Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochodem na Białoruś

Featured Replies

Napisano

Witam

w styczniu musze pojechac samochodem na białoruś

i nie wiem jakie tam sa warunki podrozowania

czy ktos z Was jezdzi w te strony i wie czego mozna sie spodziewac (milicja, lapowki , moze mafia confused.gif)

pzdr

Napisano

> Witam

> w styczniu musze pojechac samochodem na białoruś

Za paliwo na stacjach płaci się dolarami

Napisano

> Witam

> i nie wiem jakie tam sa warunki podrozowania

> czy ktos z Was jezdzi w te strony i wie czego mozna sie spodziewac

> (milicja, lapowki , moze mafia )

> pzdr

kiedys w Antyradiu mowili, ze maja tam takie prawo, ze samochody nie moga miec zadnych dodatkowych elementow, ktore nie zostaly zamontowane fabrycznie - chodzi o ukrocenie tuningu...

na ile w tym prawdy... niewiem.gif

co do samej Bialorusi... wiem, ze jak ludzie jezdza do Rosji to o wiele bardziej wola jechac przez Ukraine... znam tez przypadek, co znajomej Ojca (Rosjance...) wzieli wszystkie dolary jak jechala do Polski... wiecej szczegolow nie znam...

w necie powinno byc co nieco na ten temat... np. w dyskusjach na temat: czy do Rosji przez Bialorus czy Ukraine, itp...

Napisano

> kiedys w Antyradiu mowili, ze maja tam takie prawo, ze samochody nie

> moga miec zadnych dodatkowych elementow, ktore nie zostaly

> zamontowane fabrycznie - chodzi o ukrocenie tuningu...

> na ile w tym prawdy...

> co do samej Bialorusi... wiem, ze jak ludzie jezdza do Rosji to o

> wiele bardziej wola jechac przez Ukraine... znam tez przypadek,

> co znajomej Ojca (Rosjance...) wzieli wszystkie dolary jak

> jechala do Polski... wiecej szczegolow nie znam...

> w necie powinno byc co nieco na ten temat... np. w dyskusjach na

> temat: czy do Rosji przez Bialorus czy Ukraine, itp...

kuzyn kiedyś raz się odważył przez białoruś do ruskich jechać miał kilometrówkę i uznał że jeszcze na tym zarobi co prawda było to koło 2000 roku więc trochę lat temu ale ten sam cesarz tam rządził co teraz .

I oczywiście była przygoda ktoś potracił a własciwie przejechał człowioeka droga poza miastem pewnie jakiś nawalony tubylec ktoś go przeciągnoł pod podwoziem, kuzyn się zatrzymał był chyba drugi oczywiscie ciało leżało na drodze no i przyjechała ichnia policial.gif no i nie ten pierwszy który był przy ofierze ale kuzyna skasowali samochód do sprawdzenia on na komisariat i nocka z głowy i gacie pełne żwiru.

A i mała ciekawostka samochód którym jechał to Honda Accord 2,2 która od fabryki ma pewnie z max 15 cm prześwitu a oni mu chcieli podwozie sprawdzać .

Od tamtego czasu juz nie chce więcej emocji , a jeździ tam nadal dość często .

Napisano

> Witam

> pzdr

Weź sporo niskich nominałów w dolarach.

Napisano

> Witam

> pzdr

nie wiem, czy ktos z wyzej wypowiadajacych sie byl kiedykolwiek na bialorusi samochodem

ja jezdze 1-2 na rok

milicii na drogach jest bardzo duzo, moga zatrzymywac do kontroli rutynowej, ale jesli masz zapiety pas i nie jechales szybciej niz mozna to raczej nie ma czego sie obawiac (jak kazda inna policja lubia szacunek, wiec jesli nie bedziesz cwaniakowal to bedzie ok)

co do wspomnianego faktu, ze ktos woli jechac przez ukraine do rosji przyczyna moze byc bardzo prosta - za tranzyt prez bialorus trzeba placic.

na granicy, jesli pojedziesz nie swoim samochodem teoretycznie musisz miec upowaznienie zatwierdzone notarialnie.

jak masz jeszcze ajkies pytania pisz.

Napisano

> Witam

> pzdr

jezdze dosc czesto

do jakiego miasta jedziesz??

drogi krajowe maja o niebo lepsze od naszych drogi lokalne szczegolnie w podworkach sa nie remontowane od dluzszego czasu

benzyna 92oktany lub 95 ja tankowalme 92 zadnych problemow

tankuj na panstwowych stacjach bellorusneft, mazyrskij albo naftan

placi sie zajcami papieru sporo grinser006.gif

policjanici lapia, lapowki zazwyczaj biara ale bywa ze nie wezma i juz ale w takim przypadku mamndat to i tak grosze

jedyny problem to przekroczenie granicy

to tyle jak by co pytaj jeszcze

Napisano

wjazd jest platny to po 1 a po drugie szykuj sie na spora kolejke.tzn moze Ci sie uda trafic,ze postoisz tylko ze 2-3 godzinki a moze Ci sie trafic ze postoisz wielokrotnosc podanego przeze mnie wczesniej czasu.wynika to oczywiscie z masowego przekraczania granicy przez Polakow i Bialorusinow w celach wymiany waluty na jakies towary np Polacy paliwko lubia przywozic czy papieroski zlosnik.gif

Napisano

> Za paliwo na stacjach płaci się dolarami

Można dolarami, można euro, można i w ichniej walucie. Ogólnie mają na odwrót niż u nas: najpierw się płaci, a dopiero potem się tankuje, zazwyczaj samodzielnie. Jeśli nie mieści się w baku to co zapłaciłeś to zwracają, ale trzeba się nachodzić.

Co do jazdy prez Ukrainę. Znajomy ostatnio jechał tamtędy i każdy strażnik, celnik i urzędnik na granicy czeka na łapówkę. Policja na trasie to samo. Bez dolara lub kilku dolarów palcem nie ruszą i przyczepią się o cokolwiek. Inni znajomi jeździli na wycieczkę autokarową i to samo. Z kolei na Białoruś jeździłem przez blisko rok z 50 razy i ani jednej łapówki ani mandatu nie zapłaciłem.

Napisano

Kiedyś w Tv mówili że jak ktoś się wybiera autem na Białoruś to musi mieć tyle prezerwatyw ze sobą ile jest pasażerów w samochodzie rotfl.gif ale ile w tym prawdy to niewiem.gif bo podobno telewizja kłamie zakrecony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.