Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szwankowanie elektryki

Featured Replies

Napisano

Siemka,po rocznej bezawaryjnej jezdzie Maryska zaczyna mi swirowac,najpierw problemy ze wskazowka od temp(termos najprawdopodobniej do wymiany) a wczoraj stałą sie takowa rzecz:do pracy-wsio OK,powrot-OK, a potem mialem wyjazd i dojezdzam do skrzyzowania,noge z gazu a tam zaczela mrugac kontrolka od ładowania,dodalem ciut gazu, zgasla...stalo sie tak kilka razy i ustalo.Dzis w drodze do pracy zauwazylem ze jakos ciemniej swieci mi podswietlanie zegarów... frown.gif od czego zaczac diagnoze?Pasek altka nie piszczy wiec chyba dobrze naciagniety,od klem?Moze byc to wina ktorejs klemy?Mial ktos podobny problem,gdzie zaczac szukac?

Napisano

> podobny problem,gdzie zaczac szukac?

Zacznij od sprawdzenia napięcia ładowania

Alboposzły Ci diody w prostownku

Albo altek pękł i sie kończy

Obie opcje mało miłe

Napisano

miałem to samo z altkiem w Tipo , na wolnych obrotach nie było ładowania dopiero po dodaniu gazu kontrolka gasła , przyczyna była wewątrz , cały altek do wymiany.......

Napisano

> Siemka,po rocznej bezawaryjnej jezdzie Maryska zaczyna mi

> swirowac,najpierw problemy ze wskazowka od temp(termos

> najprawdopodobniej do wymiany) a wczoraj stałą sie takowa

> rzecz:do pracy-wsio OK,powrot-OK, a potem mialem wyjazd i

> dojezdzam do skrzyzowania,noge z gazu a tam zaczela mrugac

> kontrolka od ładowania,dodalem ciut gazu, zgasla...stalo sie tak

> kilka razy i ustalo.Dzis w drodze do pracy zauwazylem ze jakos

> ciemniej swieci mi podswietlanie zegarów... od czego zaczac

> diagnoze?Pasek altka nie piszczy wiec chyba dobrze

> naciagniety,od klem?Moze byc to wina ktorejs klemy?Mial ktos

> podobny problem,gdzie zaczac szukac?

Jak mryga to zaczynają się wieszać szczotki.

Wymień jak najszybciej bo jezeli pojeździsz tak dłużej to będziesz miał diody do wymiany. Czasami nie wystarcza sama wymiana szczotek tylko trzeba jeszcze przetaczać pierścienie na wirniku.

Napisano
  • Autor

nie załamujcie mnie....jeszcze termosa nie kupiłem a tu o altku mowicie ze sie skonczyl...:( zobacze popołudniu moze gdzies klema nie trzyba,tak sie pocieszam jeszcze, oby wasze prognozy sie nie sprawdzily,altek(oby nie) lepiej kupic uzywany czy oddac ten do naprawy?

Napisano

wg mnie

- szczotki

moze

- prostownik

W dobrym zakladzie elektromechaniki pojazdowej za 100 - 150 zl naprawia z zapasow czesci z szuflady chyba ze nowe nie sa przerazliwie drogie

Nie wiem jaka jest u Ciebie pogoda i czy nie szalales po kaluzach bo jesli nie to czemu mial by peknac ??

Napisano

> Nie wiem jaka jest u Ciebie pogoda i czy nie szalales po kaluzach bo

> jesli nie to czemu mial by peknac ??

On pęka bo jest z dwóch różnych materiałów wykonany, które mają różną roszerzalność(bezwładność) cieplną, faktycznie zwykle pęka jak się go nagle schłodzi, ale wcale nie oznacza, że nie pęknie tak sobie bez moczenia.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Jestem spokojnym kierowca i nie szaleje autem,nie kupowałbym diesla, nie przypominam sobie bym wjechal w jakas duza kaluze, raczej jezdze po trasie i dojazdy do pracy,ale to 4km i droga tez dobra wiec nie mial altek stycznosci z kałuża.Własnie musze sprawdzic to ładowanie czy jest dobre.Ile moze kosztowac wymiana szczotek w altku?

Napisano

> Jestem spokojnym kierowca i nie szaleje autem,nie kupowałbym diesla,

> nie przypominam sobie bym wjechal w jakas duza kaluze, raczej

> jezdze po trasie i dojazdy do pracy,ale to 4km i droga tez dobra

> wiec nie mial altek stycznosci z kałuża.Własnie musze sprawdzic

> to ładowanie czy jest dobre.Ile moze kosztowac wymiana szczotek

> w altku?

Szczotki ok 50 zika wymiana to tylko dwie śrubki, dostęp z kanału. Szczotki występują jako całość z regulatorem napięcia.

Wersja dla oszczędnych same szczotki jakieś 5 zika i można przelutować.

Jazda z wieszającymi się szczotkami grozi uszkodzeniem altka!!!!

Napisano

> Jestem spokojnym kierowca i nie szaleje autem,nie kupowałbym diesla,

> nie przypominam sobie bym wjechal w jakas duza kaluze, raczej

> jezdze po trasie i dojazdy do pracy,ale to 4km i droga tez dobra

> wiec nie mial altek stycznosci z kałuża.

Ale chyba nie masz auta od nowości ? zlosnik.gif

Obejrzyj go dobrze od spodu , niestety pękanie altków to częsta przypadłość naszych wozów , ja mojego kupiłem już z lekko pękniętym .

Pomimo wzmocnienia w tym m-cu przez klej do metalu to i tak po półtora roku nadawał się tylko do wymiany .

No ale może masz farta i coś ci szwankuje z wcześniej wymienionych rzeczy wink.gif

Napisano
  • Autor

no i stało sie frown.gif Maryska odmowiła odpalenia po pracy i zostala na parkingu po pracy.Centralny sie otworzyl,wsiadam,swiece zgasly ja przekrecam kluczyk a ona ju jujutro przyjdz,zadzwonilem po kolege, odpalilismy gadzine na kable, ale i tak nie dalo sie jechac bo chyba altek nie daje nic pradu bo zaczela migac CODE i przy próbie jazdy silnik gasł(odcięcie zapłonu?Jak to dziala?).Czy silnik nie powinien czasami pracowac mimo ze altek nie dziala?Kontrolka od ładowania mignela kilka razy i zgasla.Czy moga to byc objawy szczotek?A moze bardziej jakas zwara na elektryce?Ale lipa...na Świeta termos i altek, ma suczka wymagania... confused.gif

Napisano

Widać energii w akumulatorze starczyło tylko na podgrzanie świec , a potem już lipa , napięcie spadło i wtedy różne rzeczy się dzieją z kontrolkami , a w zasadzie z urządzeniami od których te kontrolki są .

Naładuj aku z prostownika na full i do machera powinieneś dojechać .

Napisano
  • Autor

:/ nie mam prostownika,auto garazuje.mieszkam w bloku, nigdy nie potrezbowalem wiec nie zakupielm...a na wsi u rodzicow lezy sobie...ciekawe ile $ mnie szarpnie...ech..

Napisano

tak to bywa jak sie czeka do konca (tez zrobilem taki blad i utknolem w szczerym polu)- jak sie zaswicila kontrolka ladowania to orazu trzeba sprawdzic co i jak. wyglada ze straciles ladowanie , aku sie rozladoal i basta. regeneruj altka, zrob termostat i naladuj aku a bedzie tak jak kiedys . pozdro

Napisano
  • Autor

Wlasnie nie czekalem do konca,koniec byl szybki.W weekend zrobilem 600km i wsio super(oprocz termosa:/), a wczoraj podjechalem do hurtowni po towar i mi kontrolka mignela kilka razy i jak dodalem gazu to zgasla,wiecej zadnych objawow,dzis rano odpalil normalnie,ale w drodze do pracy (5km) zaobserwowalem ze kulawo cos mi podswietlenie swieci tzn ciemniej niz zazwyczaj,z pracy napisal posta ze cos sie dzieje a po pracy kuniec...

Napisano

> Wlasnie nie czekalem do konca,koniec byl szybki.W weekend zrobilem

> 600km i wsio super(oprocz termosa:/), a wczoraj podjechalem do

> hurtowni po towar i mi kontrolka mignela kilka razy i jak

> dodalem gazu to zgasla,wiecej zadnych objawow,dzis rano odpalil

> normalnie,ale w drodze do pracy (5km) zaobserwowalem ze kulawo

> cos mi podswietlenie swieci tzn ciemniej niz zazwyczaj,z pracy

> napisal posta ze cos sie dzieje a po pracy kuniec...

jak mignie to juz jest koniec zlosnik.gif nie miga bez powodu zlosnik.gif mnie sie kiedys nie zapalila przy rozruchu i tez zbagatelizowalem zlosnik.gif odpalilem i 50km dalej stalem w szczerym polu i czekalem na znajomego z drugim aku zebym mial jak do domu dojechac zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No trzeba namierzyc jakiegos speca niech szczotki wymieni(mam nadz ze tylko szczotki), termosa kupic i smigac dalej...i czekac az znowu cos wyskoczy frown.gif

Napisano
  • Autor

Dużo roboty i kluczy jest potrzebnych do wyjęcia altka?

Napisano

> Dużo roboty i kluczy jest potrzebnych do wyjęcia altka?

Dostęp jest kiepski , więc i przy robocie zejdzie .

Najpierw obejrzyj na kanale jak to wygląda , bo być może dojdziesz wtedy do wniosku , że samemu nie warto się za to brać ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.