Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG do uno, jakie?

Featured Replies

Napisano

Witam jaka instalacje polecacie do uno 1.0 fire 97r? Jade umawiac jutro na jakis termin w firmie albaz, jestem zielnoy w tym temacie, miesiecznie duzo wydaje na benzyne nawet w granicach 500 zl wiec pomyslalem czemu nie, moze uda mi ci cos zaoszczędzic.

Jezeli znacie jakies firmy na terenie wrocławia co to robia i macie o nich dobre opinie, to prosze pisac. Nie chce aby wcisneli mi jakies szajs.. Wszystkie wasze uwagi oraz opinie beda bardzo pomocna, z groey dzieki.

Napisano

Jak tyle wydajesz to zakładaj obojętnie gdzie. palacz.gif

A na pewno zaoszczędzisz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak tyle wydajesz to zakładaj obojętnie gdzie.

> A na pewno zaoszczędzisz

spala mi 13l na 100 km

100% mojej trasy w chwili obecnej to miasto mam ciezka noge:p

ale wydaje mi sie ze przed tym trzeba edzie sprawdzic sonde lambda czy czasem nie jest uszkodzona.

Napisano

Jak bulisz 500zł na miesiąc to nie ma co sie zastanawic.

Napisano

> Jak bulisz 500zł na miesiąc to nie ma co sie zastanawic.

Ale to wcale nie jest tak dużo. Niecałe 900 km na miesiąc to samochód ledwo jeżdżony. Gaz zaczyna się opłacać przy przebiegach większych jak 2-2.5 kkm/mc. Weź pod uwagę, że instalacja swoje kosztuje i przy małych przebiegach może się nawet nie zwrócić, nie mówiąc już o oszczędzaniu.

Napisano

Ale płacąc 500zł na miesiąc, to małych przebiegów nie robi? hmm.gif

Ja za Pb przy mojej jeżdzie płace góra 100zł, jak bym miał płacic 500zl to bym sie nie zastanawiał

Mówimy oczywiście o aucie prywatnym. hmm.gif

Napisano
  • Autor

jezeli zuzywam okolo 100 litrow m-c benzyny 95 to ile bede zuzywal gazu ? jedni pisza ze okolo 20 % wiecej czy to prawda ? czy moze zalezy od rodzaju instalacji

Napisano

> jezeli zuzywam okolo 100 litrow m-c benzyny 95 to ile bede zuzywal

> gazu ? jedni pisza ze okolo 20 % wiecej czy to prawda ? czy moze

> zalezy od rodzaju instalacji

Dużo będzie zależało od tego jak będziesz jeździł. Owszem, mówi się, że spali więcej o przysłowiowy litr na setkę... Prawda jest taka, że raz spali 6 litrów LPG, a innym razem 10 a nawet 12 i jest ok wink.gif

Napisano

> Ale płacąc 500zł na miesiąc, to małych przebiegów nie robi?

Napisałem przecież. Niecałe 900 km. Dla mnie to niedużo. Teraz to mało jeżdżę ale i tak ponad 2kkm wyjdzie na miesiąc. Kiedyś 5 przekraczałem.

> Ja za Pb przy mojej jeżdzie płace góra 100zł, jak bym miał płacic

> 500zl to bym sie nie zastanawiał

Ech... to mi za gaz 300 wyjdzie czasem. A pali mi trochę mniej niż darkcell-owi zlosnik.gif

Napisano

> Napisałem przecież. Niecałe 900 km.

Skąd wziąłeś te 900 km? i tak się przy tym upierasz...

Napisano

> Skąd wziąłeś te 900 km? i tak się przy tym upierasz...

Się nie upieram tylko powtórzyłem to co napisał darkcell.

Napisano

> Się nie upieram tylko powtórzyłem to co napisał darkcell.

Przepraszam, nie zauważyłem, że tyle spala...

A swoją drogą... zamontuje LPG, niech spali 15 i tak jest na miesiąc dwie stówy do przodu...

Napisano
  • Autor

> Przepraszam, nie zauważyłem, że tyle spala...

> A swoją drogą... zamontuje LPG, niech spali 15 i tak jest na miesiąc

> dwie stówy do przodu...

Na gazie moze i wiecej bym robil km, wiem ze na gazie mozna cos zaoszczedzic chodzi mi tylko jaka instalacje polecacie najlepiej a czego unikac jak ognia. Z tego co wiem to jest duza kolejka w albazie po moga mi zalozyc kolo 8 stycznia... moze znacie jakies inne warsztaty gdzie robia dobrze instalki.

Temat ten zalozylem dlatego poniewaz nie chce miec pozniej samych problemow z instalacja gazowa (czeste awarie, spalanie okolo 15-20 litrow gazu na 100 , czeste wizyty w warsztacie z regulacja instalki itp...)

Napisano

> Na gazie moze i wiecej bym robil km, wiem ze na gazie mozna cos

> zaoszczedzic chodzi mi tylko jaka instalacje polecacie najlepiej

> a czego unikac jak ognia. Z tego co wiem to jest duza kolejka w

> albazie po moga mi zalozyc kolo 8 stycznia... moze znacie jakies

> inne warsztaty gdzie robia dobrze instalki.

> Temat ten zalozylem dlatego poniewaz nie chce miec pozniej samych

> problemow z instalacja gazowa (czeste awarie, spalanie okolo

> 15-20 litrow gazu na 100 , czeste wizyty w warsztacie z

> regulacja instalki itp...)

Podstawowa zasada - nie oszczędzać na siłę na instalacji (oby za jak najmniejszą cenę wstawił i będzie)

- kolejna to znaleźć warsztat o dobrej opinii klientów (by monter nie okazał sie partaczem bo od tego się rozpoczynają problemy z gazem).

A instalka to min. II lub III generacja (ale II już chyba nie wstawiają - nie wiem)

Przyjedź na lubelszczyznę to polecę właściwego fachowca ok.gifsmile.gif

(wrócisz do siebie i już będziesz miał ułożoną instalkę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Temat ten zalozylem dlatego poniewaz nie chce miec pozniej samych

> problemow z instalacja gazowa (czeste awarie, spalanie okolo

> 15-20 litrow gazu na 100 , czeste wizyty w warsztacie z

> regulacja instalki itp...)

Instalka II generacji - koszt: 1500 - 1700 PLN

Ja już mam trzeci wóz ze sterownikiem Autronic AL 700 i nie miałem z tym nigdy problemów, więc mogę polecić. A reszta... musi być poprawnie dobrana i zamontowana. Jeśli warsztat ma dobrą opinię, to montuj i nie będziesz miał problemów.

Napisano

> Instalka II generacji - koszt: 1500 - 1700 PLN

> Ja już mam trzeci wóz ze sterownikiem Autronic AL 700 i nie miałem z

> tym nigdy problemów, więc mogę polecić. A reszta... musi być

> poprawnie dobrana i zamontowana. Jeśli warsztat ma dobrą opinię,

> to montuj i nie będziesz miał problemów.

Ja za swoją w 2002 dałem 1850 złociszy gdzie I gen można było za 1200 wstawić.

Sterownik AL 700, reduktor też Autronic.

Napisano
  • Autor

Ja moge na swoja dac max 2200 zl, na ktorej instalacji bedzie najmniejszy spadek mocy ?

Napisano

> Ja moge na swoja dac max 2200 zl, na ktorej instalacji bedzie

> najmniejszy spadek mocy ?

Na tej którą zakład montujący będzie potrafił dobrze ustawić. Bo najlepsza instalacja żle ustawiona moze przyspożyć dużo nerwów. Tak jak pisali koledzy podstawą jest fachowiec z renomą i w miarę blisko, aby przy ewentualnych kłopotach nie dojeżdżać daleko. Mam AL700 Autronica i jestem zadowolony. Przy drugiej generacji zawsze odrobinę stracisz na mocy, bo przed przepustnicę wstawiany jest mikser o mniejszej średnicy niż kanał dolotowy. A sekwencyjny do jednopunktowego wtrysku to przesada. Poza tym AL700 to dość popularna elektronika gazowa i jeżeli ktoś w twojej okolicy montuję ją to prawdopodobnie już trochę doświadczenia nabrał.

Napisano

Jeżeli twoje fire z silnikiem 1,0 pali Ci tak dużo, tj. jak piszesz chyba 12 l/100 benzyny, to znaczy że silnik na benzynie pracuje źle i przed założeniem lpg ale też nie tylko powinieneś go jak najszybciej przejrzeć w dobrym zakładzie i usunąć przyczyny zbyt dużego zużycia benzyny: regulację zaworów, układ zapłonowy, czujniki np. podciśnieniowy, temperatury, sklad spalin lub sondę lambda, bo w tym roczniuku chyba ma być.

Szkoda paliwa; a potem po założeniu lpg nie dojdziesz potem przyczyny dużego spalania, a będzie do sprawdzenia silnik i oba układy paliwowe.

Przy wiekszych przebiegach montaż instalacji lpg jest absolutnie opłacalny i zwróci sie dosyć szybko.

Tym bardziej, że masz gaźnik, a więc wystarczy ci układ i lub II generacji, tani i b. prosty w regulacji. Nie ma co sie pchać w drogie komputery, bo to strata kasy, efekt nie nadzwyczajny, a kazda regulacja wymaga wizyty na stacji z komputerem i programem, co kosztuje chyba ze 100 zeta, zależy ile kitu wcisną w "konieczne regulacje".

Napisano

> Jezeli znacie jakies firmy na terenie wrocławia co to robia i macie o

> nich dobre opinie, to prosze pisac. Nie chce aby wcisneli mi

> jakies szajs..

Mogę Ci polecić firmę na Kasprowicza - firma Supral - montowałem w Uniaku - miła i kompetentna obsługa - zawsze można podjechać na regulację, montują dobre instalki.

> pomocna, z groey dzieki.

Napisano

> spala mi 13l na 100 km

> 100% mojej trasy w chwili obecnej to miasto mam ciezka noge:p

> ale wydaje mi sie ze przed tym trzeba edzie sprawdzic sonde lambda

> czy czasem nie jest uszkodzona.

Sprawdź jedno i sprawdź nogę, bo może faktycznie powinieneś przemyśleć styl jazdy hmm.gifcfaniaczek.gif Moje 1.0 pali w mieście 5.5 - 6.5l a nie 13 cfaniaczek.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź jedno i sprawdź nogę, bo może faktycznie powinieneś

> przemyśleć styl jazdy Moje 1.0 pali w mieście 5.5 - 6.5l a

> nie 13

nie mam lekkiej nogi, ale nie pale gumy, w jakim warsztacie mozna szukac pomocy z tym problemem, ?? (mozliwe ze to sonda lambda ale nie mam w chwili obecnejemozliwosci sprawdzenia jej a pozatym po przeczytaniu instrukcji jak to zrobic, to trzeba by jeszcze miec urzadzenie do sprawdzania spalin..)

Napisano

Moje 1.0 pali w mieście 5.5 - 6.5l a

> nie 13

Niedługo pewnie w ogóle przestaniesz tankować biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.