Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia i dziwne odgłosy się z niej wydobywające SC 1.1

Featured Replies

Napisano

Witam zlosnik.gif

Więc problem wygląda tak: kiedy samochód stoi na luzie i silnik pracuje coś dość głośno rzężi w skrzyni biegów, kiedy wcisnę sprzegło wycisza sie. Podczas jazdy najgłosniej jest podczas przyśpieszania i jazdy na wysokim biegu. I tak obstawiam albo łożysko wałka sprzegłowego lub łożysko dociskowe/wyciskowe sprzęgła (choć wydaje mi się że ono pracuje dopiero gdy wciskam sprzęgło niewiem.gif) Wiec jak ktoś wie co mu dolega niech pisze wink.gif bo nie chce żeby sie coś więcej rozleciało crazy.gif

Napisano

Mam dokladnie to samo, Zaraz ci wszyscy napisza, ze to lozysko wyciskowe, ja w to kiedys uwierzylem, sprzeglo, docisk i lozysko wymienilem (i tak trzeba bylo to zrobic bo docisk byl wysrany) i jest dokladnie tak samo. Jezdze tak juz prawie 50tys. i nic sie nie zmienia, nic nie dolega, dochodze do wniosku, ze TTTM. Najpewniej jest to jakies lozysko w skrzyni...

Napisano

z tego co kumpel wnioskuje po odgłosach w mojej skrzyni, a są one dokładnie takie same (+ wycie na piątce)

to coś na wale napier**la, a co za tym idzie to chyba krzynka się kończy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam

> Więc problem wygląda tak: kiedy samochód stoi na luzie i silnik

> pracuje coś dość głośno rzężi w skrzyni biegów, kiedy wcisnę

> sprzegło wycisza sie. Podczas jazdy najgłosniej jest podczas

> przyśpieszania i jazdy na wysokim biegu. I tak obstawiam albo

> łożysko wałka sprzegłowego lub łożysko dociskowe/wyciskowe

> sprzęgła (choć wydaje mi się że ono pracuje dopiero gdy wciskam

> sprzęgło ) Wiec jak ktoś wie co mu dolega niech pisze bo nie

> chce żeby sie coś więcej rozleciało

a olej jest w normie?

Napisano

> Witam

> Więc problem wygląda tak: kiedy samochód stoi na luzie i silnik

> pracuje coś dość głośno rzężi w skrzyni biegów, kiedy wcisnę

> sprzegło wycisza sie. Podczas jazdy najgłosniej jest podczas

> przyśpieszania i jazdy na wysokim biegu. I tak obstawiam albo

> łożysko wałka sprzegłowego lub łożysko dociskowe/wyciskowe

> sprzęgła (choć wydaje mi się że ono pracuje dopiero gdy wciskam

> sprzęgło ) Wiec jak ktoś wie co mu dolega niech pisze bo nie

> chce żeby sie coś więcej rozleciało

Nie chcę krakać ale na przestrzeni 2 lat robiłem dwie skrzynie od silnika 1,1 i 1,2 za każdym razem przy przyśpieszaniu i ruszaniu słychać było chrobotanie i w obu przypadkach po rozebraniu skrzyni łożyska wałka sprzęgłowego do wyrzucenia oczywiście olej przekładniowy do wymiany.

Mam pytanie do fachur zalewając skrzynie syntetykiem mobila skrzynia chodziła ciężko zalałem więc półsyntetycznym hipolem z braku laku i o dziwo biegi wchodzą ładnie nawet po całej nocy przy -5 st. mrozie synchronizatorów nie zmieniałem bo były w dobrym stanie to samo porównanie mam w 2 agentach jedno zalane taf-x a drugie tutela i ten z tutela mniej haczy przy zapinaniu biegów zlałem taf-x zalałem tutela i biegi zaczęły wchodzić normalnie, chyba te droższe niby lepsiejsze oleje przekładniowe nie za bardzo nadają się do fiatowskich skrzyń

Napisano
  • Autor

no ja własnie też obstawiam bardziej na łożysko na wałku sprzegłowym. A jak z wymianą tylko jedne łozysko od strony sprzęgła czy od razu oba wymieniałeś ?? Jak z kosztem tego łożyska chyba raczej niewielki za 30 zł powinien je kupic ?? A remontu skrzyni dokonywałeś sam czy jakaś fahura ?? smile.gif

Napisano

> no ja własnie też obstawiam bardziej na łożysko na wałku sprzegłowym.

> A jak z wymianą tylko jedne łozysko od strony sprzęgła czy od

> razu oba wymieniałeś ?? Jak z kosztem tego łożyska chyba raczej

> niewielki za 30 zł powinien je kupic ?? A remontu skrzyni

> dokonywałeś sam czy jakaś fahura ??

w warsztacie krzyknęli mi 850 zł za naprawę skrzyni i wymianę sprzęgła i linki ja dałem za łożyska (dwa są na wałku sprzęgłowym) ok 160 zł w ASO(dokładnie nie pamiętam bo jeszcze parę innych części brałem), poza ASO reszta 300 zł sprzęgło valeo kpl plus linka plus hipol półsyntetyk plus silikon remont sam zrobiłem.

To od strony sprzęgła chodziło jakby miało w sobie piasek no i miało delikatny wyczuwalny luz drugie popiskiwało najwięcej dłubania jest przy skrzyni warto sobie otworzyć książke co by części były na swoim miejscu smile.gif

Napisano
  • Autor

Ja tak właśnie mam zamiar sam podjąć sietego remontu co by nie było mam nadziej że jak rozbiore skrzynke to ja później złoże hehe.gif a jak nie to jakismechanik się pobawi zlosnik.gif tylko coś mnie ta cena tych łożysk martwi za 2 łożyska 160 zł boje_sie.gif chyba prędzej dobiore jakieś z sklepie z częściami rolniczymi grinser006.gifhahaha.gif

Napisano

No wiem że drożyzna ale zabrakło w zwykłych sklepach a w aso wiadomo niektóre ceny zbijają z nóg a i tak 400 zyli zaoszczędziłem więc można było w aso zaszaleć z ricambi orginali i mieć spokój na kolejne 10 lat czego i tobie życzę.

p.s.

mając rysunki bebechów skrzyni z książki naprawczej rozłożyłem skrzynie na drobny mak i przepłukałem świeżym olejem wszystkie części z powodu mnóstwa opiłków które pływały w oleju ze złożeniem też nie było problemów trochę pitolenia jest przy składaniu dyferencjału ale jak najbardziej możliwe do zrobienia/złożenia

Napisano
  • Autor

A jeszcze takie świateczne pytania smile.gif jak z wyjmowaniem skrzyni:

1. Trzeba wykręcać rozrusznik tongue.gif

2. Lewy przegłub wyjąć nalepiej chyba poprzez odkręcenie zwrotnicy od McPersona prawy sam wyskoczy (po uprzednim zdjęciu opasek)

3. Ile łap jest do odkręcenia 1 czy 2 bo jeszcze nie włąziłem pod samochód i się nie rozglądałem smile.gif Silnik oprzeć na lewarku rozumiem...

4. Jak idzie później z wsadzeniem skrzyni na swoje miejsce (trafienie w wieloklin na sprzęgle) bo skałdać zawsze gorzej a pewnie sam będe to robił sick.gif

5. Przy zdejmowaniu łożysk/trybów konieczny jest ściagacz bo ten który posiadam to nie jest godzien noszenia nazwy ściagacza tongue.gif

5. Jakieś doświadczenia, rady zeby mnie ta skrzynia nie przygniotła przy wyjmowaniu zlosnik.gif

Pozdro zeby.GIF

Napisano

> A jeszcze takie świateczne pytania jak z wyjmowaniem skrzyni:

> 1. Trzeba wykręcać rozrusznik

> 2. Lewy przegłub wyjąć nalepiej chyba poprzez odkręcenie zwrotnicy od

> McPersona prawy sam wyskoczy (po uprzednim zdjęciu opasek)

> 3. Ile łap jest do odkręcenia 1 czy 2 bo jeszcze nie włąziłem pod

> samochód i się nie rozglądałem Silnik oprzeć na lewarku

> rozumiem...

> 4. Jak idzie później z wsadzeniem skrzyni na swoje miejsce (trafienie

> w wieloklin na sprzęgle) bo skałdać zawsze gorzej a pewnie sam

> będe to robił

> 5. Przy zdejmowaniu łożysk/trybów konieczny jest ściagacz bo ten

> który posiadam to nie jest godzien noszenia nazwy ściagacza

> 5. Jakieś doświadczenia, rady zeby mnie ta skrzynia nie przygniotła

> przy wyjmowaniu

> Pozdro

wykrecasz rozrusznik 3 sruby,

dwie łapki trzymaja skrzynie, silnik czyms podpierasz bo zostanie tylko na jednej łapie,

napewno nie bedzie za łatwo trafic wałkiem w tarcze, załatw kogos do pomocy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.