Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagażnik i centralny zamek

Featured Replies

Napisano

Witam

Zanim zaczne odrazu wspomne ze szukajke przestudiowalem najdokladniej jak moglem i nic nie znalazlem zeby.GIF

A wiec do rzeczy:

Jako ze ciemno sie robi bardzo wczesnie i dosyc mam celowania kluczykiem w zamek , wpadlem na pomysl coby dolorzyc do fabrycznego centralnego zamka sterownik + pilota.

Po glowie chodzi mi sterownik z dodatkowa funkcja otwierania bagaznika z pilota.

Z podpieciem sie do fabrycznego c.zamka nie powinno byc problemow , manual jest przejrzysty , zastanawiam sie tylko jak rozwiazac otwieranie bagaznika.

Co bedzie potrzebne poza dodatkowym silownikiem??

Podobno jakis przekaznik , ale jaki??

Jezeli ktos juz cos podobnego robil to prosze o rady,jaki przekaznik (mile widziane linki) , jak go podlaczyc i gdzie.

Napisano

Też właśnie się zastanawiam nad montażem takiego układu w swoim Caravanie. Ale czy to jest sens,żeby była możliwość otwierania samego bagażnika z pilota? Dla mnie nie ma to takiej różnicy. Opis podłączenia takiego układu opisał bardzo dobrze Klaudio za co jestem bardzo wdzięczny, bo niby to takie proste ale bez opisu bym tego nie zrobił. Jednak mam takie pytanie czy ktoś kto montował taki sterownik potrafi powiedzieć do których kabli trzeba się podpiąć żeby zamiast świateł awaryjnych świeciły światła postojowe?

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli masz dwa wyjścia z centralki na kierunkowskazy, to po prostu podłącz się pod bezpieczniki 19 i 18 albo pod kolory: szaro-czarny i szaro-czerwony w złączu X4/X6.

Jeżeli masz tylko jedno wyjście z centralki to zastosuj układ z dwiema diodami (kilka razy zapodawany na forum)

Napisano
  • Autor

> Ale czy to jest sens,żeby była możliwość otwierania

> samego bagażnika z pilota? Dla mnie nie ma to takiej różnicy.

Witam

chyba nie do konca sie zrozumielismy.Nie chodzi mi o oddzielne otwieranie samego zamka bagaznika.Chodzi mi o to zeby po podaniu impulsu z pilota zostalo odciagniete ciegno i bagaznik odskoczyl, inaczej mowiac sam sie otworzyl i podniosl troche do gory.Ma to ses w moim przypadku gdyz wewnatrz nie mam linki do otwierania i za kazdym razem musze wyjmowac kluczyk ze stacyjki i isc do tylu (sedan), otwierac bagaznik itd itd a tak naciskam tylko przycisk na pilocie a kluczyki zostaja w stacyjce zlosnik.gif

Rozwiazanie okazalo sie jednak bardzo proste , niestety jest zimno i chyba poczekam z tym do wiosny , a teraz podepne sterownic c.zamka tylko do drzwi. zlosnik.gif

Po glowie chodzi mi jeszcze wykorzystanie kanalu komfort do podlaczenia swiatel przednich , po zamknieciu zamka mialy by sie swiecic przez 30 sekund , tyle wystarczy zeby oswietlic mi droge do drzwi.

Napisano

.Ma to ses w moim przypadku gdyz wewnatrz nie mam linki do

> otwierania i za kazdym razem musze wyjmowac kluczyk ze stacyjki

> i isc do tylu (sedan), otwierac bagaznik itd itd a tak naciskam

> tylko przycisk na pilocie a kluczyki zostaja w stacyjce

Witam!

Ale przecież przy fabrycznym CZ klapa otwiera sie razem z drzwiami. Wiec jesli siedzisz w otwartym aucie to nie rozumiem o co chodzi z bieganiem z kluczykami do bagaznika. Po prostu nie zamykasz go kluczykiem w ogóle. Zamyka go CZ. Położenie klucza w zamku klapy zostawiasz w pozycji poziomej. I w ogóle nie uzywasz pozniej klucza do bagaznika.

Napisano
  • Autor

> Ale przecież przy fabrycznym CZ klapa otwiera sie razem z drzwiami.

No i wlasnie tu jest male ale.

Centralny jest fabryczny ale tylko na drzwi.

Tez mnie to zdziwilo ale bagaznik nie jest podlaczony do centralnego i nigdy nie byl.

Napisano

Dzięki LELEK też myślałem o bezpiecznikach ale będę szukał raczaj kabli :"szaro-czarny i szaro-czerwony w złączu X4/X6." Mam nadzieje,że w tej wiązce odnajde. Pozdro

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czy ktoś ma opis podłączenia zdalnego sterowania fabrycznym zamkiem w Astrze F? Wiem, że jest link gdzie było to opisane przez autora KLAUDIO jednak link ten przestał działać. Pozdro

Napisano
  • Autor

> Czy ktoś ma opis podłączenia zdalnego sterowania fabrycznym zamkiem w

> Astrze F? Wiem, że jest link gdzie było to opisane przez autora

> KLAUDIO jednak link ten przestał działać. Pozdro

Kabelki znajduja sie w lewym przednim slupku

Wiazka rozchodzi sie na dwie jedna idzie po progu druga schodzi na podloge.

Zasilanie idzie w progu , a kabelki sterujace schodzo na podloge.

czerwony to +

brazowy to masa

brazowo bialy i brazowo czerwony odpowiadaja za sterowanie , tylko nie pamietam ktory za otwieranie a ktory za zamykanie.

Sa jeszcze kierunki(chyba czarno bialy i czarno zielony) ale ja podlaczalem pod pozycje-kabelek chyba szaroczarny(zakladalem centralny 3 tyg temu ale juz nie pamietam dokladnie zlosnik.gif)

Reszta informacji powinna byc w instrukcji dolaczonej do sterownika

Milej pracy , nie zapomnij o 20.GIFzlosnik.gif

Napisano

> jednak link ten przestał działać.

Eeeeetam... wink.gifKLIK

EDIT:

Ooooopssss... Faktycznie nie działa....

No to link zastepczy wink.gifKLIK

Pozdroofka

Napisano

Witam

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat.

Mam pytanie jak można wyłączyć ryglowanie drzwi po przekręceniu stacyjki?Zależy mi żebym mógł nadal zamykać drzwi centralnym od wewnątrz ale żeby nie następowało to automatycznie z przekręceniem stacyjki.

Napisano

Jesteś jedynym właścicielem od nowości? Bo może jednak sobie ktoś to dołożył tylko?

Napisano

> Jesteś jedynym właścicielem od nowości? Bo może jednak sobie ktoś to

> dołożył tylko?

Możliwe.Jestem trzecim właścicielem Asterki.Kupiłem ją z takim właśnie systemem blokowania drzwi.Z twojego pytania wnioskuje że nie jest to standard w tym modelu Opla.

Napisano

> Możliwe.Jestem trzecim właścicielem Asterki.Kupiłem ją z takim

> właśnie systemem blokowania drzwi.Z twojego pytania wnioskuje że

> nie jest to standard w tym modelu Opla.

A jak włączysz stacyjkę przy otwartych drzwiach, odczekasz 3 sekundy i zamkniesz to też się ryglują?

No i najważniejsze: masz oryginalne sterowanie pilotem czy dokladane?

Pozdroofka

Napisano

> A jak włączysz stacyjkę przy otwartych drzwiach, odczekasz 3 sekundy

> i zamkniesz to też się ryglują?

> No i najważniejsze: masz oryginalne sterowanie pilotem czy dokladane?

> Pozdroofka

Przy otwartych drzwiach po przekręceniu stacyjki drzwi tez sie ryglują.Jeśli chodzi o pilota to mam dokładany. Oryginalnie miałem zamykanie z kluczyka i po przekręceniu stacyjki drzwi tez sie ryglowały.

Napisano

Dzięki Brov takie info mi powinno pomóc jednak opis ze zdjęciami był dobry no ale trudno się mówi. Właśnie też będę podpinał pod światła pozycyjne. O 20.GIF nie zapomnę ale to dopiero jak dobrze wszystko zrobię. Pozdro

Napisano

> Dzięki Brov takie info mi powinno pomóc jednak opis ze zdjęciami był

> dobry no ale trudno się mówi.

Toż dostałeś linka do awaryjnej wersji manuala Klaudio, że nie wspomnę, że sam manual też już jest dostepny smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Spieszyłem się i do końca nie przejrzałem tematu LELEK... tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.