Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

strzelił pasek rozrządu w temprze 1.6

Featured Replies

Napisano

witam sąsiadowi strzelił pasek rozrządu w temprze 1.6, pozyczyl od znajomego mechanika klucz i twierdzi ze sam naprawi... czy przez pęknięcie paska nie lecą w temprze zawory? screwy.gif

Napisano

lecą zawory, lecą, ale znam szczęściarza( tempra 1,6) któremu rozrząd poszedł akurat przy 800 obr/min i okazało się że wystarczyło tylko założenie nowego paska.Historia autentyczna a nie tam jakieś.... wujek kolegi znajomego mówił itp...

Napisano

> witam sąsiadowi strzelił pasek rozrządu w temprze 1.6, pozyczyl od

> znajomego mechanika klucz i twierdzi ze sam naprawi... czy przez

> pęknięcie paska nie lecą w temprze zawory?

nie rysuj kolek na czole. mi walnal pasek w blizniaczym silniku 1.4. dokladniej to rozsypal sie napinacz. zeby bylo smieszniej to nawet pozniej krecilem rozrusznikiem. wymienilem pasek, odpalilem i pojechalem dalej. rzecz szczescia i tego czy np silnik byl zimny czy cieply. smiem twierdzic, ze obroty nie maja tu wiele do rzeczy.

Napisano
  • Autor

pytam bo tudzież właściciel owej Tempry powołuje się że zmieni sam pasek i auto będzie jeździć ... póki co stoi już ok 5 dni nie ruszone jak ożyje dam znać póki co dzięki za informacje pozdrawiam biglaugh.gif

Napisano

rzecz szczescia i tego czy np

> silnik byl zimny czy cieply.

Możesz rozwinąć wypowiedź?

Napisano

> rzecz szczescia i tego czy np

> Możesz rozwinąć wypowiedź?

zawory wraz z osiaganiem przez silni swojej temp roboczej wydluzaja sie. Dlatego np czesto choc silnik jest kolizyjny jak diabli to tak dlugo jak jest zimny zdarza mu sie przzyc takie rzeczy. Sam o tym przekonalem sie na przykladzie fiatowskiego silnika 1.4 oraz silnika 1.9TDi gdzie zle ustawilem rozrzad.

Naturalnie nie da sie tego podciagnac pod kazdy silnik na rynku.

Napisano
  • Autor

dzisiaj sie dowiedziałem w sąsiada temprze 1.6 niestety poleciały zawory także ma niezła lipe a swoja strona to warto remontować taki motor czy lepiej wstawić nowy ?

Napisano

> dzisiaj sie dowiedziałem w sąsiada temprze 1.6 niestety poleciały

> zawory także ma niezła lipe a swoja strona to warto remontować

> taki motor czy lepiej wstawić nowy ?

zalezy za ile ma nowy. nie prosciej zamiast przekladac caly silnik wrzucic uzywana glowice? Mniej roboty. Rozrzad i tak musi zmienic w uzywanym, olej i tak musi zmienic. ... o ile ma zdrowy "dol" to sama glowica powinna wyjsc taniej.

Napisano
  • Autor

mnie nie pytaj nie moja fura z tego co wiem to szuka nowego motora jakis koles handlujacy czesciami zawolal mu 2000zl za sam silnik mlot.gif

Napisano

> mnie nie pytaj nie moja fura z tego co wiem to szuka nowego motora

> jakis koles handlujacy czesciami zawolal mu 2000zl za sam silnik

rotfl.gif

Silnik powinien spasowac rowniez z tipo, delty lub dedry. Aha, w teorii 1.4 lub 1.5 z uno tez powinny pasowac (jednak tutaj kwestia tego czy srednica sprzegla sie zgadza). Osaobiscie uwazam, ze silniki 1.5 z uno sprawowal sie lepiej niz jednostka 1.6 i byl oszczedniejszy (to tak na marginesie).

• 2 miesiące później...
Napisano

> Wtrącę się do dyskusji - jeżeli przyjąć, że zawór ma długość średnio ok. 140 mm i oczywiście jest wykonany ze stali oraz jego temperatura wraz z rozgrzaniem się silnika wzrasta średnio do 200 stopni, to wskutek rozszerzalności temperaturowej jego długość wzrasta o ok. 0,3 mm. Nie wydaje mi się, żeby miało to decydujące znaczenie dla uderzenia zaworu w tłok przy zerwaniu paska. Ponadto występuje jeszcze jeden czynnik temperatura głowicy wykonanej z reguły ze stopów lekkich również wzrasta, podobnie jak i śrub ją mocujących, co powoduje, iż rzeczywiste "zbliżenie" zaworu do tłoka może być mniejsze niż wyliczone tutaj 0,3 mm.

Pozdrawiam

DaRo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.