Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie świeci CHECK, Nie widzi kompa, Po za tym Czuj.Położ.Wału

Featured Replies

Napisano

Mam nadzeję, że nie za dużo problemów w jednym topicu ale w sumie są ze sobą związane. Zaczęło się od tego, że kiedyś miałem problemy z odpalaniem przy niskich temperaturach. Autko strzelało itp. Ale jeszcze jednym z objawów było przerywanie na benzynie przy 5000 obr. Jak się okazało winny temu był właśnie Czujnik Położenia Wału. Przez 1,5 roku było oki. Teraz znowu pojawiają się problemy. Nie jest tak źle jak wtedy bo autko narazie odpala bezproblemowo. Ale na zimnym silniku muszę delikatnie korzystać z pedału gazu gdyż gwałtowne przyspieszenie powoduje strzał i auto gaśnie podczas jazdy wrrr.gif Tak na gazie jak i benzynie. Po za tym , znowu jest ten sam objaw na benzynie przerywania przy 5000 obr. Wyżej nie da rady. No i moje pytanie. Czy możliwe aby znowu padł ten Czujnik połozenia wału? Po za tym, nie świeci się w ogóle CHECK. Podjechałem na odczyt błędów ale nie mogą się połączyć z kompem auta. Znalezienie usterki mogłaby potrwać cały dzień-musiałbym się umówić na inny dzień sciana.gif Faktem jest, do tej pory nie znalazłem na to czasu gdyż codzinnie potrzebuję tego autka. Słyszałem sugestie, że przyczyną może być tym razem uszkodzenie Czujnika Położenia WAŁKA ROZRZĄDU. Może Ktoś ma podobne doświadczenia ? Może Ktoś pomoże ? Jakoś jednak z tym silnikiem C18XE to trochę problemów mam angryfire.gif

Napisano

Żeby wiedzieć czy to wina któregoś czujnika trzeba podłączyć autko pod diagnoskop. Można też pomierzyć je oscyloskopem, ale lepiej podpatrzeć jak sterownik widzi oba czujniki. Wymiana na ślepo to strata kasy. Jeśli nie ma komunikacji między ECU i diagnoskopem to może świadczyć o uszkodzeniu sterownika. Poszukaj kogoś z Techem, tylko takiego który używa go do czegoś więcej niż tylko odczyt i kasowanie błędów.

Sam możesz sprawdzić szczelinę między kołami impulsowymi i czujnikami. Powinna wynosić ok 1mm. Sprawdź też czy same koła nie są uwalone syfem, czy nie są gdzieś pęknięte.

Napisano
  • Autor

No cóż, najpierw powalczę z Masą. Dzięki za odpowiedzi.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

No cóż. Jak zacząłem "poprawiać" masę to mi sę dopiero porobiło spineyes.gif Tzn. sam pomysł z poprawą masy uważam, że nie był zły. Postanowiłem jednak sprawdzić podłączenie czujnika położenia wału. Po jaką cho...rę ? Z garażu juz nie wyjechałem angryfire.gif Nie wiem czy samo wyjęcie i włożenie czujnika spowodowało tak drastyczne pogorszenie ? Autko już nie odpaliło. Nie było iskry. Wkurzony na siebie rano odholowałem autko do warsztatu oddalonego o 15 km. Elektryk wprawdzie nie podłączył się pod kompa (nie próbował) ale potwierdził uszkodzenie nieszczęsnego czujnika p.w. Wymiana czujnika i wszystko gra smile.gif Po za tym silnik jednak "zacinał" się przy ok 4,5 tyś obrotów. Nie gasł ale przerywał i nie wchodził na wyższe obroty. Takie same objawy miałem wcześniej. Szybka diagnoza- uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu. Na ten musialem poczekać. W końcu dzisiaj zamontowany i ponownie sukces. Teraz wszystko jest już chyba OK. Ale martwi mnie stwierdzenie mechanika , że przy tych silnikach te czujniki łatwo padają. Być może w moim przypadku, wina leży po stronie archaicznej instalacji gazowej. No ale cóż, taka była gdy autko kupiłem 6 lat temuno i nie będę jej zmieniał. Pewnie prędzej zmienię autko. ALe to już inna historia. Może niepotrzebnie tak się rozpisałem. Czułem się jednak zobowiązany do przedstawienia zakończenia mojego problemu. Szkoda, że to nie była jednak wina braku masy bo koszt wymiany obydwu tych czujników sięgnął 400 zł beksa.gif

Aha, no już brakło mi zapału (i kaski) na szukanie przyczyny niemożności podłączenia kompa.

Napisano

czujniki padają bo tak mają nie od gazu wink.gif Ale to nie jest tak że apdaja np co 20 kkm. To ogólnie odść niezawodny sysem a czujniki są względnie najsłabszym elementem.

Pewnie jeden z czujników miałeś już dawno strzelony tylko ze względu na lampkę czek nie działającą nie widziałeś tego. Ten silnik będzie chodził na jednym czujniku, ale z ograniczonymi obrotami.

A jak bys miał lampkę czek sprawną, to bys sobie wyczytał błąd samodzielnie. Usterka któregoś z tych czujników powoduje od razu zapamiętanie błędu. Może powalcz z tą kontrolką, pewnie jeszcze ci się przyda...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.