Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parownik brc - pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

w swoim cc700 mam zainstalowany reduktor firmy brc (max. 75kw). Mam pytanie odnośn ie regulacji tego urządzenia. Na zdjęciu (zdjęcie poglądowe) jest wypukłe pokrętło (prawa strona) służące do regulacji obrotów biegu jałowego, oraz po lewej od pokrętła wnęka, w której jak mniemam też coś się reguluje... pytanie tylko co? gościu który coś przy tej wnęce kombinował mówił że jest to związane z ciśnieniem, pokręcił coś i teraz nijak nie dam rady wyregulować instalacji :/ silnik brzydko pracuje, w czasie jazdy słychać jakiś syk w okolicach reduktora i wydaje mi się że spalanie wzrosło.

Napisano

W tej wnęce jest imbus nr 4 i reguluje się tym napięcie membrany...a więc czułość...tak na prawdę tą wystającą śrubkę, przy sprawnym reduktorze można zakręcić całkiem i skład mieszanki pod obciążeniem i na jałowym wyregulować właśnie tą na imbus...to tak w prostych słowach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W tej wnęce jest imbus nr 4 i reguluje się tym napięcie membrany...a

> więc czułość...tak na prawdę tą wystającą śrubkę, przy sprawnym

> reduktorze można zakręcić całkiem i skład mieszanki pod

> obciążeniem i na jałowym wyregulować właśnie tą na imbus...to

> tak w prostych słowach

no dobra, ale jak to sie ma do pracy silnika, do spalania?

co "daje" i co "psuje" zmiana napięcia membran? no i ewentualnie jak tym imbusem to wyregulowac?

Napisano

> no dobra, ale jak to sie ma do pracy silnika, do spalania?

> co "daje" i co "psuje" zmiana napięcia membran? no i ewentualnie jak

> tym imbusem to wyregulowac?

IMHO jak nie wiesz takich rzeczy, to może lepiej pojedź do gazownika, bo możesz więcej popsuć niż poprawić... crazy.gif

Napisano
  • Autor

> IMHO jak nie wiesz takich rzeczy, to może lepiej pojedź do gazownika,

> bo możesz więcej popsuć niż poprawić...

nie wiem i dlatego sie właśnie pytam smile.gif po to jest forum smile.gif i tak jade zaraz do gazownika, ale na przyszlość chciałbym mieć pojęcie... bo co robi śruba na przewodzie reduktor-mikser i pokrętło na reduktorze to wiem... ale dopiero przedwczoraj dowiedziałem się że jest jeszcze to napięcie membran frown.gif

poza tym co do samodzielnej regulacji... nie mając pojęcia o regulacji, a wiedząc co do czego służy wyregulowałem tak instalacje, że w końcu auto nie gasło na jałowym i paliło tyle ile trzeba... gazownik tego nie potrafił

Napisano

Też mam techno, niestety plastikowe kolanka po roku zaczęły przeciekać i płynu ubywało. To taka mała dygresja. :-)

A teraz do rzeczy. Śrubkę od wzbogacenia minimum mam zakręconą, podaje ona mieszankę poza membranami i potrzebna jest tylko wtedy gdy mamy problem z wolnymi obrotami.

Normalnie to reguluje sie czułością reduktora, odkręcanie jej powoduje, że reduktor jest bardziej czuły, czyli podaje więcej gazu przy tym samym podciśnieniu, zakręcanie odwrotnie, a więc wpływa na zmianę charakterystyki reduktora.

6.jpg

A w ogóle to poczytaj krótki poemat na temat gazu :-)

Napisano
  • Autor

> Też mam techno, niestety plastikowe kolanka po roku zaczęły

> przeciekać i płynu ubywało. To taka mała dygresja. :-)

> A teraz do rzeczy. Śrubkę od wzbogacenia minimum mam zakręconą,

> podaje ona mieszankę poza membranami i potrzebna jest tylko

> wtedy gdy mamy problem z wolnymi obrotami.

> Normalnie to reguluje sie czułością reduktora, odkręcanie jej

> powoduje, że reduktor jest bardziej czuły, czyli podaje więcej

> gazu przy tym samym podciśnieniu, zakręcanie odwrotnie, a więc

> wpływa na zmianę charakterystyki reduktora.

> A w ogóle to poczytaj krótki poemat na temat gazu :-)

Czytałem ale jeszcze raz przeczytam smile.gif w każdym razie dzięki wink.gif

A tak btw to byłem wczoraj u gazownika na regulacji smile.gif Wszystko dobrze wyregulował tylko z jałowym biegiem były problemy... no ale ustawił tak że wszystko chodzi tylko że w normach spalin nie do końca się mieści smile.gif ponoć wina gaźnika... no ale pal go licho smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.