoko ustawiony termostat jaki załączanie wenta, po za tym wydaje mi się że i tak zawyża). Swoje rozumowanie opieram na porównaniu stanu wskażnika w momencie załączenia wentylatora (wtedy pewnie jest ok 100 i wskaźnika pokazuje trochę więcej niż 100). Wentylator w końcu się wyłącza, wskaźnik wtedy pokazuje ok 100 (czyli ciut niżej niż gdy załącza) ale cała chłodnica jest letnia (jeżeli można przyłożyć dłoń i trzymać ją bez problemu to nie ma 90..) i dop. wtedy wentylator się wyłącza.

> Ciągle zakładam, że prawdę mówisz i nie masz termowłacznika w

> chłodnicy a sterowanie wiatrakiem idzie z ECU

Tak, na 100% nie ma termowłącznika, co potwierdza zeznanie że w nexii tez tak jest.

Najbardziej prawdopodobne wydawała mi się wersja z uwalonym przekaźnikiem. Intensywne próby zlokalizowania go niestety nie powiodły się - w ladzie nie ma niestety jednego miejsca gdzie są zlokalizowane przekaźniki.

Dodatkowa wskazówką niech będzie fakt, że cała afera zaczęła sie bo grzał się (nie przepalał, ale właśnie grzał i w końcu topił) sie bezpiecznik zabezpieczający obwód wentylatora. Stało sie to w trasie w Kazachstanie i gdy ja się poddałem, kombinowało z tym, bez rezultatu 2 elektryków (w miarę rozgarniętych, w warsztacie stały głównie toyoty lc) W Polsce elektryk który to oglądał stwierdził, że skoro komputer steruje wentylatorem to może on jest zwalony.

Napisano

No to napoczątek trzeba sprawdzić czy to wina ECU czy przekaźnika. Musisz zlokalizować przsekaźnik a następnie podłączyć się pod jego cewkę (od strony "plusa" ) LEDem, doprowadzić do stanu załączenia się wiatraka. LED powinien się zapalić. Czekać obserwująć LED. Jeżeli zgaśnie przed wyłączeniem wiatraka to znaczy, że ECU chce go wyłączyć ale przekaźnik trzyma. Jeżeli zgasnie i wyłączy się jednocześnie to znaczy, że przekaźnik OK a wina leży po stronie ECU albo... No właśnie... Nie mamy pewności, czy ECU bierze sygnał o temperaturze płynu z tego samego czujnika co wskaźnik na desce. Może bierze z drugiego, z tego samego na podstawie którego steruje wolnymi obrotami.

Jaki jest czas działania wentylatora? Bo możliwe, że topienie się bezpiecznika jest związane ze zbyt długim czasem działania wiatraka. Albo jeżeli ten czas jest OK to coś ze stykami tego bezpiecznika - brudne, niedokładne

A swoją drogą trochę dziwne jest to, że wskaźnik na desce w sumie pokazuje dobrze: wiatrak sie załącza, temperatura spada trochę i wyłącza się. A że chłodnica robi się zimna? No przecież ma się robić wink.gif Może właśnie tak powinno być a tylko niepotrzebnie się niepokoisz...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

dziękuję bardzo. Na początek największym problemem będzie odszukanie samego przekaźnika. Jutro jeszcze raz podejdę ro ruskiego gąszcza kabli. Led można zastąpić miernikiem cool.gif.

Coś jednak jest nie tak. Topienie bezpieczników to jednak nie to co trzeba. Może być faktycznie tak, że to przez zbyt długi czas działania. Z drugiej strony to powinno być tak policzone żeby sobie mogło chodzić nonstop kolor - auto może jorać w ciężkim terenie, reduktor załaczony, obroty wysokie, a prędkość 0, i wiatru nima.

No i wentylator znowu nie ma jakiegos kosmicznego poboru prądu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.